|
|||||||
| Notka |
|
| Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Filtry
Wiele wiecie na temat kosmetyków. Dlatego chciałabym skorzystać z z Waszej wiedzy.
Czy to prawda że nie ma sensu kupować filtrów wyższych niż 30, ponieważ te powyżej skuteczniejsze są o ok 3%. I jeszcze jedno pytanie? Czy to prawda że odchodzi się w gabinetach kosmetycznych od "czyszczenia"? I jeszcze jedno - jak wg Was wybrać najlepszy( niekoniecznie najdroższy) gabinet kosmetyczny, czym się kierować ( oprócz czystości, dyplomów i wyposażenia) - Czy zostaje - tylko opinia znajomych? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Filtry
Ja sie moze wypowiem o oczyszczaniu u kosmetyczek
![]() bylam raz i byla to najgorsza decyzja w moim zyciu. Wszystko bym dala zeby to cofnac teraz stosuje kwasy, zorac i zadne oczyszczanie mi nie jest potrzebne, powiem nawet ze to wlasnie po tym "zabiegu" za sporoa kase zaczely sie moje problemy z cera, skora stala sie bardziej podrazniona itp.dlatego, dziewczyny, jesli juz to leczyc, lagodzic, witaminy drozdze ziolka od srodka, od zewnatrz masci kremy, ochrona, a nie dreczyc skory i "na chama" usuwac niedoskonalosci przyprawiajac sie o nowe! |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Z oczyszczaniem jest różnie - ja kiedyś 3 czy 4 razy byłam i żadnej masakry na twarzy nikt mi nie zrobił, doraźnie oczyszczanie mi pomogło. Inna sprawa, że może rzeczywiście to dotyczy tylko skóry w miarę bezproblemowej, mało wrażliwej. No i w sumie za cenę 1 wizyty u kosmetyczki mozna sobie kupić dobry krem z kwasami, który starczy na kilka miesięcy, i jeszcze sporo zostanie
![]() Jak wybrać gabinet? Hmm, na pewno najlepiej pójść do kosmetyczki, którą ktoś już sprawdził. Poza tym, tak jak piszesz, najważniejsza jest chyba czystość i wyposażenie, co można ocenić na oko. Co do Twojego pytania o filtry, to problem różnicy w faktycznej ochronie w zależności od faktora już się tu nieraz przewijał. Chodzi o to, że Ty masz na myśli faktor SPF, czyli ochronę przed promieniowaniem UVB, gdzie rzeczywiście różnica między SPF50 a SPF90 jest niewielka. Ale ważniejsza (z punktu widzenia profilaktyki chorób i starzenia skóry) jest ochrona przed UVA. A w tym przypadku różnica jest duża - faktor IPD (lub PPD) w specyfikach o SPF30 jest najczęściej bardzo niski, dlatego warto kupować te najwyższe. |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki MIdi i Kasia
KOmunikacja to podstawa. Spotkalam się ze różnymi stwierdzeniami na temat czyszczenia stąd moje pytanie. A jeśli chodzi o pytanie o filtry stokrotne dzięki ( jak się okazuje coś slyszalam tylko nie do końca )Pozdrawam i Wesolych |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja -ze swoich doświadczeń - uważam, że jeżeli skóra jest bardzo zanieczyszczona, to przed rozpoczęciem kuracji np. kwasami dobrze jest ja powierzyć rękom dobrej kosmetyczki. Niestety, oczyszczanie porów za pomocą kosmetyku trwa tygodniami i miesiącami, a w trakcie takiej kuracji przy zablokowanych porach stan skóry może się jeszcze pogorszyć. Dobrze zrobione czyszczenie nie zostawia masakry na twarzy, a różne "paskudztwa" szybciej się goją. Doświadczona kosmetyczka wie, jak dobrze zrobić czyszczenie - np. wie, w których przypadkach "odpuścić" i na siłę nie wyciskać. Ja miałam szczęście trafić na taką, której bez strachu pozwalałam "wkroczyć" na moją twarz nawet z igłą - skóra była super dokładnie oczyszczona, nic się nie babrało, podrażnienia znikały po góra dwóch dniach. No i wszystko było fajnie, dopóki nie poszła na urlop macierzyński, a potem już nie wróciła do tego gabinetu
Inna sprawa, że dzięki kwasom itp. nie mam teraz wyraźnej potrzeby takiego czyszczenia u kosmetyczki.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

teraz stosuje kwasy, zorac i zadne oczyszczanie mi nie jest potrzebne, powiem nawet ze to wlasnie po tym "zabiegu" za sporoa kase zaczely sie moje problemy z cera, skora stala sie bardziej podrazniona itp.
)
Inna sprawa, że dzięki kwasom itp. nie mam teraz wyraźnej potrzeby takiego czyszczenia u kosmetyczki.