Propozycja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-04-23, 19:11   #1
natii4
Zakorzenienie

Propozycja

Mam pewną propozycję,fajnie byłoby,gdyby została rozpatrzona Chodzi mi o KWC.Może stworzyć taki system przyznawania gwiazdek jak jest przy perfumach.Czyli gwiazdki za opakowanie,trwałość,sposó b/łatwość aplikacji,wybór kolorów(przy kosmetykach do makijażu),zapach.Wydaje mi się,że teraz często te opinie nie są do końca dobrze stworzone,bo ktoś uważa,że kosmetyk jest dobry,ale nadal szuka i ma nadzieję,że znajdzie coś lepszego.Skoro coś jest dobre,osoba była z tego zadowolona to dlaczego ograniczać przyznawanie gwiazdek?
Albo druga opcja-zwiększyć ilość możliwych do przyznawania gwiazdek.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-23, 19:15   #2
Myszołapka
Zakorzenienie

Re: Propozycja

Natii widzę, że Cię natchło po wątku Reni. Ale wiesz co masz rację i ja jestem jak najbardziej zaaaaaaa bo wtedy KW byłoby jeszcze lepsze
Stary 2005-04-23, 19:17   #3
syyyylwia
Raczkowanie

popieram. ale przy układaniu tych kategorii nie mozna popaśc w zbyt dużą szczegółowość, bo jednak ten czynnik 'ludzki' w recenzjach jest najfajniejszy. często usmiecham się do monitora jak przeczytam jakąś zgrabnie skonstuowana i pomysłową metaforę, lubię tez słowotwórstwo wizażanek. a jak będzie duzo kategorii to może tego zabraknąć, bo będzie mozna wszystko wyrazic ilością gwiazdek
syyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-23, 19:58   #4
rzastin
Zakorzenienie

natii4 napisał(a):
> Może stworzyć taki system przyznawania gwiazdek jak jest przy perfumach.Czyli gwiazdki za opakowanie,trwałość,sposó b/łatwość aplikacji,wybór kolorów(przy kosmetykach do makijażu),zapach.

Nie szalejmy- wystarczą dwa kryteria przy ocenianiu:
1. Działanie (czy producent wywiązuje się z obietnic)
2. Komfort użytkowania (w tym zawiera się zapach, opakowanie, aplikacja, trwałość)

Nie ma co mnożyć tych kryteriów, bo co kategoria, to nowe kryteria. Te podane przez mnie są uniwersalne. Ale pomysł popieram. Do kodeksu recenzentki trzeba też dodać: 'nie wiń kosmetyku kolorowego, za to, że odcień Ci nie leży'

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-23, 20:22   #5
admin
Gość

Niestety nie ma takiej możliwości.
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-23, 20:24   #6
rzastin
Zakorzenienie

zlosliwiec napisał(a):
> Niestety nie ma takiej możliwości.
>

Nie ma to jak dobre słowo od Admina
Jak idą prace nad nowm forum?

Stary 2005-04-23, 20:52   #7
natii4
Zakorzenienie

Zwiększyć ilości gwiazdek też nie można??
Chociaż to...

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-04-23, 20:58   #8
rzastin
Zakorzenienie

Zwiększanie ilości gwiazdek to chyba też nie jest wyjście, bo będzie się trudniej zdecydować, ile ich tam dać. Np. chyba łatwiej ocenić kosmetyk w skali 1 do 5, niż 1 do 10.

Stary 2005-04-23, 22:33   #9
Meariel
调解人

zlosliwiec napisał(a):
> Niestety nie ma takiej możliwości.
>

Oj szkoda, bo to byłby naprawdę dobry pomysł.
Miałam taką sytuację, że oceniałam błyszczyk diadem, który jako błyszczyk jest REWELACYJNYM produktem, ale postawiłam tylko 1 czy 2 gwiazdki, ponieważ opakowanie było tak tandetne że uniemożliwiało normalne użytkowanie (po prostu sie rozpuściło )

Gdyby były 2 kryteria przyznawania gwiadek, miałabym ułatwioną ocenę- atak, gryzłam sie z myslami
Stary 2006-03-19, 21:55   #10
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia
Dot.: Propozycja

