co to sie dzieje: reportaze o narkotykach i prostytucji - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-31, 04:38   #1
nineczka
Wtajemniczenie

co to sie dzieje: reportaze o narkotykach i prostytucji

Wlasnie ogladalam program Uwaga o narkotykach w szkole.. Co 5-ty uczen bierze narkotyki!! Co to sie dzieje.. jestem w szkoku.

Potem przelaczylam na polsat.. i program o 12, 13, 14, 15-latkach, ktore w galeriach poszukuja starszych facetow, ktorzy bede ich utrzymywac za seks. Co to sie dzieje?z tymi ludzmi, z tymi dziecmi

p.s to juz nie mozna edytowac tytulu? chcialam poprawic blad a tu nie mozna
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 08:37   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: co to sie dzieje: reportaze o narkotykach i prostytucji

problem byl zawsze, tylko teraz zwrocili na to uwage...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 08:43   #3
lil' sexy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lain
dokładnie tak poza tym nie oszukujmy się, większą oglądalność będzie miał program o nastolatkach biorących narkotyki lub uprawiających seks w szkolnych toaletach niż np. o uczniach którzy mają dobre oceny, wygrywają olimpiady, reprezentują szkołe i ogólnie mogą być wzorem do naśladowania

MD
lil' sexy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 08:48   #4
Irysekk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lain
Zgadzam się z Lain w 100% - problemy tego typu istniały od zawsze ale dopiero teraz są ukazywane w mediach i wszędzie gdzie się tylko da.
Przykład - program Jerrego Springera ( czy jak on się tam zwie) pokazywane są w Polsce z roku np. 1992 i tam jest np. ukazywana prostytucja - 14lat temu to nie było tematem tabu w Wielkiej Brytanii a u nas - nie do pomyslenia by byl taki program - morał z tego taki że jesteśmy sto lat za Murzynami( bez obrazy nie jestem rasistka ) w tej naszej Ojca Rydzyka Polsce

Irysekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 08:52   #5
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

tak problem był i jest od wielu lat, ale jedno jest pewne -ostro postępuje i jest to coraz większy odsetek młodych ludzi...
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 09:29   #6
sweetes_things
Rozeznanie

Teraz sie o tym mówi głośno ;>
A co sie dzieje? Młodziez ucieka w alkohol/narkotyki bo niemoze sobie poradzić ze swoimi problemami,jest ogromnaaa presja otoczenia,której niektórzy niewytrzymują,niewidza dla siebie przyszłości w tym kraju gdzie jest bezprawie i duzy procent bezrobocia.
Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ
Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ
Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM
Taka już jestem..i to właśnie jA
by Sweetes_things
sweetes_things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 10:00   #7
mania19
Zadomowienie

... Albo się poprostu nudzą Nie tzreba pochodzić z biednej lub patologicznej rodziny żeby brać ... Wiele bierze przecież dla zabawy, przygody, innego stanu umysłu a nie po to żeby oderwać się od problemów. Stereotyp dworcowego ćpuna już dawno umarł - teraz jest epoka "dzieci" z dobrych, bogatych domów bawiących się w najlepszych klubach na najlepszej koce ...
mania19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-31, 10:15   #8
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irysekk
Przykład - program Jerrego Springera ( czy jak on się tam zwie) pokazywane są w Polsce z roku np. 1992 i tam jest np. ukazywana prostytucja - 14lat temu to nie było tematem tabu w Wielkiej Brytanii
W Stanach gwoli ścisłości, ale nie o to chodzi, faktycznie masz rację - śmieszą mnie i denerwują te programy sprzed kilkunastu lat. Z tego, co się orientuję, to ten program nadal jest nagrywany, to jesli już to niech nadają u nas nowe odcinki...ehh, dobrze, że już nie mam kablówki, bo to rozpacz...
Stary 2006-03-31, 10:23   #9
cosma
Zakorzenienie

