![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Rzeczy, bez których dziecko może się obejść.
Wiem, że już jest wątek "polecamy odradzamy" ale ja pomyślałam o czymś trochę innym. Są pewne rzeczy, których żadna z nas na pewno nie da dziecku z różnych względów. Oczywiście każda mama sama zdecyduje, co jest dobre dla jej dziecka ale myślę, że warto się podzielić uwagami co wg Was jest zbędne.
Ja na pewno daruję sobie wynalazki typu chodzik, większość pewnie wie dlaczego i się ze mną zgodzi. Nie przemawiają też do mnie różnego rodzaju bajery jak huśtawki dla niemowlaków, krzesełka montowane na rower (ja osobiście czułabym się niepewnie z maluchem zainstalowanym na bagażniku mojego roweru, zdarzały mi się nagłe ostre hamowania i wywrotki) a w przyszłości trampoliny do ogrodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Rzeczy, bez których dziecko może się obejść.
Trochę chyba przesadzasz
![]() Chodzik jak najbardziej nie, aczkolwiek już pchaczyk - ok. Ja kupiłam tani, 55zł, bo pufy do pchania za ciężkie mam ![]() Co do huśtawek - mamy montowaną we framudze, rewelacja. Córka dostała, gdy miałam 7mcy, zaczęła używać gdy już pewnie siedziała, jakoś po 9mcu i do dzisiaj (niespełna 2 lata), hit i OGROMNA radość ![]() ![]() Krzesełko na bagażniku też jest - i o ile mam podobnie, że ja się boję, o tyle mąż jeździ pewnie, bez strachu i znów - dla córki OGROMNA radość. Nie widzę w tym niczego złego, jeśli rodzice lubią rower to dlaczego nie połączyć tego z zabawą dla dziecka? Co do trampoliny - wg mnie też rzecz zbędna. A bez czego obejść się - moja córka doskonale obchodziła się bez wypasionej wanienki (miała najzwyklejszą plastikową), bez wkładek do siadania do niej, bez gąbek jakiś. Wydałam 25zł na wanienkę większą, i służyła nam 11 mcy spokojnie, a teraz mam nadzieję kolejnego potomka doczeka ![]() Obejdzie się też bez rowerka biegowego. I nie, bym miała coś przeciwko, ale na roczek dostała zwykły taki dzieciowy, koszmarny z wyglądu, ale go lubi. I nie będę wydawała pieniędzy (i szukała miejsca) na drugi rowerek, choćby nie wiem jak modny i polecany. No trudno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Telewizor, smoczek, butelka, krzeselko do karmienia z półleżącą pozycją, chusteczki nawilżone, zabawki w dużej ilości, słodycze. To przyszło mi do głowy w pierwszej kolejności
![]() Rowerek biegowy jest u nas hiciorem, starsza córka śmiga od dawna, teraz przejmuje go młodszy syn. Chyba trudno byłoby nam się teraz bez niego obejsć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
też nie używałam przy żadnym chodzika
huśtawka montowana we framudze rewelacja, smoczek to przy dziewczynach nie używany, chłopaki zaś uwielbiali ogólnie u nas zabawki mają jedno po drugim więc prawie nie kupuje tylko na specjalne okazje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Naprawde da sie zyc bez chusteczek? Ja sobie nie wyobrazam. Poczawczy od małego jak mu pupe wycieralam do teraz jak je mam ze soba na dworze, na placu zabaw. A rowerek biegowy od kiedy sie sprawdził? Ja przezyłam bez chodzika, maty czy gabki antypozlizgowej do wanny, niani elektr,monitorow oddechu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Telewizor, to na pewno.
