|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() ile materiału ?
dzień dobry
![]() na razie mam nikłe pojęcie o szyciu, ale zamierzam to zmienić w niedługim czasie. obawiam się że największą abstrakcją będzie dla mnie oszacowanie jaką ilość materiału powinnam przygotować na zrobienie konkretnej rzeczy, tak by się nagle nie okazało, że brakuje mi tkaniny na pół rekawa czy nogawki ![]() będę wdzięczna za sugestie: np. rozmiar 40-42 - najchętniej na spodnie i spódnice (jakoś tak dziwnie mnie Bozia stworzyła, że jak góra dobra (40), to dół nie bardzo (42) i na odwrót ![]() pozdrawiam !! ![]() mari |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: ile materiału ?
Niestety, chyba nie ma prostej odpowiedzi, bo to zalezy od kroju danej rzeczy, od szerokosci materialu, i pewnie jeszcze od wielu innych czynnikow. Zazwyczaj przy wykrojach podane jest, ile potrzeba materialu o standardowej szerokosci 1,5 m (jesli sie nie myle).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
jeżeli materiał 1,5 to na spodnie kup długośc spodni + kilka centymetrów na podłożenie + kilka centymetrów na pasek , spódnica prosta 1 długośc , a rozkloszowana lub w kontafałdy 2 długosci , bluzki : długośc + długośc rekawa + kilka centymetrów na podłożenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
serdeczne dziękuję za cenne wskazówki !!
![]() już działam, bo żeby nauczyć się szyć trzeba... szyć i dziś jestem z siebie bardzo dumna ![]() pozdrawiam Was mari |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.