No właśnie."Amerykę odkryli"-że uczniowe biorą i piją. Kiedyś też to było.
Może tylko w mniejszym stopniu,ale było. A teraz na Uwadze udaja głupków.
cosma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 10:57   #10
mania19
Zadomowienie

Cosmo - w dużo mnieszym stopniu... Mam kolegów informatyków- 32, 33 lata którzy opowiadali mi , że jeszcze 10- 15 lat temu ciężko było załatwić zielone, nie mówiło się tyle o nim ... Teraz problemu nie ma żadnego ... Kwestia paru minut i masz dowóz pod chatę wszystko co zapragniesz
Stary 2006-03-31, 15:35   #11
Albertyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nineczka

Potem przelaczylam na polsat.. i program o 12, 13, 14, 15-latkach, ktore w galeriach poszukuja starszych facetow, ktorzy bede ich utrzymywac za seks. Co to sie dzieje?z tymi ludzmi, z tymi dziecmi
Ogladałam ten reportaz z TŻ i bylismy w szoku!!!

Nie sądze by to miało miejsce, gdy miałam 13-14 lat, bo miaam "niegrzeczne" koleżanki i żadnej z nich nie przyszłoby to do głowy!

Z dragami jest podobnie- były od zawsze, ale teraz sa łatwiej dostepne i w tym problem!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-31, 15:48   #12
nineczka
Wtajemniczenie

oczywiscie, ze problem zawsze byl ale nie w takim stopniu. Gdy ja mialam 13 lat- to przeciez byla 6-ta klasa- to jeszcze przynosilysmy lalki do szkoly!! Owszem, owszem, zaczynalo sie juz patrzenie na starszych facetow ale to bylo takie chichotanie z kolezankami, obserwowanie i mowienie o nich..i nic wiecej. W mojej klasie w podstawowce, zadna dziewczyna nie miala chlopaka nawet w 8-mej klasie. Pamietam jak kiedys stalysmy przed szkola i jedna z nas zaczela mowic, ze ktos jej sie podoba.. i ze moze bedzie to jej chlopak (ale chlopak z ktorym chodzi sie za reke, i po dlugim czasie dopiero caluje)..a my wszystkie w szkoku, ze ona chce miec chlopaka. My sie jeszcze wstydzilysmy facetow. A jesli chodzi o narkotyki, to w klasie byla jedna dziewczyna, ktora prawdopodobnie brala.. jedna na 30 osob.. a nie co piata!
Stary 2006-03-31, 15:50   #13
nineczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheer
W Stanach gwoli ścisłości, ale nie o to chodzi, faktycznie masz rację - śmieszą mnie i denerwują te programy sprzed kilkunastu lat. Z tego, co się orientuję, to ten program nadal jest nagrywany, to jesli już to niech nadają u nas nowe odcinki...ehh, dobrze, że już nie mam kablówki, bo to rozpacz...

Ja kiedys slyszalam, ze do tego programu sa angazowani aktorzy.. albo po prostu placi sie tym ludziom za robienie takich scen i opowiadanie takich glupich historii.
Stary 2006-03-31, 15:51   #14
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

Oglądam cały ten cykl Uwagi "szkoła jakiej nie znacie" (czy jak to sie tam nazywa) i dochodzę do wniosku że albo ja mam jakąs dziwną szkołę albo oni chodzą do najgorszych gimnazjów,zawodówek owszem,nie twierdzę że ten problem w ogóle nie istnieje ale bez przesady-jeszcze nie było w mojej szkole przypadku żeby ktoś przyszedł na zajecia pod wpływem narkotyków czy alkoholu.Ale fakty są takie że młodzież jest naparwdę coraz gorsza
Stary 2006-03-31, 18:26   #15
bierdonka
Wtajemniczenie

Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...

Cytat:
Napisane przez nati__xxx
Oglądam cały ten cykl Uwagi "szkoła jakiej nie znacie" (czy jak to sie tam nazywa) i dochodzę do wniosku że albo ja mam jakąs dziwną szkołę albo oni chodzą do najgorszych gimnazjów,zawodówek owszem,nie twierdzę że ten problem w ogóle nie istnieje ale bez przesady-jeszcze nie było w mojej szkole przypadku żeby ktoś przyszedł na zajecia pod wpływem narkotyków czy alkoholu.Ale fakty są takie że młodzież jest naparwdę coraz gorsza
zgadzam sie
bierdonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 18:44   #16
mania19
Zadomowienie

Bardzo wiele osób poprostu nie potrafi rozpoznać zachowania ludzi po "czymś"... Ja chodziłam przez rok do liceum prywatnego a potem przeniosłam się do jednej z lepszych szkół w mieście i w obu szkołach widziałam ludzi i zjaranych i naspeedowanych ... Przecież to nie oznacza od razu , że ktoś będzie się wyróżniał na pierwszy rzut oka dziwnymi oczami lub zacxhowaniem ...
Stary 2006-03-31, 19:03   #17
cosma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mania19
Cosmo - w dużo mnieszym stopniu... Mam kolegów informatyków- 32, 33 lata którzy opowiadali mi , że jeszcze 10- 15 lat temu ciężko było załatwić zielone, nie mówiło się tyle o nim ... Teraz problemu nie ma żadnego ... Kwestia paru minut i masz dowóz pod chatę wszystko co zapragniesz
Dlatego napisałam,że w mniejszym może stopniu,ale było.
Kiedyś nie tylko to było ciężej załatwić.
cosma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 19:42   #18
Madz!uHa
Zadomowienie

GG do Madz!uHa

U mnie co 3 znajomy handluje A poważnieojszy rynek jest albo w drugiej dizelnicy albo w Legnicy dopiero... Od zielonego aż po kompoty wszelkiego rodzaju :P

just take it and fly...
Madz!uHa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 20:27   #19
demetria
Rozeznanie

GG do demetria

Cytat:
Napisane przez mania19
... Albo się poprostu nudzą Nie tzreba pochodzić z biednej lub patologicznej rodziny żeby brać ... Wiele bierze przecież dla zabawy, przygody, innego stanu umysłu a nie po to żeby oderwać się od problemów. Stereotyp dworcowego ćpuna już dawno umarł - teraz jest epoka "dzieci" z dobrych, bogatych domów bawiących się w najlepszych klubach na najlepszej koce ...
i z tym się zgadzam, oj znam ogromna ilośc osób, które pala, a sa z dobrych domów pala tylko dla zabawy, mnóstwo, a prawie kazdy np u mnie w klasie próbował, nie wiem czy ze 2-3 osoby by sie znalazłay co nie próbowały

i jeszcze mnie zastanawia gdzie są te szkoły, w których pije sie na lekcjach zakłada nauczycielowi kosz na głowe itp. skąd to sie bierze????? bo u mnie jakos az takich escesów w skzole nie ma, największe to za palenie w kibelkach mandaty od strazy miejskiej

co do prostytucji............. nie rozumiem i nie zrozumiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-31, 20:29   #20
mania19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madz!uHa
U mnie co 3 znajomy handluje A poważnieojszy rynek jest albo w drugiej dizelnicy albo w Legnicy dopiero... Od zielonego aż po kompoty wszelkiego rodzaju :P
Ojj Madziuha ale masz sie fajnie ... U mnie nie ma kompotów... Może dałoby radę jakąś przesyłeczkę z Lublina ... no wiesz ...
Stary 2006-03-31, 20:38   #21
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Jestem studentką pedagogiki i bardzo się z tego powodu cieszę , bo może nawet jeśli nei będę pracowała w zawodzie to jestem świadoma pewnych rzeczy.
Smiem przede wszystkim obarczyc winą za narkotyki i alkoholizm i ogólna demoralizację młodzieży ich rodziców. Rozumiem, rodzice muszą pracować by zapewnić byt swoim dzieciom , ale dla mnie mama i tato zawsze mieli tą chwilkę by porozmawiać , by dowiedzieć się o moich problemach czy zauważyć że ze mną jest coś nei tak. Nigdy mnie nie ciągneło do używek które zmieniają świadomość.
Nie będę się tu dużo rozwodzić na ten temat , gdyż mogłabym pisać i pisać ale moim zdaniem powinny być nei tylko szkoły rodzenia ale też szkoły wychowania by każdemu rodzicowi wbić do głowy jak ważna jest chwila spokojnej rozmowy i jaką szczególną opieką nalezy otoczyć nastolatka.

I tak przypominaja mi się sytuacje któych sama byłam świadkiem. Wychowawca wzywa matke największego łobuza w klasie , z lekka sugeruje zeby rodzice porozmawiali z nim i daje jakies porady a rodzic pełen oburzenia " Co moj synek? pani mi tu glupoty plecie , moj synek jest grzeczny tylko jego koledzy są niegrzeczni". I tak dzieciak czuje się bezkarny a potem dorasta i ... dzieją sie wlasnei takie rzeczy.

Przypomniał mi się jeszcze jeden fakt. Dyrektorzy szkół ... niedawno oglądalam rowniez program wlasnie o alkoholizmie wsrod uczniow . Jeden chlopak nagral na komorce jak sobie piwko pociagaja ostro z psuzeczki a pani dyrektor po ogladnieciu stwierdzila ze to zarty , ze tam woda jest a piwo wylali.
Pozniej scenka jak nauczyciele siedzą w kolku i rozmawiają o tym że jeden uczen spi na lekcji ( najbardziej dobitny objaw palenia marihuany) a madra pani nauczycielka twierdzi ze taki senny bo poneidzialek rano- litosci.... gdzie oni studiowali pedagogike?
Nam tłuką że kiedy uczen jest w stanie zmienionej swiadomosci nalezy wezwac policje i zawiadomic rodzicow.
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
dora_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 21:01   #22
nineczka
Wtajemniczenie

ja rozumiem takich nauczycieli..to byli przede wszystkim nauczyciele ze starszego pokolenia, i nie sadze, ze w czasach kiedy oni chodzili na studia takie tematy byly poruszane. Wiadomo, ze zawsze byly narkotyki, wiadomo.. ale nie wierze, ze na taka skale jak teraz.

Patrzac na ten drugi program na Polsacie o tych "blacharach" (nowych slow sie ucze) odnioslam wrazenie, ze to wszystko jest spowodowane chcecia posiadania nowych rzeczy, na ktorych rodzicow nie stac. To ped do bycia "lepszym" dzieki nowej komorce, markowych butow, ciuchow. Gdy ja bylam w LO ( a bylo to z 10 lat temu) nie bylo wysigu kto ma fajniesze czytaj markowe ciuchy.. owszem, byl u nas w klasie jeden chlopak,ktory pochodzil z bardzo bogatej rodziny i nawet skarpetki mial firmowe.. ale on byl rowny i nie szpanowal tym co mial a my czesto smialysmy sie, ze wydaje tyle na skarpetki i nikt mu tych skarpetek nie zazdroscil. Nie bylo tylu fajnych, kolorowych rzeczy, ktore "obiecuja" nam bycie "lepszym, piekniejszym" , zaakceptowanym przez grupe.
Rodzice.. pewnie, w duzym stopniu to ich wina. Jedna z dziewczyn opowiadala, ze jak jej babcia zyla, to miala z kim pogadac a jak umarla, to zostala sama mimo mamy i taty.. i ze wlasnie po smierci babci zaczela wchodzic w zle towarzystwo. Na koncu dziennikarz zapytal sie, co on ma zrobic, zeby jego 12-letnia corka nie skonczyla tak jak ona.. A ta dziewczyna odpowiedziala "rozmawiaj z nia".
Zastanawiam sie tez, na ile rodzice maja wplyw na dziecko a na ile rowiesnicy. Czy rozmowy wystarcza? Czy mlodziez czesciej nie patrzy wlasnie na rowiesnikow czy tez starszych kolegow,ktorzy bardziej im imponuja niz rodzice?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości