|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Zwierzę dla dziecka
Witam.
Moja 5,5 letnia jest miłośniczką zwierząt. Marzy o psie, jednak w tej chwili nie mamy warunków na psa. I myślę o jakimś innym zwierzątku dla niej. Agata jest dziewczynka odpowiedzialna (jak na 5 latke) i delikatna w stosunku do zwierząt. Mamy w domu kotkę. Agata dba o nią, jednak kocica jest bardziej moja, A. toleruje. No i myślę nad jakimś zwierzakiem. oczywiście zdaję sobie sprawę że większość obowiązków spadnie na mnie😉 Chciałbym żeby to był zwierzak, który lubi pieszczoty, głaskanie, zabawę. Myślałam o króliku miniaturce? Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zwierzę dla dziecka
Cytat:
jakkolwiek to dziwnie nie brzmi to ja bym się zastanowiła np. na szczurem domowym (nie mają nic wspólnego ze szczurami, które kojarzymy z kanałów a do tego są bardzo inteligentne i towarzyskie), ewentualnie świnką morską ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Właśnie zaczęłam czytać o króliku i go skreślilam z listy. Dużo dobrego czytam właśnie o świnkach. Muszę więcej poczytać
Dziękuję za rady ☺ Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Królik absolutnie - to zwierzak, który potrzebuje spokoju.
Świnka morska - oczywiście ![]() Jeśli masz kota, to ja bym po prostu przygarnęła drugiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja tez stoje przed dylematem zwierzatka dla 5-latki, wybor miedzy chomikiem a szczurkiem dumbo. Podobno szczurki te sa bardziej przyjacielskie i sie przywiazuja do czlowieka, (bardziej niz chomiki) przypominaja tego szczurka z bajki ratatuj, ma bardzo puszyste futerko, tylko ten ogon, no jak u szczura
![]() Niestety jedno i drugie zyje okolo dwoch lat :-( Ale nie wiem czy twoja kotka zaakceptowalaby takiego gryzonia.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Chomik dla dziecka to mocno chybiony pomysł - słabo się oswajają, maleńkie (więc łatwo uszkodzić) i właśnie - weźmiesz dla małego dziecka przyjaciela, który umrze po 2 latach? Okrutne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;69278346]Chomik dla dziecka to mocno chybiony pomysł - słabo się oswajają, maleńkie (więc łatwo uszkodzić) i właśnie - weźmiesz dla małego dziecka przyjaciela, który umrze po 2 latach? Okrutne.[/QUOTE]
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Mieliśmy kiedyś królika na przechowanie, to się go bała. Kilka lat żyła z psem. Myślę że by się przyzwyczaila i olewala.
Ale ciągle mi chodzi po głowie, że może jednak małego pieska przygarnac. Ale na to nie chce się zgodzić mąż, tzn. nie dopóki Agata nie zacznie sama wychodzić na dwór. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Świnki to kochane zwierzątka ale lepiej trzymać dwie samiczki lub parkę osobno żeby nie mieć co chwilę młodych. Mimo wszystko uważam że mało która prawie 6 latka jest wystarczająco "odpowiedzialna" na świnkę, te które znałam żyjące w dziecięcych domach żyły "dziwnie" krótko. Świnki muszą mieć całkiem spory domek, możliwość wybiegania się i gryzienia, mieć często posprzątane - rozumiem że ty się tym zajmiesz? mało która 6latka sprząta po zwierzątku
![]() Dobrze zaopiekowane świnki żyją ok 7 lat, są dużymi pieszczochami ( ale mają swoje charakterki więc może się trafić nieprzytulas) i reagują na swoje imię ![]() Chomika odradzam - w dzień śpi, w nocy hałasuje itp.
![]() |
#11 |
Naczelna Nastolatka
|
Pieska, nawet małego, NIE POWINNO wyprowadzać dziecko. Nastolatek taki starszy już może.
wysłane telepatycznie
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dlaczego? U mnie na osiedlu często widuje 4 czy 5 klasistki wprowadzające psy.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Wiesz, ja widuję pijaków szczających pod murem - czy to znaczy, że tak można?
![]() Kwestia odpowiedzialności - pies może ugryźć, może nagle stać się agresywny. Nawet ten najspokojniejszy. Ale dziwnym trafem dzieci wyprowadzają przeróżne rasy psów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Naczelna Nastolatka
|
Bo to nieodpowiedzialne. To że ktoś tam robi nie oznacza że to dobry pomysł. Co zrobi dziecko jak pies wyjdzie z obroży i zacznie uciekać, jak zaatakuje psa inny pies, kiedy pies zacznie sikac komuś na auto albo zrobi kupę pod blokiem i ktoś zacznie krzyczeć na dziecko? Nie i jeszcze raz nie. Z psem powinna wychodzić osoba ogarnieta i odpowiedzialna A nie dziecko.
wysłane telepatycznie
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ja nie mówię że można, nigdy nie miałam psa i tylko pytałam. Faktycznie jak tak teraz pomyślę, to przychodzi mi do głowy kilka nieciekawych scenariuszy
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja Ci mówię jako osoba która ma psy od kilku lat. Naprawdę są takie sytuacje ze trudno je przewidzieć a wtedy masz bezradne dziecko i bezradnego psa. Weź pod uwagę ze ludzie są walnieci. Potrafią cudzego psa próbować wypiac z obroży albo wołać z drugiej strony ruchliwej ulicy. Pies może kota zobaczyć i próbować za nim wejść na drzewo.
wysłane telepatycznie
![]() |
#17 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
osobiście odradzam małe rasy przy małym dziecku - to jest jak z królikiem, wyglądają uroczo, wydają się słodziutkie ale wiele małych ras źle reaguje na dzieci plus dodatkowo dochodzą jeszcze problemy takie jak: - małego psa łatwiej "uszkodzić" niż dużego, dziecko - nawet spokojne i delikatne, może takie pieska nieświadomie skrzywdzić - małe psy nie zrobią raczej dużej krzywdy dorosłemu nawet jak ugryzą ale już małe dziecko mogą skrzywdzić jeżeli pies to dobrany tylko pod kątem charakteru ![]() Cytat:
![]() nawet jak pies mały to może się zerwać ze smyczy (chwila nieuwagi, luźniejsze przytrzymanie smyczy) i np. dziecko gotowe wbiec na ulicę za pieskiem, do pieska może się wyrwać pies innej osoby na spacerze albo może za nim krążyć jakiś bezdomny pies - chwila i tragedia gotowa, pies może spowodować jakieś szkody z którymi dziecko sobie nie poradzi (uszkodzić coś), do psa mogą podchodzić inne dzieci na które pies może źle zareagować itp itd... Cytat:
![]()
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2017-01-05 o 11:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Naczelna Nastolatka
|
Labrador a nie lablador. To tak na marginesie.
A poza tym to ja bym bardzo bardzo uważała z tymi stereotypami ze jakaś rasa jest dobra do dzieci. Żaden pies nie jest dobry do dzieci. wysłane telepatycznie
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Pies ma być dla naszej rodziny, nie dla dziecka. A właściwie być jej częścią, tak jak nasz kot, którym opiekujemy się wszyscy, choć ja jestem tym opiekunem nadrzędnym, podobnie byłoby z psem. Ale to rozważania hipotetyczne. Póki co pies nie wchodzi w grę.
Poważnie myślę o śwince Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a dla dzieci to generalnie żadne zwierzę nie jest dobre ![]() ![]() ![]() freya_ka jeżeli kot nie miał faktycznie większych problemów z małymi towarzyszami to świnka wydaj się najbardziej optymalną opcją
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Naczelna Nastolatka
|
Charakter charakterem ale dorosły Golden czy labrador to jest duży i silny pies, który dziecko może przewrócić samym machaniem ogona. Plus to rasy pracujące, trzeba im dac zajęcie żeby same sobie go nie znalazły.
wysłane telepatycznie
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wciąż lepsze niż chociażby popularne do niedawna yorki, które absolutnie się do kontaktów z małymi dziećmi nie nadają mimo, że machnięciem ogona ich nie przewrócą i nie powiedziałam "charakter charakterem" - bo akurat charakter jest najistotniejszy, łatwiej ogarnąć psa z odpowiednim charakterem nawet przy dużym gabarycie niż mieć problemy z charakterem przy małym gabarycie (chyba, że ktoś wyznaje zasadę, że jak pies "fika" to go weźmie pod pachę i zamknie w pokoju to takim osobom pewnie się wtedy faktycznie mały pies wydaje wygodniejszy ale to taka osoba nie powinna psa w ogóle mieć)
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2017-01-05 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Zwierzę dla dziecka
Co to w ogóle za pomysł? Zwierzę dla dziecka? ZWIERZĘ TO NIE ZABAWKA. Co za babska.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Najlepszy zwierzak dla dziecka to taki pluszowy.
Nie będzie cierpiał jak trafi na śmietnik albo do lasu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.