|  2012-10-08, 21:08 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-08 Lokalizacja: Podkarpackie 
				 | Nauki przedmałżeńskie ;)

Moje pytanko brzmi: czy na nauki przedmałżenskie mogą uczęszczać tylko  narzeczeni czy może brac w nich udział para jeszcze nie będąca  narzeczenstwem? (oczywiscie para CHCĄCA wziąć ślub kościelny).  A Wam dały coś nauki przedmałżenskie? Czego dotyczą te 'wykłady'? 
				__________________ Kobiety to istoty nadprzyrodzone: potrafią zmienić życie w piekło lub zabrać do nieba - wszystko w zależności od nastroju, dnia cyklu miesiączkowego i tego, co było na obiad. | 
|     |   | 
|  2012-10-08, 21:18 | #2 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2011-04 
				 | 

Dot.: Nauki przedmałżeńskie ;)

Ja nauki przedmałżeńskie miałam w ostatniej klasy liceum, na zakończenie dostaliśmy zaświadczenia ukończenia kursu przedmałżeńskiego. Lekcje jak lekcje - co to jest miłość, jak ją należy pielęgnować, podstawy małżeństwa, antykoncepcja. No i informacje techniczne bardziej - kiedy rozwód kościelny, jakie papierki trzeba zanieść do kościoła, jak załatwić ślub w innej parafii...

| 
|     |   | 
|  2012-10-08, 21:29 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-10 Lokalizacja: Małpolska 
				 | 

Ja nauki przedmałżeńskie miałam w 1 kl. liceum   Mnie się te wykłady bardzo podobały  Zajęcia u nas prowadził ksiądz, jakaś kobieta z poradni małżeńskiej chyba (o antykoncepcji, wychowaniu dziecka, zdrowiu kobiety) i małżeństwo również działające w poradni. U nas wykłady były bardzo ciekawe. | 
|     |   | 
|  2012-10-08, 21:32 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-09 
				 | 

Nauki są ważne tylko przez dwa lata, więc jeżeli do tej pory nie wziełyście ślubów to macie nieważne, o ile oczywiście nie minęły Wam terminy.   Ahaa! No i odpowiadając na pytanie autorki, to tak możecie zrobić sobie kurs   
				__________________ Aneta, po prostu. Edytowane przez aneta1191 Czas edycji: 2012-10-08 o 21:37 | 
|     |   | 
|  2012-10-08, 21:35 | #5 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-10 Lokalizacja: Małpolska 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2012-10-08, 21:38 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-01 Lokalizacja: Trele Morele 
				 | 

Serio?? Ja miałam w 3 kl liceum (2007r) i gdzieś zgubiłam zaświadczenie...:/ Wiem że wsadziłam w jakąś książkę żeby "nie zgubić" i ślad zaginął... A niedługo mój ślub i ułatwiłoby mi to sprawę gdybym już nie musiała chodzić... A jeśli serio kwit jest ważny 2 lata to trochę mi ulżyło.. chociaż nam ksiądz nic nie mówił że "traci ważność"

__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. | 
|     |   | 
|  2012-10-08, 21:56 | #7 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-09 
				 | 

Aha no to widzisz, nam ksiadz powiedzial jak tez mielismy kurs w lo, ze wazny jest tylko dwa lata.    
				__________________ Aneta, po prostu. | 
|     |   | 
|  2012-10-08, 21:58 | #8 | 
| Zakorzenienie | 

Nauki przedmałżeńskie mogą odbyć zarówno narzeczeni jak i para nie będąca narzeczeństwem. U nas w grupie była taka para.  Nauki są ważne "dożywotnio" ale tylko z tym partnerem z którym się je odbywało, bo zaświadczenia są wypisywane z imienia i nazwiska. U nas wykłady i generalnie ćwiczenia były bardzo ciekawe. Ćwiczenia prowadziła Pani z poradni i baaardzo ją sobie chwalę. Ćwiczenia odbywały się w grupie ale i w parach. Wykłady miał ksiądz i generalnie wyjaśnił nam jak się przygotować do wypełnienia protokołu, jak wygląda ceremonia, jakie są przeszkody i takie tam. Nam się te nauki bardzo podobały i osobiście polecam parom takie spotkania. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-10-08, 23:07 | #9 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-01 Lokalizacja: reniferowo ;p 
				 | 

u mnie te licealne zaświadczenia o odbytym kursie są nieważne. Para na nowo musi wziąć udział w naukach.

__________________ 12.06.2010 "A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej.." Pamiętaj: kiedy znów zdziczeję, Odrzyj mnie z wichrów i ugłaskaj! | 
|     |   | 
|  2012-10-09, 10:03 | #10 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-04 
				 | 

Nauki przedmałżeńskie to 4 wykłady po ok 1,5-2 godz, o roli małżonków, wspieraniu, itd, jak prowadzi to osoba z podejściem psychologicznym, madra, to coś dają. Jak prowadzi to ktoś, żeby odbębnić, to nic nie dają. U mnie na części o antykoncepcji był inny facet (nie ksiądz) i śmiać mi się chciało o opowiastkach z kalendarzykiem, czy gęstością śluzu, kiedy to nawet niewidoma Afrykanka może oszacować, czy to dzień płodny, czy nie. Pomiar temperatury z dokładnością do 0,2 oC tak samo - niedorzeczny, bo nawet nie ma obecnie termometrów na rynku dająchych tak dokładne wyniki.  W innej części nauk sa 3 spotkania z seksuologiem, ja przeszłam przez 2, trzecie mi podbili bez mojej obecności. Dlaczego? Byłam w ciązy, sterczałam godzinę przed otwarciem gabinetu na mrozie, 4 w kolejce, po otwarciu znów godzinę, no bo byłam 4 i się wściekłam. Wcześnej próbowaliśmy w innym kosciele, to się w ogóle nie dostaliśmy. Papierologia nawet w kościele!!! | 
|     |   | 
|  2012-10-09, 13:29 | #11 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-09 
				 | 

u mnie byly nudne, wedlug mnie powinn to prowadzic malzenstwo a nie ksiadz, bo on moze pogledzic tylko teoretyczie. w poradni babka nawet spoko nie byla natarczywa ze o jedyna wlasciwa metoda, to nie dlamnie ale pewnie sa pary zainteresowane taka metoda ogulnie strata czasu dla mnie. | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2012-10-09, 13:49 | #12 | 
| Wtajemniczenie | 

Widze , ze chyba zalezy wszystko od miasta    Nikt nie sprawdza czy jesteśmy narzeczeństwem czy jak to wygląda, ale fakt że przy spisaniu protokołu w kościele o to ksiadz pyta. U mnie wyglądało to tak, że był cykl 5 spotkań co niedziele i jak jakieś się nie poszło można było za 5 tyg je nadrobić. Najpierw była msza później nauki - swoją drogą takich głupot nie słyszałam nigdzie . Nie było konkretnych grup tylko ile osób przyszło tyle było   | 
|     |   | 
|  2012-10-09, 14:06 | #13 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 14:21 | #14 | 
				 | 

Nie do mnie pytanie, ale powiem że ja będę uczestniczyła bo bez tego nie dopuszczają do ślubu kościelnego?  chyba że coś się zmieniło??   
				__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. | 
|     |   | 
|  2012-10-09, 14:35 | #15 | 
| Naczelna Wizażanka:) Zarejestrowany: 2005-12 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Kurs ukończyłam w 4 klasie LO, a w wakacje brałam ślub. ABy zdobyć zaświadczenie, trzeba było brac udział w spotkaniach i napisać pracę, ja akurat pisałam o narzeczeństwie. Czekały nas jeszcze nauki w poradni-miła pani, matka kilkorga dzieci, próbowała mi sprzedać "coś" do pomiaru śluzu i pokazywała płody w słoikach, jako, że jestem wrażliwa na takie widoki, zakończyliśmy na tym nauki u tej pani. Potem spotkaliśmy się jeszcze ze znajomym księdzem, który w trybie przyspieszonym (dwugodzinnym) przypomniał nam, czym jest małżeństwo.

