|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Puchatość nut zapachowych???
Nie bardzo wiedziałam gdzie zadać to pytanie, więc założyłam nowy wątek. Czytam bardzo dużo recenzji i bardzo często spotykam się z określeniem "puchatości".To słowo wręcz mnie prześladuje... Już czytałam o puchatej paczuli, wanilii, ambrze, oudzie...Nie bardzo wiem jak mam odbierać tą "puchatość"...Jak Wy odbieracie to określenie?Nie umiem go zupełnie dopasowac do rzadnych moich odczuć zapachowych..Czasem to słowo jest chyba nadużywane i traci sens...Mam wrażenie że zaraz przeczytam o puchatych nutach wodnych, puchatym asfalcie
![]() Co to jest ta "puchatość"??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Puchatość nut zapachowych???
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guerlain Lover
|
Mi tez się kojarzy z czymś mięciutkim i zazwyczaj wanilią: czuję tą "puchatość" przede wszystkim w Hypnotic Poison
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dla mnie puchatość może być zarówno słodka (wanilia, miód, nektar), jak i chłodniejsza, ale dalej puchata. Czasem nie da się tego opisać, po prostu wąchając jakiś zapach, od razu mam wrażenie, że otula mnie miękka, ciepła, przyjemna kołderka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dla mnie puchaty zapach to taki który rozwija się waniliowo lub śmietankowo/mlecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem tytułowe pytanie i przyznaje, że sama rzadko odbieram zapachy jako 'puchate', bo perfumy na mojej skórze nieczęsto tak się układają, a i wśród ulubieńców nie mam wielu potencjalnych 'puchatkow'. (Nawet wspomniany Hypnotic Poison dla mnie jest chropowaty i suchy, jak skórka migdałów
![]() I jak wanilię, ambę, a nawet paczulę mogę, w niektorych kompozycjach, odebrac w ten sposob, (czyli jako, np. puszysty kocyk, słodką piankę czy miekki dywanik delikatnego mchu), tak oud nie bywa na moich 'synestetycznych łączach' kojarzony jako puchaty. ![]() U mnie to kwesia synestezji; (m.in.), zapachy, perfumy, nuty przywołują w głowie obrazy, kolory, temperaturę, fakturę, dźwięki, a także reakcje psycho-somatyczne. To się dzieje raczej samoczynnie i chyba 'dziwnie', bo zauwazylam, ze czesto nawet najpiekniejsze i najbardziej malownicze, elokwentne opisy perfum, pomimo, ze imponują formą, absolutnie nie trafiają do mojej zapachowej wyobraźni. Zaś kilka prostych słów, skrót myślowy, żartobliwy epitet i bum! od razu rozumiem zapach. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Bardzo ciekawy temat dla semantyków. Pozdrawiam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Nie chce zakładać nowego wątku, ale przy okazji czytania opisu nut w nowym Alienie (Eau Sublime) zaciekawiły mnie nuty solarne.Nie mogę nigdzie nic znaleźć na ten temat?Jak pachną te nuty?Słońcem...?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
spin doctor
|
Nuty solarne kojarzą mi sie z taką słono-słodką nutką, jak w np. Reveal czy Olympea, ale to taka moja prywatna definicja solarności
![]()
"Wybrałam osobę, którą chcę być, i nią jestem." Edytowane przez Małgosia791 Czas edycji: 2017-02-08 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Może to właśnie to ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.