Kosciol za maly? :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-13, 11:41   #1
Jo Jo
Raczkowanie

Kosciol za maly? :(

Zawsze mialam slabosc do malych, starych i stylowych kosciolkow, szczegolnie jezezeli chodzi o sluby. Dlatego wybierajac kosciol na moj wlasny slub nawet przez chwile sie nie zawahalam - wybralam (moim zdaniem) uroczy XVII wieczny kosciolek w duzej czesci drewniany.
Z radoscia zaklepalam juz sobie termin i teraz tylko czekac do lipca.
...ale dochodzi mnie coraz wiecej glosow z zewnatrz, ze moj pomysl jest taki sobie, bo gosci na samo wesele chcemy zaprosic ok 80, a przeciez beda i tacy, ktorzy przychodza tylko do kosciola (co w sumie daje ok 100)
A moj kosciolek pomiesci pewnie max jakies 70 wliczajac w to juz osoby stojace .
W lipcu niby powinno byc cieplo i dalsi znajomi moga stac na zewnatrz, ale juz sama nie wiem Bo to tak chyba troche niegrzecznie, ...
Co myslicie? Upierac sie przy malym kosciolku, czy pomyslec o wygodzie gosci i szukac czegos innego? W moim miasteczku sa jeszcze 3 inne koscioly, ale wszystkie takie sobie...
Jo Jo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-13, 11:49   #2
one_shot
Zadomowienie

GG do one_shot
Dot.: Kosciol za maly? :(

Jo Jo ja zrobiłam tak samo i wiesz co? Wcale sie tym nie przejmuje mimo że mam 100 gosci plus do tego bedzie mnóstwo osób które przyjada złozyć nam zyczenia do kościoła, a slub mam w kwietniu więc jeśli chodzi o kaprysy pogody to mam juz gorzej ale co tam - najważniejsze żebys Ty była szczesliwa tego dnia i miała ślub w tym kościele w którym chcesz

Zarobiona mama pracująca

Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy.

Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez
następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!!
one_shot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-13, 11:58   #3
Taverney
Zakorzenienie

Hmmm... ja też stanęłam przed dylematem, nie chcę ślubu w wielgachnym grzmocie, ale w malutkim, drewnianym, starym kościółku. Ale niestety, nie chcemy, żeby goście stali pod kościołem, bo sama naślubach tego nie lubię, to takie nieeleganckie i niemiłe. Nasz ulubiony kościółek nie przetrzymał więc próby obliczenia, ile się tam zmieści osób (nawet setka nie da rady), więc z żalem, ale sobie go odpuściliśmy. Ale zaczęliśmy szukać czegoś troszkę większego, ale przytulnego, nie za wielkiego, czasu mieliśmy sporo, bo ślub we wrześniu. I znaleźliśmy kościół na Sołaczu, pw Jana Vianey, nie jest mały, ale średni, okrągły, z kolumnami i ślicznymi schodami w otulinie starej alei drzew i parkiem sołackim pod stopami. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Więc może warto jeszcze poszukać, żeby nie mieć dylematów, czy się dobrze zrobiło? U nas poskutkowało. Pozdrawiam
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-13, 12:09   #4
Jo Jo
Raczkowanie

Co tu robic, co tu robic?!
Troche jednak ciagle mysle egoistycznie, ze to MOJ slub (i mojego miska) nikogo innego! Ale skoro juz tyle osob mam zapraszac, to troche to zobowiazuje...
A mialo bys tak pieknie , przytulnie, skrzypce i stare autko do slubu i cala ta wizja chyba jednak troche ucieknie...
Zreszta jak juz teraz slysze glosy ciotek za moimi plecami, wszystkiego mi sie odechciewa
Jo Jo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-13, 12:31   #5
one_shot
Zadomowienie

GG do one_shot

Cytat:
Napisane przez Jo Jo
Zreszta jak juz teraz slysze glosy ciotek za moimi plecami, wszystkiego mi sie odechciewa
Nie przejmuj sie ciotkami!! Ja tak robie wysłuchuję ( kultura tego wymaga) i nie komentuje a wypuszczam drugim uchem i tak robię tak jak uważam za słuszne! Nie chce byc brana za jakąś buntowniczke czy podżegacza do buntu ale ile mozna wysłuchiwać "dobrych rad"?? A jak mam jakis problem to ide do mamy i ona jest tu najważniejsza

A moja babcia wiedzącąc że mam wszystkie ciotki gdzieś brzęczy do słuchawki i ja maltretuje

Zarobiona mama pracująca

Stary 2006-02-13, 13:36   #6
katrina
Rozeznanie

GG do katrina

Tu wklejałam zdjęcia "naszego" kościółka. Bardzo malutki, ale osób tylko ok.40, więc liczę, że raczej się zmieszczą.

