|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
praca nakładcza - pomóżcie!
Dziewczyny, zanim zasięgnę porady na jakimś fachowym forum, chciałam napisać Wam o moim problemie, bo może któraś się z tym zetknęła. Zwłaszcza dziewczyny, które prowadzą własną działalność gospodarczą.
Mój mąż prowadzi taką działaność i 2 lata płacił niski zus. Po dwóch latach składka skoczyła do ponad 800 zł więc znaleźliśmy firmę, która zatrudnia pracowników na tzw. pracę nakładczą. Ma umowę, małe zlecenia w domu (chodzi o adresowanie kopert itp.), stąd odprowadzamy do zusu tylko składkę zdrowotną, w wysokości 212 zł, resztę składek odprowadza firma z tej pracy nakładczej. Oni jednak stwierdzili, że od stycznia 2009 roku taka praca nie jest możliwa, bo rząd ustawy nie uchwalił (?? - praca nakładcza czyli inaczej chałupnictwo istnieje u nas w prawie od 1975 roku) i zaproponował podobne zasady ale na podstawie umowy z angielską firmą. wiąże się to z jednym wyjazdem do Anglii, tam należy się zameldować, złożyć wniosek o nip europejski, jakiegoś WRS (Work Registration Scheme), wniosek o rejestrację do brytyjskiego ubezpieczenia społecznego.. Miesięczne nasze składki to 85 GBP + 1500 za wyjazd do Anglii w sprawie nadania jakiegoś numeru ubezpieczenia społecznego. I wtedy nie płacę zusu w Polsce tylko wszystkie składki w Anglii. Dziewczyny, nie bardzo chce mi się w to wszystko wierzyć. Jakiś chwyt? podstęp? Nie chciałabym się na tym przejechać. Nakierujcie mnie na cokolwiek ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: praca nakładcza - pomóżcie!
Praca nakładcza była jeszcze niedawno dobrym rozwiązaniem. Niestety, od 1 marca 2009 zmieniła się ustawa i to rozwiązanie juz nic nie daje. Pojawiły się jednak nowe możliwości obniżenia składek ZUS:
http://zus.pox.pl/bezskladek.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jezeli kogos interesuje obnizenie zusu to dajcie znac na PW .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego na PW, a nie tutaj?
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
sa firmy ktore specjalizuja sie w obnzizaniu zusu jezeli ktos jest zainteresowany to prosze napisac do mnie .
Moze kogos to zainteresuje : Witam Przeszukalem wiele mozliwosci obnizenia ZUS i wybralem najlepsza - zatrudnienia w Anglii. Ja skorzystalem z zatrudnienia w Wielkiej Brytanii od 1 kwietnia 2009. 6 kwietnia bylem w ZUS (trzeba pojsc maksymalnie do 10 kwietnia w moim przypadku) i calkowicie wyrejestrowalem sie z ZUS zarowno z ubezpiecznia zdrowotnego jak i spolecznego ( nie podlegam wogole pod Polski ZUS! az lzej sie zrobilo prosze mi wierzyc ![]() Jako przyczyne wyrejestrowania podalem zatrudnienie na umowe o prace w Wielkiej Brytanii......pani co mnie obslugiwala zadzwonila do swojej kierowniczki (malo kompetetna byla jakas) Kierowniczka potwierdzla wszystko i wyrazila zgode na wyrejestrowanie ( czyli wszystko zgodnie z prawem Uni Europejskiej ) Po 3 latach mozna nabyc prawo do Brytyjskiej emerytury (minimalna 400 funtow ). To jest normalna praca i okres zatrudniania liczy sie normalnie do emerytury. Ze strony internetowej firmy ktora mnie zatrudnila sciagnolem umowe o prace do wypelnienia i odeslalem do pracodawcy. Tak naprawde formalnosci jest bardzo malo ...spodziewalem sie wiekszej biurokracji ![]() Place teraz 199zl miesiecznie poniewaz polecilem 3 osoby ( dostaje na to fakture i moge to sobie wliczyc w koszty ) Dziala system polecen za kazda polecona osobe abonament sie zmniejsza o 100zl....czyli przy poleceniu 5 osob nie placi sie wogole abonamentu ani polskiego ZUS !! ![]() Wystarczy przy rejestracji podac moj nr id jako osobe rekomendujaco a moj abonament zmniesza sie o 100zl Polecajac osobe abonament sie zmniejsza o 100zl za kazda osobe. Najwazniejsze dla mnie jest to zeby wszystko bylo zgodnie z przepisami....... Jesli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to dostaje sie "Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego" i mozna korzystac z bezplatnej opieki zdrowotnej na terenie calej Uni Europejskiej. Czyli w moim przypadku gdy bede ponownie wybieral sie na narty do Austri nie musze wykupywac zadnego ubezpieczenia tylko zabieram ze soba "Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego" Ja jestem juz po wszystkich formalnosciach wiec chetnie pomoge i odpowiem na wszystkie pytania. Firma jest sprawdzona ....wczesniej korzystalem tez z pomocy tej firmy przy obnizaniu ZUS - praca nakladcza. Jesli sa jakies pytania/watpliwosci prosze pytac. Chetnie odpowiem. Edytowane przez malgosia_n Czas edycji: 2010-03-12 o 19:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.