Prosze o Pomoc w waznym wyborze zyciowym! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-17, 17:39   #1
Damian882012
Przyczajenie

Exclamation

Prosze o Pomoc w waznym wyborze zyciowym!

Witam serdecznie.
Nazywam się Damian,mam 20 lat,zarejestrowałem się na tym portalu ponieważ potrzebuję odpowiedzi co do mojego wyboru życiowego.
Mianowicie,w tym roku skończyłem Technikum na wydziale informatyki w Gdańsku,dostałem się na jeden z wydziałów technicznych na PG (moim zdaniem ciekawszy i bardziej przyszłościowy,z większymi zarobkami późniejszymi niż informatyka z racji pospolitości kierunku).
Od paru lat planuję emigrację.Jednak od pewnego czasu ta myśl znacznie się nasiliła. Jestem zdecydowany wyjechać po studiach za granicę i zacząć spokojne życie zawodowe,jak i prywatne. Znam biegle angielski, w stopniu dobrym niemiecki. Mam jeszcze pięć lat aby przygotować się do tego wyjazdu sumiennie. Więc chce się zapisać do szkoły językowej w celu nauki języka przyszłego kraju zamieszkania.
Lecz ja nie wiem zbytnio,gdzie mam jechać?!
I właśnie w tej sprawie piszę na tym forum (także na innych )aby ktoś mi doradził,co by zrobił w mojej sytuacji.
Kraje które biorę na razie pod uwagę to :
-Szwecja
-Francja
-Austria
-Dania
-Finlandia
-Niemcy(jednak to najgorsza z drog jaka wybieram,zaraz wyjasnie dlaczego)
Otoz mam taki dylemat poniewaz,nigdy na dluzej nie mieszkalem w zadnym kraju z tych wyzej wymienionych i nie moge ocenic jakosci zycia. Naczytalem sie setek forum,lecz nadal nie wybralem.
Chodzi mi o w miare godziwe zarobki w brazy technicznej (tu rozumiem,ze ogolniki sa nie uniknione z racji nie podania przeze mnie konkretnego fachu)jakosc,styl zycia(co jest bardzo waznym czynnikiem)moze to glupie ale,charakter plci przeciwnej oraz co jak dla mnie jest kolosalnie wazne,tzn. jak najmniej Polakow. Dlatego wlasnie Niemcy postawilem na ostatnim miejscu. Zalezy mi aby byl to rejon atrakcyjny pod wieloma wzgledami,ale nie aby byl przez nas przeludniony tak jak,Niemcy,Norwegia czy oczywiscie Anglia.
Co wy byscie mi radzili w mojej sytuacji? Co byscie zrobili na moim miejscu? Jakie macie uwagi,opinie? Bardzo prosze o jakiekolwiek wypowiedzi wnoszace cos do tematu. W przyszlosci oczywiscie jak prawie mysle kazdy chcialbym zalozyc rodzine,ale wielkosc i ilosc socjalu kompletnie mnie nie obchodzi.Po prostu nie chce go pobierac,uwazam ze nie o to chodzi bedac za granica. Moze zaproponujecie jakis dodatkowy kraj? Pozdrawiam i licze na odpowiedzi.
Damian882012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 12:25   #2
coff3ina
Zadomowienie

Dot.: Prosze o Pomoc w waznym wyborze zyciowym!

Doradze Ci jedno nie wazne gdzie wazne zeby w firmie olejowej.

https://www.facebook.com/thefeelgoodplace1
coff3ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 18:30   #3
Vicky_fcb
Przyczajenie

Za 5 lat wszystko może się zmienić... Kilka lat temu wszyscy wyjeżdżali do Irlandii, a teraz jest tam rynek tak przesycony, że masowo wracają. Tak samo może być teraz - ktoś poleci ci Finlandię, a za 5 lat ten kraj będzie drugą Anglią, czyli polaka spotkasz na każdym kroku.
Jeśli chcesz wyjechać na stałe to ja bym polecała Stany. Mam kuzynkę, która wyjechała tam na jakiś studencki program praktyk (jest architektem) i już nie chce wracać. Znalazła dobrą pracę za dobre pieniądze, faceta i mówi, że życia w Polsce i USA nawet nie można porównywać.
Tak czy siak, życzę powodzenia!

Serce w barwach BlauGrana
FC Barcelona <3
Vicky_fcb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 08:59   #4
Rena
Zakorzenienie

Chyba lepiej robic studia w kraju w ktorym chcesz pracowac, na zachodzie nie cenia polskich uczelni.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 11:34   #5
Foczka 81
Raczkowanie

Popytaj może ludzi którzy wykonują twój przyszły zawód, niech oni ci powiedzą z własnego doświadczenia w jakim kraju jakie specjalizacje są poszukiwane. I czy mieli problem, byli odrzucani z powodu posiadania polskiego dyplomu.

Bo prawnie na terenie Unii nie ma problemu, od czasu wejścia Polski wszystkie dyplomy uczelni są w pełni uznawane. Co innego w np. Kanadzie, USA lub Australii, jeśli tam chciałbyś wyjechać to od razu na studia, bo polski dyplom trzeba tam nostryfikować.

Raczej nie jest tak, że polskie dyplomy są z góry uważane za gorsze, często raczej liczy się to co potrafisz. Znam ludzi którzy skończyli studia w Polsce i dopiero na doktorat wyjechali za granicę, nie słyszałam żeby byli jakoś gorzej traktowani.
Znam też takich którzy wyjechali za granicę bo dopiero tam był odpowiadający im poziom (Sorbona), albo w Polsce nie było kierunku z profilem który chcieli (biotechnologia z profilem badań nad nowymi lekami).

Jeśli trafi ci się okazja wyjechać na studia, albo masz na oku jakiś ciekawy profil, to korzystaj z okazji. Granice są teraz otwarte, więc możesz zrobić połowę studiów na jednej uczelni a dokończyć na innej, możesz zrobić inżyniera w Polsce a potem magistra za granicą, możesz studia zrobić w innym kraju a potem pracować w innym.
Możesz teraz zdecydować, a potem w każdej chwili zmienić decyzję.
Stary 2012-08-23, 15:36   #6
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foczka 81 Pokaż wiadomość
Znam też takich którzy wyjechali za granicę bo dopiero tam był odpowiadający im poziom (Sorbona), albo w Polsce nie było kierunku z profilem który chcieli (biotechnologia z profilem badań nad nowymi lekami).
sorbona nie ma wysokiego poziomu.
Stary 2012-08-23, 18:34   #7
Foczka 81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
sorbona nie ma wysokiego poziomu.
jest też zdaje się "mniejsza Sorbona", tam poszła dziewczyna która miała najlepiej zdaną maturę w swoim roczniku we Wrocławiu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-30, 11:09   #8
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foczka 81 Pokaż wiadomość
jest też zdaje się "mniejsza Sorbona", tam poszła dziewczyna która miała najlepiej zdaną maturę w swoim roczniku we Wrocławiu
tak ale autor watku mowi, ze chce studiowac kierunek techniczny pokrewny do informatyki (zgaduje ze telekomunikacja) - a ten wydzial na sorbonie nie stoi najmocniej. Ogolnie w Paryzu mowi sie, ze ta uczelnia jest przereklamowana i pracodawcy wola ludzi po grand ecole lub szkolach typowo inzynierskich. Moze w innych dziedzinach jest inaczej, ale np w humanist. tez wola slynna szkole administracji, wiec w sumie nie wiem w czym sorbona moze byc dobra (moze faktycznie medycyna, farmacja czy pokrewne).

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2012-08-30 o 12:06
Stary 2012-08-31, 08:40   #9
olinka123
Raczkowanie

Mam 24 lata,skończyłem Technikum na wydziale informatyki w Gdańsku,następnie PG,również na tym wydziale.

Cierpisz na rozdwojenie jaźni?

w tym roku skończyłem Technikum na wydziale informatyki w Gdańsku

Chyba technikum informatyczne. Szkoły średnie nie mają wydziałów.
olinka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości