|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Rak a dziedziczność.
Czy rak szyjki macicy jest dziedziczny... ? W mojej rodzinie już druga kuzynka zachorowała na raka ( obie w wieku 26 lat ), przed kilkoma miesiącami wykryto raka u kuzyna (narządów rodnych). Zastanawiam się nad skalą dziedzicznośći tej choroby...
Z góry dziękuje za odpowiedz... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rak a dziedziczność.
Cześć Anetucha! Niestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie jeśli chodzi o dziedziczność. Mam tylko nadzieję, ze robisz często cytologię, która pozwala na wczesne wykrycie zmian w obrębie szyjki macicy. Nawet jeśli będzie jakieś stadium przednowotworowe, to lekarze są w stanie temu szybko zaradzić, w najgorszym razie stracisz macicę, ale przecież życie wazniejsze. Ku pocieszeniu, na początku przyszłego roku ma się pojawić w Polsce szczepionka przeciwko rakowi szyjki macicy, koszt ma sięgać 1000 zł, ponoć jest to bardzo skuteczne. Jeśli teraz masz wyniki cytologii w normie to pewnie zdążysz z tą szczepionką i będzie dobrze. Przeraża mnie to co piszesz o kuzynkach (ich młody wiek). Mi rak szyjki macicy spędza sen z powiek, mam od 10 lat kłopoty z szyjką macicy, nadżerki (3 razy wypalane) się nie goją, a ostatnio lekarz kazał mi powtórzyć badanie cytologiczne, bo źle to wszystko wygląda. Jestem w wieku Twoich kuzynek i mam nadzieję, że zdążę wziąść tą szczepionkę. modlę się o to. Trzymaj się ciepło, pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
nie martw się, nie jest dziedziczny.
wywołuje go wirus, którym zakażenie jest bardzo powszechne i nie każde zakażenie daje raka. a najbardziej pocieszające, jeśli chodzi o tą chorobę jest to, że chodząc raz na rok do ginekologa, możemy mieć pewność, że nawet jeśliby wystąpiła, zostanie wcześnie wykryta i będzie uleczalna. w krajach, gdzie kobiety regularnie chodzą go ginekologów, rak szyjki macicy jest rzadki! no i dodatkowo, z genetycznego punktu widzenia kuzynostwo jest daleką rodziną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuje za odp. ,właśnie czekam na wyniki pierwszych badań. Dużo zdrowia życzę - musi być dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.