Na podobniku KWC gdzie pracuje (zagranicznym) mamy taki podzial przy przyznawaniu ocen :

-Prezentacja, czyli wyglad ogolny (ladne opakowanie, ciekawa butelka, fajny kolor, ogolnie cos, co wyglada ladnie w lazience)
-Tekstura, czyli na przyklad konsystencja kremu, czy kolor jest ladny, albo nieprzyjemne cos w uzyciu, za geste, za szorstkie itp..
-Wchlanianie sie i latwosc rozcierania na skorze (w przypadku kremow)
-Skutecznosc na krotka mete (zaraz po uzyciu jak wyglada skora)
-Skutecznosc na dluzsza mete ( po skonczeniu opakowania, albo czy efekt utrzymuje sie po zaprzestaniu specyfkiu)
-Zapach ( widac we francji przykladamy do niego wage ogrooomna)
-Relacja miedzy cena a dzialaniem (jezeli krem jest Bardzo Dobry mimo, ze kosztowal kokosy, dostaje duza ocene, a jezeli po kremie za 50 euro efektu nie widac,to naprawde szkoda wydac kasy)

Tu po prostu wszytsko jest rozdzielone, do kazdej z rubryczek daje sie gwiazdke od 1 do 5 a potem liczy sie srednia. Zgadzam sie,czasem mnie to drazni, gdyz pewne szczegoly sa dla mnie wazniejsze niz inne, widze w zestawieniu ogolnym swietny produkt, a potem okazuje sie, ze dostal mase gwiazdek, bo ladnie pachnie, ladnie wyglada, a skutecznosci zadnej.. Ale w sumie to samo dzieje sie na wizazu, tyle ze jest szczegolowo opisane. Przy tym wstawianiu gwiazdek, jest tez oczywiscie komentarz, ktory dzieli sie na trzy czesci:
-Mocne strony (co nam sie podobalo szczegolnie)
-Slabe storny ( co bylo nie tak)
-Podsumowanie (komentarz ogolny)

Ten sposob recenzowania kosmetykow jest o wiele bardziej przejrzysty. Sprawdzam jakis produkt i widze od razu, ze na przyklad zebral w mocnych stronach wszystko inne, a w slabych napisane : zero skutecznosci. Komentarz ogolny : nie warto wydac na to cos 20 euro. I wszystko jasne. Oczywiscie tez trafiaja sie swietne metafory, fajnie napisane, to o czym pisala syyylvia, "czynnik ludzki" Ale calosc jest o wiele bardziej przejrzysta.

Podoba mi sie tez prezentacja glowna kosmetyku (oddzielona strona od tej z komentarzami do produktu):
-Firma
-Forma (tubka, sloik itp)
-Do jakiego typu cery
-Dzialanie (przeciwzmarszczkowe, nawilzajace.. itp)
-Obecnosc filtrow UV (tak/nie)
-Zapach (tak/nie)
-Cena
-Zawartosc
-Opis producenta
-Wzkazania
-Jak uzywac
-Gdzie kupic produkt

Przyklad takiej "fiche" mozecie znalezc tu na przyklad :
http://www.beaute-test.com/active_c_...oche_posay.php

(Zastrzegam, ze to absolutnie nie jest reklama, tylko i wylacznie w celach dobroczynnych aby zaczerpnac moze nowych pomyslow, zreszta w jezyku obcym nie wiem czy zda sie nam polkom Ale jezeli przeszkadza, to zaraz usune linka)

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 11:15   #11
Ami
Zakorzenienie

Jowisiu, pracujesz na beaute test? Nawet jestem tam zalogowana. I kiedyś regularnie przeglądałam, ale teraz brakuje czasu. Zresztą brakowało mi odwagi, żeby się wypowiadać czy oceniać.
Przyznam, że bardzo mi się ten podział przy ocenie podobał. Jest bardziej przejrzysty.
Ami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-20, 12:45   #12
rachela
Zakorzenienie

