Kawalerka jak rozplanować salon - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-12, 18:49   #1
kachaat
Raczkowanie

Kawalerka jak rozplanować salon

Bardzo proszę o pomysł rozplanowania dużego pokoju w mieszkaniu. Wymiary na poniższym planie. Łazienka będzie wydzielona z kuchni. Kuchnia jako tako rozplanowana jest, Od okna po prawej stronie gdzie jest dłuższa ścianka, będzie lodówka, potem pralka, zlew i składany stolik. po przeciwnej stronie czyi lewa strona okna pewnie kos na śmieci potem szuflady, kuchenka i szafka. Okna w mieszkaniu są duże ale nisko tj. obecnie bez paneli do parapetu jest 63 cm, okna są duże pojedyncze (mieszkanie jest północne więc chodziło o to żeby było jak najwięcej światła). Nie mam pomysłu co do mebli, ale jeszcze gorsza sytuacja jest z pokojem nie mam weny nie wiem gdzie i co zaplanować. Początkowo miała być postawiona ścianka dzieląca pokój na połowę - ale z tego zrezygnowałam. W pokoju musi być biurko do pracy, szafy półki na książki. Załączam zdjęcie które bardzo mi się spodobało z tapczanem ale i tak potrzebna będzie kanapa i fotele albo rozkładana wersalka nie wiem co i jak poza kolorystyka mebli (pewnie białe albo szare) nie wiem też w jakim kolorze panele najlepiej takim samym jak do kuchni ale tu z kolei wiem jak mają być rozplanowane ale kolorystyka - nie mam na nie mam na nią pomysłu. Może ktoś z Was mnie zainspiruje. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg plan 2d.jpg (39,7 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg plan.jpg (84,0 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 15554733_1377229528968142_62934127_n.jpg (36,4 KB, 70 załadowań)
kachaat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-13, 08:44   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Kawalerka jak rozplanować salon

Cytat:
Napisane przez kachaat Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o pomysł rozplanowania dużego pokoju w mieszkaniu. Wymiary na poniższym planie. Łazienka będzie wydzielona z kuchni. Kuchnia jako tako rozplanowana jest, Od okna po prawej stronie gdzie jest dłuższa ścianka, będzie lodówka, potem pralka, zlew i składany stolik. po przeciwnej stronie czyi lewa strona okna pewnie kos na śmieci potem szuflady, kuchenka i szafka. Okna w mieszkaniu są duże ale nisko tj. obecnie bez paneli do parapetu jest 63 cm, okna są duże pojedyncze (mieszkanie jest północne więc chodziło o to żeby było jak najwięcej światła). Nie mam pomysłu co do mebli, ale jeszcze gorsza sytuacja jest z pokojem nie mam weny nie wiem gdzie i co zaplanować. Początkowo miała być postawiona ścianka dzieląca pokój na połowę - ale z tego zrezygnowałam. W pokoju musi być biurko do pracy, szafy półki na książki. Załączam zdjęcie które bardzo mi się spodobało z tapczanem ale i tak potrzebna będzie kanapa i fotele albo rozkładana wersalka nie wiem co i jak poza kolorystyka mebli (pewnie białe albo szare) nie wiem też w jakim kolorze panele najlepiej takim samym jak do kuchni ale tu z kolei wiem jak mają być rozplanowane ale kolorystyka - nie mam na nie mam na nią pomysłu. Może ktoś z Was mnie zainspiruje. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Popytaj znajomych o stare numery Czterch katów z 2016, były jakieś z kawalerkami. Fajne były.

pokój24 m2 jest bardzo duzy, pomysł z wydzieleniem miejsca sypialnianego jest bardzo dobry!
Sciankę mozesz stawiać nawet na styk z łóżkiem, po jej drugiej stronie planować biurko/tv/stół, fajnym patentem w takich miejscach są ściany wykonane z suwanych drzwi, albo postawnie szafy systemowej podłoga-sufit w roli ściany

Taki wielki materac jak na zdjęciu, zawsze bezdie wygladał niechlujnie i generował bałagan nawet w posprzątanym.

