|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Jak to jest z tymi okularami?
Mam mala wade na prawym oku (-0,75) lewe w miare w normie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak to jest z tymi okularami?
Okulary mają pomóc dobrze widzieć z daleka, takie jest zadanie "minusów". Ja zaczunałam od -1, miałam 14 lat, teraz mam -3,5, bo krótkowzroczność z reguły postępuje, nie wiem, czy zawsze ale wśród osób znajomych, które mają taką wadę, tak właśnie było
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
z tego co wiem to wady raczej okulary ci nie zredukuja tylko poprostu sprawia ze lepiej bedziesz widziec (jesli oczywiscie je ubierzesz) ja mam tez minusy i najpierw mialam -0,5 na jednym oku a na drugim 0 a po paru latach mam -1,5 a na drugim -0,75 czyli moja wada tez postepuje a nic sie nie poprawia niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ale moj kolega nosil okulary i ta wada mu sie zredukowala, niestety nie wiem jaka to byla wada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Mi w ciągu 2 lat z -0,5 na prawym i -0,75 na lewym wada wzrosła i teraz mam odpowiednio: lewe -3,75 prawe -3,5 więc sama widzisz jak to jest :/ Na szczęście przyzwyczaiłam się, okulistka powiedziała że to może postępować w takim tempie, chociaż teraz już czuję że znów mam za cienkie szkła... Ale nie będę rozpaczać, podobno to się ustabilizuje do 21 roku życia - tylko że wtedy to ja będę denka od butelek nosić
![]()
Love that cannot harm and love that never abandons and love that cannot imagine betrayal. And then there is love that corrupts and love that destroys, and love that works in blood like poison. And they are not so far apart as you might think." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Moja wada również się zwiększyła,mimo iz początkowo nie nosiłam okularów na stałe,tylko w sytuacjach, kiedy ich potrzebowałam (tzn. czytanie z tablicy,kino,tv itp.).Słyszałam,że można ćwiczyć wzrok-szczególnie przy małych wadach.Jesli dobrze pamiętam,chodziło o wysilanie oka,by zobaczyc coś w dali.Obecnie mam wadę -4,75 i -5,0.Na codzien noszę okulary adekwatne do wady,natomiast do czytania,komputera itp. mam słabsze(by ćwiczyć oczka).
P.S.Jest ratunek-operacja laserowa oczu.Jednak trzeb mieć ponad 20 lat(nie pamietam dokladnie ile) i ustabilizowana wade. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja zaczelam nosic okulary w drugiej klasie podst... zaczelo sie od -0,5... teraz jestem w klasie maturalnej i mam juz -4,0... super...:/
kiedys okulistka przepisala mi okulary +1,0 zebym przez iles tam minut dziennie patrzyla w ksiazke (blisko) i przez okno (daleko) i to mialo niby cwiczyc wzrok...
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No tak, faktycznie pan doktor, ktory badal moj wzrok na prawo jazdy powiedzial, ze oczy sie jeszcze ksztaltuja i za kilka lat powinno sie ustabilizowac. Nie pocieszylyscie mnie buu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
dziewczyny, a jak jest z "+"? Też trzeba je nosić? I czy ta wada również postępuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie przejmuj się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Czasem okuliści przepisują szkła np o pół dioptrii słabsze niż być powinni, bo to niby ma pomagać... ale ostatnio jeden okulista mi powiedział, że to nic nie daje... zresztą mnie się i tak ciągle pogarsza.
Okularów nie musisz nosić, ale szybko stwierdzisz, że lepiej jest jednak dobrze widzieć. Natomiast przy prowadzeniu samochodu nawet przy małej wadzie powinno się je mieć..
![]() |
#13 |
Podróżniczka
|
Ja też miałam w podstawówce małą wadę -1,0 a na drugim oczku - 0,75 a teraz po kilkunastu latach wada wzrosła do -3,0 i -3,25
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja mam minusy i też mi wada postępuje...ciekawe jak długo się to jeszcze utrzyma...ale też zaczynałam chyba od 0.5 (jeśli te są najmniejsze bo już nie pamiętam) a teraz mam lekko ponad 1 chyba bo dawno nie byłam u okulisty (jakiejs 6 miesięcy temu)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Cóż widać jesteśmy skazane na to, ze wzrok nam się będzie ciągle pogarszał ![]() Chyba, że laserowa operacja...kosztowna niestety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
wada postępuje podobno do mniej więcej 18-20 roku życia i jest wtedy nazywana krótkowzrocznością młodzieńczą. ja mogę sie pod tym podpisać, bo gdy zaczęłam nosić okulary miałam bodajże 12 lat i w ciągu życia wada się pogłębiała. teraz mam lat 22 praktycznie i wada ustabilizowała się na -1,75 na jednym i-1,5 na drugim oku już dość dawno temu. chyba ostatni raz szkła zmieniałam w wieku 18 lat. a te są cały czas dobre i po każdej kontroli dowiaduję się, że zmieniać ich nie muszę. tak więc nie ma się, co martwić. naprawdę powinno się zatrzymać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja tez jestem krotkowidzem. Zaczelam nosic okulary w wieku 12 lat i wtedy mialam bardzo mala wade, chyba -0,5. Jednak wada postepowala. Okulisci mowili, ze to normalne do czasu, kiedy rozwija sie caly organizm. Teraz w wieku 20 lat mam -4.75 w prwaym oku i -5,25 w lewym. Taka moc mam juz od 2 lat bo teraz na szczescie nic mi sie nie pogarsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
z tego co słyszłam wade + można wyleczyc noszac okulary a tą - tylko pomagac oku aby isę nie pogorszył. nie wiem czy to jest prawda ale gdziec tak słyszłam. ja mam okularki szkłada +25 w obydwu oczkach i nie muszem zawsze nosić tych okularów i bardzo dobrze bo niedawno miałam operacje ucha i strasznie mnie bili ucho kiedy je nosze ehhh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
A ja jestem własnie po wizycie u okulisty... Mam -0,5 na jednym i drugim oku. Pani okulistka koniecznie kazała nosić mi okulary... Hymm.. I teraz sama nie wiem czy zaopatrywac się w okulary czy sobei darować?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja też nosze minusy, własnie niedawno byłam na badaniu i dowiedziałam się kilku ciekawych dla mnie rzeczy, co najwazniejsze wczesniej mialam za slabe szkła które mi wadę pogorszyły. Mając dobrze dobrane okulary wady nie zredukujemy (mówię o -) tylko zapobiegniemy jej postepowi, nalezy w okularach chodzić cały czas bądź w szkłach kontaktowych, jesli chodzi o + to można wade wyleczyć ale tylko chodząc w okularach odpowiednio dobranych wada zredukuje się do 0. Minusów nie wyleczymy tylko jak już pisalam możemy zahamować postęp wady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Tak to już jest, że okulary ("-")nie redukują wady, pomagają jedynie lepiej widzieć i zahamować postępowanie chroby. Ważne jest, żeby dobrze dobrać soczewki, zbyt silne mogą jeszcze bardziej pogorszyć wzrok, powodować bóle głowy itp.
A tak poza tym, to miałam na początku tak jak ty gaga87 - też okulista radził noszenie okularów tylko do tv i czytania z daleka (np. z tablicy), jednak jak już zaczęłam nosić na codzień, to już tak zostało ![]() Ale można się przyzwyczaić ![]() Najgorsze jest to, gdy parują zimą, gdy wchodzi się do ciepłego pomieszczenia i latem kiedy nie możesz kupić sobie zwykłych przeciwsłonecznych okularków - chyba, że masz soczewki kontaktowe.
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
ja za to słyszałam że jak ktoś ma - to wada rośnie a jak ktos ma + to wada maleje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
To jak radzicie? zacząc nosić okulary przy -0,5 czy 'olać'??
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chciałam Was jednak zmartwić wiadomością, że nawet jeśli w pewnym wieku wada sie ustabilizuje to w wiekszości wypadków podczas ciąży i porodu (naturalnego) znowu się zwiększy. A co do pytania smiechotki to : moja siostra ma taką wade jak Ty i nie nosi okularów, twierdzi, że dobrze widzi i są jej niepotrzebne. Taka wada utrzymuje sie u niej już od lat i nigdy nie nosiła okularów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Mi pani okulistka wręcz kazała zacząc nosić okulary.. dlatego tak się pytam.. bo sama uważam, że -0,5 to prkatycznie żadna wada, ale problemy z widzeniem mam..
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ja mam wade -1,5. Okularow na codzien nie nosze. Chyba z kaprysu, bo wiem, ze coraz gorzej radze sobie bez nich. Nosze je w kinie i na uczelni.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.