Nie umiem zrozumieć rodziców, którzy wstawiają dziecku telewizor do pokoju albo pozwalają dzieciakowi całymi dniami katować bajki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a do tego -samochuśtacze dla małego niemowlaka,chodzik (ale pchacz kupię ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U nas od bajek uzależniona cała rodzina
![]() Szaja jakbyś miała ogród (nie wiem czy masz) pokochałabyś trampolinę ale taką dużą - piękna sprawa dzieciaki siedzą na niej non stop świetna jest nawet Bruno półroczny miał ubaw ![]() ![]() Obylibyśmy się bez skoczka zebry dostał Bruno i okazał się rewelacją ![]() bez mokrych chusteczek bym się nie obyła spacery piasek wywrotki ![]() Jesteśmy rowerowi bez fotelika jak bez ręki ![]() Też mamy zwyczajną wanienkę XXL 2 moja sie w niej kompie - polecam ![]() Nie mogłaby sie cała nasza rodzina obejść bez książek ![]() ![]() I bez zwierząt (choć mój mąż bez kota mógłby się obejść ![]() Obeszlibyśmy się bez tylu zabawek ![]() Niezbędny dla nas jest sudocrem ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i dzieci do 2 roku życia w ogóle telewizji nie powinny oglądać, bo rozwój ich mozgu jeszcze nie nadąza za szybko migającymi obrazkami. I jeszcze na pewno dzieci mogą się obejśc bez dziesiątek horrendalnie drogich zabawek z FP - tyle pieniędzy za kawał kolorowego plastiku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja zostałam tak wychowana karmienie podczas bajek moja teściowa robi to mojej córce ![]() O bez muzyki się nie możemy obejść!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i zaraz poleciały teksty, że ja sie nie znam (fakt, nie znam się praktycznie, ale zdrowy rozsądek jednak posiadam), że chce się mieć święty spokój i że tak się tylko da nakarmić "niejadka" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja wożę dziecko z tyłu na rowerze (oczywiście na foteliku i z kaskiem na głowie). Dziecko dostało również na swoje 3 urodziny rowerek, hulajnogę kupimy na dniach.
Obyliśmy się bez wypasionej wanienki, chodzika, smoczka, wielu zabawek też moglibyśmy nie mieć, bo u nas króluje pluszowy miś i żywe zwierzęta. Patrilla - Mój kot pod koniec życia też bardzo brudził, ale z uwagi na wiek (prawie 17 lat), nie miałam mu tego za złe. Całe życie był towarzyskim i czystym kotem, ale wiek ma swoje prawa. Kurczę, gdybym zamiast hodować kota, miała przez te wszystkie lata dziecko, byłoby już prawie dorosłe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mi w pierwszej chwili nic nie przyszło do głowy
![]() Po przeczytaniu wątku okazało się, że obeszłam się bez chodzika i monitora oddechu, bardzo mało używałam leżaczka/bujaczka, jakby go nie było to bym nawet nie zauważyła. Mamy pchacz, który własnie w tej chwili strasznie mnie zdenerwował, bo młode zamiast pchać weszłó do niego i czeka, żeby je wozić. ![]() Nie wyobrażam sobie życia bez butelek, smoczka, krzesełka do karmienia, zabawek FP. Mam huśtawkę na framugę, ale młode bało się huśtać, więc teraz wisi na drzewie, i czeka na ciepłe dni, tak jak zjeżdżalnia, domek i piaskownica ![]() Wg mnie można się obejść praktycznie bez wszystkiego (poza podstawami butelka/mleko/pieluchy), dziecko takie jak moje (do roku) potrzebuje koniecznie tylko mamy. Teraz tak myślę patrząc na moje bawiące się dziecko, że jednak trzeba mieć nawet do roku kilka zabawek, moja uwielbia siedzieć i się bawić ![]() Ale też nie widzę nic złego w posiadaniu rzeczy, które mi ułatwiają życie (np. niania elektroniczna) i tych które sprawiają radość dziecku (zabawki) ![]() ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- ja też ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33203478]Wydałam 25zł na wanienkę większą, i służyła nam 11 mcy spokojnie, a teraz mam nadzieję kolejnego potomka doczeka ![]() [/QUOTE] to ja nie wiedziałam, że są inne niż te za 20zł (bo tyle u nas kosztują), tylko, że my juz mamy trzecią, poprzednie 2 pękły
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-03-29 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
narazie niewiele rzeczy uzywamy. na pewno obywamy sie bez chusteczek nawilzanych, mat do kapieli, i wanienki w wersji mini, czy komody do przewijania. smoczki pokrywaja sie kurzem, corka ich nie traktuje serio
![]() natomiast caly czas zastanawiam sie nad kupnem lezaczka, o ktorym wspomina izabelaa tak na troche w ciagu dnia sadzam corke w fotelik samochodowy, nawet lubi to i sie buja w nim nie wiem, czy jest sens nabywac kolejny sprzet, ktory posłuzy(albo i nie) pare miesiecy, a potem bawic sie ze sprzedaza.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecię obeszło się bez leżaczka/bujaczka, przewijaka z komodą lub bez
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
wandawerenda dużo mam mówi, że leżaczek był im bardzo pomocny, w szczególności tym się przydaję co biorą dziecko do łazianki jak się kąpią/sprzątają, czy do kuchni jak gotują itp
i przede wszystkim jak dziecko lubi przebywać w tej pozycji moja preferowała tylko leżenie na brzuchu do znudzenia, i choć nie używałyśmy dużo to nie żałowałam, że kupiłam i potem sprzedałam korzystnie ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Żurawinka,nam się leżaczek przydał na pewny etapie i bez niego byłoby trudno. Młoda musiała być ze mną,a z dzieckiem na rękach czy w chuscie ciezko wziać prysznic np.
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dla każdego to jest coś innego.
My się nie obchodzimy bez mokrych chusteczek na przykład. Obeszlibyśmy się bez maty, ale ją dostaliśmy. Za to nie mogliśmy się obejść bez leżaczka, bo mały ciągle kwękał i trzeba go było tachać ze sobą w każdy kąt domu. Nie moglibyśmy się też obejść bez smoczka (przez bardzo silny odruch ssania) i bez butelek, z których pijemy kaszę do dziś. Przewijak okazał się niezbędny, bo nie mam łóżka w sypialni, a na materacu po CC przewijać nie umiałam. Dostaliśmy taki na łóżeczko, bardzo fajna rzecz. Podobnie było z małą wanienką, dostaliśmy większą ale nie umiałam jej wynieść z kibla, a w WC miejsca na kąpanie dziecka nie miałam. Trzeba było jechać do Ikei i kupić taką, którą ruszę w ogóle. Matę w wannie mamy do dziś, bo moje dziecko w wannie spaceruje. Parę razy już nurkowało niestety, bo mata krótsza niż wanna. Nie obeszliśmy się też bez zabezpieczeń na szuflady, szafki, kurki w piekarniku i kanty mebli. Oraz bez nosidła! Produkt nr 1 w naszym rodzicielstwie! Myślimy nad rowerem biegowym, ale dobry czas wypadnie jesienią, więc jeszcze się zobaczy... Za to obeszliśmy i będziemy się obchodzić bez: - chodzika - pchacza (chociaż chciałam kupić, ale syn sam sobie zrobił pchacz, z pufy) - koszmarnego plastikowego rowerka z pedałami na przednich kółkach (masakieros dla układu kostnego dziecka, podobny do chodzika) - elektronicznej niani z monitorem oddechu - sterylizatora do butelek i smoczków - komody do przewijania - stelaża do wanienki - siatki na owoce Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2012-03-29 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie każda mama może karmić piersią, ja nie mogłam bo brałam bardzo silne niebezpieczne dla dziecka leki u nas zbędny okazał się leżaczek bujaczek, zabawki do raczkowania - o wiele lepiej sprawdzała się zwykła piłka a jeszcze lepiej butelka ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
żurawinka
jak tak wypisujecie, to mi się przypomina to bez przewijaka bym się nie obeszła, a właściwie mój kręgosłup, sterylizator do butelek też fajna sprawa, ale nie niezbędna a siateczki na owoce nie miałam faktycznie, dla każdego coś dobrego
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze mi przypomniałyście. Bez przewijaka się obeszłam, natomiast waga dla noworodków i niemowlaków dość szybko przestała mi służyć, bo dziecko nie chciało się na niej położyć. No więc teraz ta waga służy mi do ważenia piesków od czasu do czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dla nas kompletnie zbędny okazał się przewijak. Nie mieliśmy też niani ani sterylizatora, ba nawet butelkę mamy jedną, do robienia mleka, smoczek do niej już nie był potrzebny, bo moje dziecko nigdy nic z butelki nie wypiło
![]() Za to rowerek biegowy to nasz zakup nr 1 ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O wadze to nawet nie pomyślałam. ![]() ![]() Po co Ci ona była? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kusiła mnie też waga, ale TŻ zachował rozsądek i nie kupiliśmy, bo pewnie mój dzieciak byłby ważony też codziennie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ktoś musi w tej chałupie trzeźwość umysłu zachować, bo już dawno wszyscy w wariatkowie byśmy wylądowali
![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2012-03-29 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.