Doradzcie czy tak jest ok? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-07, 15:41   #1
jucha1980
Raczkowanie

GG do jucha1980

Doradzcie czy tak jest ok?

Witam i pozdrawiam wszystkich.
Od października zaczełam chodzić na siłownię.
Nie powiem że jest lekko, a do tego jestem osobą o słabej woli.
Zaczynam od rozgrzewki, zazwyczaj bieżnia ok 15 min, gdy czuję się zmęczona i spocona ( myślę że już rozgrzewki wystarcza) idę na sprzęty z obciążeniem.
Są tam 3 na mięśnie nóg, 2 na brzuchy, 3 na ręcę i 2 na plecy( nie wymieniam na jakie partie, ale każda na inną część) na każdym robię 3 serie po 15-20 powtórzeń.
Trwa to zazwyczaj ok 40 min. Gdy skończę idę spowrotem na bieżnie,rower czy orbitrek na ok 20 minut.
Tu proszę o pomoc was, czy dobrze ćwiczę i jak często mam to robić, codziennie?
Zależy mi na utracie wagi zwłaszcza i na ujędrnieniu ciała.
Mam także karnet na fitnes, jeżeli bym chciała na niego też chodzić to jak połączyć z siłownią?
Będę wdzięczna i liczę na pomoc w razie wątpliwości
jucha1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-07, 19:56   #2
anniaa

Dot.: Doradzcie czy tak jest ok?

Pierwsza sprawa to wypisz dokładny plan treningowy bo np. 2 ćwiczenia na plecy itd nic mi nie mówią. tutaj masz atlas ćwiczeń , poszukaj ćwiczeń a następnie wypisz jak po kolei ćwiczysz : http://www.kulturystyka.pl/atlas/

czy ktoś układał Ci trening czy to twoja twórczość ?

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

Edytowane przez anniaa
Czas edycji: 2011-10-07 o 19:58
anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-07, 23:20   #3
jucha1980
Raczkowanie

GG do jucha1980

unoszenie tułowia z opadu
wspięcia na palce w siadzie
ściąganie kolan w siadzie
ściąganie kolan w siadzie(niby to samo ale nazwa na maszynie inna)
uginanie nóg w leżeniu
skłony tułowia siedząc
skręty tułowia
na barki(nie znalazłam w atlasie tego ćwiczenia)są dwie maszyny

obecnie robię 3 serie po 20 powtórzeń, na początku zaczynałam od mniejszych powtórzeń, i na przykład dzisiaj siłowe zakończyłam interwałem na bieżni
jest to moja twórczość dlatego pytam was
ćwiczenia na sprzęcie dlatego wybrałam takie ponieważ maszyny stoją z boku od facetów,
oni męczą się po drugiej stronie sali
Stary 2011-10-08, 07:02   #4
anniaa

Jucha plan zdecydowanie pomieszany
plan dla początkujących: http://www.sfd.pl/Trening_si%C5%82ow..._-t803543.html
jak nie wiesz jak wykonać dane ćwiczenie to zajrzyj do atlasu , który wyżej Ci podałam.
po treningu wykonaj ok 20 min aerobów. interwały zostaw na później.

plan będzie wyglądał tak - przykładowy rozpis na tydzień :
pn - trening siłowy
wt - aeroby
śr - trening siłowy
cz - aeroby
pt - trening siłowy
sb- aeroby
nd wolne

jeśli jest to dla Ciebie za dużo to możesz jedno aeroby wyrzucić.
aeroby max 60 min. jeśli chcesz chodzić na zajęcia fitness to możesz je wykonywać w ramach aerobów.

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-08, 13:01   #5
Lady_Kala
Rozeznanie

Trening bez ładu i składu na zasdzie wycieczki po wszystkich maszynach...

Ciężko pomóc przez internet-tymbardziej nie wiedząc jakie możliwości daje Twoja siłownia, jakie znajdują się na niej sprzęty, czy jest możliwość ułożyć plan obowodowy (zazwyczaj jak jest dużo ludzi to ciężko przeprowadzić prawdiłową obwodówkę) no i najważniejsze-czy ćwiczysz na nich prawidłowo, czy ni narażasz się na kontuzję.

Na Twojej siłowni nie ma instruktora? To jego praca, płacą mu za to, że ma Ci wszystko pokazać, ułożyć plan, zadbać abyś wykonywała ćwiczenia poprawnie-przynajmniej przez 1szych kilka razy (nie dotyczy sieci Pure gdzie podobno(!) każą płacić za opiekę instruktora poza ceną karnetu-bez tego trener udaje, że Cię nie ma na siłowni)

Z doświadczenia wiem, że często nawet osoby, które "coś tam wiedzą" i "coś tam widziały w internecie" rzadko kiedy wykonują ćwiczenie w pełni prawidłowo i nie obejdzie się bez korekty postawy ciała, wyprowadzania ruchu, długości ruchu, chwytu itd. Takie rzeczy się czuje dopiero po latach ćwiczeń, kiedy już zna się swoje mięśnie i wie kiedy najlepiej pracują-wtedy można dopiero samodzielnie eksperymentować z niekonwencjonalnymi ćwiczeniami.
ADOPT! SAVE A LIFE!
Life saved: 2 Milka Draka
Dwie syberian husky
Lady_Kala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-08, 17:36   #6
jucha1980
Raczkowanie

GG do jucha1980

jestem posiadaczką karnetu pura
także jak pisałaś lady kala płaci się i to nie małe pieniądze około 150 zł za godzinną sesję z trenerem
obwód będzie ciężko zrobić bo siłownia u nas zapełniona
trenerzy w porządku jeżeli chodzi o używanie sprzętu powiedzą w jaki sposób i jak ale nic więcej za darmo
Stary 2011-10-08, 20:00   #7
Lady_Kala
Rozeznanie

I to mnie właśnie śmieszy-wielce profesjonalna sieć siłowni z drogimi karnetami każe płacić sobei dodatkowo za usługę, która wszędzie jest w standardzie dla każdego. Wiadomo, że nie ma co liczyć, że trener będzie się zajmował tylko nami i będzie z nami ćwiczył trening w trening (jeśli o coś takiego nam chodzi to już trzeba zafundować sobie trenera personalnego) ale obowiązkowo instruktor powinien zapoznać nas ze sprzętem, ułożyć plan pod nasze oczekiwania i możliwości i pomóc nam go zrealizować, zazwyczaj w 1szym tygodniu.

To nie pozostaje nic innego jak sprawdzić plany, które dziewczyny podały wyżej-tylko koniecznie popros instruktora niech na Ciebie zerknie czy ćwiczysz prawidłowo.
ADOPT! SAVE A LIFE!
Life saved: 2 Milka Draka
Dwie syberian husky
Lady_Kala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości