|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Rezygnacja z makijażu
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rezygnacja z makijażu
Ja czasem muszę odstawiać kolorówkę. I skóra nawet dobrze reaguje.
Tylko kremu muszę używać na noc- lubię Evree magic rose. I jakiegoś olejku, często biorę z tej serii albo inny, najlepiej różany, naturalny. Też sięgam po Iwostin Capillin- pianka do mycia i krem na dzień z zielonym pigmentem. Tak po tygodniu- dwóch skóra dobrze na taki detoks reaguje. A zaczerwienie to często od za częstego mycia, złuszczania, tarcia przy demakijażu, wysuszania i łuszczenia się skóry od podkładu i pudru. U mnie to po półtłustym kremie i olejkach przechodzi. Teraz mam np. olejek różany Vis Plantis. Tam różanego chyba 10% jest, ale wystarczy. Reszta to olejek makadamia bodajże. ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Na zaskórniki to u mnie sprawdza się duet z Bielenda -serum i krem Mezzo, ten niebieski. Ale po tym jest zaczerwienie bo skóra się troszkę złuszcza, delikatny kwas w tym jest. Albo umyć pianką Iwostin, nie dawać kremu i na noc punktowo na wszelkie zmiany parę razy Isana Young S.O.S. Albo jak zmian więcej to peeling enzymatyczny Lirene różowy i maseczka z białą glinka z AA.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja nie maluję się od kilku lat, czasem tylko korektor pod oczy
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Kiedyś używałam pudru i korektora, ale zrezygnowałam z tego i teraz chodzę całkiem saute, jedynie rzęsy maluję(ale i z tego chcę zrezygnować). I czuję się z tym dobrze. Cera(mieszana, ze skłonnością do alergii i rumienia) mi się poprawiła, nie mam prawie w ogóle zaskórników, jakaś krostka tylko przed okresem, ogólnie moja kapryśna skóra woli życie bez kolorówki. Zmieniłam też pielęgnację, krem tylko na noc i tylko gdy pojawiają się suche skórki, nie używam peelingów, tylko raz na tydzień szczoteczki do twarzy. Zauważyłam, że rzadsze ścieranie twarzy u mnie przełożyło się na mniejszą wrażliwość, skóra już nie histeryzuje i rzadziej się nadmiernie rumieni. Do mycia używam mydeł dla dzieci, krem-tłusty firmy Himalaya i nic więcej. Próbowałam różnych kremów, tych aptecznych też, olejków, ser, maseczek i makijażu, ale u mnie nie dały większego efektu. Minimalizm pielęgnacyjny, zdrowa dieta(bardzo polecam picie oleju lnianego) i nie kombinowanie zdecydowanie służą mojej cerze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
in love with life
|
Nigdy w zyciu bym nie zrezygnowala z makijazu
![]() Dodatkowo moja cera jakos tak sie dziwnie przestawila przez lata, ze jak mam makijaz to jest piekna, zero wagrow czy niespodzianek i po jego zmyciu dobrze wyglada, jest promienna. A jak przez kilka dni sie nie maluje to po 2 dniach sie jakies "eksperymenty" na skorze zaczynaja i potem nie wiem jak skore "uspokoic". Tak czy siak, makijaz mojej cerze sluzy ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja przez ostatnie kilka miesięcy odstawiłam całkiem makijaż (z przyczyn zdrowotnych byłam "uziemiona" w domu, używałam tylko kremu nic więcej) i szczerze mówiąc nie zauważyłam zbytniej różnicy jeśli chodzi o cerę... Zaskórników ani nie przybyło, ani nie ubyło. Poziom nawilżenia bez zmian, skłonność do podrażnień również.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ally5 Czas edycji: 2016-12-29 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ja kiedyś malowałam się codziennie, i to pełny makijaż - baza, kolorowe korektory, podkład, sztyft do konturowania, korektor pod oczy, brodę i nos, puder bambusowy na twarz, pod oczy puder babydream metodą bakingu, róż, bronzer, rozświetlacz, cienie, eyeliner, tusz do rzęs, farbka i cień do brwi. W wakacje zrezygnowałam z makijażu, został tylko eyeliner, tusz i farbka do brwi (nie mam naturalnych). było za gorąco żeby się malować. We wrześniu zrobiłam makijaż permanentny brwi i od tej pory wreszcie wyglądam normalnie, więc pociągniecie rzęs tuszem wystarczy. Ale tego mi się już nie chce robić, więc chodzę bez makijażu. Maluję się średnio raz w miesiącu, bo albo gdzieś wychodzę, albo po prostu mam taki humor.
Nie zauważyłam spektakularnych efektów, cera nadal się przetłuszcza, zaskornikow tyle samo, pryszczy niewiele. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mój obecny makijaż to róż, tusz, jasny kajahl na linię wodną i puder transparentny.
Zero podkładu i nie zamierzam do niego wracać. Na mojej tłustej cerze kolorowe tlenki wydają się w jakiś sposób albo powiększać wydzielanie sebum, albo tylko łącząc się z nim pogarszają wizualnie stan skóry tj uwydatniają powiększone pory, błyszczenie i nierówną strukturę. Odstawienie podkładu zbiegło się u mnie z postawieniem na pielęgnację dostosowaną do mojej tłustej cery tzn jednoczesną rezygnację z kremów na rzecz lżejszych formuł z konkretnymi składnikami aktywnymi. Dzięki temu podkład nie jest mi potrzebny i zdarza się, że ktoś jest bardzo zdziwiony, kiedy wychodzi w rozmowie na tematy urodowe, że go nie mam na sobie. Muszę jednak zaznaczyć, że nie miałam nigdy problemów z przebarwieniami, śladami zapalnymi po trądziku. Mój główny problem to łojotok i trądzik zaskórnikowy i tutaj odstawienie podkładu było dobrą decyzją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja musiałam zrezygnować w połowie grudnia z makijażu oczu. Źle się z tym czuję. 😐
wysłane telepatycznie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.