__________________ All I Have To Do Is Dream... | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2012-10-09, 14:49 | #16 | 
| Wtajemniczenie | 

| 
|     |   | 
|  2012-10-09, 14:51 | #17 | 
				 | 

Koleżanka od tego pytania zaraz ci napisze że jak możesz brać ślub kościelny skoro nauczki nazywasz głupotami   
|     |   | 
|  2012-10-09, 14:59 | #18 | 
| Zakorzenienie | 

I będzie miała rację.

__________________ | 
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:01 | #19 | 
				 | 

Każdego prywatna sprawa jak do tego podejdzie. Raczej mam swój rozum i pojęcie o antykoncepcji i tak nie będę stosowała żadnych metod naturalnych ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) a będę musiała mimo to o nich słuchać i jeszcze przytakiwać. 
				__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Edytowane przez Visez Czas edycji: 2012-10-09 o 15:03 | 
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:07 | #20 | 
| Wtajemniczenie | 

Czyli mam mieć gromadke dzieci, nie ważne czy bede miała za co je utrzymać. I to mąż jest górą w małżeństwie,i jak on się chce kochać to to jest mój zasrany obowiązek... Byłąś kiedyś na naukach? Tot ylko jedna  zwielu głupot jakie tam usłyszałam...

Edytowane przez mart989 Czas edycji: 2012-10-09 o 15:09 | 
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:10 | #21 | |
				 | 

Cytat: 
 (ironia) 
				__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:20 | #22 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 Tak byłam. Niedawno. Nikt mi takich rzeczy nie wmawiał. 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:26 | #23 | 
				 | 

Wiem. Wszystko zależy od tego kto je prowadzi, jak się trafi na jakiegoś nawiedzonego księdza to wiele się z tego nie wyniesie. Prowadzący musi być w miarę wyluzowany żeby zainteresować młodych. Takie jest moje zdanie.

|     |   | 
|  2012-10-09, 15:27 | #24 | 
| Wtajemniczenie | 

| 
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:39 | #25 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 

__________________ | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:39 | #26 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 

__________________ [COLOR=blue]Za Tobą szaleje  [COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach  Marianek  i Rysiu   | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 15:44 | #27 | 
| Wtajemniczenie | 

Szukałam takich weekendowych ale każde był płatne a na takie pozwolić sobie nie mogliśmy.

| 
|     |   | 
|  2012-10-09, 16:21 | #28 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 

__________________ | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 18:56 | #29 | |
| Wredna Ruda Beczka Soli Zarejestrowany: 2011-10 Lokalizacja: To miejsce na mapie, gdzie kończy się papier 
				 | 

Cytat: 
 Niby nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że dziewczyna nie pracowała (bo ona jest od wychowywania dzieci), mąż dorabiał jako kościelny gdzieś niedaleko, mieli 2 dzieci, 3 w drodze i jeszcze jedno w planach. Utrzymywali się z "wykładów" na naukach małżeńskich oraz z tego co "Bóg zesłał" - a to obiad jedli u znajomych, na wakacje wyjechali kosztem innych, bo okazało się, że po drodze samochód im się zepsuł, więc korzystali z dobroci innych itd. Nie wiem ile w tym prawdy, ale nie mam też powodów by nie wierzyć kumpeli. A o badaniach śluzu przez narzeczonych itd. to już krążą legendy.  i być może wszystko to powoduje że na te nauki wcale mi nie spieszno. 
				__________________ blog Beczki o fitstajlu, górach i dwóch pedałach Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją J. Piłsudski | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 19:02 | #30 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-11 
				 | 

Moje tak samo. Niby ksiądz nam gadał, że to nauki przedmałżeńskie, a się okazało, że to jakiś kurs przygotowujący do życia w rodzinie czy jakoś tak. Taka kościelna wersja WDŻ. Oczywiście samym papierem się nie bardzo przejęłam. Być może moja mama go gdzieś zachowała, ale i tak mi się nie przyda przy ew. ślubie.

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.