Wysunieta szczeka i nie tylko. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-08-11, 17:14   #1
kozioleq
Przyczajenie

Wysunieta szczeka i nie tylko.

Chcialbym sie dowiedziec jaki jest koszt operacji wsuniecia dolnej szczeki, ktora dodatkowo jest lekko przesunieta w bok. Mam prawie 18 lat, wiec jak stwierdzil ortodonta, najlepszym wyjsciem zeby w 100% skorygowac ta wade bedzie operacja plastyczne, gdyz aparat ortodontyczny w tym wieku moze mi poprawic wade maxymalnie w 50%, a i nawet to nie jest pewne. W jakim czasie po operacji bede mogl ewentualnie normalnie spozywac pokarm itp. ? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
kozioleq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-11, 17:14   #2
kozioleq
Przyczajenie

Wysunieta szczeka i nie tylko.

Chcialbym sie dowiedziec jaki jest koszt operacji wsuniecia dolnej szczeki, ktora dodatkowo jest lekko przesunieta w bok. Mam prawie 18 lat, wiec jak stwierdzil ortodonta, najlepszym wyjsciem zeby w 100% skorygowac ta wade bedzie operacja plastyczne, gdyz aparat ortodontyczny w tym wieku moze mi poprawic wade maxymalnie w 50%, a i nawet to nie jest pewne. W jakim czasie po operacji bede mogl ewentualnie normalnie spozywac pokarm itp. ? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
Stary 2004-08-13, 20:34   #3
pskupin
Zadomowienie

Re: Wysunieta szczeka i nie tylko.

Witam Pana.

Opisywany przez Pana problem jest zlozony. Przed podjeciem jakiejkolwiek decyzji nalezy wykonac szereg badan radiologicznych oraz ortodontycznych. nalezy rozpatrzec ustawienie szczeki oraz zuchwy ("szczeka dolna"). Nalezy wykonac odpowiednie pomiary i dopiero wtedy zdecydowac w jakim zakresie wykonac zabieg (cofniecie zuchwy, korekcja dlugosci jej galezi, ustawienie linii zgryzu, ew. wysuniecie szczeki oraz symetria twarzy).
Ze wzgledu na dlugotrwale leczenie radze panu zglosic sie na konsultacje do Szpitala Chirurgii Plastycznej w Polanicy Zdroju. www.scp.ng.pl
Kwestia jedzenia: poczatkowo dieta plynna, nastepnie papkowata, najpozniej "normalne" jedzenie od 6 tygodnia po kazdym zabiegu.

Pozdrawiam
pskupin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-13, 20:34   #4
pskupin
Zadomowienie

Witam Pana.

Opisywany przez Pana problem jest zlozony. Przed podjeciem jakiejkolwiek decyzji nalezy wykonac szereg badan radiologicznych oraz ortodontycznych. nalezy rozpatrzec ustawienie szczeki oraz zuchwy ("szczeka dolna"). Nalezy wykonac odpowiednie pomiary i dopiero wtedy zdecydowac w jakim zakresie wykonac zabieg (cofniecie zuchwy, korekcja dlugosci jej galezi, ustawienie linii zgryzu, ew. wysuniecie szczeki oraz symetria twarzy).
Ze wzgledu na dlugotrwale leczenie radze panu zglosic sie na konsultacje do Szpitala Chirurgii Plastycznej w Polanicy Zdroju. www.scp.ng.pl
Kwestia jedzenia: poczatkowo dieta plynna, nastepnie papkowata, najpozniej "normalne" jedzenie od 6 tygodnia po kazdym zabiegu.

