|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-07
Wiadomości: 3 827
|
![]() Zapiekanka z makaronu z pieczarkami i pomidorami
Przepis pochodzi z książki "Smaczne potrawy z makaronu" wydawnictwo KLUB DLA CIEBIE
Na początek podam przepis, jaki jest w książce, a później dopisze zmiany, jakie zrobiłam w przepisie. Danie jest naprawdę smaczne ![]() Składniki: 250 g makaronu muszelek 400g pieczarek 200 g gotowanej szynki 300 g pomidorów 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz 500 ml mleka 2 łyżeczki bulionu mięsnego z kostki 8 łyżek błyskawicznego zagęszczacza do sosów (jasny) 40 g creme fraiche (lub śmietany kremówki) sól tłuszcz do smarowania formy 60 g startego twardego sera Przyrządzanie: 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić. 2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ósemki. 3. Pieczarki dusić na gorącej oliwie, po 2-3 minutach dodać pomidory. Dodać natkę pietruszki, doprawić pieprzem i solą. 4. Zagotować mleko, dodać bulion i zasmażkę, dokładnie wymieszać, gotować 1 minutę. Dodać do sosu creme fraiche ( lub śmietankę) i pikantne przyprawy. 4. Połowę makaronu przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, ułożyć na nim pieczarki i pomidory i szynkę, przykryć resztą makaronu, polać sosem i posypać tartym serem. 6. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagranym uprzednio do temperatury 225 stopni. Moje zmiany: Dodałam 500 g pieczarek i zamiast gotowanej szynki dodałam 200g wędliny drobiowej. Pomidory radziłabym obrać, bo podczas duszenia skóra i tak sama odejdzie. Pieczarki dusiłam trochę dłużej niż 3 minuty, później dodałam pomidory, poddusiłam jeszcze trochę i dodałam drobno pokrojoną wędlinę i w ostatniej chwili dodałam pietruszkę (radzę długo nie dusić pietruszki, bo może zrobić się czarna), doprawiłam do smaku (sól i pieprz). Teraz najważniejsza zmiana. Łyżką z dziurkami oddzieliłam pieczarki, pomidory, wędlinę tak żeby został jedynie wywar na patelni. Dodałam do wywaru 500 ml mleka i wrzuciłam kostkę bulionu mięsnego - cały czas mieszałam, aż do zagotowania. Wyłączyłam gaz i odstawiłam na chwilę. Na oddzielnej patelni zrobiłam zasmażkę z oliwy i mąki (zrobiłam to na oko, więc nie podam dokładnych proporcji). Wywar z mlekiem postawiłam na małym ogniu i dodałam zasmażkę, cały czas mieszając. Po uzyskaniu gęstej konsystencji zdjęłam patelnie z gazu i dodałam śmietankę --> sos gotowy ![]() Później robiłam już wszystko tak jak jest w przepisie. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: moja słodka tajemnica....
Wiadomości: 616
|
Dot.: Zapiekanka z makaronu z pieczarkami i pomidorami
brzmi smakowice !!! ale ja w ogóle lubie zapiekanki więc czemu się dziwić. Ja jestem ostatnio na etapie zapiekanki ziemniaczanej ( tzn. wykładam na jakis połmisek zaroodporny lekko podgotowane pokrojone ziemniaczki, usmazony w plasterki boczek, plasterki pomidorków i zalewam to jajkiem roztrzepanym ze smietanka....na cieplutka ketchup ;-))))) no i palce liże ;-)))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 628
|
Dot.: Zapiekanka z makaronu z pieczarkami i pomidorami
Mnie to wogóle ostatnio naszło na dania z makaronu...tylko, że nie mam żadnego sensownego przepisu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.