|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
I co dalej?
Hej! Nie wiem czy ktoś w ogóle odpowiada na te pytania, bo niektóre odpowiedzi sięgają 2009 roku..
Mam dylemat. Chodziłam na human, właśnie skończyłam maturę i mogę na spokojnie i dokładnie przemyśleć kwestie studiów. Prawo albo administracja to nie dla mnie, trudno mi to wytłumaczyć ale jakby to nie godzi się wewnętrznie ze mną😅 Po prawie mogą być dobre zarobki, ale niekoniecznie też takimi kryteriami wyboru studiów chce się kierować. Swoje zainteresowania skupiam wokół pedagogiki, psychologii albo logopedii. Problem w tym, że nie wiem co mam wybrać jako pierwsze, by później ewentualnie dopełnić to kolejnym studiowaniem, któregoś z tych kierunków (choćby i równoległym). Jak sądzicie? Pogubiłam się w tym tak bardzo, że nie wiem czy dobrze robię stawiając na takie studia (a nie jak np. na wcześniej wspomnianą administrację czy może bezpieczeństwo wewnętrzne). Było już tyle ludzi, którzy mówili mi, że nie znajde pracy i nic po tym nie będę miała. Co wy o tym sądzicie? Podobają mi się takie kierunki i jestem gotowa na początku (choćby i przez parę lat) mniej zarabiać, by ewentualnie późnej lepiej. Czy ktoś studiuje albo studiował pedagogike czy logopedie i może mi coś bardziej przybliżyć na ten temat +dać jakąś radę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: I co dalej?
Po pierwsze, choć dziś wiele osób próbuje wmówić nam inaczej, studia to nie zawodówka i bardzo niewiele kierunków przygotowuje do jednego konkretnego zawodu (prawo jest wyjątkiem, więc pewnie dlatego ludzie tak się nim podniecają). Studia najczęściej tylko dają wiedzę z jakiejś dziedziny, którą można wykorzystać w wielu zawodach, ale to po Twojej stronie leży inicjatywa znalezienia sobie zawodu. Im bardziej ogólny kierunek, tym bardziej musisz mieć na siebie pomysł.
Psychologia to świetny przykład, bo daje kompetencje przydatne w bardzo wielu branżach, ale to Ty musisz zdecydować, w którą stronę chcesz iść, i jeszcze na studiach zacząć robić coś w tym kierunku. Poczytaj sobie też programy studiów, które wybrałaś. Sprawdź, o czym się tam będziesz uczyć i czy rzeczywiście Cię to interesuje. Weź pod uwagę, że żaden z kierunków, które wybrałaś, nie jest nawet humanistyczny i zakres wiedzy tam zdobywanej będzie jednak inny niż w klasie humanistycznej w liceum. Psychologia to połączenie nauk społecznych i medycznych. Pedagogika to czyste nauki społeczne, a logopedia to studia multidyscyplinarne łączące nauki humanistyczne (polonistykę) z naukami społecznymi (pedagogiką) i naukami medycznymi. Jeśli zaś chodzi o perspektywy, to statystycznie największa nadpodaż absolwentów w stosunku do zapotrzebowania jest po pedagogice i administracji. Pedagogika zdecydowanie więc wypada najsłabiej. Dzieci coraz mniej, a płace w edukacji są jednymi z najniższych. Logopedia daje dość konkretną specjalizację i nie jest taka masowa, ale muszę przyznać, że nie wiem, jak wygląda na co dzień rynek usług logopedycznych. Psychologia to zaś bardzo ogólny kierunek, po którym naprawdę możesz pracować w tylu branżach, że trudno to ocenić. Warto jednak zaznaczyć, że gdybyś chciała iść najbardziej stereotypową drogą, czyli zostać psychoterapeutą, to do tego nie wystarczą studia. Po studia trzeba zrobić dość drogie kursy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Może poczytaj o specjalizacjach pedagogiki, bo są różne np. pedagogika specjalna, czy pedagogika wczesnoszkolna albo resocjalizacyjna. Jak uzyskasz więcej informacji to będzie Ci łatwiej rozeznać, czy Cię to interesuje.
Jeżeli poza pedagogiką interesuje Cię jeszcze jakaś inna dziedzina np. historia, czy języki obce to możesz to studiować i zrobić specjalizacje nauczycielską. Chociaż wykształcenie pedagogiczne jest nastawione bardziej na dzieci, więc pedagogika też wiele ma plusów. Możesz też studiować dwa kierunki np. pedagogikę i logopedię. Poczytaj o różnych możliwościach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Moja znajoma studiuje pedagogikę i jeśli lubisz pracę z dziećmi to studia dla Ciebie. Mówiła mi że minusem są zarobki bo po wyjściu z uczelni przez to że rząd nie dał podwyżek zarabiasz gorzej niż na kasie w lidlu czy biedronce. Ona ma akurat taką misję więc jakoś się już pogodziła z tym. Ale jeśli ciebie interesuje np też psychologia to może idź w tym kierunku. Skończ psychologie a potem połącz to z pedagogiką. Moim zdanie lepiej jest iść w tym kierunku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ja bym odpuściła pedagogikę i poszła w kierunku psychologii lub logopedii, bardziej w kierunku tej drugiej. Wydaje mi się, że jest tam jeszcze sporo przestrzeni dla specjalistów chociażby przy pracy z dziećmi z różnego rodzaju zaburzeniami, nieczytającymi itp. Chociaż praca na pewno ciężka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jako nauczyciel bez specjalizacji w konkretniej dziedzinie wiele nie zarobisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
W sumie ta pedagogika chyba najmniej ma sensu.
Po psychologii też można robić więcej niż tylko bycie terapeutą (chociażby zasoby ludzkie w firmach, szkolenia etc.), logopedia jak wyżej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja po humanie poszłam na dziennikarstwo i też się nasłuchałam, że pracy to nie znajdę dłuuugo
![]() A taką w zawodzie znalazłam już na 2 roku. Więc nie słuchaj takich opinii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Jakby chodziło tylko o studia to nie byłoby absolwentów informatyki bez pracy (a są, heh) albo pracujących za dużo niższe pieniądze niż mogliby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:36.