A mi z kolei nie podoba się system oceny perfum. Rozumiem, że ładne opakowanie lepiej się prezentuje na półeczce z mazidłami itepe, ale szczerze mówiąc mylące jest, kiedy jakiś zapach ma dwie gwiazdki, mimo że pachnie pięknie, a opakowanie ma tandetne; albo jakiś inny ma cztery gwiazdki, bo mimo iż zapach nie powala, to opakowanie ma śliczne. Chyba nie chodzi o to, żeby oceniać buteleczkę, ale to co w środku?
Już wcześniej się nad tym zastanawiałam, ale nigdy isę do kupy nie zebrałam, żeby o tym napisać. Uważam, że oceny wyglądu buteleczek powinny zostać, ale nie powinny być sumowane z oceną samego zapachu.
Mam nadzieję, że się zbytnio nie zamotałam

P.S. Broń Boże, nie żądam nagłych i bolesnych zmian z tego powodu, że mam mieszane uczucia co do systemu oceniania perfum. Tak tylko chciałam się wreszcie wypowiedzieć i jednocześnie zapytać, czy któraś z Was, drogie Wizażanki, też o tym myślała?

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 13:20   #13
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez rachela
A mi z kolei nie podoba się system oceny perfum. Rozumiem, że ładne opakowanie lepiej się prezentuje na półeczce z mazidłami itepe, ale szczerze mówiąc mylące jest, kiedy jakiś zapach ma dwie gwiazdki, mimo że pachnie pięknie, a opakowanie ma tandetne; albo jakiś inny ma cztery gwiazdki, bo mimo iż zapach nie powala, to opakowanie ma śliczne. Chyba nie chodzi o to, żeby oceniać buteleczkę, ale to co w środku?
Już wcześniej się nad tym zastanawiałam, ale nigdy isę do kupy nie zebrałam, żeby o tym napisać. Uważam, że oceny wyglądu buteleczek powinny zostać, ale nie powinny być sumowane z oceną samego zapachu.
mądrze gada, dać jej wódki

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 13:29   #14
jowisia
Wtajemniczenie

Ami!! Bardzo sie ciesze, ze Ci sie podoba nasz system choc nie ze wszystkim sie zgadzam, ale trzeba przyznac - jest jednak dokladniejszy.
Czesto porownuje tam recenzje -glownie kosmetyki, ktore sa ciezko dostepne w polsce, albo nie ciesza sie zbytnia popularnoscia- z tymi na KWC Kiedys dawno temu, tez mielismy system notacji tylko 1-5 gwiazdek za calosc, ale przy takim widac od razu, czego sie spodziewac

Cytat:
Napisane przez rachela

Tak tylko chciałam się wreszcie wypowiedzieć i jednocześnie zapytać, czy któraś z Was, drogie Wizażanki, też o tym myślała?
Oczywiscie, i to wielokrotnie Wkurzam sie strasznie i uwazam ten system za niedopracowany, ale coz ja moge... Oczywiscie, wypada ocenic butelke, ale to, ze wyciaga sie srednia z dwoch ocen jest dla mnie conajmniej nieporozumieniem... to tak jakby butelka byla TAK SAMO wazna jak zawartosc = czyli perfumy moga smierdziec, ale kupimy je dla samej butelki??! (...swoja droga -taki wlasnie komentarz istnieje przy max.gwiazdek.. ) Watpie. JA bym nie kupila perfum dla samej butelki, traktowalam to troche jak metafore, troche jak komentarz z przymrozeniem oka, zeby powiedziec, ze ta butelka naprawde jest pieeekna.. Ale potem jakis 'perfum' mnie myli, bo ma dobra ocene, a potem okazuje sie, ze to tylko za butelke, bo tak naprawde smierdzi niemilosiernie.Oczywiscie , dla mnie butelka jest rowniez wazna, i to bardzo ale to, ze obydwie oceny tworza jednakowo miarodajna skladniowa czesc do sredniej, to jest bardzo mylace.

Stary 2006-03-20, 13:41   #15
rachela
Zakorzenienie

Dziękuję kochane za odpowiedź, myślałam, że tylko mi się w główce problemy roją

Ogólnie sama ocena buteleczek nie jest złym pomysłem - w końcu zdarzało mi się czytać recenzje (choćby Freya Oriflame) w których dziewczyny pisały, że coś niecoś przecieka, że fjolka nieporęczna...
Ale mimo wszystko to nie powinno przesądzać o ocenie perfum

Oscar Wilde
Stary 2006-03-20, 13:58   #16
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Cytat:
Napisane przez rachela
Ha, parokrotnie była o tym mowa, ale na tym się skończyło

Padały też propozycje, aby perfumom W OGÓLE nie przyznawać gwiazdek, żadnych punktów dla flakonika , żadnych dla zapachu. To by mi odpowiadało najbardziej. Pozwoliłoby uniknąć pewnej hierarchii, która sprawdza się w przypadku błyszczyków/ balsamów itp. ale w perfumach wprowadza zamieszanie. W końcu gust w sprawie zapachów jest na tyle subiektywny, że żadne perfumy nie powinny zyskać tytułu "najgorszy/ najlepszy w swojej klasie". Ale zlikwidowanie gwiazdek w kategorii Perfumy chyba nie wchodzi w grę
Lukrecja_Borgia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 14:08   #17
rachela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia
Ha, parokrotnie była o tym mowa, ale na tym się skończyło
Wiesz, że nie znalazłam tych wątków?... Aż wstyd się przyznać, ale nie wiedziałam jak szukać i po kilku niewymuszonych próbach dałam sobie spokój

No ale może tym razem coś się zmieni?...

Oscar Wilde
Stary 2006-03-20, 16:55   #18
mech
Zadomowienie

Rachela, kiedyś sama taki wątek zakładałam, ale utonęło http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=76440 Może Ty masz większą siłę przebicia
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 17:35   #19
Estella
Zakorzenienie

Jowisia, ja bym bardzo chciała, żeby informacje o kosmetykach były taaaakie szczegółowe - zarówno przy zgłoszeniach jak i przy recenzjach, ale niestety niektórzy zgłaszają kosmetyki po to żeby zgłosić - np. bez zdjęć(mówię o kosmetykach form, które mają swoje strony w sieci). I chyba za mało osób zajmuje się KWC aktualnie, żeby robić od razu takie rewolucje
Ale jak najbardziej jestem za, takie informacje by dużo pomogły.
Na temat perfum nie wypowiadam się, bo rzadko oceniam, a temat był omawiany mnóstwo razy

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-20, 20:25   #20
jowisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Estella
Jowisia, ja bym bardzo chciała, żeby informacje o kosmetykach były taaaakie szczegółowe - zarówno przy zgłoszeniach jak i przy recenzjach, ale niestety niektórzy zgłaszają kosmetyki po to żeby zgłosić - np. bez zdjęć(mówię o kosmetykach form, które mają swoje strony w sieci). I chyba za mało osób zajmuje się KWC aktualnie, żeby robić od razu takie rewolucje
Ale jak najbardziej jestem za, takie informacje by dużo pomogły.
Dziekuje estellko za wypowiedz.
Kurcze, ale to przeciez nie jest trudne, male takie zmiany. U nas wyglada to tak, ze jezeli jest zgloszony produkt, ale niekompletny, to przesiaduje sobie w takiej 'poczekalni',az sie skumuluja informacje na jego temat. Chyba, ze mi sie chce czesto samej uzupelnic o jakies malo brakujace info, wtedy sie tym zajmuje. Jezeli chodzi tylko o fotke to wyszukuje, z tym zazwyczaj nie ma problemu. Troche pracy przy tym jest, ale jestemy zmotywowana ekipa, a poza tym to sama przyjemnosc czytac pozniej takie ladne i przejrzyste stronki....

Stary 2006-03-20, 20:42   #21
Estella
Zakorzenienie

Ojjj tak, z chęcią bym takie poczytała
Ciekawie by było przeczytać recenzję, w której wszystko byłoby wypunktowane

-Prezentacja, czyli wyglad ogolny (ladne opakowanie, ciekawa butelka, fajny kolor, ogolnie cos, co wyglada ladnie w lazience)
-Tekstura, czyli na przyklad konsystencja kremu, czy kolor jest ladny, albo nieprzyjemne cos w uzyciu, za geste, za szorstkie itp..
-Wchlanianie sie i latwosc rozcierania na skorze (w przypadku kremow)
-Skutecznosc na krotka mete (zaraz po uzyciu jak wyglada skora)
-Skutecznosc na dluzsza mete ( po skonczeniu opakowania, albo czy efekt utrzymuje sie po zaprzestaniu specyfkiu)
-Zapach ( widac we francji przykladamy do niego wage ogrooomna)
-Relacja miedzy cena a dzialaniem (jezeli krem jest Bardzo Dobry mimo, ze kosztowal kokosy, dostaje duza ocene, a jezeli po kremie za 50 euro efektu nie widac,to naprawde szkoda wydac kasy)