Masz świetny układ tej kawalerki i jest spora, naparawdę, powoli szukaj inspiracji, ogladaj w necie, w gazetach, rysuj sobie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-13, 10:41   #3
Dalvik
Przyczajenie

Cytat:
Czekaj, czekaj. To jest w koncu kawalerka czy 2 pokoje? To pomieszczenie 10.97 m2 to ma byc kuchnia czy sypialnia?
Dalvik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-14, 22:12   #4
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Pokój jest całkiem duży i spokojnie zmieści się do niego zarówno kanapa jak i łóżko.

Ja bym przełożyła drzwi, żeby po otwarciu skrzydło było po lewej stronie, na lewo od drzwi wstawiła łóżko 140 cm i zrobiła prowizoryczną ściankę z regału typu Kallax z Ikei. Na scianie na przeciw łóżka duża szafa.

Na prawo od drzwi kącik "salonowy" zaznaczony jakimś fajnym, miękkim dywanem - kanapa, stolik kawowy, fotel jak potrzebujesz itp. Na przeciwnej ściane biurko i regał na książki.

Zrobią Ci się dwie strefy - dzienna i nocna.

Na pewno musisz pokombinować, jeśli chodzi o przechowywanie, jeśli masz dużo książek, to może regały za lekko odsuniętą kanapą?

Sama mieszkam w kawalerce z pokojem podzielonym na funkcje i wiem, że do utawienia mebli w kawalerce trzeba podejść nieszablonowo.Na przykład kanapa na środku pokoju. Jakbym próbowała poustawiać wszystko tradycyjnie pod scianami, to nic by mi się nie zmieściło.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 10:50   #5
kachaat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dalvik Pokaż wiadomość
Czekaj, czekaj. To jest w koncu kawalerka czy 2 pokoje? To pomieszczenie 10.97 m2 to ma byc kuchnia czy sypialnia?
To jest kuchnia. Z niej zostanie wydzielona łazienka

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Pokój jest całkiem duży i spokojnie zmieści się do niego zarówno kanapa jak i łóżko.

Ja bym przełożyła drzwi, żeby po otwarciu skrzydło było po lewej stronie, na lewo od drzwi wstawiła łóżko 140 cm i zrobiła prowizoryczną ściankę z regału typu Kallax z Ikei. Na scianie na przeciw łóżka duża szafa.

Na prawo od drzwi kącik "salonowy" zaznaczony jakimś fajnym, miękkim dywanem - kanapa, stolik kawowy, fotel jak potrzebujesz itp. Na przeciwnej ściane biurko i regał na książki.

Zrobią Ci się dwie strefy - dzienna i nocna.

Na pewno musisz pokombinować, jeśli chodzi o przechowywanie, jeśli masz dużo książek, to może regały za lekko odsuniętą kanapą?

Sama mieszkam w kawalerce z pokojem podzielonym na funkcje i wiem, że do utawienia mebli w kawalerce trzeba podejść nieszablonowo.Na przykład kanapa na środku pokoju. Jakbym próbowała poustawiać wszystko tradycyjnie pod scianami, to nic by mi się nie zmieściło.

Nie pomyślałam o łóżku w tym miejscu. Teraz to już wszystko może się pomieścić. Dziękuję za propozycję.
Stary 2017-01-16, 07:58   #6
201803290936
Konto usunięte

A jaka jest wysokość pokoju? Jeżeli ponad standard, to może jednak antresola i łóżko u góry?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 10:08   #7
I am Rock
lokalna gwiazda

Moi znajomi mają duży pokój przedzielony ażurowym regałem. Od wejścia jest strefa dzienna z kanapą, tv itp, a za regałem mają łóżko.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:04   #8
Dalvik
Przyczajenie

Cytat:
To jest kuchnia. Z niej zostanie wydzielona łazienka
A ja bym kombinowala raczej zeby w miejscu kuchni zrobic sypialnie, a w salonie aneks kuchenny, 24 m2 spokojnie na to pozwola. Albo jesli mozesz przesunac te duza sciane o jedno okno dalej to sypialnie i lazienke zrobilabym wlasnie tam gdzie to najdalsze od wejscia okno. Wtedy do mieszkania wchodziloby sie bezposrednio do salonu.

Mieszkalam wiele lat w kawalerce, teraz sie przeprowadzilam do mieszkania tej samej wielkosci, ale wlasnie z aneksem oraz sypialnia i jest o niebo lepiej. To jednak bardzo duzy komfort miec oddzielne miejsce do spania, w ciagu dnia zamykasz drzwi i nie musisz patrzec non stop na poscielone lozko.

Edytowane przez Dalvik
Czas edycji: 2017-01-17 o 20:15
Dalvik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:23   #9
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
A ja bym kombinowala raczej zeby w miejscu kuchni zrobic sypialnie, a w salonie aneks kuchenny, 24 m2 spokojnie na to pozwola. Mieszkalam wiele lat w kawalerce, teraz sie przeprowadzilam do mieszkania tej samej wielkosci, ale wlasnie z aneksem oraz sypialnia i jest o niebo lepiej. To jednak bardzo duzy komfort miec oddzielne miejsce do spania, w ciagu dnia zamykasz drzwi i nie musisz patrzec non stop na poscielone lozko.
Zwróć uwagę gdzie jest wejście do mieszkania. Jak autorka przedzieli kuchnię ścianą, a korytarzyk prowadzący do dużego pokoju będzie miał 100 cm, no 90 cm, to zostanie jej sypialnia o szalonej powierzchni 6,5 m^2.

Autorko, miałam zaproponować przedzielenie dużego pokoju, ale widziałam, że na innym forum na którym prosiłaś o radę już to zostało zaproponowane i jest nawet wizualizacja. Jeśli ściana nie jest nośna ani nie lecą w niej piony to wydaje mi się, że warto sprawę przemyśleć. Miałabyś wtedy salonik z aneksem w miejscu obecnej kuchni i połowy dużego pokoju, a z drugiej części sypialnię.

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-17, 20:42   #10
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
A ja bym kombinowala raczej zeby w miejscu kuchni zrobic sypialnie, a w salonie aneks kuchenny
I z zewnątrz wchodziłoby się bezpośrednio do sypialni?

daydreaming_ możesz podać co to za forum? Chętnie bym pooglądała wizualizacje.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-18, 08:39   #11
kachaat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
A jaka jest wysokość pokoju? Jeżeli ponad standard, to może jednak antresola i łóżko u góry?
Niestety wysokość wynosiła 2,83, a po obniżeniu sufitu 2,70.

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
A ja bym kombinowala raczej zeby w miejscu kuchni zrobic sypialnie, a w salonie aneks kuchenny, 24 m2 spokojnie na to pozwola. Albo jesli mozesz przesunac te duza sciane o jedno okno dalej to sypialnie i lazienke zrobilabym wlasnie tam gdzie to najdalsze od wejscia okno. Wtedy do mieszkania wchodziloby sie bezposrednio do salonu.

Mieszkalam wiele lat w kawalerce, teraz sie przeprowadzilam do mieszkania tej samej wielkosci, ale wlasnie z aneksem oraz sypialnia i jest o niebo lepiej. To jednak bardzo duzy komfort miec oddzielne miejsce do spania, w ciagu dnia zamykasz drzwi i nie musisz patrzec non stop na poscielone lozko.

Niestety musi pozostać tak jak jest - to mieszkanie komunalne, więc zarządcą jest miasto. Zgodę mam na wydzielenie łazienki, która może być wyłącznie w tym miejscu. Do tego dochodzą przewody kominowe w ścianach, których też ruszyć nie mogę.
Stary 2017-01-20, 14:01   #12
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
I z zewnątrz wchodziłoby się bezpośrednio do sypialni?

daydreaming_ możesz podać co to za forum? Chętnie bym pooglądała wizualizacje.
Mam na myśli fotoforum gazety

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości