|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
roksytromycyna (rulid)
Szukam wiadomości na temat interakcji roksytromycyny z tabletkami anty.
na ulotce nie ma jakichkolwiek informacji o interakcjach (odnośnie jakichkolwiek leków). byłam w takim stanie, że zupełnie nie było mi w głowie pytanie o to lekarza... byłabym wdzięczna za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: roksytromycyna (rulid)
prawdopdobnie nie ma interakcji.
jeśli "prawdopodobnie" to dla Ciebie za mało- zabezpieczaj sie dodatkowo podczas leczenia i 7 dni po. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: roksytromycyna (rulid)
Znalazłam w dwóch moim zdaniem wiarygodnych źródłach:
Ze strony "Medycyna Praktyczna": Nie stosować równolegle z alkaloidami sporyszu (ergotamina, dihydroergotamina, bromokryptyna); ergotamina może spowodować zwężenie naczyń krwionośnych z objawami poważnego niedotlenienia. Nie stosować równolegle z cisaprydem. Równoległe stosowanie teofiliny i roksytromycyny może powodować nieznaczny wzrost stężenia teofiliny w surowicy. Podczas łącznego stosowania makrolidów z cyklosporyną, bromokryptyną, dizopiramidem, aminofiliną, astemizolem, terfenadyną może wystąpić zwiększenie stężenia tych leków i ich toksyczności. Stosowanie równolegle z midazolamem może prowadzić do niewielkiego nasilenia działania uspokajającego. Ze strony Pharmindexu: Nasila działanie pochodnych ergotaminy (zatrucie), bromokryptyny, cizapridu, cyklosporyny, dizopiramidu, teofiliny, midazolamu. Antybiotyki makrolidowe mogą powodować zwiększenie stężenia terfenadyny, co w konsekwencji może wywołać komorowe zaburzenia rytmu. Nic nie ma o interakcji z tabletkami antykoncepcyjnymi więc można przyjąć że takich nie ma ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.