![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
chłopak z kredytem
Witajcie, potrzebuje Waszej rady i wsparcia. Mieszkam od paru miesięcy z facetem. Wiedziałam ż ma kredyty - zmusiła go do tego jego trudna sytuacja rodzinna. Dziś weszlam na jego maila i to co zobaczyłam bardzo mnie zdziwiło.
1. Ma ich więcej niż myślałam 2. Nie spłaca ich wszystkich, ma już chyba windykację (tak wywnioskowałam) 3. Mi mówił że zrobili mu z banku 12 miesięcy bez rat a okazało się że ich poprostu nie spłaca - oklamal mnie Nie wiem co z tym zrobić. Jak zacząc rozmowę. Przecież nie powiem "czytałam Twoje maile, wiem że masz dlugi". Dodam że mieszkanie i rachunki oplaca regularnie, co miesiąc. Na domiar złego mamy popsuty samochod, za ktory tez trzeba zaplacic. Pomóżcie ![]() ![]() ![]() Załamana jestem, że mnie tak oklamuje, chcialabym zeby przestal dlatego chce zaczac jakos delikatnie rozmowe ale nie wiem od jakich slow mam zaczac, nie chce z tego awantury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: chłopak z kredytem
Cytat:
Tu nawet nie ma co z nim wyjaśniać, chyba że chcesz się upewnić że to jest prawda. Bo jeśli to prawda, że ma wielkie długi i nawet ich nie spłaca, to ja bym wiała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
To powiesz ze martwisz się o niego, o was, o wasze finanse, i ciągle ten jego kredyt cie meczy, bo tak naprawdę nie wiesz ile dokładnie go ma, a wolalabys wiedzieć, aby czemuś takiemu razem zaradzić. I ze chcesz pomoc, zrozumieć i razem wyjść z tej sytuacji i popros go by raz jeszcze powiedział ci, ile ma kredytu na głowie, bo po prostu cie to meczy i chcesz mu (wam) pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
No to mówisz prosto z mostu 👍
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
skoro możesz mu grzebać w mailach to równie dobrze możesz się do tego przyznać
![]() aczkolwiek fakt - ja bym się w taki związek nie plątała - co innego jak ktoś ma kredyt na miarę swoich możliwości i go spłaca a co innego jak ktoś uznaje branie kredytów i ich niespłacanie za sposób na życie
![]() |
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w ogóle jest jakakolwiek szansa, że on to spłaci ?!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
"Jestem zla, ze mnie oklamales co do kredytow, bo szczerosc w zwiazku jest dla mnie bardzo wazna". Tylko tyle i az tyle.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Też mam TŻ-a, który miał kredyt i kilka pożyczek - ale do wszystkiego mi się przyznał. Prosiłam go żeby mnie informował o takich rzeczach od początku bo ja wiele jestem w stanie wybaczyć ale nie kłamstwo (zatajanie prawdy to też kłamstwo - o czym mu też powiedziałam). Na początku bardzo się krępował o tym mówić, bo ja to taka ą, ę z "bogatego domu" a on bidny i to jeszcze z kredytem. Ale ostrzegłam go - jedno kłamstwo i sajonara. Tak mu na mnie zależało, że mówił - nie było łatwo ale konsultował ze mną wszystkie sprawy kredytowo-pożyczkowe. Problem rozwiązaliśmy kredytem konsolidacyjnym. Wiesz, co dwie głowy to nie jedna... Ja go wspierałam w tym, aby nie brał bezsensownych pożyczek na spłatę poprzednich, tłumaczyłam, że to bez sensu - lepiej nie idźmy do kina/knajpki ale niech się pozbędzie tych pożyczek i zostanie tylko z jednym kredytem i ratą. Kredyt jest spory ale raty są na jego możliwości. Przyznam szczerze, że nie czułam się bezpiecznie wchodząc w ten związek - nawet gdzieś wątek na wizażu zakładałam... ale teraz jestem spokojna bo widzę, że ten kredyt konsolidacyjny mu wyszedł na dobre. Czuję się też spokojna bo znam jego finanse i mówi mi o każdym pomyśle pożyczenia od kogoś albo komuś pieniędzy i konsultuje to ze mną. On już widzi, że nie musi się krępować bo swój człowiek jestem i nigdy go nie uważałam za "gorszego" - widzi we mnie przyjaciela, któremu można wszystko powiedzieć i usłyszeć jakąś radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
sissy that walk
|
Branie kredytów na spłatę innych kredytów świadczy o bardzo ograniczonym myśleniu - przepraszam, ale wystarczy mieć minimalną zdolność przewidywania, żeby prędzej stołować się u brata Alberta niż biegać po bankach i pożyczkowniach żeby mieć na życie. Bałabym się związać z osobą w takiej sytuacji, a już kłamstwa i ukrywanie rocznych (!!!) zaległości/zamiar zaprzestania spłaty zobowiązań przez rok, to droga na bruk.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) niekoniecznie musiał brać "kredytu na remont" - mógł wziąć po prostu kredyt na cel dowolny i spożytkować go na remont, pytanie czy zbierał rachunki za to co zrobił/kupił inna sprawa, że żaden bank by mu nie dał typowego "kredytu na remont" domu, który nie byłby jego własnością ![]() 3) zasadniczo to sądowi niewiele do tego, że chłopak postanowił zrobić remont w nie swoim domu ![]() jakby nie było to ten facet chyba jest średnio rozgarnięty - lista decyzji, które on podjął i które go skutecznie ciągną na dno jest niestety długa i pozbawiona czegokolwiek co by wskazywało na przejawy zdrowego rozsądku
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2016-12-01 o 22:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na miejscu autorki powiedziałabym, że przez przypadek zobaczyłam te maile (że się nie wylogował i siłą rzeczy zobaczyłam) i nie ma co siać fermentu - nie to, że go sprawdzam czy coś ale no wydało się - poważna rozmowa o tym, że oliwa sprawiedliwa zawsze na wierzch wypływa i koniec z kłamstwami i zatajaniem takich rzeczy bo jeszcze jedna taka akcja i sajonara. A tymczasem borem lasem trzeba się za to zabrać - rozejrzeć się za kredytem konsolidacyjnym - jedną ratę łatwiej ogarnąć niż 10 z 10 odsetkami. I tu dalej wszystko zależy od niego - jak zareaguje, co postanowi, czy zacznie w końcu spłacać itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Babcia żyje. P rzepisala majątek za życia.
prawnik? W wyremontowanym czesciowo domu moeszka jego mama bez środków do życia. Mój tz całe życie ja utrzymywal ---------- Dopisano o 05:44 ---------- Poprzedni post napisano o 05:42 ---------- Rozmawiałam z nim wczoraj. Nie chciał mnie martwić. Narazie to tylko dwie niezaplacone raty. Dziś idzie starać się o konsolidację |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
nie chciałbym być z kimś kto tonie w długach a na dodatek klamie (zataja ważne fakty)
moim zdaniem najlepsza opcja dla ciebie jest rozstanie chyba że lubisz być meczennica to zostań i go ratuj ;-) Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2016-12-02 o 06:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2016-12-02 o 06:40 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
takie właśnie mam wrażenie
nie uwierzylabym w żadne słowo tego gościa pakujesz walizkę jego albo swoją i się rozstancie zostając z nim ładujesz się w kłopoty nie wyobrażasz sobie nawet jakie to uczucie kiedy masz dzieci na utrzymaniu a do drzwi ci puka komornik nie życzę Ci takich przeżyć dlatego dla własnego dobra zakoń ta relacje Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2016-12-02 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
On Cie okłamał w tak ważnej sprawie (!) a Ty Autorko zastanawiasz się jak delikatnie zacząć rozmowę? Serio?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Plus niezaradność życiowa i brak asertywności. Jeżeli rzeczywiście siostra go tak potraktowała, to samo to, że nie podjął walki, również źle o nim świadczy. Wyłania się z tego wszystkiego obraz nie kogoś, komu się noga powinęła, ale sieroty życiowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
sissy that walk
|
Po tych kłamstwach też niekoniecznie wierzyłabym w jego aktualne tłumaczenia. Ale przyjmijmy, że mówi prawdę - dwie niezapłacone raty jednego kredytu to BARDZO poważna sprawa, nie dla sądu jeszcze ale na pewno utrudni to i konsolidację, i podjęcie dowolnych zobowiązań w bankach w przyszłości. Lepiej dla niego, żeby szybko ogarnął ten bajzel.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciez tu nic nie trzyma sie kupy, lacznie z tym calym zyciem na koszt syna. Jak mial 5 lat to tez przynosil matce wyplate na zycie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O jakiej kwocie mowa? Dla jednego 5000 to duży kredyt, dla drugiego-500 000... Moim zdaniem najważniejszą kwestią jest, na co konkretnie był brany kredyt i dlaczego chłopak go nie spłaca? W tej chwili nie stać go na spłatę czy po prostu olał sprawę? Z bankiem zawsze można się dogadać, zwłaszcza w sytuacji, gdy tak, jak on, nie ma się żadnego majątku. Najgorsze jest, że te jego tłumaczenia średnio się kupy trzymają- dlaczego nie stara się o zachowek od siostry? Każdemu może w życiu powinąć się noga- pytanie o co chodzi w tej konkretnej sytuacji. Dopóki się tego nie dowiesz, dopóty ciężko powiedzieć, co masz zrobić. Bo jeśli wziął kredyty na jakieś pierdoły i po prostu ma w nosie ich spłacanie, to ja bym się zastanawiała nad dalszym związkiem z nim... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Mam wrażenie, że Autorka trochę zbagatelizowała sprawę, bo tak jest wygodniej. Usłyszała parę słów w stylu: "to tylko dwie raty", "postaram się o konsolidację", i uznała, że jest ok. A nie jest - naprawdę warto zainteresować się tematem głębiej, zapytać, o jakie konkretne kwoty, terminy, zobowiązania chodzi. Na jakim etapie jest postępowanie.
Fakty są takie, że to co teraz wygląda niewinnie, za parę miesięcy lub lat może się okazać życiową tragedią i dla niego, i dla Ciebie, jeśli się z nim poważnie zwiążesz. Powinnaś być uważna. Nie musisz wymagać cudów, ale musisz domagać się szczerości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
a z czym on miał iść do sądu (zakładając, że mówi prawdę)
![]() nie ma takiego sądu który zabrania żywym ludziom o zdrowych zmysłach rozporządzać swoim majątkiem wedle własnego uznania ![]() natomiast też mnie fascynuje co posiadanie tego domu zmieniło by w jego sytuacji - jakby ta babcia już nie żyła, jakby jego matka tam nie mieszkała to ok - teoretycznie mógłby sprzedać lub wynajmować i spłacać kredyt ale jakoś mi się to nie klei biorąc pod uwagę, że autorka napisała o matce mieszkające w wyremontowanej części domu - czyli nie cały jest wyremontowany a wtedy wynająć czy sprzedać to nie takie hop siup autorko - na jaką kwotę on te kredyty ma?
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
witajcie, z chlopakiem sie rozstalam.
Ps. liczylam na slowa wsparcia a nie hejty ze kredyt nie taki, ze historia sie nie klei itp ale mimo wszystko dzieki za poswiecony czas |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
To właśnie były słowa wsparcia od dziewczyn. Przeczytałam je i myślę ze niektóre naprawdę mogą posłużyć jako wsparcie. Nie wymyslaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Kilka osób skomentowało (chyba hejtu nie widziałaś), że to, co on Ci mówi się trochę nie klei, a nie że nie klei się to, co piszesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:10.