Jak to jest z tymi okularami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-18, 10:08   #1
gaga87
Zakorzenienie

Question

Jak to jest z tymi okularami?

Mam mala wade na prawym oku (-0,75) lewe w miare w normie Okulistka przepisala mi okulary, ale powiedziala, ze nie musze ich nosic na codzien - jedynie do komputera, tv, jazdy samochodem itd. Zastanawiam sie tylko w jakim celu ja je mam - czy maja poprawic one moj wzrok (nie zauwazylam), czy zaobiec przed pogorszeniem, a moze kazde okulary maja inne dzialanie na dane oko?? W ogole nie mam pojecia o okularach, licze ze Wy mi pomozecie

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 10:18   #2
adzia2
Raczkowanie

Dot.: Jak to jest z tymi okularami?

Okulary mają pomóc dobrze widzieć z daleka, takie jest zadanie "minusów". Ja zaczunałam od -1, miałam 14 lat, teraz mam -3,5, bo krótkowzroczność z reguły postępuje, nie wiem, czy zawsze ale wśród osób znajomych, które mają taką wadę, tak właśnie było
adzia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 10:22   #3
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adzia2
Okulary mają pomóc dobrze widzieć z daleka, takie jest zadanie "minusów". Ja zaczunałam od -1, miałam 14 lat, teraz mam -3,5, bo krótkowzroczność z reguły postępuje, nie wiem, czy zawsze ale wśród osób znajomych, które mają taką wadę, tak właśnie było
Ehh a ja chcialabym ta wade zredukowac, bo po co mi ona Obawiam sie, ze ze mna to tak samo bedzie...

etorebkowy kod się zmył
Stary 2005-12-18, 10:44   #4
mtlk
Zadomowienie

GG do mtlk

z tego co wiem to wady raczej okulary ci nie zredukuja tylko poprostu sprawia ze lepiej bedziesz widziec (jesli oczywiscie je ubierzesz) ja mam tez minusy i najpierw mialam -0,5 na jednym oku a na drugim 0 a po paru latach mam -1,5 a na drugim -0,75 czyli moja wada tez postepuje a nic sie nie poprawia niestety
mtlk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 10:56   #5
gaga87
Zakorzenienie

ale moj kolega nosil okulary i ta wada mu sie zredukowala, niestety nie wiem jaka to byla wada Czyli, ze nie ma juz dla mnie ratunku chyba...

etorebkowy kod się zmył
Stary 2005-12-18, 10:57   #6
Mad'i
Wtajemniczenie

Mi w ciągu 2 lat z -0,5 na prawym i -0,75 na lewym wada wzrosła i teraz mam odpowiednio: lewe -3,75 prawe -3,5 więc sama widzisz jak to jest :/ Na szczęście przyzwyczaiłam się, okulistka powiedziała że to może postępować w takim tempie, chociaż teraz już czuję że znów mam za cienkie szkła... Ale nie będę rozpaczać, podobno to się ustabilizuje do 21 roku życia - tylko że wtedy to ja będę denka od butelek nosić
and love that cannot imagine betrayal.
And then there is love that corrupts
and love that destroys,
and love that works in blood like poison.
And they are not so far apart as you might think."
Mad'i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 10:58   #7
Cyprianka
Raczkowanie

Moja wada również się zwiększyła,mimo iz początkowo nie nosiłam okularów na stałe,tylko w sytuacjach, kiedy ich potrzebowałam (tzn. czytanie z tablicy,kino,tv itp.).Słyszałam,że można ćwiczyć wzrok-szczególnie przy małych wadach.Jesli dobrze pamiętam,chodziło o wysilanie oka,by zobaczyc coś w dali.Obecnie mam wadę -4,75 i -5,0.Na codzien noszę okulary adekwatne do wady,natomiast do czytania,komputera itp. mam słabsze(by ćwiczyć oczka).
P.S.Jest ratunek-operacja laserowa oczu.Jednak trzeb mieć ponad 20 lat(nie pamietam dokladnie ile) i ustabilizowana wade.
Cyprianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-18, 11:00   #8
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

ja zaczelam nosic okulary w drugiej klasie podst... zaczelo sie od -0,5... teraz jestem w klasie maturalnej i mam juz -4,0... super...:/

kiedys okulistka przepisala mi okulary +1,0 zebym przez iles tam minut dziennie patrzyla w ksiazke (blisko) i przez okno (daleko) i to mialo niby cwiczyc wzrok...
Stary 2005-12-18, 11:03   #9
gaga87
Zakorzenienie

No tak, faktycznie pan doktor, ktory badal moj wzrok na prawo jazdy powiedzial, ze oczy sie jeszcze ksztaltuja i za kilka lat powinno sie ustabilizowac. Nie pocieszylyscie mnie buu

etorebkowy kod się zmył
Stary 2005-12-18, 11:10   #10
justyskaa
BAN stały

dziewczyny, a jak jest z "+"? Też trzeba je nosić? I czy ta wada również postępuje?
justyskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 11:24   #11
Cyprianka
Raczkowanie

Nie przejmuj się Do okularów można się przyzwyczaić lub nosić soczewki zamiast nich.Z wada można w miare normalnie funkcjonować (tylko na basenie jest śmiesznie,gdyż niewiele widzę )
Cyprianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-18, 11:31   #12
margitta
Zakorzenienie

Czasem okuliści przepisują szkła np o pół dioptrii słabsze niż być powinni, bo to niby ma pomagać... ale ostatnio jeden okulista mi powiedział, że to nic nie daje... zresztą mnie się i tak ciągle pogarsza.

Okularów nie musisz nosić, ale szybko stwierdzisz, że lepiej jest jednak dobrze widzieć. Natomiast przy prowadzeniu samochodu nawet przy małej wadzie powinno się je mieć..
Stary 2005-12-18, 11:32   #13
magdziaS
Podróżniczka

Ja też miałam w podstawówce małą wadę -1,0 a na drugim oczku - 0,75 a teraz po kilkunastu latach wada wzrosła do -3,0 i -3,25 Tak jest, że wady pogłębiają się, ale okulary nosić trzeba by lepiej widzieć, nie służą one do korekcji wzroku. Natomiast ciekawą rzeczą jest, że lekarze przepisują zwykle ciut mniejsze[słabsze] szkła niż jest rzeczowo wada, po to by oczka nie przyzwyczajały się do oklurarów, by same pracowały i by wada nie powiększała się.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 11:32   #14
Madia
Zakorzenienie

Ja mam minusy i też mi wada postępuje...ciekawe jak długo się to jeszcze utrzyma...ale też zaczynałam chyba od 0.5 (jeśli te są najmniejsze bo już nie pamiętam) a teraz mam lekko ponad 1 chyba bo dawno nie byłam u okulisty (jakiejs 6 miesięcy temu)

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 11:38   #15
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez margitta
Czasem okuliści przepisują szkła np o pół dioptrii słabsze niż być powinni, bo to niby ma pomagać... ale ostatnio jeden okulista mi powiedział, że to nic nie daje... zresztą mnie się i tak ciągle pogarsza.

Okularów nie musisz nosić, ale szybko stwierdzisz, że lepiej jest jednak dobrze widzieć. Natomiast przy prowadzeniu samochodu nawet przy małej wadzie powinno się je mieć..
O widzę, że margitta mnie ubiegła w odpowiedzi

Cóż widać jesteśmy skazane na to, ze wzrok nam się będzie ciągle pogarszał
Chyba, że laserowa operacja...kosztowna niestety

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-18, 11:41   #16
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

wada postępuje podobno do mniej więcej 18-20 roku życia i jest wtedy nazywana krótkowzrocznością młodzieńczą. ja mogę sie pod tym podpisać, bo gdy zaczęłam nosić okulary miałam bodajże 12 lat i w ciągu życia wada się pogłębiała. teraz mam lat 22 praktycznie i wada ustabilizowała się na -1,75 na jednym i-1,5 na drugim oku już dość dawno temu. chyba ostatni raz szkła zmieniałam w wieku 18 lat. a te są cały czas dobre i po każdej kontroli dowiaduję się, że zmieniać ich nie muszę. tak więc nie ma się, co martwić. naprawdę powinno się zatrzymać.
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-18, 12:33   #17
Karlotta
Raczkowanie

GG do Karlotta

Ja tez jestem krotkowidzem. Zaczelam nosic okulary w wieku 12 lat i wtedy mialam bardzo mala wade, chyba -0,5. Jednak wada postepowala. Okulisci mowili, ze to normalne do czasu, kiedy rozwija sie caly organizm. Teraz w wieku 20 lat mam -4.75 w prwaym oku i -5,25 w lewym. Taka moc mam juz od 2 lat bo teraz na szczescie nic mi sie nie pogarsza.
Karlotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-29, 13:59   #18
Amyla
Raczkowanie

GG do Amyla

z tego co słyszłam wade + można wyleczyc noszac okulary a tą - tylko pomagac oku aby isę nie pogorszył. nie wiem czy to jest prawda ale gdziec tak słyszłam. ja mam okularki szkłada +25 w obydwu oczkach i nie muszem zawsze nosić tych okularów i bardzo dobrze bo niedawno miałam operacje ucha i strasznie mnie bili ucho kiedy je nosze ehhh
Amyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 12:46   #19
smiechotka
Rozeznanie

A ja jestem własnie po wizycie u okulisty... Mam -0,5 na jednym i drugim oku. Pani okulistka koniecznie kazała nosić mi okulary... Hymm.. I teraz sama nie wiem czy zaopatrywac się w okulary czy sobei darować?

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 13:12   #20
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Ja też nosze minusy, własnie niedawno byłam na badaniu i dowiedziałam się kilku ciekawych dla mnie rzeczy, co najwazniejsze wczesniej mialam za slabe szkła które mi wadę pogorszyły. Mając dobrze dobrane okulary wady nie zredukujemy (mówię o -) tylko zapobiegniemy jej postepowi, nalezy w okularach chodzić cały czas bądź w szkłach kontaktowych, jesli chodzi o + to można wade wyleczyć ale tylko chodząc w okularach odpowiednio dobranych wada zredukuje się do 0. Minusów nie wyleczymy tylko jak już pisalam możemy zahamować postęp wady.
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-21, 13:30   #21
Yoasia 22
Rozeznanie

Tak to już jest, że okulary ("-")nie redukują wady, pomagają jedynie lepiej widzieć i zahamować postępowanie chroby. Ważne jest, żeby dobrze dobrać soczewki, zbyt silne mogą jeszcze bardziej pogorszyć wzrok, powodować bóle głowy itp.

A tak poza tym, to miałam na początku tak jak ty gaga87 - też okulista radził noszenie okularów tylko do tv i czytania z daleka (np. z tablicy), jednak jak już zaczęłam nosić na codzień, to już tak zostało
Ale można się przyzwyczaić

Najgorsze jest to, gdy parują zimą, gdy wchodzi się do ciepłego pomieszczenia i latem kiedy nie możesz kupić sobie zwykłych przeciwsłonecznych okularków - chyba, że masz soczewki kontaktowe.
Stary 2006-03-21, 14:59   #22
201704240951
Konto usunięte

ja za to słyszałam że jak ktoś ma - to wada rośnie a jak ktos ma + to wada maleje i z tym się zgodzę :yes:
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 13:59   #23
smiechotka
Rozeznanie

To jak radzicie? zacząc nosić okulary przy -0,5 czy 'olać'??

Kalosza aparatkowa:

Obsesja <3

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-22, 14:10   #24
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

Cytat:
Napisane przez smiechotka
To jak radzicie? zacząc nosić okulary przy -0,5 czy 'olać'??
Ja mam -0,5 i okulista mi powiedział że narazie nie rozleniwiać oczu i nie nosić okularów.
schatzsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 14:22   #25
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mad'i
Mi w ciągu 2 lat z -0,5 na prawym i -0,75 na lewym wada wzrosła i teraz mam odpowiednio: lewe -3,75 prawe -3,5 więc sama widzisz jak to jest :/ Na szczęście przyzwyczaiłam się, okulistka powiedziała że to może postępować w takim tempie, chociaż teraz już czuję że znów mam za cienkie szkła... Ale nie będę rozpaczać, podobno to się ustabilizuje do 21 roku życia - tylko że wtedy to ja będę denka od butelek nosić
Ustabilizuje sie z pewnością a denek od butelek juz dzisiaj nikt nie nosi. Wiem co mówię, mam wade -7, mam cienkie, lekkie szkła i modne oprawki. Nosze okulary od wielu lat i bardzo je lubię, nawet chciałam kiedyś iść na operacje i poprawić sobie wzrok, ale zrezygnowałam. Poza tym, że nie chciałam zeby mi ktoś w oczach grzebał, to bardzo przyzwyczaiłam się do okularów i nie wyobrażam sobie siebie bez nich.
Chciałam Was jednak zmartwić wiadomością, że nawet jeśli w pewnym wieku wada sie ustabilizuje to w wiekszości wypadków podczas ciąży i porodu (naturalnego) znowu się zwiększy.
A co do pytania smiechotki to : moja siostra ma taką wade jak Ty i nie nosi okularów, twierdzi, że dobrze widzi i są jej niepotrzebne. Taka wada utrzymuje sie u niej już od lat i nigdy nie nosiła okularów
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 12:43   #26
smiechotka
Rozeznanie

Mi pani okulistka wręcz kazała zacząc nosić okulary.. dlatego tak się pytam.. bo sama uważam, że -0,5 to prkatycznie żadna wada, ale problemy z widzeniem mam..

Kalosza aparatkowa:

Obsesja <3

Stary 2006-03-23, 13:50   #27
Nierika
Zadomowienie

Ja mam wade -1,5. Okularow na codzien nie nosze. Chyba z kaprysu, bo wiem, ze coraz gorzej radze sobie bez nich. Nosze je w kinie i na uczelni.

Nie kąp się na plaży niestrzeżonej. Nikt nie zauważy twojego utonięcia.
Nierika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości