|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kawalerka jak rozplanować salon
Bardzo proszę o pomysł rozplanowania dużego pokoju w mieszkaniu. Wymiary na poniższym planie. Łazienka będzie wydzielona z kuchni. Kuchnia jako tako rozplanowana jest, Od okna po prawej stronie gdzie jest dłuższa ścianka, będzie lodówka, potem pralka, zlew i składany stolik. po przeciwnej stronie czyi lewa strona okna pewnie kos na śmieci potem szuflady, kuchenka i szafka. Okna w mieszkaniu są duże ale nisko tj. obecnie bez paneli do parapetu jest 63 cm, okna są duże pojedyncze (mieszkanie jest północne więc chodziło o to żeby było jak najwięcej światła). Nie mam pomysłu co do mebli, ale jeszcze gorsza sytuacja jest z pokojem nie mam weny nie wiem gdzie i co zaplanować. Początkowo miała być postawiona ścianka dzieląca pokój na połowę - ale z tego zrezygnowałam. W pokoju musi być biurko do pracy, szafy półki na książki. Załączam zdjęcie które bardzo mi się spodobało z tapczanem ale i tak potrzebna będzie kanapa i fotele albo rozkładana wersalka nie wiem co i jak poza kolorystyka mebli (pewnie białe albo szare) nie wiem też w jakim kolorze panele najlepiej takim samym jak do kuchni ale tu z kolei wiem jak mają być rozplanowane ale kolorystyka - nie mam na nie mam na nią pomysłu. Może ktoś z Was mnie zainspiruje. Z góry dziękuje i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kawalerka jak rozplanować salon
Cytat:
pokój24 m2 jest bardzo duzy, pomysł z wydzieleniem miejsca sypialnianego jest bardzo dobry! Sciankę mozesz stawiać nawet na styk z łóżkiem, po jej drugiej stronie planować biurko/tv/stół, fajnym patentem w takich miejscach są ściany wykonane z suwanych drzwi, albo postawnie szafy systemowej podłoga-sufit w roli ściany Taki wielki materac jak na zdjęciu, zawsze bezdie wygladał niechlujnie i generował bałagan nawet w posprzątanym. Masz świetny układ tej kawalerki i jest spora, naparawdę, powoli szukaj inspiracji, ogladaj w necie, w gazetach, rysuj sobie.
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pokój jest całkiem duży i spokojnie zmieści się do niego zarówno kanapa jak i łóżko.
Ja bym przełożyła drzwi, żeby po otwarciu skrzydło było po lewej stronie, na lewo od drzwi wstawiła łóżko 140 cm i zrobiła prowizoryczną ściankę z regału typu Kallax z Ikei. Na scianie na przeciw łóżka duża szafa. Na prawo od drzwi kącik "salonowy" zaznaczony jakimś fajnym, miękkim dywanem - kanapa, stolik kawowy, fotel jak potrzebujesz itp. Na przeciwnej ściane biurko i regał na książki. Zrobią Ci się dwie strefy - dzienna i nocna. Na pewno musisz pokombinować, jeśli chodzi o przechowywanie, jeśli masz dużo książek, to może regały za lekko odsuniętą kanapą? Sama mieszkam w kawalerce z pokojem podzielonym na funkcje i wiem, że do utawienia mebli w kawalerce trzeba podejść nieszablonowo.Na przykład kanapa na środku pokoju. Jakbym próbowała poustawiać wszystko tradycyjnie pod scianami, to nic by mi się nie zmieściło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Nie pomyślałam o łóżku w tym miejscu. Teraz to już wszystko może się pomieścić. Dziękuję za propozycję. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
A jaka jest wysokość pokoju? Jeżeli ponad standard, to może jednak antresola i łóżko u góry?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
lokalna gwiazda
|
Moi znajomi mają duży pokój przedzielony ażurowym regałem. Od wejścia jest strefa dzienna z kanapą, tv itp, a za regałem mają łóżko.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
A ja bym kombinowala raczej zeby w miejscu kuchni zrobic sypialnie, a w salonie aneks kuchenny, 24 m2 spokojnie na to pozwola. Albo jesli mozesz przesunac te duza sciane o jedno okno dalej to sypialnie i lazienke zrobilabym wlasnie tam gdzie to najdalsze od wejscia okno. Wtedy do mieszkania wchodziloby sie bezposrednio do salonu.
Mieszkalam wiele lat w kawalerce, teraz sie przeprowadzilam do mieszkania tej samej wielkosci, ale wlasnie z aneksem oraz sypialnia i jest o niebo lepiej. To jednak bardzo duzy komfort miec oddzielne miejsce do spania, w ciagu dnia zamykasz drzwi i nie musisz patrzec non stop na poscielone lozko. Edytowane przez Dalvik Czas edycji: 2017-01-17 o 20:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, miałam zaproponować przedzielenie dużego pokoju, ale widziałam, że na innym forum na którym prosiłaś o radę już to zostało zaproponowane i jest nawet wizualizacja. Jeśli ściana nie jest nośna ani nie lecą w niej piony to wydaje mi się, że warto sprawę przemyśleć. Miałabyś wtedy salonik z aneksem w miejscu obecnej kuchni i połowy dużego pokoju, a z drugiej części sypialnię.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
Niestety musi pozostać tak jak jest - to mieszkanie komunalne, więc zarządcą jest miasto. Zgodę mam na wydzielenie łazienki, która może być wyłącznie w tym miejscu. Do tego dochodzą przewody kominowe w ścianach, których też ruszyć nie mogę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.