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=103
katrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-13, 14:09   #7
Taverney
Zakorzenienie

Bardzo ładny i romantyczny
Mój jest jasny i słoneczny, ale taki jak Twój ma ten niepowtarzalny, lekko zaciemniony urok. Śliczny
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-13, 15:13   #8
Fresa
Zakorzenienie

Gdybym była gościem na ślubie i miała stać za drzwiami ,to poczułabym się gorzej od innych,zlekceważona.Pomim o,że ślub będzie Wasz,to jednak będą Wasi goście i mogą poczuć się urażeni.Nie wiem tak mi się wydaje.Może zredukować w takim razie liczbę,żeby nikt nie poczuł się ani wyrózniony,ani zlekceważony.
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-14, 07:47   #9
one_shot
Zadomowienie

GG do one_shot

Cytat:
Napisane przez Fresa
Gdybym była gościem na ślubie i miała stać za drzwiami ,to poczułabym się gorzej od innych,zlekceważona.Pomim o,że ślub będzie Wasz,to jednak będą Wasi goście i mogą poczuć się urażeni.Nie wiem tak mi się wydaje.Może zredukować w takim razie liczbę,żeby nikt nie poczuł się ani wyrózniony,ani zlekceważony.
Ale kogo w takim razie skreślic z listy gości?? Babcie czy młodsze kuzynki? Dziwne rozwiązanie, juz lepiej zmienić kosciół choc i tak tego nie zrobimy mimo że wiemy że wszyscy wraz z tymi co przyjda na sam ślub sie nie zmieszczą

Zarobiona mama pracująca

Stary 2006-02-14, 14:32   #10
Fresa
Zakorzenienie

No nie wiem ,bo według mnie to wyjdzie na to samo.Jeśli gość nie zmieści się w kościele ,to tak samo jakby nie został zaproszony.A co na to Twój narzeczony?
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-14, 20:52   #11
one_shot
Zadomowienie

GG do one_shot

To kościół w którym brała ślub jego babcia i mama.... I jedyne czym sie w tym momencie przejmujemy to to żeby nie padało bo wtedy ludzie którzy nie zmieszczą się do środka będą się kryli pod daszkiem - to jedyne nasze zmartwienie

Zarobiona mama pracująca

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-14, 22:11   #12
marcelina73
Wtajemniczenie

Ja poczułabym się zlekceważona, gdybym miała stać na na dworze z tego powodu, że Kościół jest wyraźnie za mały, aby pomieścić wszystkich gości.
Po co zapraszać gości, skoro nie mogą faktycznie uczestniczyć w uroczystości? A co z miejscami siedzącymi - może nie wszyscy chcą stać, a wyjdzie na to, że kto pierwszy ten lepszy, a jeśli będzie padało, a jeśli będzie zimno - wszyscy wystrojeni, wyfryzowani.
Moim zdaniem należy to mieć na uwadze podobnie, jak np. bierze sie pod uwagę ilość gości wybierając miejsce na wesele - tu chyba nikt nie "oszczędza" na miejscu, zakładając, że część gości będzie stała czy usiądzie sobie "na kolanach", nie? Zresztą dbanie o gości, ich dobre samopoczucie, wygodę wynika z naszej kultury.
W ogóle nie rozumiem po co robić wesele dla "ciotek", które się z góry traktuje "z buta" i jest nam wszystko jedno, czy przyjdą czy nie, no chyba że dla "prezentu".

Należy poszukać kompromisu - uroczy, mały Kościół, ale na tyle duży, że pomieści wszystkich gości. A wesele dla tych z którymi chcemy się podzielić naszym szczęściem i tą uroczystością.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości