![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co zamiast kwiatów na ślub?
Od jakiegoś czasu obserwuję, że coraz więcej osób rezygnuje z kwiatów na ślubie na rzecz wina czy książki. Moim zdaniem to super sprawa
![]() Jak to u Was wygląda? Będę wdzięczna za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co zamiast kwiatów na ślub?
My z TŻ organizujemy małe przyjęcie, zamiast tradycyjnego wesela więc stwierdziliśmy że nie będziemy niczego gościom sugerować. Kwiaty (na szczęście) powoli wychodzą z mody i już naprawdę niewiele osób je kupuje (przynajmniej takie mam wrażenie obserwując kilka ostatnich lat ślubów wśród znajomych).
Wino jest w porządku, gdybym organizowała duże wesele poprosilibyśmy o wino. Jakiś czas temu modne były też kupony totolotka ale ostatnio widzę je rzadziej (osobiście nie byłam wielką fanką). Książek bym nie ryzykowała, bo nie każdy gość zna wasze ulubione gatunki i możecie poźniej skonczyć z 10 sztukami 50 twarzy greya czy coś ![]() Z tymi aukcjami charytatywnymi... mam mieszane uczucia. Przede wszystkim, zbieranie książek, zabawek czy przyborów szkolnych jest o tyle niebezpieczne, że później nie żadna placówka chce je przyjąć - pamiętaj że te instytucje muszą dbać o odpowiednie atesty:/ Byłam na ślubie na którym zbierano karmę i szczerze? Widziałam, ze goście nie byli zadowoleni.. wyobraź sobie że jesteś wypindrzona, masz kieckę za pół pensji, szpilki 10 cm i niesiesz worek z karmą;p Ja rozumiem szlachetną ideę, ale skoro młodzi kochają zwierzęta to niech po prostu z puli ślubnej kasy kupią taką wyprawkę schronisku. Zbiórki pieniędzy do puszki na jakiś cel - kolejny problem, nie wiem czy nie największy. Idea jest szlachetna, ale to trochę tak jakbyś zmuszała gości do tego, żeby dawali te pieniądze na cel charytatywny. A nie każdy ma ochotę i nie ma co wnikać w powody, bo to nie sprawa pary młodej.
20.08.2016 ![]() Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2016-04-07 o 06:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Jeden bukiet się przyda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ctrl alt delete
|
Zgadzam się... taka dobroczynność za cudze pieniądze
![]() Ja np. jako gość nie życzyłabym sobie, że młodzi mi mówili, że mam wydać jakąkolwiek forsę na Szlachetną Paczkę. Nie podoba mi się organizacja, nie podobają mi się nieprawidłowości w jej działaniu, nie mam ochoty jej wspierać. Jak młodzi chcą, to niech to robią po prostu z własnej kieszeni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Rozważamy zapis w zaproszeniu dot. rezygnacji z kwiatów. Problem z głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Myślę, że warto najpierw iść do danej instytucji i zapytać czego potrzebują. Chyba nie było by najlepszym pomysłem zbierać maskotki, gdzie sierociniec wrzuci je przysłowiowo do piwnicy - bo maskotek jest już u nich za dużo (a przydały by się na przykład pieluchy, bo z praniem się nie wyrabiają itd). Oczywiście przykładowo
![]() Ja nie wiem do końca co jeszcze będziemy chcieli zamiast kwiatów, myśleliśmy o przewodnikach (książek też się trochę boję, bo nie pochłaniam każdej lektury). |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
ctrl alt delete
|
Jak już to ha bym wzięła książki kucharskie - przewodniki się szybko deaktualuzują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ewentualnie, spotkałam się kiedyś z prośbą o bony do księgarni (chyba do Matrasu, ale nie pamiętam już). O tyle fajnie, że sama sobie później urządzisz książkowe zakupy. Z drugiej strony bony mają konkretną wartość co niektórym gościom może nie odpowiadać.. no i chyba zaczynają się od 50 PLN.
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
I będą trzy książki Jaimiego Oliviera
![]() Ja bym chciała zamiast kwiatów właśnie książki, ale nie konkretne. W razie powtórzeń sprzedać albo podarować ![]() Chociaż najbardziej by mi się marzył brak powtórzeń i dedykacja w każdej <3 Jestem książkowym chomikiem, więc by na pewno nie zginęły i do takich rzeczy się wraca... dużo bardziej niż do kart...
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
No ale za karty możesz kupić książki
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
chodziło mi o karty z życzeniami
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Myślę, że powtarzająca się książka/przewodnik to nie problem
![]() ![]() Przewodnik w sumie zależy jaki, ale ja nie mam w domu ani jednego najnowszego wydania. Jednak zabytki i góry zostają na swoim miejscu, a też lubię po prostu poczytać o miejscach, kulturze itd Bo nie zakładam, że wszystkie miejsca będę w stanie odwiedzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My zamiast kwiatów chcemy dobrą herbatę ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Herbaty do super pomysł
![]() My nie pijemy wina, innych alkoholi w sumie jakoś wybitnie też nie (okazyjnie), więc średnio nam się widzi otrzymywać alkohol zamiast kwiatów. I właśnie mam dylemat jak to ugryźć, chyba nic nie będziemy pisać na zaproszeniach i pozostawimy to gestii gości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale goście są teraz kreatywni - może faktycznie sami coś przyniosą ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Gorzej jak ludzie przyniosą kilka opakowań liptona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Idealna Źona; )
|
Będzie na lata; )
![]() My prosimymy o winko albo słodycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Myślę, że raczej każdy zrozumie że chodzi o dobrą kawę i herbatę:P Teraz jest mnóstwo sklepów czy stoisk z fajnymi smakowymi (i nie tylko) herbatami i ziarnami kaw na wagę, to naprawdę nie jest duży problem
![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Siostra mojego chłopaka była na ślubie, gdzie para prosiła o słodycze, podobno dostali sporo. Kilka tygodni później usłyszałam od niej głos oburzenia, że oni te słodycze chcieli dla siebie, a nie zawieźć do domu dziecka ( w zaproszeniu nie było nic o tym, że słodycze zostaną przekazane dzieciom, jedynie wzmianka o tym, żeby zamiast kwiatów przynieść słodycze).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Lepszy Lipton niż Saga albo Minutka
![]() Kiedyś chciałam właśnie słodycze ale przestaliśmy jeść więc by się zmarnowały:P Miałam chwilę pomysł na książki dla dzieci ale nie wiadomo kiedy się przydadzą więc pomysł odpadł. W sumie przerobiliśmy każdy pomysł. Zbiórki charytatywne też ale nie ma co - nie jesteśmy tacy "pomocni" na co dzień, byłoby to sztuczne w naszym wydaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja bym napisała tylko, że prosimy o nie przynoszenie kwiatów. nie lubię dostawac kwiatów, nie wiem co miałabym zrobić z taką iloscia i w ogole nie chcialoby mi sie z nia robic cokolwiek. szkoda kasy. Jakby goscie chcieli dac wino czy ksiazke to prosze bardzo, ale jakos nie widze tego by im cokolwiek sugerować.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja w sumie lubię, gdy na zaproszeniu nie jest sprecyzowane nic, daje to wtedy pole do popisu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A mnie się wydaje, że to naprawdę dobry pomysł i wcale nie musi być wymuszoną dobroczynnością.
Te pieniądzę i tak byłyby wydane, ale na coś z tego nic później nie zostanie. Osobiście uważam, że taki projekt jak ślub pełen miłości jest naprawde spoko. Nie potrzebuje zapasu wina czy herbaty. Mogę sobie kupić jak najdzie mnie ochota ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Sama bym nie poprosiła o wsparcie jakiejś organizacji charytatywnej (chyba, że w rodzinie i u przyjaciół ktoś by chorował i potrzebował takiego wsparcia, wtedy nie wykluczam), ale jakby ktoś poprosił nie robiłabym żadnego problemu i spełniła życzenie młodych.
Sami chcemy zdrapki lotto (TŻ jest maniakiem) lub książki, ale mamy to tak ujęte, że jak ktoś chce przyjść z kwiatami, to też się nie obrazi ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
My poprosiliśmy o toto lotki
![]() ![]() Słyszałam o parze która nie trafiła nic, a miała chyba z 60 kuponów ![]() Liczy się zabawa ![]()
![]() |
#30 | |
Żona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.