Jesteś, brachu, na weselu, pij więc zdrowo, przyjacielu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-14, 14:48   #1
cranberry juice
ctrl alt delete

Jesteś, brachu, na weselu, pij więc zdrowo, przyjacielu

Jestem w ciemnej

Muszę ogarnąć jakiś alkohol na wesele i zwyczajnienie wiem, ile trzeba
Jeszcze z weselem polsko-polskim jakoś bym dała radę, ale połowę gości mam z Francji.

Jakie alkohole Wy miałyście? Ile na osobę kupujecie/kupiliście? Ile zeszło?

Ile wina brałyście?

Miałyście barmana? Jak on wpływa na konsumpcję innych alkoholi?

Myślicie, że polscy goście będą pili szampana poza toastem?

Może akurat też wyszyłyście za Francuza? Znacie jakichś hurtowników, którzy "tanio" (taaaaaak wiem ) sprzedadzą szampana? Ceny w markecie mnie zabiły

Gdzie kupowałyście wina?

Macie jakieś doświadczenie z tym, ile wódki mogą wypić obcokrajowcy?

Jak uświadomić gościom, z jednej i z drugiej strony, że szampan i wódka to kiepska kombinacja?

Help. Właśnie cudem powtrzymałam moją mamę, przed kupieniem 0,75 wódki na parę i rumuńskiego wina "takie jak było u Twojego brata"
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 14:56   #2
mmagduszka
Rozeznanie

Dot.: Jesteś, brachu, na weselu, pij więc zdrowo, przyjacielu

Myślę, że polscy goście raczej szampana pić nie będą. Ewentualnie do deseru / tortu, ale raczej bym się nie nastawiała. Prędzej wino. My będziemy mieli wódkę, wino i piwo (bo akurat w tym lokalu robią własne piwo). Szampan tylko na wejściu przy toaście.

Wbrew pozorom obcokrajowcy wpuszczeni w polskie klimaty wcale nie potrafią wypić mniej niż my i nie mówię o braciach ze Wschodu;p Byłam na przyjęciu na którym Hiszpanie pili czystą równo Polakami i jakoś wcale nie skupili się na winie.
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 15:36   #3
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
Myślę, że polscy goście raczej szampana pić nie będą. Ewentualnie do deseru / tortu, ale raczej bym się nie nastawiała.
Bardzo by mnie to urządzało, szczerze mówiąc, bo jeżeli przyjdzie nam kupić szampana dla wszystkich, to alkohol na osobę wyjdzie drożej niż talerzyk
Cytat:
Prędzej wino. My będziemy mieli wódkę, wino i piwo (bo akurat w tym lokalu robią własne piwo).
Ile konkretnie bierzecie wódki i wina na parę? U nas piwa już na pewno nie będzie, nie będę sobie dokładała problemów
Cytat:
Wbrew pozorom obcokrajowcy wpuszczeni w polskie klimaty wcale nie potrafią wypić mniej niż my i nie mówię o braciach ze Wschodu;p Byłam na przyjęciu na którym Hiszpanie pili czystą równo Polakami i jakoś wcale nie skupili się na winie.
Hiszpanie w jakim wieku? Nastawiam się, że znajomi będą pić wódkę, ale nobliwych wujków przy czystej to sobie nie wyobrażam
Stary 2016-03-14, 16:56   #4
morsmordre
sajkolidżist

Gdybym była na weselu, gdzie cały czas byłby dostępny szampan, to piłabym To jedyny alkohol, który mi smakuje

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 18:49   #5
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Bardzo by mnie to urządzało, szczerze mówiąc, bo jeżeli przyjdzie nam kupić szampana dla wszystkich, to alkohol na osobę wyjdzie drożej niż talerzyk

Ile konkretnie bierzecie wódki i wina na parę? U nas piwa już na pewno nie będzie, nie będę sobie dokładała problemów

Hiszpanie w jakim wieku? Nastawiam się, że znajomi będą pić wódkę, ale nobliwych wujków przy czystej to sobie nie wyobrażam
To też było wesele, Pan Młody był Hiszpanem i przyjechali goście z jego rodziny, ale w wieku to tak 20-50 lat, ze starszych osób to tylko jeden żyjący dziadek. I szczerze powiem, że równo z Polakami pili, choć ponoć trochę to odchorowali ale nie wiem, bo na poprawinach nie byłam

U nas z alkoholem jest inaczej, bo my mamy 6-7 godzinne przyjęcie w restauracji i musimy kupić alkohol od nich, ale ze względu na bardzo wysokie ceny to nie kupujemy określonej ilości tylko płacimy za tyle ile pójdzie

Szampan szampanowi nierówny. Jeśli kupisz szampany słodkie to ograniczysz jego spożycie do deserów Z drugiej strony jeżeli kupisz szampany wytrawne, to można je pić w zasadzie do wszystkiego, ale tego Polacy raczej nie wiedzą i szampana kojarzą z deserami.;-) Nie wiem też jakie menu planujesz, ale z niektórymi polskimi daniami szampan po prostu stoi w opozycji

Edytowane przez mmagduszka
Czas edycji: 2016-03-14 o 18:50
Stary 2016-03-14, 19:03   #6
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Szampan szampanowi nierówny. Jeśli kupisz szampany słodkie to ograniczysz jego spożycie do deserów Z drugiej strony jeżeli kupisz szampany wytrawne, to można je pić w zasadzie do wszystkiego, ale tego Polacy raczej nie wiedzą i szampana kojarzą z deserami.;-) Nie wiem też jakie menu planujesz, ale z niektórymi polskimi daniami szampan po prostu stoi w opozycji
Yyy ale przecież szampany są TYLKO wytrawne albo półwytrawne Nie ma słodkich. Słodkie mogą być ewentualnie wina musujące
Kupujemy rzecz jasna wytrawne, półwytrawne to (zdaniem belle-famille oczywiście ) "gorszy sort".

Cholercia, teraz dopiero pomyslałam, że w sumie Francuzi nie piją szampana "do wszystkiego", tzn. nie do obiadu, tylko przed i po... W Polsce nie robimy koktajlu (gdzie we Francji idzie najwiecej szampana), za to robimy dania serwowane, jak na normalnym polskim weselu - więc na Francuza też nie wiem, ile tego szampana liczyć. Zabijcie mnie. Jedyna opcja, jaką widzę w tym momencie, to wesele bezalkoholowe.
Stary 2016-03-14, 19:14   #7
*piękna
Zakorzenienie

A nie możesz zapytać swojego narzeczonego jak u niego wyglądają wesela? I dopasować tego jakoś? Myślę, ze najlepiej dowiadywać się u źródła

*piękna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 19:22   #8
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
A nie możesz zapytać swojego narzeczonego jak u niego wyglądają wesela? I dopasować tego jakoś? Myślę, ze najlepiej dowiadywać się u źródła
Ale ja wiem, jak wygląda wesele we Francji Tylko co z tego, jeżeli nasze wesele jest w Polsce, a gości tak pół na pół.

Nie mam właśnie pojęcia, jak to "dopasować". Żadnego punktu wspólnego, żadnego zaczepienia. Tu niestety najlepszym źrodłem byłaby wizażanka, która już takie wesele miała
Stary 2016-03-14, 19:28   #9
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja wiem, jak wygląda wesele we Francji Tylko co z tego, jeżeli nasze wesele jest w Polsce, a gości tak pół na pół.

Nie mam właśnie pojęcia, jak to "dopasować". Żadnego punktu wspólnego, żadnego zaczepienia. Tu niestety najlepszym źrodłem byłaby wizażanka, która już takie wesele miała
Rozumiem. A może warto zrobić typowo polskie wesele, żeby pokazać przyjezdnym gościom tradycję i zwyczaje w Twoim kraju

Stary 2016-03-14, 19:35   #10
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Yyy ale przecież szampany są TYLKO wytrawne albo półwytrawne Nie ma słodkich. Słodkie mogą być ewentualnie wina musujące
Kupujemy rzecz jasna wytrawne, półwytrawne to (zdaniem belle-famille oczywiście ) "gorszy sort".
Nie zgodzę się choć faktycznie użyłam złego skrótu myślowego który wprowadzić może w błąd za co przepraszam . Szampan brut, o którym piszesz rzeczywiście jest on najpowszechniejszą kategorią szampana, w rzeczywistości stojąca na pograniczu wytrawnego i półwytrawnego (w zależności od ilości cukru między 6 a 12 g/l). Ale przecież jest jeszcze kilka rodzajów szampana (a nie wina musującego), ja pisałam konkretnie o demi-sec – szampanie półsłodkim kierowanym właście do deserów, tortów itp który spokojnie można dostać w naszym kraju za ok 200 PLN za butelkę Zresztą istnieje też szampan słodki, deux, ale jest drogi i rzadko spotykany w Polsce. Chodziło mi o to, że jeżeli kupisz demi-sec to schabowego nim nie zapijesz Ale nawet jeżeli kupisz brut to Polacy też raczej go do bigosu nie spożyją:P To tak już obrazowo nie żebym uważała ze będziesz miała schabowego i bigos na weselu
Stary 2016-03-14, 19:45   #11
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
Rozumiem. A może warto zrobić typowo polskie wesele, żeby pokazać przyjezdnym gościom tradycję i zwyczaje w Twoim kraju
Co zasadniczo próbuję zrobić, ale niestety nie pod względem alkoholu. Bo umówmy sie - wódka, typowo polski bimberek i słodkie wino do kotleta to raczej nie jest to, czym powinnismy sie chwalić Wesele czysto wódkowe absolutnie nie wchodzi w grę. Ja sama więcej niż dwóch kieliszków wódki na weselu nie wypiję, nie będę tym uszczęśliwiać innych.
Z toastu przecież nie zrezygnuję, czerwone wino też muszę podać. Wódka oczywiście też będzie. No i pojęcia nie mam, ile mam tego kupić. Skończę najpewniej z alko na dwa wesela, potem będziemy to dwa lata pić
Stary 2016-03-14, 19:48   #12
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Co zasadniczo próbuję zrobić, ale niestety nie pod względem alkoholu. Bo umówmy sie - wódka, typowo polski bimberek i słodkie wino do kotleta to raczej nie jest to, czym powinnismy sie chwalić Wesele czysto wódkowe absolutnie nie wchodzi w grę. Ja sama więcej niż dwóch kieliszków wódki na weselu nie wypiję, nie będę tym uszczęśliwiać innych.
Z toastu przecież nie zrezygnuję, czerwone wino też muszę podać. Wódka oczywiście też będzie. No i pojęcia nie mam, ile mam tego kupić. Skończę najpewniej z alko na dwa wesela, potem będziemy to dwa lata pić
Na polskich weselach też podaje się wino i inne alkohole, jakieś tam burbony whiskey i inne takie Ale faktycznie wstrzelić się z ilością to niełatwe Może po butelce na głowe? Chyba nie pomogę niestety