Pozdrawiam
Stary 2004-08-20, 00:15   #5
kozioleq
Przyczajenie

Dlugotrwale, to znaczy ? Od ilu do ilu czasu moze zajac takie leczenie? To nie bylaby tylko jedna operacja?
Stary 2004-08-20, 00:15   #6
kozioleq
Przyczajenie

Dlugotrwale, to znaczy ? Od ilu do ilu czasu moze zajac takie leczenie? To nie bylaby tylko jedna operacja?
Stary 2004-08-23, 20:55   #7
pskupin
Zadomowienie

Witam

Czas poswiecony na korekcje zalezy od wynikow badan przeprowadzonych na wstepie. Od tego bedzie zalezec ilosc operacji. Moze byc to jedna operacja, a moze to byc kilka zabiegow, ktore moga byc wykonywane, na przemian z leczeniem ortodontycznym, przez kilka lat.
Wszystko zalezy od wstepnej diagnostyki i poprawnie poprowadzonego calego procesu leczenia.

Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-08-23, 20:55   #8
pskupin
Zadomowienie

Witam

Czas poswiecony na korekcje zalezy od wynikow badan przeprowadzonych na wstepie. Od tego bedzie zalezec ilosc operacji. Moze byc to jedna operacja, a moze to byc kilka zabiegow, ktore moga byc wykonywane, na przemian z leczeniem ortodontycznym, przez kilka lat.
Wszystko zalezy od wstepnej diagnostyki i poprawnie poprowadzonego calego procesu leczenia.

Pozdrawiam
Stary 2004-12-28, 14:50   #9
Perla2323
Raczkowanie

Ja mam ten sam problem.Wysunieta szczeka i przekrzywiona na bok.Chcialabym sie dowiedziec ile mniej wiecej bedzie to kosztowac i na czym polega ta operacja
Perla2323 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-28, 14:50   #10
Perla2323
Raczkowanie

Ja mam ten sam problem.Wysunieta szczeka i przekrzywiona na bok.Chcialabym sie dowiedziec ile mniej wiecej bedzie to kosztowac i na czym polega ta operacja
Stary 2005-01-02, 16:49   #11
Perla2323
Raczkowanie

up
Stary 2005-01-02, 16:49   #12
Perla2323
Raczkowanie

up
Stary 2005-01-07, 21:39   #13
greeneyes
Raczkowanie

hmm...a chodzi wam o wystajaca brodke czy o cala zuchwe przesunieta do przodu? bo ja mam taka dziwna brodke i zastanawiam sie czy ja skorygowac
greeneyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-07, 21:39   #14
greeneyes
Raczkowanie

hmm...a chodzi wam o wystajaca brodke czy o cala zuchwe przesunieta do przodu? bo ja mam taka dziwna brodke i zastanawiam sie czy ja skorygowac
greeneyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-09, 23:31   #15
pskupin
Zadomowienie

Witam Pania.

Domyslam sie, ze pyta pani o zuchwe a nie o szczeke.
Jednak w obu przypadkach wade ta mozna korygowac w ramach NFZ. Zabieg poprzedzony jest licznymi badaniami specjalistycznymi, w tym tez radiologicznymi. Zabieg polega, ogolnie mowiac, na odpowiednim przecieciu kosci, i ponownym ich zlozeniu. W leczenie wlaczony jest rowniez ortodonta. Polecam dobry osrodek chirurgii szczekowej lub Szpital w Polanicy Zdroju.

Pozdrawiam
Stary 2005-01-09, 23:31   #16
pskupin
Zadomowienie

Witam Pania.

Domyslam sie, ze pyta pani o zuchwe a nie o szczeke.
Jednak w obu przypadkach wade ta mozna korygowac w ramach NFZ. Zabieg poprzedzony jest licznymi badaniami specjalistycznymi, w tym tez radiologicznymi. Zabieg polega, ogolnie mowiac, na odpowiednim przecieciu kosci, i ponownym ich zlozeniu. W leczenie wlaczony jest rowniez ortodonta. Polecam dobry osrodek chirurgii szczekowej lub Szpital w Polanicy Zdroju.

Pozdrawiam
Stary 2005-06-30, 15:07   #17
ropuszka12
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Wysunieta szczeka i nie tylko.

jezeli chcecie sie dowiedziec wiecej o operacji wysunietej szczeki piszcze ewunia540@wp.pl
ropuszka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-15, 13:34   #18
ropuszka12
Przyczajenie

Dot.: Wysunieta szczeka i nie tylko.

juz za tydzien ide na operacje
ropuszka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości