|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Który składnik odpowiada za "trupią nutę"
Bardzo nurtuje mnie zagadka zapachu trupa, czy też jak kto woli padliny, psującego się mięsa itp w perfumach. Wiem, że nie jestem jedyną osobą, której Angel śmierdzi trupio dzisiaj podobne doznania miałam wąchając Dune. Wcześniej inne angelowate (np Innocent) wzbudzały we mnie obrzydzenie organiczne, atawistyczne, musiałam prędko uciec od tej zgnilizny, bo miałam odruchy wymiotne.
Pewnie to brzmi ekstremalnie dla miłośniczek zapachu, na innych ludziach (np w autobusach) po prostu mi się nie podoba, ale na papierku, z bliska budzi we mnie niebywałą odrazę i jestem BARDZO ciekawa jaki mix jakich składników może odpowiadać za taką nutę w perfumach. Może znawczynie rozwiążą tę zagadkę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Który składnik odpowiada za "trupią nutę"
Ciekawe pytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Sabbath na swoim blogu twierdzi, że te dziwne nutki Angela to kumaryna + helional ![]() http://www.sabbathofsenses.com/2011/...gler.html#more
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2012-11-07 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Angela nigdy nie odważyłam się przetestować na skórze, wąchałam tylko raz z papierka i nie wiem czy to trup czy nie trup ale zapach odstręczył mnie na dobre od dalszych prób
![]() W Innocencie nie wyczuwam tej samej nuty ale też uważam ten zapach za bardzo nieprzyjazny. Raz spryskałam nadgarstek i zmyłam od razu po powrocie do domu. Ale Dune jest dla mnie zupełnie z innej półki, przyjemny i miło kojarzy się z nadmorskimi wydmami ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Wiem, że to głupie pytanie, ale jak pachnie trup? W sumie nie miałam okazji wąchać (przepraszam, ale to nie ma zabrzmieć śmiesznie). Angel to dla mnie ładny, mocny słodziak. Ale ja nawet nie wiem jakiej nuty mam szukać, a też bym chciała ją poznać:p
Już jakiś czas temu zastanawiałam się jak pachnie piwnica, którą tyle razy przytaczałyście w różnych opisach. Specjalnie zrobiłam sobie wycieczkę na "testy" do piwnicy, żeby poznać ten zapach. Z trupem- nie mam takiej okazji (na szczęście). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jakie to szczescie ze nie czuje trupiej nuty w angelu, ktorego uwielbiam-mysle ze za to odpowiedzialne sa nuty paczuli i karmelu, ktore wytwarzaja taka won
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tu zależy o jakim rodzaju trupa mówimy - czy takim jeszcze "świeżym", nie zanurzonym ani razu w formalinie, takim rozkładającym się (szczerze wątpię, czy o to chodzi), czy takim na jakim ćwiczy się na anatomii. Bo to wszystko są zupełnie różne zapachy. Osobiście dla mnie ten trupi zapach to zwłoki z zakładu anatomii, takie po wyjęciu z formaliny. Nie pachną formaliną, tylko mają taki charakterystyczny zapaszek, taki... no trupi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Hedion jest w Givenchy Amarige, a helional w Ultramarine. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Takie chemiczne nuty mogą zmieniać te naturalne, więc wszystko możliwe
![]() Właśnie o Amarige mi chodziło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() A jednak okazuje się, że hedione ma zapach ( syntetyczny jaśmin) tylko podczas syntezy powstają 4 różne stereoizomery, tylko jeden z nich udaje jaśmin, ciekawe jak pachną pozostałe? Helional też ma udawać jaśmin... Edytowane przez rousse Czas edycji: 2012-11-07 o 10:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mi sie zawsze wydawało, że to jaśmin za to odpowiada. Ale z drugiej strony jaśmin jest w wielu perfumach, a nie ma w nich tego efektu. I nie chodzi mi o zapach zepsutego mięsa, a o taki jakis specyficzny zapach, ktory zawsze wyczuwałam na pogrzebach. Brrr..
