|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Stare ---> Nowe
Mam nadzieję, że nie było takiego wątku, bo przyznam, że przejrzałam ich wiele i nie znalazłam nic ciekawego.
Ponieważ lada moment minie przedświąteczna gorączka malowania jajek pomyślałam, że później też coś trzeba robić. I tu wielka prośba. Mam w domu masę starych książek (podręczniki, książki techniczne, etc), które ze względu na wiek wyglądają już okropnie. Nie chcę ich wyrzucać, bo czasem coś się przydaje, nie mogę upchnąć je w szafce, bo miejsca brak, a na nowe oprawy wydałabym fortunę. Macie jakieś pomysły jak je odnowić? Najlepiej w jakiś trwały sposób. Sama szukałam kiedyś czegoś i jedyne co znalazłam to pięknie wyglądające książeczki owinięte w jednokolorowy papier ozdobny. Książki były ustawione po 5-6 z jednego koloru, potem inny kolor i tak do końca półki. Całość tworzyła tęczę. Fajny efekt, ale nietrwały ![]() Może Wy coś wymyślicie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Stare ---> Nowe
o tez bym chetnie jakos odnowiła ksiązki. narazie tez mam tylko obłozone papierem kolorowym . moze ktos ma jakis fajny pomysł ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Może kupic w ciucholandzie za grosze ciuch z milutkiego materiału i tym go obic? Nic innego na razie nie wpada mi do głowy, ale jak coś wymyślę to dam znac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Też się kiedyś nad tym zastanawiałam, ale starych książek mam naprawdę sporo i nie wiem czy to dałoby ciekawy efekt ![]() 1)Pomyślałam o decu, ale nie wiem czym pomalować okładkę, żeby jej nie uszkodzić. Można wtedy nakleić na kilka grzbietów fragmenty jednego obrazka i powstanie ciekawa dekoracja. 2)Myślałam też o uszyciu jeansowych okładek ale za bardzo przytłoczy to resztę pokoju. Myślę więc, że trzeba będzie połączyć kilka "pomysłów". Tylko nie mam żadnego pomysłu jak to zrobić, żeby się nie "gryzło" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Pomysł z decu bardzo fajny, ale pewnie będzie dość pracochłonny.
Jak na coś wpadne to dam znać.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Tak Decu byłoby super i można by dobrać pasujące do siebie kolory i po pomalowaniu lakierem byłoby trwałe, tylko nie wiem jak "miękką" oprawę wyrównać (niektóre książki mają jakieś załamania) a potem np pomalować. A może samo malowanie by wystarczyło? Tylko czy to nie rozmoczy okładki? a może najpierw owinąć książki jakimś papierem? rozwiązałoby to problem nierówności, tylko nie wiem czy miałoby to sens?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę że fajnym pomysłem jest właśnie obłożenie ich jednokolorowym papierem i ustawienie "w tęczę" - tylko mozna np. kupic takie okładki samoprzylepne (taką folię bezbarwną samoprzylepną) i je obkleic - zawsze to już trwalsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
CraftMod
|
Mozesz też zamiast kolorowego papieru użyć pozostałości tapet, może nie jest to super rozwiązanie, ale tapeta jest mocniejsza od np. papieru do pakowania. Ja obłożyłam mojemu tż zeszyt z którego często korzysta tapetą zmywalną i super się trzyma, tapeta jets mocna i dość gruba, a do tego można ją umyś, jak się zabrudzi.
Popieram pomysł ułożenia kolorami, bardzo łądnie wygląda. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:15.