Wiem, że jak się chce to wszystko można ciekawe co Zło z Agą na to powiedzą

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Stary 2006-03-20, 20:52   #22
Maga
Raczkowanie

[quote=Estella]Ojjj tak, z chęcią bym takie poczytała

ja się skromnie tylko zapytam ... a co stoi napisane w Kodesie Pudernic

tylko tę "prezentację" pozwolę sobie skontestować,
zaakceptowałabym w perfiumach (tej kategorii KWC zresztą nie traktuję poważnie od czasu kiedy moje argiumenta upadły - jest bo jest, ale ... foot in the mouth
.. co do kolorówki to mi zwisa
ale w pielęgnacji - po moim trupie

co do szczegółów - odsyłam do przepaści archiwum .. chciałam Wam wyciągnąć linki do wątków z moimi poglądami w tej sprawie, ale nie mam czasu - sorki jest 15 zgłoszeń so katalogu

Maga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-20, 20:56   #23
jowisia
Wtajemniczenie

[quote=Maga]
Cytat:
Napisane przez Estella
Ojjj tak, z chęcią bym takie poczytała

tylko tę "prezentację" pozwolę sobie skontestować,
zaakceptowałabym w perfiumach (tej kategorii KWC zresztą nie traktuję poważnie od czasu kiedy moje argiumenta upadły - jest bo jest, ale ... foot in the mouth
.. co do kolorówki to mi zwisa
ale w pielęgnacji - po moim trupie

co do szczegółów - odsyłam do przepaści archiwum .. chciałam Wam wyciągnąć linki do wątków z moimi poglądami w tej sprawie, ale nie mam czasu - sorki jest 15 zgłoszeń so katalogu
Mago, jestem z wami od niedawna, od kilku mscy tylko, wiec nie za bardzo rozumiem... Widze rozzalenie kategoria perfum (podzielane..), natomiast co do kremow "po twoim trupie" co? Ten podzial...? Dlaczego ci sie nie podoba? A mozesz chociaz podac jakies slowo kluczowe, zeby zanurzyc sie w tych przepasciach archiwum, albo podac chociaz jeden kluczowy link do nich..?

Stary 2006-03-20, 21:27   #24
Maga
Raczkowanie

[quote=jowisia]
Cytat:
Napisane przez Maga

Mago, jestem z wami od niedawna, od kilku mscy tylko, wiec nie za bardzo rozumiem... Widze rozzalenie kategoria perfum (podzielane..), natomiast co do kremow "po twoim trupie" co? Ten podzial...? Dlaczego ci sie nie podoba? A mozesz chociaz podac jakies slowo kluczowe, zeby zanurzyc sie w tych przepasciach archiwum, albo podac chociaz jeden kluczowy link do nich..?
Jowisiu

tak w skrócie:
zróżnicowanie oceny na kilka krytetriów, które recenzentka musiałaby "kliknąć" obowiązkowo wnioskowałam tka dawno temu, że już nie pamiętam kiedy
ale nie administrowałam jeszcze wówczas KWC

Konkretnie - z tego co wiem, w tej chwili oprogramowanie naszego katalogu nie umożliwia wprowadzenia takiego sposobu recenzowania.
Były takie plany, ale nie wiem jak daleko im do realizacji.

Sama chętnie powitałabym zobiektywizowanie kryteriów oceny - a zastrzeżenie (czyli : po "moim trupie ;-) " ) dotyczy jedynie kryterium "opakowanka" w odniesienu do kosmetyków pielęgnacyjnych
Osobiście nie mam nic przeciwko niemu, ale kiedy znajdę nieco czasu żeby poczytać nasze recenzje, to nabieram wątliwości ...
obawiam się że mamy kilka aktywnych recenzentek, które sowje opinie opierają głównie na powierzchownych wrażeniach ..

Po blisko 4 latach kontaktu z tym katalogiem do wielu swoich wcześniejszych poglądów podchodzę z dystasem.
Np. zastanawiam się czy wprowadzanie dodatkowych obowiązkowych kryteriów oceny kosmetyku nie posłuży ukrywaniu recenzji nierzetelnych ..
które teraz stosunkowo łatwo "wyłapać " u nas.
Fakt - nie zwlaczamy ich, z wyjątkiem najbardziej drastycznych.
Nie usuwamy nawet takich, w których recenzentka przyznaje, że oceniała z próbki kosmetyk pielęgnacyjny albo wcale nie podaje info na jakiej podstawie.
Uważam, że lepiej żeby każda z nas wyrobiła sobie osobisty pogląd na temat rzetelności osoby recenzującej, niż żeby delikatnie popychać oceniające w kierunku bezbolesmych kłamstewek ...

Natomiast zapraszam do dyskusji o kryteriach zasadach zawartych w naszym Kodeksie Implementacja & egzekucja to wtórne sprawy i łatwo utonąć
w pozorach ... Ważne, co myślisz o naszych zasadach

Stary 2006-03-20, 21:46   #25
jowisia
Wtajemniczenie

Mago, dziekuje za poswiecenie czasu na tak dlugie wyjasnienia. Mysle, ze przydadza sie nie tylko mnie

Mysle, ze zrozumialam dokladnie o co Ci chodzi, i ze to otworzy byc moze droge do dalszych dyskusji i wypowiedzi innych wizazanek.

Natomiast na beaute, do ktorego linka podalam, jak juz napisalam, oprocz przyznawania gwiazdek, jest tez miejsce na (obowiazkowy) komentarz, ktory dzieli sie na trzy czesci :
-Mocne strony
-Slabe storny
-Komentarz ogolny.

Jak widzisz, rownie latwo jest tez 'wylapac' pseudorecenzentki oraz komentarze malo wartosciowe i nic nie wnoszace, ktore sa systematycznie usuwane. Taki maly przyklad: http://www.beaute-test.com/creamy_co...hp?listeavis=1

Milej nocki,

Stary 2006-03-20, 22:10   #26
Maga
Raczkowanie

Jowisiu
ja znam Beauty test ... i wiele innych

i mam swój pogląd na ten temat .. (tj, za sobą już mam okres zachwytu "tym co u innych"). To nie znaczy że uważam że system recenzji wizażu jest idealny - daleko mu do tego, i bardzo (chyba) tkwi w kleszczach technologii

A co do kryteriów / przekrojów oceny -
krytetria kryteriami,
ale jeśli ktoś oceni produkt po zbyt krótkim okresie stosowania,
żeby stwierdzić skuteczność (np. przy kremach przeciwzmarszczkowych)
albo nieodpowiedni dla swojego typu cery ...

to problem z wychwyceniem nierzetelnych recenzji zawsze jest.

Np. teraz : "obiektywny" system recenzji zawiera dwa elementy: "kupię / nie kupię " (kryterium, po którym nie można sortowac recenzji - sama żałuję) i "gwiazdki" .
Mam świadomość, że użytkowniczki nie recenzujące poszukując dobrego kosmetyku najpierw sięgają do rankingów ..
A jak się wczytać w niektóre recenzje, to wiele z tych "podsumowań" ciężko jest pojąć w kontekście treści oceny i profilu oceniającej Sa dwa wyjścia - usuwać wszystkie "nieidealne" recenzje (tu mamy barierę - prawda : tzw. "redakcja" nie czyta wszystkich ocen, bo jest nas zbyt mało) albo tylko "rażąco podpadające" - tu liczymy na czujność naszych recenzentek - usuwamy każdą recenzję niezgodną z Kodeksem)

Zresztą - najwięcej zależy od możliwości technologicznych - może Złosiek coś szepnie na ten temat

Stary 2006-03-20, 22:26   #27
jowisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maga
ale jeśli ktoś oceni produkt po zbyt krótkim okresie stosowania,
żeby stwierdzić skuteczność (np. przy kremach przeciwzmarszczkowych)
albo nieodpowiedni dla swojego typu cery ...
No wlasnie, ale poniewaz na beaute istnieje takie (obowiazkowe) pytanie o "skutecznosc na dluzsza mete", nie wiem jak moje kolezanki, ale kiedy ja widze, ze tam nic nie zostalo napisane, badz (o zgrozo) tekst w stylu "jeszcze nie moge powiedziec, poniewaz dopiero jestem w polowie kremu", to ja takie komentarze bezlitosnie usuwam, bo wyraznie jest napisane w regulaminie, czego oczekujemy. Moze przez to recenzji jest mniej, ale te, ktore sa, sa na poziomie (no, powiedzmy wiekszosc...)
Podobnie jezeli chodzi o typ cery. Jezeli jest napisane, ze produkt nadaje sie do suchej, a tu mi wyskoczy ktos, kto pisze, ze cere ma tlusta, a po nim niemile niespodzianki, to ja rowniez taka recezje usuwam, bo jest po prostu nieadekwatna do produktu.

Cytat:
Napisane przez Maga
A jak się wczytać w niektóre recenzje, to wiele z tych "podsumowań" ciężko jest pojąć w kontekście treści oceny i profilu oceniającej Sa dwa wyjścia - usuwać wszystkie "nieidealne" recenzje (tu mamy barierę - prawda : tzw. "redakcja" nie czyta wszystkich ocen, bo jest nas zbyt mało) albo tylko "rażąco podpadające" - tu liczymy na czujność naszych recenzentek - usuwamy każdą recenzję niezgodną z Kodeksem)
I dlatego mysle, ze tamten system wydaje sie minimalizowac wysilki wychwytania nieodpowiednich recenzji. Jest chyba duzo bardziej przejrzysty i konkretny. No i widac powinno byc wiecej "wylapywaczy"

Choc musze przyznac, ze przy pierwszym kontakcie z forum bylam pod wrazeniem coorganizacji i solidarnosci wizazanek, bo wiekszosc z nich staje sie dobrowolnie malym szpiegiem strzezacym KWC

Cytat:
Napisane przez Maga
Zresztą - najwięcej zależy od możliwości technologicznych - może Złosiek coś szepnie na ten temat

Edytowane przez jowisia
Czas edycji: 2006-03-20 o 23:39

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-21, 08:54   #28
Estella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maga
Czasem recenzje sobie, a kodeks sobie...

Siegfried Obermeier
Stary 2006-03-21, 10:26   #29
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Odnośnie kryteriów oceny już prowadziliśmy na ten temat dyskusję, dość ognistą, zakończoną tym, co właśnie widać w KWC.

Praktycznie można zacząć dzielić włos na czworo i ustawiać osobne kryteria oceny dla każdej kategorii. Tak - inne kryteria dla kremów, inne dla cieni a jeszcze inne dla zapachów. Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić wspomnianego tutaj działania na dłuższym okresie czasu dla cieni lub depilatorów.

Dodatkowo - technicznie ustanowienie nowego kryterium gwiazdkowej oceny oznacza konieczność usunięcia wszystkich ocen które już istnieją w systemie. Po prostu są niekompatybilne z nowym systemem ocen... Tego właśnie chcecie?

Jest pewne rozwiązanie tego problemu poprzez dodatkowe pola opisowe, które recenzentka musi wypełnić aby wysłać recenzję na serwer. Nie zastanawiałem się jednak nad ich zastosowaniem, ponieważ na razie walczę z producentem oprogramowania, aby wreszcie móc zaktualizować program KWC w ogóle do wyższej wersji.

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 11:16   #30
mech
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
Dodatkowo - technicznie ustanowienie nowego kryterium gwiazdkowej oceny oznacza konieczność usunięcia wszystkich ocen które już istnieją w systemie. Po prostu są niekompatybilne z nowym systemem ocen... Tego właśnie chcecie?

NIEEEEE! Nie chcemy, nie nie nie! Jeśli proponowane zmiany wiążą się z tak dużymi problemami, to może rzeczywiście nie udoskonalajmy na siłę czegoś, co w gruncie rzeczy działa znakomicie
Co nie znaczy, że co jakiś czas nie będą się pojawiały jakieś nowe pomysły Realistką jestem
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości