|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Strzelanie w stawach
Witam
Mam otóż taki problem, że bardzo często strzelają mi stawy. Na przykład jak dłużej siedzę np. na wykładzie to wystarczy że 2-3 razy rozprostuje nogę i jest trzask w stawie kolanowym. Później na jakiś czas mam spokój. Tak sama ze stawami w placach czy w barku. Robię kilka pompek i za każdym razem trzaska, nie że raz, tylko cały czas. Boleć mnie nic nie boli, ale strasznie irytujące to jest i myślę, że za klika lat może faktycznie zacząć boleć ;/ Iść z tym do ortopedy, czy tam reumatologa? Kolejki pewnie są masakryczne, a prywatnie będzie pewnie drogo i jeszcze ew. rehabilitacja. A może polecicie jakieś środki/leki na wzmocnie stawów, czy tam odbudowę chrząstki. Nie wiem nawet, bo nie za bardzo się na tym znam. Mam 22 lata. Dużo pracowałem fizycznie w młodości, teraz chodzę na siłownię. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Strzelanie w stawach
Mój młodszy brat ma taki sam problem i też bardzo lubi ćwiczenia fizyczne. Ortopeda zalecił mu żeby jadł więcej galaretek, takich z mięskiem czy warzywami ewentualnie takie słodkie, owocowe. Są też leki poprawiające kondycje stawów, ale nie wiem czy nie są na receptę.
Ale raczej poważnie chory nie jesteś. Edytowane przez raczek06 Czas edycji: 2016-04-10 o 15:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o jedzenie to nawet zdrowo jem. Owoce, dużo nabiału bo ćwiczę na siłowni, ryż, mięsko.
Galaretek niby nie jem i tak średnio lubię, bo za dużo cukru. Boję się za z wiekiem zacznie mi dokuczać ból stawów ;/ Na allegro są jakieś środki do ochroy stawów, ale jak to działa to nie wiem np. http://allegro.pl/suplementy-i-odzyw...a-stawow-19661 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Z tymi galaretkami chodzi o to że zawierają żelatynę itp. związki, które pomagają w odbudowie stawów, nie chodzi mi o zawartość cukru, mięsa itd. Jest też taki bardzo popularny lek - glukozamina, który wielu osobom na stawy pomaga.
Poza tym nie stresuj się, wielu młodych facetów ma podobny problem. Zapisz się do lekarza rodzinnego lub ortopedy. Zobaczymy co oni Ci powiedzą. Edytowane przez raczek06 Czas edycji: 2016-04-10 o 15:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Strzelanie w stawach, raczej nie bierze sie z tego co się dzieje w stawie, tylko z tego jak działają miesnie i jak w wyniku tego przyczepy ciągną staw gdy dochodzi do ruchu.
Jesli jest pomiedzy przeciwległymi pasmami nierównowaga, lub stawy sa zbyt lekko trzymane przez tkanki miękkie (to na ogół dysfunkcja wrodzona lub wynik braku ruchu), to przy ruchu dochodzi do przesuwania stawu. Niestety amarorski trening na siłowni, często powoduje duze dysproporcje miesniowe, miesnie zewnętrzne sa absurdalnie przebudowane, miesnie wewnętrzne sa tragicznie zaniedbane, + większosc "prawdziwych mezczyz z siłowni gardzi rozciąganiem bo rozciągają się tylko stare baby na pilatesie" i... taki potem efekt. Polecam wizyte u fizjoteraputy, żeby ocenił motoryke ruchu i dał ćwiczenia korygujące. Jesli lekarz bedzie potrezbny, to fizjoteraputa to powie i moze nawet podpowie do kogo ogarniętego isć, kto faktycznie zajmie się leczeniem a nie zapisze glukozaminę, galaretke i srodki przeciwbólowe.- co jest ściemą a nie leczeniem.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ale też trudno żeby student płci męski regularnie chodził na stretchingi, pilatesy itp. ćwiczenia rozciągające. Tacy to raczej wolą siatkę, nogę, siłkę
![]() Nic z tym raczej nie zrobimy Edytowane przez raczek06 Czas edycji: 2016-04-11 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studenci płci męskiej, mogą sobie kupić np: TOM DANIELSON, ALLISON WESTFAHL UKRYTA PRZEWAGA. TRENING MIĘŚNI GŁĘBOKICH albo Skazany na trening Paul Wade albo coś podobnego bo o treningu miesni głębokich i roli regularnego stretchingu w zachowaniu formy i unikaniu kontuzji mówią _wszyscy_ i samemu robić w wersji dla "macho-bozo" ![]() Prawda taka, ze zaskakująca siła i szybkość profesjonalnych sportowców, bierze sie właśnie z tego: regularnego treningu mięśni głębokich (to pilates ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Prawda taka, że młodą dziewczynę trudno jest przekonać do pilatesu (mimo jego niewątpliwych zalet), a co dopiero młodego mężczyznę. Grunt że ćwiczą cokolwiek, a nie siedzą nieustannie na facebook'u jak wielu ich rówieśników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
a to, że mogą z siebie zrobić kaleki za kilka lat to kij z tym, nie?
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Bez przesady, autor wątku za kilka lat nadal pewnie będzie szczupły i umięśniony, a wielu jego kolegów nie cierpiący sportu (mnóstwo jest teraz takich), będą mieli już cukrzycę, otyłość, początki miażdżycy itd. najważniejsze żeby młodzi ludzie w ogóle coś ćwiczyli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do strzelania, to np fizjoterapeutom też stawy strzelają, dobrym fizjoterapeutom ![]() Jak spytałam to mówili, że jeśli nie boli to jest ok. Wniosek taki, że pewnie faktycznie jest to ok, a jeśli nie to chyba nie da się tego wyleczyć skoro oni też tak mają ![]() Sama strzelam wszystkimi stawami, po urazie kręgosłupa bardzo strzelają mi plecy i jest to dziwne wrażenie i dość niepokojące ale rzeczywiście nie widzę żadnych negatywnych skutków. Jeśli porządnie się rozciągnę, rozluźnię albo wyroluję na wałku to do końca dnia nic już nie strzela.
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() serio, dobry i ogarnięty fizjo ( autorze podaj skąd jesteś, spróbuję coś Ci podesłać) jest w stanie ocenić co jest problemem. Galaretki i suplementy są jak branie wit C. Pomóc nie pomoże, ale wspomoże, choć suplementy bardziej szkodzą. Na żołądek.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Glukoza w pewnym stopniu załagodzić może strzelanie w stawach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
SERIO?! glukoza? ![]() Może jeszcze lepiej zaradzi cukier z cukierniczki, a zwłaszcza na stawy? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
i poprawiłaś mi humor, bez jaj no
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.