koszyk naturalny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-27, 08:34   #1
Przyczajenie

Question

koszyk naturalny

Witajcie! podobno jest jakas roslina która rośnie w naszych lasach z której wyplata sie koszyki.
Wystarczy wiedzieć co to jest jak wyglada i jak się nazywa a potem na spacer do lasu i mamy materiał, sęk w tym że tylko slyszałam ze coś takiego jest może wy cos wiecie!
góra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 09:47   #2
kolalight
Rozeznanie

Dot.: koszyk naturalny

kurcze ja nie wiem ale chętnie posłucham. Mam na balkonie winobluszcz vel dzikie wino czy jeszcze jakoś inaczej i jego pnącze jes bardzo plastyczne chodź nie próbowałam z niego pleść koszyka ale robiłam takie wianuszki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0219_094458X.jpg (13,1 KB, 45 załadowań)
kolalight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 09:48   #3
kolalight
Rozeznanie

tak sobie myślę że może o to Ci chodzi bo to czasem porasta lasy. Tak wygląda w lecie i na jesień
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0801_124850X.jpg (36,2 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1019_114129Xmnm.jpg (56,9 KB, 29 załadowań)
Stary 2006-03-27, 10:28   #4
Przyczajenie

no świetne a czy te wianuszki są trwałe? wiem tylko ze zaplata się koszyk jeszcze ze świezej rośliny i ona zasychając twardnieje, jutro będe wiedziała wiecej mam nadzieje
Stary 2006-03-27, 10:34   #5
kolalight
Rozeznanie

tak sa trwałe bo jak sie zaplata to ona jest wiotka a gdy zasycha jest twarda. tylko trzeba zaplatać swieżo zerwane gałązki bo po wyschnieciu są łamliwe
Stary 2006-03-27, 14:17   #6
Justin_14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolalight
tak sa trwałe bo jak sie zaplata to ona jest wiotka a gdy zasycha jest twarda. tylko trzeba zaplatać swieżo zerwane gałązki bo po wyschnieciu są łamliwe
ja mam ty,m całe okno obrosnięte
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 14:54   #7
lulanka
Raczkowanie

Tak z pędów winorośli niejedno można zrobić?Ciekawe kompozycje można stworzyć,jednak sama jestem ciekawa i zastanawiam się od dłuższego czasu jak wygląda ta wiklina z której wyplata się kosze.Czy to drzewo czy może jakiś krzew?
lulanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-27, 15:19   #8
mala77
Zakorzenienie

http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Salix_purpurea.htm znalazłam takie coś
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wierzba_purpurowa i takie
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 15:21   #9
takasobieania
Zadomowienie

GG do takasobieania

czesto dziko rośnie tzw wilke (nazwa regionalna ) to chyba jakaś odmiana wikliny albo wierzby.
rośnie ona nad rzeką bo lubi wilgoć.
Czesto jest sadzona nad rzekami aby brzegi sie nie obsuwały.

moje obrazki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117813
takasobieania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 15:26   #10
lulanka
Raczkowanie

No proszę... wielkie dzięki mala77.Czyli to są te bażkowate...kotki które wyrastają przy wodzie.Mam bardzo często z nimi styczność,ale skąd mogłam wiedzieć że to o to chodzi.Czyli tajemnica odkryta...
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Stary 2006-03-27, 16:40   #11
kolalight
Rozeznanie

wiklina rośnie podobnie jak te wierzby które wskazałam mala77. to są takie proste patyki w ziemi ani krzak ani drzewo. A co do naturalnego tworzywa to jest jeszcze coś takiego jak brzoza płacząca ma długie, giętkie gałązki. ja kiedyś robiłam z nich gniazdka na wielkanoc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-27, 16:54   #12
kolalight
Rozeznanie

poszperałam troche tak wygląda wiklina vel wierzba jak rośnie i po zebraniu a i znalazłam splot może się przyda
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg plantacja.jpg (31,4 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rys_zak1.jpg (16,6 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rys_zak2.jpg (19,2 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rys_zak3.jpg (27,0 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg img2.jpg (119,4 KB, 19 załadowań)
Stary 2006-03-27, 16:59   #13
kolalight
Rozeznanie

i jeszcze wzory na ciekawe plecionki" myślę że nawet z gazety wyjdą jako dodatek natrafiłam ostatnio w centrum ogrodniczym na patyki bambusowe pleść sie z nich raczej nie da ale do np. nóżek są rewelka. kosztują 0.25 zł za sztukę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 03220005.jpg (58,1 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 03220011.jpg (33,9 KB, 16 załadowań)
Stary 2006-03-27, 19:04   #14
lulanka
Raczkowanie

Kolalight jesteś boska...wzór splatania się przyda na pewno.Zastanawiają mnie jeszcze te badylaki,szkoda że nie ma jakiś lepszych obrazków w przybliżeniu jak to rośnie przy wodzie...teraz zaczynam sobie kojarzyć że może to jest coś ala trzcina.Jest coś takiego co rośnie blisko wody ale to nie jest takie trwałe.
Stary 2006-03-27, 21:28   #15
ra-barbara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lulanka
Kolalight jesteś boska...wzór splatania się przyda na pewno.Zastanawiają mnie jeszcze te badylaki,szkoda że nie ma jakiś lepszych obrazków w przybliżeniu jak to rośnie przy wodzie...teraz zaczynam sobie kojarzyć że może to jest coś ala trzcina.Jest coś takiego co rośnie blisko wody ale to nie jest takie trwałe.
Cieszę się ze wreszcie ktos ruszyl temat wikliny !To z trzciną nie ma wiele wspólnego ,i nie koniecznie rośnie przy wodzie .Ja na mojej dzialce posadzilam wrecz na suchym piasku ,też rosnie !Choć podlewać musiałam solidnie.Bardzo szybko rosnie !Można tak posadzić, żeby po 2 , 3 latach,odpowiednio formujac ,uplesc nawet wigwam .Jak znajde materiały na ten temat ,wkleje tu .Z wierzby by coś upleśc trzeba ją wpierw moczyć i to nawet w gorącej wodzie .natomiast z winobluszcza jest to dużo łatwiejsze ,bo sa gietkie galązki .
ra-barbara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-27, 22:11   #16
Justin_14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ra-barbara
Cieszę się ze wreszcie ktos ruszyl temat wikliny !To z trzciną nie ma wiele wspólnego ,i nie koniecznie rośnie przy wodzie .Ja na mojej dzialce posadzilam wrecz na suchym piasku ,też rosnie !Choć podlewać musiałam solidnie.Bardzo szybko rosnie !Można tak posadzić, żeby po 2 , 3 latach,odpowiednio formujac ,uplesc nawet wigwam .Jak znajde materiały na ten temat ,wkleje tu .Z wierzby by coś upleśc trzeba ją wpierw moczyć i to nawet w gorącej wodzie .natomiast z winobluszcza jest to dużo łatwiejsze ,bo sa gietkie galązki .
A ile kosztuje taka sadzonka wikliny?
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 08:51   #17
ra-barbara
Raczkowanie

Można kupić ,pewnie w sklepach ogrodniczych.A mozna też samemu ukorzenić ,bo to "gadzina ",która ukorzeni sie z byle patyka.Ja tylko takie mam,własnej uprawy.Naciąć kilka gałązek ,zdrewniałych ,włożyć do wody na kilka dni ,wypuszczą korzonki,i do ziemi!WYROŚNIE na pewno ,no i podlewać dużo .Ukorzeniłam sobie też te "pokrecone" wierzby .Kupiłam w kwiaciarni taką gałązke,włożyłam do wazonu z woda ,ładnie wyglądała z wiszącymi pisankami !Ma ta wierzba 3 rok i1.50 wzrostu.Przycinałam od góry odrosty ,a dół splatałam ,sploty powrastały,ciekawie .Powodzenia w uprawie wierzb-jakich -kolwiek.Satysfakcja murowana!
ra-barbara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-28, 09:26   #18
Przyczajenie

Jesteście nieocenione! dziekuje wam wszystkim za cenne informacje i rady
Stary 2006-03-28, 10:13   #19
kolalight
Rozeznanie

http://www.plecionki.pl/trzcina.htm

zajrzyjecie tu. Stronka z róznymi tworzywami o których mowa bambus, trzcina, wiklina itp

tak poza tym jest piękna pogoda i zapraszam wszystkie zainteresowane na spacer. Weźcie ze sobą sekator.)))
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości