![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
"Nie patrz, jestem brzydka!" , czyli mieć naście lat w dzisiejszych czasach ;)
Cześć.
![]() Perfekcja to przepis na sukces. "Jeśli będziesz miała idealnie gładką twarz, długie, lśniące włosy, a twoja szafa nie domykać się od setek ciuchów z Zary, możesz liczyć na życiowe spełnienie. Naciągnij rodziców na parę vansów galaxy, dobierz do nich super obcisłe rurki i ruszaj w miasto - na pewno spotkasz wtedy kogoś fajnego." - tak odbieram wszędobylskie reklamy firm kostycznych i odzieżowych. Ponadto tylko nastolatki z bogatymi rodzicami, które mogą pozwolić sobie na perełki takie jak air-maxy, dizajnerskie bluzy mające wartość półrocznego kieszonkowego przeciętnego, młodego śmiertelnika, czy kosmetyki MAC-a, są popularne w internecie. Przyglądamy się z zazdrością siostom Janner, które na swoich "instach" bez przerwy publikują "idealne" zdjęcia, "idealnych" ubrań, "idealnych" makijaży i ogólnie - "idealnego" życia. Wszystko oczywiście podrasowane paroma aplikacjami na Iphony. Po naoglądaniu się pism modowych, instagramów, filmików na YT, popadamy w straszne kompleksy. A to wszystko dlatego, że atakuje nas wszechobecna promocja ociekającej plastikiem "perfekcji". Wartość naszych żywot świadczy ilość "lajków" pod profilowym na Facebooku. Jeśli takową fotkę machniemy Iphonem, "przefiltrujemy" odpowiednio, wcześniej oczywiście poprawnie ułożymy grzywkę i namalujemy idealne kreski, całą akcję zakończymy 100-lajkowym sukcesem. Gorzej jeśli nie mamy Iphona, ani lśniących włosów z idealnie wystrzyżoną grzywką. Wtedy pozostaje nam wyć po nocach i agresywnie informować wszystkich potencjalnych gapiów słowami "Nie patrz, jestem brzydka!" . ![]() Może dla nieco wcześniejszych pokoleń to, co napisałam wydaje się absurdalne, ale zapewniam was, że naprawdę tak teraz jest. ![]() Pozostaje tylko czekać na to, co stanie się z tymi "300-lajkowymi" ślicznotkami z facebooka za parę lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Nie patrz, jestem brzydka!" , czyli mieć naście lat w dzisiejszych czasach ;)
Cytat:
Więc nie wiem o co ci chodzi. Te osoby, które się tak zachowują gdyby nie to wykorzystywałby by ten czas młodości równie płytko i bezproduktywnie, więc co za różnica. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: "Nie patrz, jestem brzydka!" , czyli mieć naście lat w dzisiejszych czasach ;)
być może coś w tym jest, ale pewnie w jakichś skrajnych środowiskach. nie posiadam wielu modnych rzeczy i jakoś nikt mnie nie skazał przez to na ostracyzm społeczny.
nie przyglądam się z zazdrością tym siostrom ![]() ![]() nie posiadam żadnej z wymienionych przez Ciebie rzeczy, nie uważam się za brzydką i nikt nie uznał mnie poprzez to za gorszą ![]() choć przyznaję, gonitwa za lajkami, jak to ujęłaś, jest śmieszna, ale cóż ![]() trzeba się trzymać od tego na dystans, a wszystko z naszym poczuciem wartości będzie w porządku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Przeczytaj sobie "NO LOGO" Naomi Klein to zrozumiesz dlaczego tak jest.
