Zydzi i chrzescijanie maja nosic opaski w Iranie. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-20, 11:51   #1
nekome
Zakorzenienie

Zydzi i chrzescijanie maja nosic opaski w Iranie.

Zobaczcie co przeczytalam na stronie GW. Ja wiem, ze Iran jest daleko i w zasadzie "to nie nasz problem" ale to sie moze rozwinac!!!

Kontrowersyjne prawo przyjął właśnie irański parlament

Żydzi mają nosić opaski żółte, chrześcijanie czerwone, a zaratustrianie niebieskie - o takiej przyjętej właśnie irańskiej ustawie poinformował wczoraj kanadyjski dziennik "National Post". Musi je jeszcze zaakceptować duchowy przywódca Iranu Ali Chamenei.

Irański parlament przegłosował nowy nakaz w tym tygodniu. Opaski mają służyć identyfikacji mniejszości religijnych w muzułmańskim Iranie po to, by wyznawcy Allaha mogli unikać kontaktu z niewiernymi.

Parlamentarzyści zdecydowali też, że wszyscy obywatele tego kraju mają obowiązkowo nosić standardowy islamski strój. - To reminiscencje Holocaustu. Iran zbliża się coraz bardziej do ideologii nazistowskiej - powiedział w rozmowie z kanadyjskim dziennikiem rabin Marvin Hier z Centrum Szymona Wiesenthala w Los Angeles.

Ali Behroozian, irański emigrant mieszkający w Toronto uważa, powiedział, że prawo może wejść w życie już w przyszłym roku. Jego zdaniem opaski spowodują, że w szyickim Iranie mniejszości religijne będą jeszcze bardziej dyskryminowane niż ma to miejsce teraz. Projekt szokującego prawa został przygotowany już dwa lata temu, ale utknął w parlamencie. Dopiero na żądanie prezydenta Ahmadineżada powrócono do obrad nad nim.

W sprawie nakazu noszenia opasek Centrum Wiesenthala napisało już protest do sekretarza generalnego ONZ Kofi Annana. - Świat nie powinien tego ignorować. Świat przez wiele lat ignorował Hitlera, który był postrzegany jako demagog - przypomniał rabin Hier. - To oburzające, będziemy zabiegać o zniesienie tego przepisu - powiedział wczoraj premier Australii John Howard, który akurat przebywa w Kanadzie i przeczytał artykuł w "National Post".
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 11:57   #2
Ally83
Zakorzenienie

Dot.: Zydzi i chrzescijanie maja nosic opaski w Iranie.

Historia lubi sie powtarzać...
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 12:07   #3
aniielica
Zakorzenienie

To samo pomyślałam... Masakra... Teraz dopiero się zacznie
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 12:24   #4
króliczek
Zakorzenienie

Jak w obozach koncentracyjnych
SKANDAL.
Zaczynam nie lubić muzułmanów.
króliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 13:57   #5
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez króliczek
Jak w obozach koncentracyjnych
Lub w Warszawie z czasow okupacji.
Stary 2006-05-20, 14:57   #6
jessy
Zakorzenienie

Mówiłam już wcześniej, że nie homoseksualistami, ale właśnie Muzułmanami należy sie przejmować. Niestety w Europie mamy ich na własne życzenie... Co do tego przepisu to nie wiem co powiedzieć. Trochę mnie "przytkało", jak to przeczytałam. Tylko Adka, Benka i Józka mi tu brakuje i bedzie come back wielkiej trójki. Boże przeciez to jest typowe zachowanie dla nazistów. Przepraszam, czy znowu mamy rasę Panów (Muzułamnie) i reszty, którą trzeba wytłuc? W jakich ja czasach żyję...
Stary 2006-05-20, 15:04   #7
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jessy
Mówiłam już wcześniej, że nie homoseksualistami, ale właśnie Muzułmanami należy sie przejmować. Niestety w Europie mamy ich na własne życzenie... Co do tego przepisu to nie wiem co powiedzieć. Trochę mnie "przytkało", jak to przeczytałam. Tylko Adka, Benka i Józka mi tu brakuje i bedzie come back wielkiej trójki. Boże przeciez to jest typowe zachowanie dla nazistów. Przepraszam, czy znowu mamy rasę Panów (Muzułamnie) i reszty, którą trzeba wytłuc? W jakich ja czasach żyję...
Jacyś wizjonerzy przepowiadali starcie chrześcijaństwa z islamem Patrząc jak wiele jest radykalizmu wśród muzułmanów nie mamy co myśleć o spokojnym przebiegu tego starcia
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 15:05   #8
soni
Raczkowanie

