|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bóle kręgosłupa a zwolnienie lekarskie
Dziewczyny,
prosze Was o poradę. Jestem w 3mcu ciązy. Do tej pory oprócz mdłości wszystko przebiegało w porządku. Byłam aktywna zawodowo. Od 2 tygodni zaczął mi doskwierać coraz bardziej dokuczliwy ból pleców. Od dziecka mam skoliozę i asymetrię bioder. Przed ciążą sporo się ruszałam tj.rower, basen, spacery, fitness. Dzięki temu mimo siedzącej pracy przy komputerze nie odczuwałam, aż tak bardzo mojego schorzenia. Rozmawiałam o tym z ginekologiem. Stwierdził, żebym sobie robiła przerwy w pracy. Przyjęłam jego zalecenie i staram się odpoczywać co 2h. Niestety nie wiele to pomaga. Moje biuro jest za małe abym mogła sobie pospacerować, czy wygimnastykować się. Kierownictwo sugeruje, że chętnie przyjęłoby kogoś na moje zastępstwo. Gdy powiedziałam lekarzowi o moich obawach, uznał że nie wypisze mi dłuższego zwolnienia, ponieważ teraz są ciągłe kontrole z ZUS. I że na takim zwolnieniu nawet z symbolem 2, byłabym uwięziona w domu. A ja nie wyobrażam sobie, żeby nie wyjść na spacer, albo na zajęcia gimnastyczne dla ciężarnych. Tym bardziej, że mój kręgosłup tego potrzebuje. Poza tym czy to oznacza, że a nawet w niedzielę nie mogę pójść do kościoła, albo pojechać z odwiedzinami do schorowanych rodziców czy na grób babci? Z jego opisu takie zwolnienie to więzienie. Dziewczyny proszę, powiedźcie jak było w Waszym przypadku i czy na moim miejscu byście zmieniły ginekologa? ![]() Przestraszył mnie z tym zusem, że sama nie wiem co gorsze... niewychodzenie z domu czy męczenie się w pracy.??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pyskatka
|
Dot.: Bóle kręgosłupa a zwolnienie lekarskie
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też miałam kontrolę. Spokojnie, to nie koniec świata.
Też spotkałam sie z opinią ze lekarze boją sie dlugich zwolnień wystawiać, czy zwolnień ciągiem. Konkretnie lekarz (na nfz) powiedział mi że on zwolnień w przychodni nie wystawia, bo ma tez swoja prywatną praktykę, tam pacjentka płaci, więc zwolnienie wystawić jej musi, więc już tam limit zwolnień wyczerpuje i na nfz wystawiac ich nie może. ![]() Nie wiem czy zmieniłabym w twojej sytuacji lekarza, ale zasięgnęłabym opinii innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pyskatka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pyskatka
|
Bo są Lekarze i lekarze dla kasy. Na tego pierwszego na ogól cieżko trafic dlatego ludzie chodza cześciej prywatnie.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Poszukałabym innego lekarza czytając wcześniej opinie na jego temat. W bardziej zaawansowanej ciąży bóle raczej się nie zmniejszą, w pierwszej ciąży leżałam plackiem w domu i nie jest to najgorsza rzecz jaka istnieje, istnieją takie opcje jak rower stacjonarny, stepper, czy też niewyczynowy pilates w domu.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Poza tym kod 2 na zwolnieniu nie oznacza, że musisz siedzieć w domu. Spokojnie można wyjść na spacer, nawet jest to wskazane. Co innego wielogodzinne, wyczerpujące zakupy w centrum handlowym, organizacja remontu w domu czy wczasy - tego nie należy praktykować w trakcie zwolnienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrow...lekarskim.html Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Od 5 miesiąca ciąży mam zwolnienie właśnie ze względu na kręgosłup. Mam wadę kolan, która przy ciąży się odezwała i sprawiła, że po 8 godzinach za biurkiem piszczałam wchodząc do domu po schodach. Lekarz stwierdził, że kolana nie wytrzymały zwiększającego się ciężaru, co obciążyło plecy. Bez problemu dostałam na to zwolnienie, lekarz powiedział, że jak najbardziej mogę chodzić, spacery są mi wskazane. Nie miałam żadnej kontroli, nikt się tego nie czepiał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.