Globalny nastolatek to nowy ideał klienta dlatego firmy na całym świecie lansują model nastolatka, który ma być głównym nabywcą ich towarów.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
dziękuję bogu że dorastałam naprawdę o te kilka lat szybciej bo by mi głowa eksplodowała a moim rodzicom portfel. teraz jest za dużo wszystkiego a wymagania rosną i rosną. za moich czasów szczytem lansu były vansy za 200 zł, teraz air maxy za 500 xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja tam tego Instagrama to na oczy nie widziałam, ale już domyśliłam się co może się tam znajdować. Ja w liceum miałam lepsze rzeczy do roboty niż pindrzenie się do zdjęć i oczekiwanie na lajki.
Moda dzisiejszych gimnazjalistów/licealistów też mnie czasem rozwala. Takie protesty,wojny się o mundurki toczyły, a dzisiaj i tak duża część tych osób wygląda tak samo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
drabineczka, air maxy są już passe, teraz najbardziej "lansiarskie" są buty new balance, obrzydliwe swoją drogą :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() btw dawno temu jak po ziemi biegały dinozaury to też był wielki boom na new balance ![]() a potem ja się jarałam vansami. to wszystko stare i odgrzewane, zmieniają się tylko ceny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Różnica polega na tym, że za naszych nastoletnich czasów mniej ludzi mogło "zaglądać" w nasze życie (mam na myśli instagramy/fejsa/blogi). Była nasza-klasa, portal dla ludzi z klasą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Co wy wiecie o życiu?
![]() Air force, jordany i maxy to jest SWAG ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
no w moim nastoletnim życiu to był epuls.pl xd i tam się bardzo uzewnętrzniali
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
jak to nie znasz epulsa!
boże on jeszcze żyje ![]() ciekawe kto z tego korzysta kiedyś jak vansy, to tylko slip-on ![]() http://shinysyl.com/wp-content/uploa...ty-slip-on.jpg niektórzy dalej to noszą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A kojarzycie poszkole?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za moich czasów szał był na to ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
niee, nie kojarze
ale wracając do tematu xd to jest straszne naprawdę, w dzisiejszych czasach ja się nie dziwię że dziewczynki mają kompleksy. kiedyś był to niewinny epuls, garstka osób, pięć znajomych na krzyż raz na jakiś czas oceniło ci fotkę i wysłało cmoka teraz lajki na fejsie, twity na twitterze, polubienia na instagramie, snapchat, to tamto siamto, wszędzie tylko wygięte ciałka, filtry, chude długowłose dziewczęta, super telefony drogie buty... ja wiem, to za moich czasów też było, to było zawsze, lans był ale teraz przybrał taką formę że stał się po prosty stylem życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
no teraz żeby być gwiazdą, to trzeba mieć pod focią powyżej 100 lajków
![]()
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Ja swoją przygodę z portalami społecznościowymi zaczęłam w wieku 8 lat, oczywiście na naszej klasie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pewnie wiele osób korzystało z epuls'a, ja po prostu nie byłam aż taka "do przodu" i długo nie miałam neta w domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie zapominajmy o vlogu na youtubie. serio, jezu, oszalałabym, cieszę się że już nie mam parcia ani moi znajomi na bycie superhiper hej do przodu bo bym nie nadążyła z tym wszystkim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Też myślałam, że ten problem z patologicznym dbaniem o własny wygląd jest przesadzony ale parę miesięcy temu miałam okazję poznać takie środowisko dziewczyn (bardzo patologiczne zresztą), gdzie ilość posiadanych par butów jest wyznacznikiem wartości. Dodam, że nastolatką nie jestem i nie jest to problem tylko i wyłącznie nastolatek. Ja takich ludzi olewam i unikam jak ognia, bo mogą robić innym ludziom niezłą wodę z mózgu a do tego upokorzyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja w wieku 8 lat razem z kolegami kradłam jabłka sąsiadce, a potem je "sprzedawałam" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja w wieku 8 lat ściągałam dollsy z internetu i je kolorowałam, w wieku 10 chyba już grałam w simsy. już nie demonizujmy ![]() problem w tym że szybki postęp technologiczny sprawia że odczuwasz przepaść. ale tak nie jest :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.