![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 35
|
![]() czy sk±py facet zas³uguje na prezent urodzinowy
Drogie dziewczyny, mam taki problem, który czê¶ciowo zosta³ wyja¶niony w tytule. Otó¿, zbli¿aj± siê urodziny mojego ch³opaka, z którym jestem ju¿ ³adnych parê lat. Mój facet jest tak sk±py, ¿e nigdzie nie wychodzimy (zero kina, zero wypadów na piwo/sok/colê/lody, JEDYNIE spacery i randki w plenerze). W moje urodziny nic mi nie da³, bo, jak stwierdzi³, zbli¿aj± siê ¶wieta i mog³abym mieæ te urodziny kiedy indziej w roku, bo on teraz ma du¿o wydatków. No tak, bo przecie¿ wcze¶niej nie mo¿na by³o kupiæ prezentu, ¿eby zaczeka³ do urodzin. Ja mu dajê prezent na urodziny co rok, ale w tym roku zaczynam siê powa¿nie zastanawiaæ, czy to ma sens, ¿e siê staram a on nie.
Zawsze jak mój ch³opak sobie co¶ kupuje do jedzenia, to nigdy nie zapyta mnie, czy tez bym zjad³a, czy ma mi co¶ kupiæ. To znaczy pyta - a Ty co¶ kupujesz? Ale ¿eby wyj¶æ z inicjatyw± i kupiæ samemu to gdzie tam... No i ¿re przy mnie a ja patrzê :/ gdy jedziemy nad rzekê, kanapki i picie przynoszê JA (on nic). Poza jego sk±pstwem wszystko jest w porz±dku, wiêc proszê, nie piszcie, ¿e mam z nim zerwaæ, bo by³oby mi trochê ciê¿ko po 6 latach, a poza tym ''zrywam z Tob±, bo jeste¶ sk±py'' chyba nie by³oby m±dre. Zatem moje pytania do Was, kochane, s± nastêpuj±ce: macie jakie¶ pomys³y, co mam zrobiæ, ¿eby go nauczyæ, ¿e trzeba te¿ dawaæ, a nie tylko braæ? Czy on zas³uguje na urodzinowy prezent? Na koñcu jeszcze zaznaczê, ¿e mój facet pracuje, a ja nie. Wiêc ma ¶rodki, ¿eby czasami kupiæ dziewczynie hot doga za 5z³ lub soczek w barze za 4z³ (bo piwo przecie¿ dro¿sze :P) Z góry dziêkujê za Wasze odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 283
|
Dot.: czy sk±py facet zas³uguje na prezent urodzinowy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 128
|
Cytat:
jakich rad oczekujesz? jakies gierki - 'nie kupuj mu to sie opamieta'? Facet jest bez zadnego honoru. Okropny typ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 182
|
W normalnym zwi±zku ludzie nie kalkuluj±, czy facet/dziewczyna zas³uguje na prezent. W normalnym zwi±zku ludzie nie wi±¿± siê z egoistami i sk±pcami. W normalnym zwi±zku ludzie daj± sobie prezenty, bo siê kochaj± i chc± sprawiaæ sobie przyjemno¶æ.
![]() |
#5 | |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Cytat:
ja bym pewnie kupi³a jaki¶ prezent, ale dos³ownie drobiazg.
![]() |
![]() |
#6 |
damn good coffee
Wiadomo¶ci: 11 170
|
Autorko, planujesz wspóln± przysz³o¶æ z tym cz³owiekiem? Za³o¿enie rodziny? Jak Ty sobie to wyobra¿asz?
Je¿eli jeszcze z nim o tym nie rozmawia³a¶, to to zrób. Ale nie s±dzê, ¿eby on siê zmieni³ - ten typ tak ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dobra to jak radzicie porozmawiaæ? Wprost? Chyba wtedy na g³upka i sk±pca wyjdê ja :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
damn good coffee
Wiadomo¶ci: 11 170
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 211
|
.
Edytowane przez 201611220859 Czas edycji: 2014-01-08 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 479
|
poniewa¿ te sk±pe ch³opaczki to teraz s± bardzo cwane i na cztery kopyta kute: walnie jej, ¿e jest materialistk± [hyyy...] i to zakoñczy temat ^^
i jeszcze on jej wypala, ¿e "³un to prezentu ni kupi, bo ³urodziny to powinna mnied¼ w Bo¿e Narodzenie" to nie jest sk±piec, tylko najzwyczajniejszy cwaniaczek, co ¿a³uje nawet grosza na dziewczynê w³asn± - to nie jest sk±pstwo tylko jaka¶ wysoko rozwiniêta forma egoizmu, pewnie rodzice go tak wychowali, ¿e tylko o sobie w ¿yciu on my¶li, a innych ma w zadzie dziewczyno, przychodzisz tu z drobnym problemem ["czy kupiæ prezent"] a problem tak naprawdê jest innego typu: ten ch³opaczek to jest zasr. egoista, co ¿a³uje na wszystko poza sob±. KOPA W ZAD jemu tylko daæ za ten chamski egoizm!! ¿e te¿ ty masz cierpliwo¶æ byæ z cz³owiekiem, co ma ciebie centralnie w d. - tak centralnie, ¿e ¿al mu ka¿dziusieñkiego grosika na ciebie wydanego Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-08-19 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=sunflower__;4233559 6]
''Natomiast radzi³abym siê przyjrzeæ (je¶li jeszcze tego nie zrobi³a¶), jak siê ma sytuacja w domu rodzinnym T¿.'' Bardzo dziêkujê za porady, nawet te bardziej chamskie hehe, bo chyba trzeba mi otworzyæ oczy na to wszystko :P Sytuacja ma siê tak: jest jedynakiem, syneczek mamusi. Mamusia robi w domu wszystko, tatu¶ przynosi pieni±¿ki i oczywi¶cie synek te¿ [albo sama wchodzi na jego konto i sobie bierze - zna jego PIN (no comments]. Tak wiêc to matka wszystkim zarz±dza, ojciec nawet nie ma zbytnio kasy przy sobie nigdy i jak chce i¶æ na piwo to ¿ona mu daje pieni±dze z tego co on jej da³. Masakra co nie :/ rozumiem, ¿e mój facet daje matce pieni±dze na utrzymanie domu (a raczej skromnego m2), ale przecie¿ CA£EJ WYP£ATY nie daje. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 298
|
To nie jest tylko sk±pstwo! To jest brak wyczucia taktu, brak kultury (normalne jest chyba poczêstowanie kogo¶ lub chocia¿ spytanie siê, czy kto¶ czego¶ nie chce, jak on je sam), brak nie wiem sama.... jakiej¶ opieki? No bo dla mnie to chore, ¿eby facet rozlicza³ MOJE i TWOJE w kwestii spo¿ywki (oscyluj±cej np. w granicach 10z³: jaki¶ sok, lody). Co do prezentu, to szczyt buractwa, naprawdê. A skoro ma tyle wydatków w okolicach twoich urodzin, to móg³ kupiæ prezent du¿o wcze¶niej. Widocznie nie jest tylko sknera, jest te¿ ma³o zaradny.
Ja rozumiem, ¿e pracuje i pewnie zacz±³ szanowaæ w³asny pieni±dz, ale na boga - ¿eby swoj± dziewczynê traktowaæ jak nie wiem kogo ![]() ![]()
Postanowienie: je¼dziæ, lataæ, zwiedzaæ za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podró¿e 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podró¿e 2014: Wiedeñ, Bratys³awa, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Pary¿ K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 5 995
|
Kup mu wê¿a. Bêdzie mia³ parkê bo jednego ju¿ ma w kieszeni.
Nie rozumiem jak da³a¶ radê wytrzymaæ z takim sk±pcem tyle lat. Mo¿na byæ oszczêdnym, nie wydawaæ ciê¿ko zarobionej kasy na byle co. Ale samemu sobie kupiæ jedzenie a dziewczyna niech siê obejdzie smakiem albo sama sobie kupiæ ma to ju¿ szczyt sk±pstwa. I tak jak dziewczyny pisz±, zastanów siê nad dalszym zwi±zkiem. Mo¿e liczysz, ¿e on po ¶lubie siê zmieni gdy ju¿ bêdziesz prawowit± ma³¿onk±. Mnie siê zdaje a nawet jestem pewna, ¿e nadal bêdziesz musia³a w sprawach finansowych liczyæ tylko na siebie i jak nie bêdziesz mia³a na chleb to on ci nie da. A ju¿ o takich zbytkach jak kosmetyki czy nowe ciuchy to zapomnij. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
sissy that walk
Wiadomo¶ci: 10 668
|
Zgadzam siê z tym, ¿e temat jest zdecydowanie bardziej z³o¿ony. Teraz jeste¶ na utrzymaniu rodziców z tego co zrozumia³am, on sobie zarabia na swoje wydatki, niby wszystko gra bo sama sobie mo¿esz kupiæ soczek za 4 z³ote. Problem siê zacznie robiæ, kiedy bêdzie powa¿nie, zw³aszcza je¶li pojawi± siê dzieci. Wyobra¿asz sobie sytuacjê, ¿e jeste¶ chwilowo w g³ównej mierze na jego utrzymaniu (np. na urlopie wychowawczym, albo zosta³a¶ zwolniona i musisz szukaæ pracy), a on mówi, ¿e nie kupi pieluch, bo s± za drogie? ¯e masz 50 z³otych i musi i wystarczyæ na jedzenie na tydzieñ? ¯e dziecko ma buty tylko rozmiar za ma³e, wiêc jeszcze siê przemêczy w nich jeden sezon? ¯e jak chcesz kurtkê na zimê, to masz sobie jakiej¶ w lumpie poszukaæ? Po sk±pcu nie ma sensu spodziewaæ siê niczego lepszego, skoro teraz tak to wygl±da to wyobra¼ sobie jak by to wygl±da³o, gdyby¶ z jakich¶ wzglêdów by³a od niego zale¿na. Jeste¶ z nim 6 lat, wiêc musisz my¶leæ perspektywicznie, a nie na teraz - ¿e nie kupuje prezentów. Ju¿ to o nim ¶wiadczy koszmarnie bior±c pod uwagê w jaki sposób siê odnosi do tego tematu, a nie widzê powodu, by kiedykolwiek mia³o byæ lepiej. Zastanów siê nad tym w kontek¶cie wspólnej przysz³o¶ci.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-08-19 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyno, zrozum, ze w tej calej opowiastce o pieniadzach najmniej wazne sa pieniadze, a kryjace sie za nimi intencje.
facetowi na Tobie nie zalezy, nie jest sklonny 'inwestowac' we wlasna kobiete, wykazuje sie buractwem, brakiem kultury, zadnym poszanowaniem ani checia zaspokojenia Twoich potrzeb (prezent to takze potrzeba - adoracji, uwagi etc.) pieniadze to tutaj jest zaledwie wierzcholek problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
powtarzam: on nie jest ¿adnym sk±pcem, tylko prostym cwaniakiem
nale¿y oddzieliæ te dwa typy ludzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 305
|
Cytat:
Przesta³abym tak¿e przygotowywaæ kanapki na wspólne wypady. Mo¿e jak siê raz, drugi przeg³odzi to wpadnie na pomys³ by samemu przygotowaæ jak±¶ przek±skê. I tak jak dziewczyny pisa³y, pomy¶l jak bêdzie wygl±da³o Wasze wspólne ¿ycie. Co do prezentu, uwa¿am, ¿e nawet jak nie mia³ pieniêdzy na jaki¶ konkretny i kosztowny, to g³upi kwiatek czy czekoladki za kilka z³otych nie obci±¿y³yby jego bud¿etu. Liczy siê w koñcu sam gest.
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
raczej prostackim :P
Postanowienie: je¼dziæ, lataæ, zwiedzaæ za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podró¿e 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podró¿e 2014: Wiedeñ, Bratys³awa, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Pary¿ K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Racja, z jednej strony mu na mnie nie zale¿y, ale z drugiej chce siê ci±gle spotykaæ. Mo¿e przez to, ¿e znalaz³ sobie tak± niewymagaj±c± dziewczynê i jest mu w tym zwi±zku bardzo wygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
zaczynasz dobrze glowkowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
''[QUOTE=Skarfejs;42335895]Ja na Twoim miejscu, w sytuacji gdy on kupuje sobie jedzenie pyta czy Ty te¿, odpowiedzia³abym, ¿e chêtnie bym co¶ zjad³a ale niestety nie mam pieniêdzy.''
zdarza³y takie sytuacje, a jego tekst by³ warty ¶miechu: ''to Ci po¿yczê'' - i tak siê ju¿ parê razy zdarzy³o to co z tym prezentem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 816
|
mia³am sk±pca, zerwa³am.
nie wyobrazam sobie zycia z kims takim. masakra. nie wyobrazam sobie zeby moje dzieci musialy cierpiec przez tatusia dusigrosza. dla mnie bycie ze skapcem jest tak± patologi± jak np. bycie z alkoholikiem. tyle w temacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 305
|
Ja bym ola³a. Z³o¿y³a ¿yczenia i powiedzia³a, ¿e w tym roku prezentu nie ma bo mia³a¶ du¿o wydatków.
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co to za spotkania? Albo w domu albo plener, broñ bo¿e wydaæ jakiekolwiek pieni±dze na cokolwiek ![]() ![]() Szkoda, ¿e na samym pocz±tku nie wymaga³a¶ czego¶ od niego. Ju¿ nie chodzi o drogie prezenciory, ale o sam gest.
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Yoanna_K;42335732]
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ja bym nie kupowa³a rozmowy z nim na niewiele siê zdadz±, poniewa¿ z pewno¶ci± napomknie bezczelnie o twym materializmie w rzeczy samej: materialist± jest on, i to kompletnie zdegenerowanym (bo pieni±dze wy¿ej sobie ceni ni¿ dziewczynê; sam ze¿re, o ciebie nie dba), ale o ten nieszczêsny materializm bêdzie pos±dzaæ ciebie... na takich ludzi to s³ów jest brak - wiêc najlepiej s³ów nie wypowiadaæ, gêby nie strzêpiæ... znale¼æ mo¿e normalnego ch³opaka, a nie samoluba? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Li i jedynie. Ale jak ja mia³am ''wymagaæ''? Powiedzieæ mu wprost - dzisiaj masz mnie zabraæ tu, jutro tam? A na urodziny chcê dostaæ to i tamto? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Olej, nie kupuj. Powiedz, ¿e szkoda kasy na prezent na niego
![]()
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.