Puchatość nut zapachowych??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-09, 08:27   #1
AAAnka
Wtajemniczenie

Puchatość nut zapachowych???

Nie bardzo wiedziałam gdzie zadać to pytanie, więc założyłam nowy wątek. Czytam bardzo dużo recenzji i bardzo często spotykam się z określeniem "puchatości".To słowo wręcz mnie prześladuje... Już czytałam o puchatej paczuli, wanilii, ambrze, oudzie...Nie bardzo wiem jak mam odbierać tą "puchatość"...Jak Wy odbieracie to określenie?Nie umiem go zupełnie dopasowac do rzadnych moich odczuć zapachowych..Czasem to słowo jest chyba nadużywane i traci sens...Mam wrażenie że zaraz przeczytam o puchatych nutach wodnych, puchatym asfalcie
Co to jest ta "puchatość"???
AAAnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 09:33   #2
LilyLauraIsabelle
Zadomowienie

Dot.: Puchatość nut zapachowych???

Cytat:
Napisane przez AAAnka Pokaż wiadomość
Nie bardzo wiedziałam gdzie zadać to pytanie, więc założyłam nowy wątek. Czytam bardzo dużo recenzji i bardzo często spotykam się z określeniem "puchatości".To słowo wręcz mnie prześladuje... Już czytałam o puchatej paczuli, wanilii, ambrze, oudzie...Nie bardzo wiem jak mam odbierać tą "puchatość"...Jak Wy odbieracie to określenie?Nie umiem go zupełnie dopasowac do rzadnych moich odczuć zapachowych..Czasem to słowo jest chyba nadużywane i traci sens...Mam wrażenie że zaraz przeczytam o puchatych nutach wodnych, puchatym asfalcie
Co to jest ta "puchatość"???
Ja czasem uzywam tego okreslenia tylko dla waniliowych zapachow puchatosc kojarzy mi sie z jakas pianka, mieciutka i puchata hehe jak jakis deser z pianka albo kawa z duza iloscia bitej smitany...sa takie zapachy, ktore tak mi sie kojarza
LilyLauraIsabelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 10:31   #3
liv87
Guerlain Lover

Mi tez się kojarzy z czymś mięciutkim i zazwyczaj wanilią: czuję tą "puchatość" przede wszystkim w Hypnotic Poison

2023: 62

liv87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 11:06   #4
201607040946
Konto usunięte

Dla mnie puchatość może być zarówno słodka (wanilia, miód, nektar), jak i chłodniejsza, ale dalej puchata. Czasem nie da się tego opisać, po prostu wąchając jakiś zapach, od razu mam wrażenie, że otula mnie miękka, ciepła, przyjemna kołderka coś jak budyń, pianka cappuccino, ale też lody waniliowe (mimo że zimne).
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 11:51   #5
megi.3
Zadomowienie

Dla mnie puchaty zapach to taki który rozwija się waniliowo lub śmietankowo/mlecznie
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-10, 07:52   #6
Kattarina
Zakorzenienie

Rozumiem tytułowe pytanie i przyznaje, że sama rzadko odbieram zapachy jako 'puchate', bo perfumy na mojej skórze nieczęsto tak się układają, a i wśród ulubieńców nie mam wielu potencjalnych 'puchatkow'. (Nawet wspomniany Hypnotic Poison dla mnie jest chropowaty i suchy, jak skórka migdałów )
I jak wanilię, ambę, a nawet paczulę mogę, w niektorych kompozycjach, odebrac w ten sposob, (czyli jako, np. puszysty kocyk, słodką piankę czy miekki dywanik delikatnego mchu), tak oud nie bywa na moich 'synestetycznych łączach' kojarzony jako puchaty.

U mnie to kwesia synestezji; (m.in.), zapachy, perfumy, nuty przywołują w głowie obrazy, kolory, temperaturę, fakturę, dźwięki, a także reakcje psycho-somatyczne. To się dzieje raczej samoczynnie i chyba 'dziwnie', bo zauwazylam, ze czesto nawet najpiekniejsze i najbardziej malownicze, elokwentne opisy perfum, pomimo, ze imponują formą, absolutnie nie trafiają do mojej zapachowej wyobraźni. Zaś kilka prostych słów, skrót myślowy, żartobliwy epitet i bum! od razu rozumiem zapach.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-11, 10:06   #7
AAAnka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Rozumiem tytułowe pytanie i przyznaje, że sama rzadko odbieram zapachy jako 'puchate', bo perfumy na mojej skórze nieczęsto tak się układają, a i wśród ulubieńców nie mam wielu potencjalnych 'puchatkow'. (Nawet wspomniany Hypnotic Poison dla mnie jest chropowaty i suchy, jak skórka migdałów )
I jak wanilię, ambę, a nawet paczulę mogę, w niektorych kompozycjach, odebrac w ten sposob, (czyli jako, np. puszysty kocyk, słodką piankę czy miekki dywanik delikatnego mchu), tak oud nie bywa na moich 'synestetycznych łączach' kojarzony jako puchaty.

U mnie to kwesia synestezji; (m.in.), zapachy, perfumy, nuty przywołują w głowie obrazy, kolory, temperaturę, fakturę, dźwięki, a także reakcje psycho-somatyczne. To się dzieje raczej samoczynnie i chyba 'dziwnie', bo zauwazylam, ze czesto nawet najpiekniejsze i najbardziej malownicze, elokwentne opisy perfum, pomimo, ze imponują formą, absolutnie nie trafiają do mojej zapachowej wyobraźni. Zaś kilka prostych słów, skrót myślowy, żartobliwy epitet i bum! od razu rozumiem zapach.
Chyba strzeliłaś w dziesiątkę swoim postem Doszłam do wniosku ,że większość pięknych opisów zupełnie do mnie nie trafia, nie czuję ich... Mimo iż zmysł powonienia mam bardzo rozwinięty i czujny, to pewnych skojarzeń nie mam.Rozkładając zapach na "części" moje zmysły nie biorą pod uwagę pewnych aspektów(cech) woni, takich jak np. faktura.Mam za to odczucia kolorystyczne-bardzo silne-dlatego mocno sugestywne są dla mnie kolory flakonów/perfum.Wpływa on bardzo na moje postrzeganie zapachu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-19, 18:46   #8
201605091004
Konto usunięte

Bardzo ciekawy temat dla semantyków. Pozdrawiam.
201605091004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-08, 07:16   #9
AAAnka
Wtajemniczenie

Nie chce zakładać nowego wątku, ale przy okazji czytania opisu nut w nowym Alienie (Eau Sublime) zaciekawiły mnie nuty solarne.Nie mogę nigdzie nic znaleźć na ten temat?Jak pachną te nuty?Słońcem...? Może ktoś mi podpowie...?
Stary 2017-02-08, 07:42   #10
czarownica jaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AAAnka Pokaż wiadomość
Nie chce zakładać nowego wątku, ale przy okazji czytania opisu nut w nowym Alienie (Eau Sublime) zaciekawiły mnie nuty solarne.Nie mogę nigdzie nic znaleźć na ten temat?Jak pachną te nuty?Słońcem...? Może ktoś mi podpowie...?
Spotkałam się w internecie z określenie, że solarnie pachnie skóra rozgrzana słońcem. Szczerze mówiąc mało mi to pomogło i nadal nie wiem jakie to nuty. Z powodu zimy zapomniałam już jaki zapach wydziela moja skóra podczas opalania, latem może sobie przypomnę. Aczkolwiek każda skóra może wtedy pachnieć inaczej, więc ta "solarna" nuta by była u każdego inna

I am a WarriorZ

czarownica jaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-08, 08:24   #11
Małgosia791
spin doctor

Nuty solarne kojarzą mi sie z taką słono-słodką nutką, jak w np. Reveal czy Olympea, ale to taka moja prywatna definicja solarności

Edytowane przez Małgosia791
Czas edycji: 2017-02-08 o 08:29
Małgosia791 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-08, 19:45   #12
czarownica jaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Małgosia791 Pokaż wiadomość
Nuty solarne kojarzą mi sie z taką słono-słodką nutką, jak w np. Reveal czy Olympea, ale to taka moja prywatna definicja solarności
A może i masz rację, to by było nawet logiczne

I am a WarriorZ

czarownica jaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-09, 07:07   #13
AAAnka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czarownica jaga Pokaż wiadomość
Spotkałam się w internecie z określenie, że solarnie pachnie skóra rozgrzana słońcem. Szczerze mówiąc mało mi to pomogło i nadal nie wiem jakie to nuty. Z powodu zimy zapomniałam już jaki zapach wydziela moja skóra podczas opalania, latem może sobie przypomnę. Aczkolwiek każda skóra może wtedy pachnieć inaczej, więc ta "solarna" nuta by była u każdego inna
Też tak sobie najpierw pomyślałam. Potem jakoś wpadł mi do głowy zapach rozgrzanej żarówki(?!)

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Małgosia791 Pokaż wiadomość
Może to właśnie to ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości