|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Kamery w pracy sklepu odzieżowego i monitoring
Witam,
nie znalazłam podobnego wątku więc piszę. Pracuje od jakiegoś czasu w sklepie odzieżowym, który ma parę placówek w Polsce. Niedawno padło hasło, że "góra" montuje nam w placówce kamery, rzekomo, aby wzmocnić bezpieczeństwo sklepu. (Sklep niestety nie posiada bramek alarmujących) I od tej pory się zaczęło. Co chwila telefony, e-maile i ogólnie wizyty "góry". Pracownicy dostają opier**l za byle co. Okazuje się, że szef sobie nagrywa i przegląda nagrania, a potem komentuję i ocenia naszą obsługę. Wpada do nas i dostajemy ochrzan chociażby za to, że nie chodzimy gęsiego za ludźmi wchodzącymi do sklepu. Czasem dzwoni w danym momencie i oświadcza, że mamy zrobić porządek na sekcji ze spodniami, bo są źle poukładane itp. Chciałabym się dowiedzieć czy taki "monitoring" jest dozwolony? Czytałam trochę o tym na internecie, jednak dowiedziałam się tylko, że nie można wstawiać kamer w szatnie i łazienki. Inne wypowiedzi na ten temat są sprzed 2-3 lat czasami więc może coś się zmieniło od tamtej pory. Będzie super jak mi ktoś w tym temacie pomoże. Najlepiej radząc co zrobić w takiej sytuacji. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Oby do wiosny
|
Dot.: Kamery w pracy sklepu odzieżowego i monitoring
Cytat:
Znam ten ból. Podobnie miałam pracując w Syforze.... Sprzęt, który miał ułatwiać prace ochronie, służył kierowniczce do szpiegowania. Całymi dniami siedziała na zapleczu i uważnie obserwowała każdy nasz ruch. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
niestety w większości sklepów jest monitoring i słyszałam o wielu podobnych sytuacjach do Twojej. W jednym ze sklepów dziewczyną co miesiąc otrzymują zdjęcia z monitoringu z ich "niepoprawnych zachowań w pracy" - oczywiście jakieś pierdoły typu podpieranie się, nie ułożenie czegoś co według kierownictwa jest priorytetem- a chodzi tylko o to żeby uciąć im premie...
Na szczęście nie wszędzie jest to tak wykorzystywane, i wg mnie najlepiej jak kierowniczka nie ma dostępu do monitoringu- u mnie dostęp mają tylko informatycy którzy w razie potrzeby zgrywają nam potrzebny materiał z kradzieży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka też tak ma, więc to chyba norma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Jest to dozwolone o czym świadczy liczba firm, które taki monitoring oferują. Wystarczy poszukać w internecie i piersza z brzegu wyedytowano ma to w swojej ofercie. Jak Twój problem rozwiązać?
Gdyby Polska była krajem mlekiem i miodem płynąca, to najleprszym rozwiązaniem byłoby zmienić pracę, ale wiem, że niestety tak nie jest. Powiem szczerze, że jesteś w bardzo trudnej sytuacji i bardzo ci współczuje. Edytowane przez Akane Czas edycji: 2014-02-14 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
kamery w pracy
Właściwie nie wiem do jakiej kategoirii wrzucic moje pytanie. Pracuje w restauracji. Właściciciel zainstalował kamery przemysłowe. Wrocław ma dużo knajp, w których jest monitoring, także niby to normalne, ochrona przed kradzieżą, ale..ostatnio szef zwrócił mi uwagę, że zrobiłam sobie koktajl(podczas pracy) i za niego nie zapłaciłam. Czuje sie caly czas obserwowana. Czy w miejscach w ktorych pracujecie tez sa kamery i wlasciciele Was obserwuja?
Edytowane przez 21kasia21 Czas edycji: 2016-06-06 o 17:19 Powód: reklama ukryta w linku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kamery w pracy
Ja pracuję w szpitalu, obecnie nasz oddział się przenosi i właśnie słyszałam już od paru osób, że będzie tam dużo kamer.
O ile na salach pacjentów uważam to za oczywiste, o tyle mam nadzieję, że u mnie w sekretariacie nie będzie. Nie wyobrażam sobie tak pracować, chyba byłabym w stanie w ogóle nie podejmować takiej pracy gdzie nonstop jest się pod ostrzałem. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
W jednym z miejsc, w którym robiłam kiedyś staż krążyła plotka, że zamontowana kamera ma nawet podsłuch
![]() Oczywiście mam na myśli małe biuro. Kamera skierowana nie na salę a obowiązkowo na główne biurko <3 Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-06-06 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem kamery w takich miejscach jak restauracja/sklep uczciwemu pracownikowi mogą tylko służyć i nie powinny być powodem do niepokoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Pracowałam w miejscach gdzie były kamery i nie niepokoiło mnie to, nie było z tego powodu dziwnych sytuacji, ale też kamery służyły do ochrony, a nie do nadzoru pracowników.
Pracowałam też w kilku firmach gdzie oprócz kamer monitorowane były komputery (norma, ale w tych pracach był to bardzo dokładny monitoring; chodziły plotki o włączaniu mikrofonów i kamer w laptopach XD) i też nie było problemu o ile ktoś nie przekroczył granic. Ogólnie uważam, że jeśli szefostwo nie robi z tego broni przeciw pracownikom to jest to jak najbardizej ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a miała któraś z was sytuację,że ,,góra'' bez wiedzy pracownika, że mają dostęp do nagrań, śledziła was?
Mam właśnie taką sytuację w pracy, wiedziałam, że są kamery, ale myślałam, że chodzi o względy bezpieczeństwa i że są to kamery ,,firmy ochroniarskiej'' a nie służące do podglądania pracowników. O ja głupia. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
http://kadry.infor.pl/kadry/indywidu...w-w-pracy.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Work, work, work
|
Cytat:
![]() ![]() A szef? Miał w swoim gabinecie monitor podzielony na kilka części i oglądał co i jak. Ba, nawet na telefonie miał aplikację, więc jak sobie jechał gdzieś tam coś załatwić, to był na bieżąco ze wszystkim. I co z tego, że jest to zabronione, niedopuszczalne i nie zgodne z prawem- jak powszechnie stosowane? Paragrafy to jedno, a praktyka tak samo. I to nie tylko w kwestii kamer.
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szefostwo miało nawet w domu możliwość oglądania tego co się dzieje na kamerach. W ten sposób m.in. kontrolowali godziny przyjśścia/wyjścia pracowników, czas przerw i to czym zajmowali się pracownicy w pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
A jeśli chodzi o stan prawny na ten temat to dobrze opisany jest w tym artykule /link/
Edytowane przez 21kasia21 Czas edycji: 2018-09-04 o 12:11 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Oh well, whatever. Już nieaktualne, i tak gie to da.
Do usunięcia. Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2018-09-05 o 07:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
taki problem to powszechność, mimo iż prawo jest przez to łamane, to i tak nie można nigdzie z tym pójść, szefostwo zawsze ma jakaś "prawna" wymówkę żeby wybrnąć z sytuacji, a wszystkie osoby które są przeciwko i "sprzedały" się zostaną wywalone z roboty, wiec nie ma co ryzykować, zostaje tylko zmienić prace lub pogodzić się z tym, zostaje jeszcze opcja pogadania z szefem, jednak może to dać mizerny efekt
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.