|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 67
|
![]() Zupa z porów i czerwonej soczewicy![]() ![]() ![]()
__________________
![]() ![]() Edytowane przez Daytona3 Czas edycji: 2006-05-29 o 10:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 67
|
Dot.: Zupa z porów i czerwonej soczewicy
W końcu znalazłam ten przepis
![]() ![]() ![]() Zupa porowo- soczewicowa: Składniki: 1 por, 4-5 ziemniaków, garść czerwonej soczewicy, jogurt naturalny, kostki rosołowe Knorr (można pominąć), sok z cytryny, sól, pieprz, czerwona papryka. Ziemniaki i por kroimy, podsmażamy w garnku na łyżce oleju. Zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dorzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką oraz odrobiną soku z cytryny. Zabielamy połową kubeczka małego jogurtu. Naprawdę smaczna i zdrowa - polecam !!! ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Wiadomości: 27
|
Dot.: Zupa z porów i czerwonej soczewicy
Brzmi bardzo smakowicie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 67
|
Dot.: Zupa z porów i czerwonej soczewicy
Ja ostatnio użyłam śmietanki 30% zamiast jogurtu, na koniec wrzuciłam kilka ząbków czosnku i posiekany koperek, jeszcze przed tym zmiksowałam. Zupka wyszła pyszna, szczególnie smakowała nam na drugi dzień - jeszcze raz polecam na zdrowie
![]() ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 414
|
Dot.: Zupa z porów i czerwonej soczewicy
Ja zrobiłam tą zupke w wersji light. Do buliony warzywnego wrzuciłam bez podsmażania pokrojonego pora, cebulkę ,czosnek,marchewke grubo startą. Po ugotowaniu nie dodałam smietany. Nie dałam tez soku z cytryny, za to dodałam troche soku ze świezej pomarańczy i zupka wyszła świetna.
Zgadzam się z Daytoną3, że zupa smakuje szczególnie dobrze na drugi dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 343
|
Dot.: Zupa z porów i czerwonej soczewicy
Uwielbiam tę zupkę
![]() ![]() ![]() Można ją modyfikować dodając inne warzywa. Ya ostatnio zrobilam zupkę tym samym sposobem z 6 rodzajów grochów i fasol (czerwona soczewica, ciecierzyca, fasola jaś, groszki adzuki, i inne (nie wiem czy są one dostępne w Polsce..), dodałam też marchewke i kukurydzę (z puszki ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
*szczęście należy do tych, którzy w nie wierzą* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 67
|
![]()
Cieszę się że smakuje i może być bazą do Waszych eksperymentów. Skorzystam z podanych wskazówek. Arielko napisz może po kolei co Ty robisz z tymi składnikami bo chyba każdy z nich ma inny czas gotowania, może nawet trzeba niektóre z nich namoczyć?
![]() ![]() ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:42.