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Panaroja
|
Cytat:
W patomorfologii są zawsze świeże zwłoki , więc przed otwarciem są bezwonne . Po otwarciu - wybaczcie - smród gnijącej treści jelitowej i gnijącej krwi , z całą pewnością nie występujący w żadnych perfumach . Jeżeli ktoś chce nabrać jakiegoś wyobrażenia o zapachu trupa , proponuję poszukać najbliższego zakładu medycyny sądowej i wybrać się na wycieczkę pod ów budynek w upalny lipcowy dzień .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
To prawda, z zastrzeżeniem że nie trzeba wybierać nawet upalnego ani lipcowego dnia.
Smród zwłok (bardziej czy mniej świeżych) jest nie do pomylenia z żadnym innym zapachem. Myślę, że to o czym niektórzy piszą jako o "trupim pierwiastku/akordzie/nucie" itd.obejmuje (do wyboru): zapach butwiejących liści, zapach mocno dojrzałych i przekwitających kwiatów, zapach piwnicznki, ale wiejskiej, ziemnej, a nie schowka w nowym budownictwie. I owszem, na takie zapachy bym sie połasiła, po ostatnich kilku dniach w Tatrach najchętniej na połączenie butwiejących liści i świerku. Bez cienia słodyczy. Mniam. Jeszcze a propos związków sądówki z perfumiarstwem: chłopak, który się zlał perfumami został wyporszony z sali, by nie robić "konkurencji" innym zapachom dobywającym się z ciała, które mogą świadczyć np. o otruciu czy innych okolicznościach zgonu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Panaroja
|
Cytat:
![]() 2 i 3. ![]() ![]() ![]() 4.i słusznie ![]() ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałam dokładnie to samo napisać na szczęście mnie wyprzedziłaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Byłam raz w takim zakładzie i potwierdzam, że zapach jest niezwykły - słodki, minimalnie 'gnilny' i jednocześnie mocno nieprzyjemny, nie mogłam tam wytrzymać i poczekałam na koleżankę na zewnąrz.
Jest też drugi rodzaj trupiego zapachu - coś w rodzaju zwierza, które padło i od kilku dni leży gdzieś w polu, albo kawałku surowego mięsa, o którym się zapomniało i zaczyna śmierdzieć. Mieszankę tego (z przewagą tego pierwszego) odnajduję w Angel - wcale mnie to nie cieszy, bo dla wielu to wręcz zapach doskonały, a nigdy nie poznam pewnie nut bazowych, bo te pierwsze już mi to uniemożliwiają. A zapach sam z medycyny sądowej czułam w Dune. Te składniki, które podajecie są "podejrzane". Jest jakaś możliwość wąchania olejków do tworzenia perfum "saute" , nie tylko w kontekście tej woni, ale też wszystkich przyjemniejszych? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Myślę, że nawet nie wiedząc jak pachną zwłoki, jak ktoś to poczuje to rozpoznaje ![]() ![]() ![]() Jeszcze ten zapach można poczuć czasem na cmentarzu przy świeżym nagrobku ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2012-11-07 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Czy zapach rozkładającego sie na poboczu kota lub innego ssaka jest inny niz zapach ludzkich zwłok z zakładu medycyny sądowej?
Przyznam, ze zawszem myślam, ze ta "trupia" nuta to swego rodzaju wyobrażenie związane z wampirami czy tego typu gotyckimi wytworami, np. piwniczna czy fizjologiczna paczula z jakąś słodko-metaliczną nuta, a nie odzwierciedlenie rzeczywistego smrodu ![]()
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2012-11-07 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Dzękuję za obrazowe wyjaśnienia
![]() Jak pachnie zapomniane mięso wiem ![]() A zwłoki, może też kiedyś podczas studiów przyjdzie mi zobaczyć (i poczuć:p) Póki co, ani Dune, ani Amarige, ani Angel mi nie śmierdzą i mam nadzieję, że tak zostanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Messe kojarzy mi sie tylko i wyłącznie ze Świętami
![]() ![]()
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2012-11-08 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Panaroja
|
Zupełnie inny .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
To prawda. Zapachu ludzkich zwłok nie da się z niczym pomylić
![]() Parabelko a dla mnie właśnie te wyjęte z formaliny zwłoki nie pachną formaliną (bo jej zapach bardzo dobrze znam), tylko takim trupem. Swoją drogą tyle się tego nawąchałam, że aż mnie głowa boli na samą myśl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Rety, coż za makabryczny wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Panaroja
|
Cytat:
Też się tego nawąchałam ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Ale makabryczny wątek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.