te kraje rozwijają się trochę wolniej , więc nic dziwnego , że dochodzą do etapu , który europa przeszła wiele lat wcześniej , dopiero teraz
soni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 15:08   #9
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soni
te kraje rozwijają się trochę wolniej , więc nic dziwnego , że dochodzą do etapu , który europa przeszła wiele lat wcześniej , dopiero teraz
Tak, ale postep techniczny jest zaawansowany i ekspansja takich pogladow bedzie o wiele latwiejsza, jak rowniez 'swieta wojna' bedzie latwiejsza do przeprowadzenia z odpowienim zapleczem technicznym.
Stary 2006-05-20, 15:14   #10
sylka31
Przyczajenie

Pod przewodnictwem Romka, Jarka i Leszka niedługo w Polsce może dojść do sytuacji, że żydzi i muzułmaie będą chodzić z opaskami... (o homoseksualistach nie wspomnę; pewnie ich już nie będzie)
Stary 2006-05-20, 15:17   #11
jessy
Zakorzenienie

Właśnie, jak pisze Nekome, teraz nie będziemy się bić szabelkami, czy małymi bombkami, ale atomówkami i bronia bakteriologiczną, która jest o wiele gorsza, wierzcie mi. BTW kto ma "archiwalne zbiory" ospy? Rosja i USA, a wiadmo jak to z Rosją jest. Epidemia ospy jest możliwa już teraz, bowiem Polska jest jednym z nielicznych krajów, gdzie szczepienia na tę chorobę są obowiązkowe (a może były?).
Piszecie, że to ich sprawa, bo są mniej rozwinięci technologoicznie. Otóż jak sama II wojna światowa wskazuje, ze jest to rónież nasz problem, bo IIWŚ była najpierw wojną POLSKI Z NIEMCAMI, potem Europy. A na końcu również ŚWIATA.
Stary 2006-05-20, 22:15   #12
soni
Raczkowanie

oczywiste , że ten problem dotyczy nas i może nas boleśnie dotknąć
Stary 2006-05-20, 22:27   #13
BERRY21
Zadomowienie

Przeraza mnie taka nietolerancja... To straszne, znakowac ludzi jak jakies bydlo.
Jak tu rozumiec takich ekstremistow religijnych? Tolerancja tolerancja, ale uwazam ze na sygnaly takiej nienawisci (nie chodzi mi tylko o opaski) trzeba reagowac.
Boje sie tylko, ze jeszcze wiecej ludzi uprzedzi sie do wyznawcow Islamu- trzeba pamietac, ze oprocz tych ekstremistow sa tez normalni ludzie, ktorzy wyznaja Islam, ale niekoniecznie nienawidza Zachod, Chrzescijan czy Zydow.

Przykre to... Polska jest niby taka nietolerancyjna, ale ostatnio jest juz lepiej- nie niszczmy tego uprzedzajac sie do calej kultury muzulmanskiej.

Tak jeszcze sobie pomyslalam- Papiez Jan Pawel II byl otwarty na inne religie, tyle osob go sluchalo w Polsce, a tak niewiele sie od niego nauczyli...
Sama staram sie rozumiec ludzi o roznych pogladach, ale bywa ciezko, np bo jak mozna "w imie religii" zabijac tyle osob (WTC, Irak, zamachy w Izraelu) ???

Edytowane przez BERRY21
Czas edycji: 2006-05-21 o 00:14
BERRY21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 23:00   #14
natii4
Zakorzenienie

Ja odpowiem na ten wątek inaczej. Denerwuje was nietolerancja Iranu,ale same wypowiadacie się w sposób nietolerancyjny wobec islamu. Po 11 września był zmasowany atak na wszystkich muzłumanów,teraz po jakiś 3 latach spokoju znowu się zaczyna....
Denerwuje mnie kiedy ktoś podchodzi do drugiego człowieka tylko i wyłącznie patrząc na jego wiarę. Muzłumanin muzłumaninowi nie równy-tak samo jak katolik katolikowi. Mój dziadek zawsze powtarzał,że w czasie wojny więcej złego się wycierpiał od innych Polaków niż od Niemców u których pracował. Powtarzał zawsze,że nie wszyscy Niemcy byli źli i krzywdzące jest takie ich traktowanie. To samo tyczy się muzłumanów. Nie wszyscy są aż tak radykalni, nie wszyscy uważają Żydów czy Chrześcijan za złych. Wszystko zależy od kraju, od kultury w jakiej wyrośli, od tego jakie mieli wzorce itp itd.

Na koniec jeszcze jedna ciekawostka-nasi polscy muzłumanie żyją tu od X wieku-od czasów kiedy Polska stawała się krajem chrześcijańskim. Muzłumanie na naszych teranach są tak samo długo jak Chrześcijanie. To chyba o czymś świadczy. Tyle lat żyjemy razem na tym teranie,a niektórzy trwierdzą,że muzłumanie są źli i są daleko w tyle za "cywilizowanymi" krajami

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 23:06   #15
nekome
Zakorzenienie

Ja wypowiadam sie o muzulmanach - ekstremistach i o ich parciu do konfrontacji silowej ze swiatem judeo-chrzescijanskim. Konforntacji,ktora uzasadniaja religia i swieta wojna.
Stary 2006-05-20, 23:20   #16
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nekome
Ja wypowiadam sie o muzulmanach - ekstremistach i o ich parciu do konfrontacji silowej ze swiatem judeo-chrzescijanskim. Konforntacji,ktora uzasadniaja religia i swieta wojna.
Ale sama przyznaj,że cierpi na tym cały krąg muzłumański,bo zwykły człowiek nie robi rozróżnienia-ekstermista i nie-ekstermista tylko wszystkich muzłumanów do jednego worka. Wszyscy są beee i potem jest medialna nagonka. Przy problemie 11 września też chodziło o ekstermistów i jak wyszło?? Wszyscy muzłumanie byli postawieni w złym świetle,wszyscy byli podejrzewani o to,że będą robić ataki w innych krajach

Co do Iranu to problem polega, brzydko mówiąc, na wpierniczaniu nosa w ich sprawy,czyli badania nad bronią.Jakby się UE,ONZ i inne tego typu organizacje się nie mieszały to nie byłoby takich reakcji Wiem,że ktoś mi zarzuci,że jakby się nie wpieprzali to potem byśmy załowali,bo oni w nas bombą wycelowali ,ale taka jest prawda. Chrześcijanie wpierniczyli się do Afganistaniu i Iraku,bo mają broń,która nas wszystkich zabije-jaki tego efekt był/jest każdy widzi Broni brak, totalny chaos w tamtych krajach i pytam po co Odnosząc się do tego co napisałaś to Amerykanie dążyli do zbrojnej konfrontacji ze światem islamskim.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-21, 09:40   #17
Sophie86
Zadomowienie

Natii4 ma racje.
Zreszta,ktos jest winny nagonce na Zydow, chrzescijan. Przeciez to nie oni prowokuja do tego,zeby odcinac sie od nich i spychac na margines spoleczenstwa. Dziwi mnie przeciez to, ze moralnosc muzulmanska,chrzescijansk a i zydowska sa wspolne w wielu kwestiach,wiec na pewno nie chodzi o zgorszenie,niewlasciwe obyczaje.
A te opaski...Tak ku przestrodze ? Niebezpieczni niewierni, gryza ,zabijaja, niszcza ?
Zagadnienie samego dzihadu jest ciekawe.Po pierwsze to ma byc walka z samym soba, zlymi nawykami, przyzwyczajeniami, trudem zycia codziennego.Tyle,ze najprosciej jest tlumaczyc to poeiwrzchownie i zabijac innych...

Once I wanted to be the greatest

Edytowane przez Sophie86
Czas edycji: 2006-05-21 o 11:14
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-21, 10:22   #18
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sophie86
Zagadnienie samego dzihadu jest ciekawe.Po pierwsze to ma byc walka z samym soba, zlymi nawykami, przyzwyczajeniami, trudem zycia codziennego.Tyle,ze najprosciej jest tlumaczyc to poeiwrzchownie i zabijac innych...
Dokladnie. Kazda idee mozna wypaczyc i tak robia ekstremisci, ktorzy -w zwiazku z postepem technicznym- maja coraz wiecej mozliwosci do realizacji swoich planow.
I takich ekstremistow - w mojej opinii- nalezy sie obawiac. Nie wnikam w to, jak do tego doszlo,ze maja takie a nie inne poglady oraz takie a nie inne sposoby dzialania - po prostu mam swiadomosc zagrozenia z tego plynacego.
Dla jasnosci powtorze : Nie przylepiam etykietki 'niebezpiecznych' wszystkim muzulmanom. Za niebezpiecznych uwazam ekstremistow.
Stary 2006-05-21, 10:49   #19
jessy
Zakorzenienie

Tak mi też chodzi o ekstremistów. A, że nie wszyscy są "źli" to oczywiste. Kuzyn mojej prabaci został rozstrzelany przez Niemców podczas II WŚ, oczywiscie bez możliwości kontaktu z rodziną. No i jakiś Niemiec z plutonu egzekucyjnego zadał sobie trud odszukania rodziny i prezkazania jej listu i ostatniego zdjęcia, czym ryzykował kulką w łeb. Oczywiście to go nie usprawiedliwia od dokonanego czyny, bo strzelił, ale z drugiej strony jakby nie strzelił to by jego zastrzelono. Nie oszukujmy się tak było. Oprócz nazistów w wojnie brali udział ludzie, którzy musieli to robić. Altruistów jest mało... Zresztą Niemcy nie byli tacy źli, gorzej z Bolszewikami... Przepraszam za off topic
Stary 2006-05-21, 11:11   #20
soni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natii4
Tyle lat żyjemy razem na tym teranie,a niektórzy trwierdzą,że muzłumanie są źli i są daleko w tyle za "cywilizowanymi" krajami
a nie są ? nikt nie twierdzi przecież , że muzłumanie są źli . jednak polityka krajów muzłumańskich jest trochę zacofana i trudno się z tym nie zgodzić . tak na marginesie , mam wielu dobrych znajomych muzłumanów , bo rozumiem , że aluzja była do mnie . jestem tolerancyjna .
nie można popadać w druga skrajność i w imię politycznej poprawności zamykać na wszystko oczy .
Stary 2006-05-21, 11:26   #21
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez natii4
Ale sama przyznaj,że cierpi na tym cały krąg muzłumański,bo zwykły człowiek nie robi rozróżnienia-ekstermista i nie-ekstermista tylko wszystkich muzłumanów do jednego worka. Wszyscy są beee i potem jest medialna nagonka. Przy problemie 11 września też chodziło o ekstermistów i jak wyszło?? Wszyscy muzłumanie byli postawieni w złym świetle,wszyscy byli podejrzewani o to,że będą robić ataki w innych krajach

Co do Iranu to problem polega, brzydko mówiąc, na wpierniczaniu nosa w ich sprawy,czyli badania nad bronią.Jakby się UE,ONZ i inne tego typu organizacje się nie mieszały to nie byłoby takich reakcji Wiem,że ktoś mi zarzuci,że jakby się nie wpieprzali to potem byśmy załowali,bo oni w nas bombą wycelowali ,ale taka jest prawda. Chrześcijanie wpierniczyli się do Afganistaniu i Iraku,bo mają broń,która nas wszystkich zabije-jaki tego efekt był/jest każdy widzi Broni brak, totalny chaos w tamtych krajach i pytam po co Odnosząc się do tego co napisałaś to Amerykanie dążyli do zbrojnej konfrontacji ze światem islamskim.
Zgadzam się w pełni
windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości