|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
co to za choroba?
Od lat borykam się z problemem mojej skóry głowy, skóry twarzy i całego ciała oraz dodatkowo z włosami wyglądającymi jak zniszczone. W załączonych fotkach wszystko widać. Skóra głowy po umyciu ma białe łuski przy lini czoło-włosy ale też w innych miejscach, a następnego dnia swędzi i mogę zrywać łuski z głowy z sączącą się wydzieliną. Włosy pomimo tego, że są suche i zniszczone, ledwo rosną chyba przez tę skóre. Dodatkowo skóra łuszczy się podobnie w brwiach w kącikach nosa oraz w uszach i pod pachami. Nie pomagają żadne szampony, maści. Włosy wypadają i nie chcą rosnąć są szorskie, zniszczone, poszarpane. Dodatkowo na palcach u stóp mam dziwne podłużne wglębienia ( to też zobaczycie na zdjęciach ). Na nogach natomiast kroski przy włosach.
Zażywałem już chyba wszystkie suplementy diety, żaden nie pomógł. Używałem wszystkich szamponów - żaden nie pomógł na dłużej. Byłem leczony na grzybice kilka razy - nic nie pomogło Zażywałem ketokonazol - nie pomógł. Miałem kilka lat temu sibo i candide wszystko przeleczone i jest dobrze od tego czasu. Dietę cały czas trzymam, praktycznie zero słodyczy tylko zdrowa żywność - to też nie pomaga. Wyniki oprócz podwyższonej bilirubiny ( zespół gilberta ) nic nie wskazują. Macie jakiś pomysł jak mógłbym sobie z tym poradzić⌠po 10 latach walki? Edytowane przez skorachora Czas edycji: 2017-01-11 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: co to za choroba?
.
Edytowane przez Arduinne Czas edycji: 2017-10-29 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie widzę zdjeć, wiec bazuję tylko na opisie.
Zrób badania na RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), jedna z form (łuszczycowa) daje najpierw objawy skórne, równolegle trwa utajone, powolne niszczenie stawów, bóle stawów, zwyrodnienia, ograniczenie ruchomości, przykurcze, czasami konieczna jest wymiana stawu na sztuczny. Wiec warto wiedzieć i zawczasu zapobiegać Czyli, kierunek reumatolog (on zleci badania)
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Łojotokowe zapalenie skóry... miałam to bardzo długo na włosach aż mi zachodziło na czoło kiedyś.. miedzy włosami się sączyło, powiem ci, że nic mi nie pomoglo, od lekarzy dostawałam jakieś tłuste maści i nie używałam tego, bo jak ja to miałam w skórę między włosy smarować.. zmyć się tego nie dało. zaczęło sie gdy miałam 13 lat i tak przez 10 lat mnie męczyło a potem zaczęło ustawać, obecnie mam tylko lekki łupież i suche skórki na całej twarzy
Nie wiem czy jest na to jakies lekarstwo .. może sterydy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Znajoma borykała się od lat z podobnymi problemami skórnymi - w zeszłym miesiącu ktoś doradził jej badanie na alergie żywnościowe (a jadała zdrowo). Badano około 200 potencjalnych alergenów i wyszło, że ma silne uczulenie na czosnek, pieprz, wieprzowinę, porzeczki, banany, marchewkę (!) i coś tam jeszcze. Ale ogólnie nie były to w większości produkty "podejrzane" (nawet gluten znosi dobrze :p). Od 2 tygodni ma dietę eliminacyjną i jest już poprawa, ale trzeba czasu, żeby oczyścić organizm. Może Tobie też by to pomogło?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.