|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() koszyk naturalny
Witajcie! podobno jest jakas roslina która rośnie w naszych lasach z której wyplata sie koszyki.
Wystarczy wiedzieć co to jest jak wyglada i jak się nazywa a potem na spacer do lasu i mamy materiał, sęk w tym że tylko slyszałam ze coś takiego jest może wy cos wiecie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: koszyk naturalny
kurcze ja nie wiem ale chętnie posłucham. Mam na balkonie winobluszcz vel dzikie wino czy jeszcze jakoś inaczej i jego pnącze jes bardzo plastyczne chodź nie próbowałam z niego pleść koszyka ale robiłam takie wianuszki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
tak sobie myślę że może o to Ci chodzi bo to czasem porasta lasy. Tak wygląda w lecie i na jesień
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
no świetne a czy te wianuszki są trwałe? wiem tylko ze zaplata się koszyk jeszcze ze świezej rośliny i ona zasychając twardnieje, jutro będe wiedziała wiecej mam nadzieje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
tak sa trwałe bo jak sie zaplata to ona jest wiotka a gdy zasycha jest twarda. tylko trzeba zaplatać swieżo zerwane gałązki bo po wyschnieciu są łamliwe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tak z pędów winorośli niejedno można zrobić?Ciekawe kompozycje można stworzyć,jednak sama jestem ciekawa i zastanawiam się od dłuższego czasu jak wygląda ta wiklina z której wyplata się kosze.Czy to drzewo czy może jakiś krzew?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Salix_purpurea.htm znalazłam takie coś
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wierzba_purpurowa i takie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
czesto dziko rośnie tzw wilke (nazwa regionalna
![]() rośnie ona nad rzeką bo lubi wilgoć. Czesto jest sadzona nad rzekami aby brzegi sie nie obsuwały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
No proszę... wielkie dzięki mala77.Czyli to są te bażkowate...kotki które wyrastają przy wodzie.Mam bardzo często z nimi styczność,ale skąd mogłam wiedzieć że to o to chodzi.Czyli tajemnica odkryta...
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
wiklina rośnie podobnie jak te wierzby które wskazałam mala77. to są takie proste patyki w ziemi ani krzak ani drzewo. A co do naturalnego tworzywa to jest jeszcze coś takiego jak brzoza płacząca ma długie, giętkie gałązki. ja kiedyś robiłam z nich gniazdka na wielkanoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
poszperałam troche tak wygląda wiklina vel wierzba jak rośnie i po zebraniu a i znalazłam splot może się przyda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
i jeszcze wzory na ciekawe plecionki" myślę że nawet z gazety wyjdą jako dodatek natrafiłam ostatnio w centrum ogrodniczym na patyki bambusowe pleść sie z nich raczej nie da ale do np. nóżek są rewelka. kosztują 0.25 zł za sztukę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Kolalight jesteś boska...wzór splatania się przyda na pewno.Zastanawiają mnie jeszcze te badylaki,szkoda że nie ma jakiś lepszych obrazków w przybliżeniu jak to rośnie przy wodzie...teraz zaczynam sobie kojarzyć że może to jest coś ala trzcina.Jest coś takiego co rośnie blisko wody ale to nie jest takie trwałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Można kupić ,pewnie w sklepach ogrodniczych.A mozna też samemu ukorzenić ,bo to "gadzina ",która ukorzeni sie z byle patyka.Ja tylko takie mam,własnej uprawy.Naciąć kilka gałązek ,zdrewniałych ,włożyć do wody na kilka dni ,wypuszczą korzonki,i do ziemi!WYROŚNIE na pewno ,no i podlewać dużo .Ukorzeniłam sobie też te "pokrecone" wierzby .Kupiłam w kwiaciarni taką gałązke,włożyłam do wazonu z woda ,ładnie wyglądała z wiszącymi pisankami !Ma ta wierzba 3 rok i1.50 wzrostu.Przycinałam od góry odrosty ,a dół splatałam ,sploty powrastały,ciekawie .Powodzenia w uprawie wierzb-jakich -kolwiek.Satysfakcja murowana!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Jesteście nieocenione! dziekuje wam wszystkim za cenne informacje i rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
http://www.plecionki.pl/trzcina.htm
zajrzyjecie tu. Stronka z róznymi tworzywami o których mowa bambus, trzcina, wiklina itp tak poza tym jest piękna pogoda i zapraszam wszystkie zainteresowane na spacer. Weźcie ze sobą sekator. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:51.