|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Jak tam Wielkanocka na emigrejszyn?
Kobity!
No i jak tam swieta Wam mijaja - tam gdzie jestescie? ![]() Jakie tradycje, co do jedzonka, co sie robi, jak sie czujecie? Ja za chwile ide na obiad do tesciow, bedzie miedzy innymi rosol z tortellini - taka tradycja. ![]() Ciasta przyniose ja - sernik i murzynek. Co ma wspolnego "murzynek" z Wielkanoca hehe - nie wiem, ale bedzie... ![]() Na sniadanko obowiazkowo jajko zjedlismy. ![]() A jak u Was???
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
Wesołych świat kobietki
![]() my z moim mezczyzna zjedlismy sniadanko takie jak w Polsce, a pozniej spedzilismy dzien na spacerze po lesie a wlasciwie po australijskim buszu ![]() pogoda dopisala wiec bylo swietnie, pelno ludzi na piknikach, wszedzie smiech i luz, takie bez stresu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak tam Wielkanocka na emigrejszyn?
Dziwne święta, bo tak wyszło, że ja w Polsce, a mąż w Irlandii. Na szczęście nie jest tam sam, tylko z naszymi bliskimi znajomymi. Za chwile będą jeść śniadanie (o 13!!) ale to dlatego, że połowa towarzystwa balowała wczoraj, a potem szukali auta, bo się im zapodziało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
jajeczko na sniadanko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja dzis mialam pyszne sniadanko z polskimi wedlinami... z tartym chrzanem (po ktorym wszystkim lzy lecialy)
![]() ![]() ![]() ![]() obiadu raczej nie bedzie bo po takim sniadanku (jedlismy kolo 12) nikomu sie jesc nie chce ![]() moze jakis spacerek bedzie... choc slonka brak... bo jak na razie to jest 100% lenistwo...
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Chrzan!!!
![]() ![]() ![]() Oprocz tortellini na obiadek byl "cappone" taki kurak eunuch ![]() ![]() Truskawki na deser. ![]() Potem obzarci spalismy, a teraz wybieramy sie wloskim zwyczajem do baru. ![]()
![]() |
#7 |
BAN stały
|
To nasza pierwsza wspolna Wielkanoc...ja,maz i dzieci.W koncu razem ale z daleka od calej rodziny.
Rano bylo oczywiscie jajeczko,pozniej w wyjatkowej atmosferze wyjatkowo smaczny rosol.Wyjazd z dziecmi w gory,troche zabawy w parku a teraz chlopcy juz spia a my pijemy czerwone winko. W miedzy czasie kilka razy dzwonilam na kilkanascie minut do domu.Chociaz jest mi tu dobrze,to jednak baaaardzo tesknie za moja rodzina. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
W ogole dziwne te Swieta tu.Ktos tam robil pranie,ktos szukal jajek w ogrodku.Inni myli samochody...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
To byla moja 5 czy 6-ta Wielkanoc za granica i pierwsze spedzona tak pracowicie... nad esejami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
tak sobie czytam o tych waszych swietach i... wam zazdroszcze!!
![]() Ja bowiem spedzilam wielkanoc w ..pracy.. Zamiast siedzenia przy stole i jedzenia swieconki, ja usuwalam ludziom wlosy laserem... i wyobrazcie sobie ze przez niedziele i poniedz mialam full pacjentow!! co za dziwny kraj... Jak mozna myslec o usunieciu sobie wlosow w wielkanoc..? Ah ten London..piekne miasto, ale zarazem jakie chore... Pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja spedzilam Swieta po polsku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
wielkanoc dla finów jest po prostu kolejnym dniem, co prawda przed domami pojawiają się żąkile (jak to się pisze) w donicach ale mają od czwartku po południu do poniedziałku wolne od pracy więc wyjeżdzają gdzie się da a ci co zostają to zabierają się za sprzątanie ogrodów.
a my mieliśmy też polskie śniadanie z chrzanem,,ćwikłą, wędlinami,sałatką warzywną ![]() ![]() a na śmingus dyngus oblałam wodą mojego męża aby podtrzymać tradycję ![]() no i rozmyślałam czasami jak tam w polsce rodzicom mijają święta... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
A ja niestety w sobote pracowalam, wieczorkiem wyszlam do kulubu w Londynie, wiec w niedziele bylam strasznie padnieta. Na sniadanie wsadzilysmy z kolezanka cos tam do mikrofalowki, potem wybralysmy sie do Londynu na Tower Bridge i zjadlysmy obiad w KFS, a tak BTW przy co drugim stoliku siedzieli Polacy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
U mnie leniwe te Swieta byly-pracowalam w sobote wiec w niedziele zaspalismy do kosciola -pozniej zjedlismy pozne sniadanie(jajka oczywiscie) potem pogadalam z siostra na Skype (torturowala mnie opowiadajac co ona je)-teskni mi sie znowu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A ja mialam wyjatkowo wolne w Wielkanoc, wiec zaszalalam kulinarnie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A ja upiekłam babkę- niesty nie drożdżowa. Oczywiście żurek, tradycyjnie z jajeczkiem i chrzanikiem-chociaz u mnie w domu robi się czerwony barszczyk.
Tez mi sie teskni za polskimi swietami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
W tym roku wielkanoc spedzilam u rodziny narzeczonego w dolnej Austrii. Tym razem nie bylo zadnych polskich tradycyjnych dan. Chcialam poznac cos nowego. W sobote obudzil mnie zapach pieczonego chleba, jak sie pozniej okazalo- dania glownego. Do wydrazonego jeszcze cieplego chleba mama TZ wlozyla pieczen i ponownie zapiekla w piekarniku. Ja z TZ i jego rodzenstwem ozdabialismy gotowane jajka i wydmuszki. Po poludniu pojechalismy samochodem na wycieczke do Wachau.
W niedziele rano szukalismy w ogrodzie ukrytych koszyczkow z pisankami i slodyczami. Nawet pies dotal swoj koszyczek z kielbasa ![]() Pozniej usiedlismy do swiatecznego sniadania, by zgodnie z tradycja stuknac sie jajkami ![]() W poniedzialek wybralismy sie na dlugi spacer do lasu, robilismy zdjecia i szukalismy wiosny ![]()
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
W usa wielkanoc jest o wiele mniej waznym swietem niz boze narodzenie i dzien dziekczynienia. Ja tez przywyklam do tego i nie przezywam tego.
Mam wspomnienia wspanialych swiat bozego narodzenia jako maly dzieciak z polski ale nie pamietam wielkanocy. A w tym roku spedzilismy wiekszosc tego dnia i nastepnego u weterynaza gdzie podczas operacji w poniedzialek umarl nasz ukochany piesek. Od teraz wielkanoc bedzie mi sie kojazyc z ostatnim smutkiem. Podejzewam ze gdy nie beda zyli moi rodzice pewnie ja i maz nie bedziemy specialnie obchodzic wielkanocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.