![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
PROBLEM Z SOCZEWKAMI! Pomocy!
Czy któraś z Was miała problemy z zakładaniem soczewek?
Ja robię już drugie podejście (2 lata temu nieudane-lekarz sam zakłądał mi pół godziny i tyle a w domu potem sobie już nie mogłam poradzić) i jakoś mi to nie idzie. Okulistka powiedziała, że może się tak zdarzyć, że ktoś nie da rady sobie założyć, ale się to rzadko zdarza (jak ma za wąskie oczy). Ja mam problem taki że nawet jak już dotknę soczewką oka to nie ma siły - mrugam i górna powieka dotyka soczewki, przez co ta sie przykleja do palca lub coś i nie da rady. Męczyłam się dziś chyba z godzinę i na jedno oko mi sie szybko udało założyć (chyba przypadkiem ![]() ![]() Dziewczyny, pomóżcie! Macie jakieś soposby? I czy któraś z Was też tak miała, że na początku wogóle nie mogła założyć??? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: PROBLEM Z SOCZEWKAMI! Pomocy!
ja na poczatku tez mialam problemy- robilam tak jak zalecil okulista ale to nie pomagalo... teraz sama sobie wycwiczylam najlepsza dla mnie metode
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
heh łatwo mówić
![]() to tak jak z jazdąna rowerze chyba... jak się umie jeździć to nie można zrozumieć tego kto się przewraca haha ale ja trzymam te powieki ale i tak w "kulminacyjnym" momencie one sie jakoś ściskają i wogle ściska mi się oko... ja jużnie wiem co robić ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja też się tak męczyłam na początku....ale teraz idzie mi to sparwnie...co prawda ze zdjemowaniem ma jeszcze problemy ale na to tez mam już swój sposób.Jesli chodzi o zakładanie to ja zawsze rozszerzam sobie powieki, tak żeby powstała między nimi spora szczelina...chyba najlepiej zrobić to palcem wskazującym i kciukiem...później juz trzeba szybciutko żeby nie mrugnąć dotknąć soczewką oka, ona sie w tym czasie powinna "przykleić" do oka....jak jest dosyc wilgotna to nawet nic nie czuć..po chwili powinna się usadowić na oku i jest ok....
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No to może jestes jedna z tych osób które nie moga nosić?Ja na początku tez się męczyła a teraz raz dwa bez lusterka, jednym palcem zakładam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tym bardziej, że -jak słyszę-nie tylko ja miałam z tym problemy...tylko czemu ażtakie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jedyna rada - musisz ćwiczyć
![]() ![]() Ja przyciskam rzędy górnej powieki do góry, rozszerzam powieki, wkładam soczewkę, a następnię "naciągam" tą górną powiekę, bo inaczej się zahacza i soczewka spada. Nie martw się - w końcu się wyrobisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja też miałam spory problem z soczewkami i długo się uczyłam. Bałam się dotknąc soczewki oko, w pewnym moemnice ręka mi się blokowała i trwałam z zawieszeniu
![]() Ja też założyłam wątek o tym: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=soczewki sporo dziewczyn mi wtedy opisało swoje sposoby, mi się przydało może i Ty coś znadziesz. Trzymam kciuki żeby się udało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Kochana wedlug mnie twoj problem tkwi w tym ze musisz przyzwyczaic swoje oczy do ciala obcego jakim jest soczewka kontaktowa.Po pierwsze musisz miec krotkie paznokcie, po drugie na poczatku probuj zblizac sam palec do galki ocznej i powinnas po tych probach nawet sprobowac dotknac palcem oka (wiem ze to trudne ale jesli ci sie to uda i przezwycierzysz swoj strach to mysle ze nie bedzie problemu z zakladaniem szkiel), nastepnie mozesz sprobowac zalozyc szklo nie na teczowke tylko sprobowac patrzyc albo w prawo albo w lewo i wtedy zalozyc.Zycze owocnych prob
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny za rady... przynajmniej podtrzymałyście we mnie nadzieję, że któregoś razu "zaskoczy", uda się i potem juzjakoś pójdzie... ciekawe za ile dni pierwszy raz założę obie haha... bo dziś tlyko jedną mi się udało a z drugą już sił nie miałam...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie dziwna rzecz w tym że ja palcem mogę dotykać oka i ze ściąganiem mam mniejsze problemy... nie wiem czemu tak. A co do tego patrzenia w bok to teżpróbowałam, ale póki co jest ciężko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kasiekkk może mieć racje z tym przyzwyczajaniem oka.Dla mnie nie jest problemem dotknąć palcem oka nawet gołego bez soczewki.Tak samo jak juz sie przyzwyczaisz to będziesz to mogła robić nawet w długich tipsach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A jak zakładasz soczewke od razu na tęczówkę??
Ja np robie tak, że zakładam najpierw na białko oczne pod tęczówką jest to dla mnie wygodniejsze i mniej drażni oko. Trzeba popatrzeć w górę i wtedy dotknąć soczewką oko, pózniej trochę pomrugać z zamnkietymi oczami i gotowe ![]() Zresztą to kwestia przyzyczajenia - teraz to nawet jak jestem pijana to umiem je zdjąć co kiedyś wydawało mi sie niemożliwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
glowa do gory i cwicz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Faktycznie, trening pomaga, z czasem zakładanie soczewek staje się rutynową czynnością. Ja stosuję je od 9 lat
![]() Oprócz rad, udzielonych przez moje Poprzedniczki, warto Byś zwróciła uwagę na: - typ soczewek, które stosujesz (zdecydowanie powinny być miękkie, zdarza się, że okuliści przepisują jeszcze twarde soczewki, które są o wiele gorzej/ lub wcale tolerowane przez wrażliwe oczy, ponadto soczewki miękkie zakłada się o wiele łatwiej) - zawsze zwracaj uwagę na to, czy zakładasz soczewki na właściwą stronę, ten błąd powoduje, ze szkło bardzo przeszkadza, a oko samoistnie tara się je usunąć; - podczas zakładania opracuj najlepsza dla siebie strategię- niektóre osoby odchylają dolną powiekę innym pomaga odchylanie górnej, jeszcze innym- obu naraz. Powodzenia w ćwiczeniach
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ja próbowałam tak bo mi się zdaje właśnie że nie podrażnia ale mimo to gdy już "prawie było" to i tak mrugnęłam albo coś poruszyłam i spadała, bo jak patrze w góre to nei widze co robie a to trzeba tak precyzyjnie małymi ruchami. Co do tego pijana, to też się obawiam haha. Póki co nie będę ryzykować, zesztą nie mam czego bo nawet ich nie założyłam jesczze hahha. Teraz musze iść na uczelnie więc nie będę ryzykować zakładania (nie chcę chodzic z jedną jakby mi przypadkiem sie udało -jakl wczoraj tylko na jedno oko- a potem mi czasu braknie żeby toto ściągnąc hehe. wieczór będę trenować Dzięki za rady wszystkim! Jesteście kochane! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
zobaczysz dojdziesz jeszcze do perfekcji ...wyproboj rozne metody... napewno ktoras ci przypasuje a niepowiedzeniami sie nie stresuj
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja również jestem weteranką soczewek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
eh tyle że mi się jeszcze nie udało na lewe oko ani razu założyc... ;( a od niego zaczynam, bo osatnio na prawe jakims cudem wskoczyła, a potem źle mi sie patrzyło i po jkakis 20minutach zwątpiłam z zabawą z lewym. no i musiałam sie z kolei bawic w ściaganie haha... więc nie wiem kiedy wogóle mi się uda założyc je wogole... czy wy teżtak miałyście? cyz po prostu po większych trudach nawet udawało sie za pierwszym razem wyjśćw soczewkach z domu?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
ja pamietam ze mialam wieksze problemy ze sciagniem niz z zakladaniem.
W zakladaniu chodzio to by caly czas obserwowac soczewke- musisz miec oko "wpatrzone: w jej srodek i spokojnie przylozyc ja na oku. trzeba sie jakby "stać" na moment soczewka ![]() ja np - sama nie wiem czemu ale na prawe i lewe oko zakladam soczewki inna technika - tak mi jakoś wygodniej : -na prawe:lewymn wskazujacym i kciukiem rozchylam powieki a prawa reka nakladam, -a na lewe:lewą reka odchylam gorna powieke, prawym srodkowym dolna, a wskazujacym prawym nakladam. I nigdy nie zakladam na lewe oko technika prawego oka i na odwrot, nie mam pojecia czemu ![]() Wszytko zalezy tez od roadzaju soczewek - kiedy uzywam focusow, to z regulyu mi sie nie udaje za pierwszym razem, bo sa zbyt "rozlewajace sie", zbyt malo sztywne. natomiast O2optix, sa swietne, dosc sztywne, przez co zawsze wychodzi mi za pierwszym razem. Moze zmin soczewki na bardziej sztywne? w noszeniu nie ma zadnej roznicy a nakladac latwiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
i jak am agrafko boje z soczewkami??
![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Kurcze problem w tym w, że nie mam tyle czasu żeby się z tym bawić, tym bardziej że nie zajmuje to 10-15 min tylko minimum godzine. No a kilka dni całymi dniami nie było mnie na mieszkaniu (praktycznie od 8~9.00 do 21.00, tylk owpadałam coś zjeść i dalej na uczelnie), więc nie miałam kiedy. Ale obiecuję się poprawić
![]() ![]() ![]() Dzięki za wszelkie podpowiedzi i słowa wsparcia to bardzo ważne, bo tak to już bym się chyba dawno poddała - za pierwszym razem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ja tez mialam straszne problemy na poczatku. Zakladalam soczewki pol godziny kazda. Ale teraz juz raczej nie mam z tym problemow. To kwestia wycwiczenia. Mi troche pomogly kropelki nawilzajace do oczu, tzw "sztuczne łzy" wpuszczane przez zakladaniem soczewek. A, no i czasem pomaga zmiana rodzaju soczewek, tzn firmy. Ja na poczatku nosilam bausche, a teraz nosze focusy i stanowczo bardziej mi pasuja. Nie poddawaj sie! Soczewki to przeciesz normalna sprawa i tyle ludzi je nosi,wiec i ty sie na pewno nauczysz
![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
no to czekamy na relacje czy dzis udalo sie zalozyc obie...
![]() ![]()
![]() |
#25 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Agrafko, nie poddawaj się ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
eh dziewczyny boje sie zabrac za to bo boje sie porazki...oj ludu tyle nerwow przez glupie soczewki...
co do metody na bialko to chodiz ze moze sie gorzej niby zakladac bo - tak mi kobita pokazlaa na rysunku oka- ze niby zrenica czy jak to sie zwie twardowka o! ![]() ![]() ![]() no nic zaraz jakies sobie chyba kropelki uspokajajace wypije i do dzieła haha... a gdzies wyczytalam na ktoryms z watkow ze dziewczyna za pierwszym razem znieczulila sobie oko i wtedy jej wyszlo a potem juz sobie radzila, tylko kto by mi to oko znieczulil haha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mi się soczewka zakładana tym sposobem zawsze dobrze trzymała i z tego co pamiętam, nigdy mi nie wypadła
![]() Nie bój się i próbuj, jeśli przez dłuższy czas nie będzie się udawać, to zostaw to na chwilę, odpocznij i zacznij od nowa ![]() Nie ma się czym denerwować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
najlepiej zaopatrzyć sie płyn znieczulający ( na recepte od lek.okulisty), i na poczatku się zakrapiać.Można to łatwo zrobić samemu
![]() Ja kupilam pierwsze soczewki prawie 10 lat temu.Mimo,ze mam duże oczy,to jednak sa one tak ważliwe,ze bez znieczulenia nie da rady soczewek zalożyc ani zdjąc.Okulistka zaklada mi je za kazdym razem przy okazji kupna (wymiany na nowe) przy znieczuleniu. Problem sie pojawil juz pierwszego dnia,kiedy trzeba bylo szkla zdjąć ![]() O ponownym zalozeniu bez znieczulenia nie bylo juz mowy.Od razu udalam się do okulisty i wykupilam kropelki. Do tej pory ANI RAZU nie udalo mi sie w zwyczajny sposob zalozyc nawet jednego szkła,a probowalam kilkaset razy w wolnym czasie na setki możliwości. UWAGA: kropli znieczulajacych nie mozna stosowac codziennie,tylko sporadycznie co jakis czas,gdyz sa szkodliwe dla oka.Ja używam szkieł kontaktowych srednio raz na 2 , 3 tyg. i wtedy się zakrapiam przed założeniem i zdejmowaniem. Dlatego jeśli zamierzasz zakładać szkla codziennie,a kiedy podane przez Wizażanki rożne metody nakładania zawiodą,to możesz mieć poważny problem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Nicość - no to meninie pocieszylas haha
ale uwaga nadeszła sądna chwila. zaczynam. dam znać o efektach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
kurcze dziewczyny to jakis cud!! mam juz jedna na oku!! o ranny!! grunt to bez stresu! podeszlam do tego spokojnie bez wiary i jestTt!!! teraz druga haha ale sie dizwnie widzi z jedna :P ... oby sie udalo!!! trzymajcie dalej kciuki bo widze ze pomagaaa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.