Stary 2016-03-14, 20:56   #13
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Ale przecież jest jeszcze kilka rodzajów szampana (a nie wina musującego), ja pisałam konkretnie o demi-sec – szampanie półsłodkim kierowanym właście do deserów, tortów itp który spokojnie można dostać w naszym kraju za ok 200 PLN za butelkę
To jest swoją droga szaleństwo. 200 zł za butelkę to we Francji w Carrefourze kosztuje Dom Pérignon. Jakbym to podała na weselu, to cała ta stara Francja padłby trupem z wrażenia (pozytywnego )
Te butelki, które w Polsce kosztuje 200 zł, oceniam na 20-25 euro we Francji
Także ponawiam prośbę - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, tani importer w Polsce? Albo może firma transportowa, to kupię tego szampana w Szampanii? Tylko jak znam życie to pewnie nawet nie mogę sprowadzić alko na własny użytek
Cytat:
Chodziło mi o to, że jeżeli kupisz demi-sec to schabowego nim nie zapijesz Ale nawet jeżeli kupisz brut to Polacy też raczej go do bigosu nie spożyją:P To tak już obrazowo nie żebym uważała ze będziesz miała schabowego i bigos na weselu
Francuzi w sumie też nie, tzn. nie piją szampana do obiadu, tylko na koktajlu, potem do obiadu wino, i dopiero od deseru do końca imprezy znowu szampana. U nas nie będzie koktajlu, tylko normalny polski toast.
Stary 2016-03-14, 21:18   #14
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Także ponawiam prośbę - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, tani importer w Polsce? Albo może firma transportowa, to kupię tego szampana w Szampanii? Tylko jak znam życie to pewnie nawet nie mogę sprowadzić alko na własny użytek .
Nie wiem skąd pochodzisz, ale w Lubaczowie (na granicy województwa podkarpackiego i lubelskiego) jest importem 1000Win. Oni są raczej nastawieni na klienta biznesowego (bo wtedy mają duże zniżki niż w normalnej sprzedaży), ale jeśli zdecydujesz się na większe zamówienie to możesz z nimi negocjować. Mają też sklep internetowy i wino mogą wysłać kurierem, ale wiem że swojego czasu mieli korzystne rabaty przy odbiorze zamówienia na miejscu.
Stary 2016-03-15, 15:57   #15
201712071518
Konto usunięte

szampana przecież w zasadzie pije się jako aperitiff (przynajmniej ja tak znam - a TŻ jest prawie pół-Francuzem). Potem do posiłków czerwone wino i na koncu grappa, limoncello czy coś innego jako digestive.
Ja bym jako apero podała schłodzone białe, różowe wino / szampana. Do posiłków czerwone wino / wódkę, a na końcu digestive - whisky, grappe, limoncello czy inne podobne trunki +30%.
Jesli chodzi o czerwone wino - to jeśli idziemy z TŻ na zwykłą kolacje do/ze znajomymi to liczy się co najmniej butelka na osobę
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-15, 16:23   #16
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
szampana przecież w zasadzie pije się jako aperitiff (przynajmniej ja tak znam - a TŻ jest prawie pół-Francuzem). Potem do posiłków czerwone wino i na koncu grappa, limoncello czy coś innego jako digestive.
Tak normalnie to jest jedna z opcji, to co piszesz, ale nie spotkałam sie jeszcze z żadnym digestivem na francuskim weselu. Do deseru i później zawsze jak do tej pory widywałam szampana.

Tak samo jak białe/różowe wino jako apéro - IMHO odpada, ani to polskie (toast winem musującym), ani francuskie (koktajl z szampanem). Chociaż na codzień tak sie oczywiście pije

Właśnie myślę, czy butelka czerwonego wina na głowę to nie będzie rozsądny kompromis. Francuzi mogą wypić więcej, Polacy mniej i może sie jakoś wyrówna
Stary 2016-03-15, 19:52   #17
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Jestem w ciemnej

Muszę ogarnąć jakiś alkohol na wesele i zwyczajnienie wiem, ile trzeba
Jeszcze z weselem polsko-polskim jakoś bym dała radę, ale połowę gości mam z Francji.

Jakie alkohole Wy miałyście? Ile na osobę kupujecie/kupiliście? Ile zeszło?

wino białe / czerwone, wódka, cydr, whisky, szampan.

Ile wina brałyście?

45 butelek /50 osób (w tym też osoby niepijące) 15 białe, 30 czerwone.

Miałyście barmana? Jak on wpływa na konsumpcję innych alkoholi?

nie miałam, więc nie wiem

Myślicie, że polscy goście będą pili szampana poza toastem?

polscy goście mogą pić, ale francuzi chyba nie za bardzo

Gdzie kupowałyście wina?

6win.pl, zawsze tam zamawiamy więc z czystym sercem polecam.
Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o czerwone wino - to jeśli idziemy z TŻ na zwykłą kolacje do/ze znajomymi to liczy się co najmniej butelka na osobę
same here
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-16, 09:28   #18
Terha
Zakorzenienie

Ja bym po pierwsze zrobiła tak, że zapytała się narzeczonego co jego rodzina pije. On powinien najlepiej to wiedzieć. A jeśli nie wie, to pewnie najbliższa rodzina mu pomoże zrobić wywiad.

A druga sprawa - kupiłabym alkohol w sklepie, w którym nadmiar można zwrócić. Musisz tylko znać preferencje gości.

Stawiałabym że Francuzi raczej wolą wino od wódki, ale mogę się mylić.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 18:56   #19
cleopadra
Wtajemniczenie

ja bylam kiedys na weselu gdzie bylo wielu gosci z Wloch,para mlodych to byli polacy ale mieszkali we Wloszech i przyjechali ich przyjaciele,byl specjalny stol z winami ze wzgledu na Wlochow bo oni podobno pija wino na weselach,jednak na tym weselu pili wodke.Ze stolu poszlo kilka butelek wina,bardzo duzo zostalo.Pamietam dobrze bo byly niezle jaja na koniec wesela.Mlodzi powiedzieli dla obslugi ze nic nie zabieraja i niech zrobia sobie co chca z winami i reszta rzeczy a obie mamuski zbieraly ze stolow co sie dalo ,tylko nie mialy biedne w co pakowac to w serwetki zawijaly a butelki po kieszeniach wciskaly.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 19:27   #20
Aurielka
Przyczajenie

Tez wychodze za Francuza, tyle ze jego rodzina nie pofatyguje sie do Polski na nasz slub (oprocz ojca z macocha). W zwiazku z tym nic mnie nie obchodzi co lubia pic, bo beda pic co bedzie :P Chcialabym, zeby byl wybor, ale z drugiej strony boje sie, ze takie mieszanki moga zle sie skonczyc. Na pewno przywieziemy ze soba prawdziwego szampana (bo na sali gdzie bedzie wesele proponuja wino musujace a jesli szampana to za jakas nieadekwatna cene) i szampana bezalkoholowego (dla dzieci i osob niepijacych - w tym mnie). Albo moj Francuz proponuje soupe de champagne, czyli szampan z czyms tam - taki koktail na powitanie i wtedy sam szampan do deseru. Ale to wszystko jest jeszcze takie niedograne, musimy sie nad tym konkretnie pochylic. Nie bedzie nas duzo, bo naprawde z 35 osob max, wiec koszta o tyle mniejsze
Aurielka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 19:43   #21
AGUSIAE
Raczkowanie

My mieliśmy wesele polsko-szkockie. Mielismy wodke, wino i piwo a dodatkowo wzielismy barmana. Barman okazal sie najpopularniejszy chociaz od czystej wodki niektorzy szkoci tez nie stronili.

Wydaje mi sie, ze skoro przyjezdzaja do polski na wesele to powinnien sie liczy z naszymi zwyczajami jesli chodzi o alkohol. Szampana podalabym tylko symbolicznie na toast albo do obiadu.
Stary 2016-03-21, 18:36   #22
maciagutek
Przyczajenie

co do barmana, to na weselach do tej pory bardzo się sprawdzał, dużo gości widziałem z drinkami. na swoje wesele w krakowie (w okolicach) też zaklepaliśmy barmana, ustaliliśmy "menu", cenowo też nie wychodzi to najgorzej.
maciagutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-23, 18:14   #23
201607040940
Konto usunięte

mieliśmy 1 dniowe wesele, liczyliśmy 1 butelkę alkoholu na osobę ( 0,75 wina lub 0,5 wódki). Szampan na toast zagwarantowała restauracja.
Policzyliśmy po połowie wódkę i wino, trochę zostało.
Goście tylko z Polski.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 08:35   #24
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Nam restauracja liczyła 0,5l na parę, nie wiem czy to nie za mało.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 09:35   #25
mmagduszka
Rozeznanie

0,5 na parę to trochę mało. Nam w restauracji powiedzieli że tak wstępnie, bo zależy od zużycia ale 0,35 l na osobę (czyli 0,7 na parę) i do tego butelka wina na parę (czyli na osobę pół butelki). Toast szampanem oddzielnie, no ale do tego mamy jeszcze lokalne piwo m/w litr na osobę.

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości