|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Potrzebuję porady w sprawie wynagrodzenia za pracę!!
Czy jest tu jakaś osoba znająca się na kodeksie pracy i mogąca mi udzielić odpowiedzi na pewne pytanie? Chodzi o to, że u mnie w pracy istnieje podział na brygady. Są cztery brygady trzyosobowe pracujące na tych samych stanowiskach. Wśród tych trzech osób jest jeden brygadzista fizol i dwa zwykłe fizole. No i ostatnio się zdarzyło z pewnych względów, w które nie będę wnikać, że tylko brygadziści fizole dostali podwyżki. Czy jest jakiś kruczek "kodeksowy" mówiący o tym, że pozostali też powinni dostać podwyżki? Bo to co się stało uważam za jawną niesprawiedliwość a chciałabym wiedzieć czy ewentualnie kodeks pracy "za mną stanie" czy tylko mnie pogrąży jak pójdę rozmawiać o tym z kierownikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Potrzebuję porady w sprawie wynagrodzenia za pracę!!
Witaj. Obawiam się, iż kodeks pracy Ci nie pomoże. Ewentualnie pomocy możesz poszukac w regulaminie pracy, aczkolwiek jest on stworzony na potrzeby firmy i inspekcji pracy. Więc nawet jeśli tam sa nieścisłości, to możesz usłyszeć, iż regulamin pracy jest, bo musi być ze względu na inspekcje pracy...
Prawda jest taka, iż wynagradzanie pracowników i dawanie im podwyżki, wszystkim, czy tez wybranym jest uzależnione od widzimisie pracodawcy. Pomijając fakt, iż w zasadzie podwyżka powinna być raz do roku, o % inflacji.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Na kodeksie pracy się nie znam,ale wydaje mi się,że pracodawca nie ma obowiązku podnieść pensji wszystkim pracownikom.Chyba,że chodzi o wyrównanie do najniższej krajowej lub inflację.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A jaki byl powód podwyżki?
moze skaldali podania o podwyżkę? nie sadze aby byl przepis mówiący o jednoczesnym dawaniu podwyżki wszytskim praconikom na takich samych stanowiskach.chociaz byloby fajnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Powód podwyżki był taki, że po prostu boją się że stracą ludzi. Zależy im właściwie na jednym z tych brygadzistów, bo został ostatnim, który się zna na tym co robi. Reszta to mazgaje przy nim. No i on się odgrażał, że jak nie dostanie podwyżki to odejdzie. No i dostał! A reszta brygadzistów dostała przy okazji, coby się nie obrazili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No niestety wpolsce nie dba sie o pracowników,nie ma pozytywnego motywowania ,nie ma szacunku .
Moj Tż mial podobna sytuacje ,pracuje w wielkiej firmie ,ale on jako jeden z najlepszych ,znajacy sie an tym co robi lepiej niz jego kierowniczka nie mógl sie doprosic podwyżki (takie samo stanowiskow innym miescie 2 razy wiecej zarbiaja a wczesniej robili cos zupelnir innego wiec nei chodzi tu o wiedze)wic w koncu zagrozil jesli nie dostanie podwyzki to odchodzi i dopiero wtedy powialo im groża bo wiedzieli, ze nikogo takiego dobrego nie znajda i dostal podwyżke z zaznaczenim iz na nastepna moze zapomniec wciagu najbliższych 2 lat-super ,prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma przepisu w kp, który nakazywałby dawanie po równo podwyżek wszystkim pracownikom, można przejrzeć regulamin wynagradzania, pracy i załączniki typu tabele zaszeregowania itd., ewentualnie postanowienia układu zbiorowego, jeśli taki obowiązuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
To z kodeksu:
Art. 183c. [Równe traktowanie w zakresie wynagradzania] § 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości. § 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia, bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej formie niż pieniężna. § 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku. Ja czytałam cały kodeks i jest tak zagmatwany czasem, że lepiej po prostu zadzwonić do PIP (Państwowa Inspekcja Pracy) i się ich spytać - nie trzeba się przedstawiać ani nic... To ich strona, z której ja korzystałam: http://www.pip.gov.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie mają obowiązku w tym przypadku dać podwyżki zwykłym "fizolom". Bo niby na jakiej podstawie? Brygadzista to specjalna "wyższa funkcja", zazwyczaj więcej płatna niż zwykły "fizol".
Można by się przyczepić gdyby tylko jeden brygadzista dostal, a pozostali nie (patrz przytoczony artykuł) . Ale tu dostali wszyscy a nie tylko ten co się buntował. Nie został więc złamany żaden przepis. We wspomnianym zakładowym regulaminie wynagradzania - może być określone kiedy przysługuje podwyżka - np. za staż, za kwalifikacje, ale nie sądze żeby był paragra mówiący, że podwyżka jednych pociąga za soba podwyżkę pozostałych pracowników. A tak w ogóle to jest to "widzimisię" pracodawcy niestety.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.