|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() półsłupek bez dorabiania
Witam
Od czasu do czasu szydełkuje, ale zażyło mnie okreslenie w opisie - oczko półsłupkowe bez dorabiania:/ Nie mam pojecia co ono oznacza i moje szydełkowanie staneło w miejscu ![]() Prosze Was napiszcie co to moze oznaczac? Szukałam na róznych stronach na których sa opisane podstawy szydelkowania, ale takiego czegos tam nie ma. Pomocy!!! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: półsłupek bez dorabiania
przeszukalam swoja ksiege madrosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też poszperałam w kilku książkach i nie znalazłam czegoś takiego. Mam takie coś jak "półsłupek luźny", ale to chyba nie o to chodzi...?
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a jesli to ma byc rzad półsłupków bez dorabiania to jak to nalezy zrobic?? Bo tego tez nie wiem ![]() ![]() Dzieki wszytskim za zainteresowanie ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() w szydełkowaniu .Może ktoś mądrzejszy odemnie Ci pomoże.Pozdrawiam!
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Chodzi o przepis poniżej, podała go Andariel66 i nie wiem o co chodzi z tymi oczkami. Chodzi o oczka półlupkowe bez dobierania ( w opisie rząd 11 ) .Nie kumam jak mam to zrobić, umie mi to ktos jakos wytłumaczyc??? Pliss o pomoc.
Nabieramy 16 oczek łańcuszka. Oczka łączymy w kółko i wyrabiamy dalej jak w opisie. · 1-8 rząd - półsłupki · 9 rząd - w każdy półsłupek robimy po 2 półsłupki (razem 32 oczka) · 10 rząd - w pierwsze 10 oczek robimy po 2 półsłupki pozostałe 22 oczka pojedyncze · 11 rząd - oczka półsłupkowe bez dobierania · 12 rząd - w 20 oczek ogona robimy po 1 słupku, a pozostałe oczka półsłupki · 13 rząd - półsłupki w innym kolorze · 14 rząd - kolorem podstawowym w 20 oczek ogona robimy po 2 słupki (40 oczek) · 15 rząd - półsłupki w innym kolorze · 16 rząd - w 40 oczek ogona robimy po 2 słupki na przemian w różnych kolorach, pozostałe oczka półsłupki · 17 rząd - wykończamy ogon ozdobnymi półsłupkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
siostra troszke nakreciłas... niepotrzebnie dziewczynom kłopot zrobiłysmy
![]() Przepraszamy Was bardzo, bo tylko niepotrzebnie szukałyscie czegos czego chyba nie ma ![]() ![]() i jeszcze raz prosimy o wyjasnienie co to w takim razie oczka półsłupkowe bez dobierania ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jeszcze raz kurka . Robiłam i apisywałam po kolei. Może teraz Stokrotko bedzie Ci łatwiej.
A jeżeli nie to pisz na maila: ewa196@o2.pl Kurka wielkanocna: materiał włóczka w kolorze podstawowym + włóczka w wybranym kolorze ozdobnym. Nabrać 16 oczek i przerabiać: Rząd: -1 – 8 – półsłupki; Rz 9: -W każde oczko półsłupka po 2 półsłupki =razem 32 oczka J Rz: 10 -W pierwsze 10 oczek zrobić po 2 półsłupki (20o. – początek ogona), w pozostałe 22 oczka po 1 półsłupku =razem 42 oczka Rz: 11-wykonać 42 półsłupki; Rz; 12- w 20 oczek początku ogona zrobić po 1 słupku, a w pozostałe oczka półsłupki; Rz: 13-półsłupki w wybranym kolorze ozdobnym Rz: 14 – Kolorem podstawowym w pierwsze 20 oczek ogona zrobić po 2 słupki (40 oczek), a w pozostałe oczka półsłupki Rz: 15 półsłupki w kolorze ozdobnym; Rz: 16 – w 40 oczek ogona zrobić po 2 słupki(w każde 1 oczko)=80oczek na przemian po 2 w kolorze ozdobnym i po 2 w kolorze podstawowym. W pozostałe oczka półsłupki w kolorze podstawowym Rz: 17- w słupki poprzedniego rzędu zrobić półsłupki w kolorze podstawowym, a w półsłupki z poprzedniego rzędu zrobić półsłupki w kolorze ozdobnym. Zewnętrzne brzegi ogona wykończyć ozdobnie. Grzebień np. w kolorze czerwonym, dziobek w kolorze pomarańczowym. Oczy wyszyć w kolorze czarnym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
tak myslalam ze to o kwoczke chodzi i oczka dobierane
![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
może ta wiadomość pozwoli na zrobienie kurki. Robiłam i zapisywałam po kolei wszystkie ściegi. teraz powinno być jasne. gdyby były jakieś uwagi to mozna na maila: ewa196@o2.pl
![]() Kurka wielkanocna: materiał włóczka w kolorze podstawowym + włóczka w wybranym kolorze ozdobnym. Nabrać 16 oczek i przerabiać: Rząd: -1 – 8 – półsłupki; Rz 9: -W każde oczko półsłupka po 2 półsłupki =razem 32 oczka J Rz: 10 -W pierwsze 10 oczek zrobić po 2 półsłupki (20o. – początek ogona), w pozostałe 22 oczka po 1 półsłupku =razem 42 oczka Rz: 11-wykonać 42 półsłupki; Rz; 12- w 20 oczek początku ogona zrobić po 1 słupku, a w pozostałe oczka półsłupki; Rz: 13-półsłupki w wybranym kolorze ozdobnym Rz: 14 – Kolorem podstawowym w pierwsze 20 oczek ogona zrobić po 2 słupki (40 oczek), a w pozostałe oczka półsłupki Rz: 15 półsłupki w kolorze ozdobnym; Rz: 16 – w 40 oczek ogona zrobić po 2 słupki(w każde 1 oczko)=80oczek na przemian po 2 w kolorze ozdobnym i po 2 w kolorze podstawowym. W pozostałe oczka półsłupki w kolorze podstawowym Rz: 17- w słupki poprzedniego rzędu zrobić półsłupki w kolorze podstawowym, a w półsłupki z poprzedniego rzędu zrobić półsłupki w kolorze ozdobnym. Zewnętrzne brzegi ogona wykończyć ozdobnie. Grzebień np. w kolorze czerwonym, dziobek w kolorze pomarańczowym. Oczy wyszyć w kolorze czarnym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dobra dziekuje serdecznie zaraz kończę prace więc ide do domu skończyc kurkę zobacze czy wyjdzie
![]() Dziękuje jeszcze raz wszystkim ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
czekam na efekty Twojej pracy
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:20.