|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Najciekawsze życiorysy...
Znane z dużego ekranu albo kart historii.
Możecie wskazywać mniej lub bardziej znane osoby wśród muzyków, aktorów, monarchow, sportowców czy nawet polityków ![]() ![]() Przykłady osób, które miały ciekawe koleje losu, przewrotną karierę albo nawet...pojedyncze, ciekawe epizody w swoim życiorysie, które wydają Wam się nietypowe. ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Najciekawsze życiorysy...
O, o monarchach podyskutowałabym bardzo chętnie
![]() âMówi się, że Bóg zechciał mi podarować wszystkie rzeczy, jakich można pragnąć na tym świecie, żeby następnie mi je odebrać, jedna po drugiej, i pozostawić tylko wspomnieniaâ. Zadziwiające, jak los wyniósł ją na sam szczyt, by potem strącić na dno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Polecam poczytać o Gildzie Gray (Mariannie Michalskiej). W wieku kilku lat wyemigrowała do USA gdzie zrobiła ogromną karierę jako tancerka, aktorka i piosenkarka. Jedyna obok Poli Negri nasza rodaczka posiadająca gwiazdę w Hollywoodzkiej Alei Sław. Niesłusznie zapomniana, naprawdę utalentowana artystka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Dzięki za te dwa przykłady.
Co do bardziej znanych osób, to pamiętam, że zaskoczyła mnie kiedyś informacja, że Tom Cruise chciał zostać księdzem ![]() W kontekście jego dłuższej przygody ze scjentologią to oczywiście nie dziwi, ale jednak mnie to zaskoczyło. Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Śnięta Mucha
|
Polecam biografię Eda Kempera. Seryjny zabójca z niezwykle wysokim ilorazem inteligencji. Na kartach historii zapisał się nie jako natural born killer, ale ofiara własnej matki, która między innymi zamykała go w piwnicy. Miał tak piekny, spokojny i jedwabisty głos, że w więzieniu pracował jako lektor do audibooków. Jednak zanim tam trafił, po zabiciu dziadków w wieku 15 lat, oszukał zespoły lekarzy psychiatrów i wyszedł na wolność. Przy kolejnych zabójstwach spółkował z odciętymi głowami swoich ofiar, jeśli się nie mylę również matki. Kumplował się z lokalnymi policjantami.
Czekam aż w końcu powstanie o nim serial.
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Biografia Eda Kempera to dobra lektura. bardzo inteligentny seryjny morderca. Zapisał się w historii jako ofiara własnej matki, która między innymi zamknęła go w piwnicy, a nie jako zabójca, który po prostu się taki urodził. Jego głos był tak piękny, pogodny i gładki, że czytał audiobooki dla więźniów. Ale zanim tam dotarł, oszukał grupy psychiatrów i uciekł po zabiciu swoich dziadków w wieku 15 lat. Jeśli się nie mylę, głowa matki była dołączona do odciętych głów, z którymi kopulował podczas późniejszych morderstw. Policjanci z sąsiedztwa znali go i lubili.
basketball stars |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Śnięta Mucha
|
Autobiografia Diany Spencer. Szokująca obojętność i oziębłość rodziny królewskiej oraz jej otoczenia wobec stanu zdrowia księżnej, tak psychicznego jak i fizycznego. Krycie oszustw i zdrad księcia.
Całość była spisywana, a raczej nagrywana w tajemnicy przed koroną, za pomocą pośredników. „Diana. Moja historia” Andrew Morton Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Może ktoś będzie chętny, aby odświeżyć?
![]() Pierwszy interesujący życiorys, który przez przypadek na mnie trafił, należy do Fridy Kahlo. W 2002 powstał film, bardzo polecam. Książki jakieś czytałam, ale nie pamiętam dokładnie autorów, bo było ich kilka. Oczywiście jeszcze bardziej polecam zobaczyć jej dzieła na żywo, ale w PL o to trudno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Śnięta Mucha
|
Ja polecę życiorys Gertrude Baniszewski, która zakatowała Sylvię Likens. Długa historia przemocy, która stworzyła potwora.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja lubię książki o generale Pattonie. Zawsze mnie inspirował do działania, bo sam w swoim życiu działał wbrew wszelkim przeciwnościom i w sytuacjach niemożliwych. Podziwiam go bardzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.