|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Cześć Kobitki! Wpadłam na pomysł i zaprosiłam teściów w lany poniedziałek na obiad. No i w związku z tym chciałabym zrobić jakieś mięsko duszone, krojone np. w plastry i polane sosikiem. Do tego ziemniaczki mlode i suróweczka. No i zupka oczywiscie.
Może znacie jakies nietrudne i sprawdzone przepisy na takie miesko. Myślałam z jakiego to sie miecha robi i chyba z karkówki, albo szyneczki. No nie wiem. Proszę jak macie jakies pomysly podzielcie sie nimi ze mną. Mięsko musi byc miekkie. A tez chcialabym to przygotowac sobie np w niedziele wieczorkiem, bo pewnie duszenie takiego mieska dlugo trwa. A lubie sobie pospac w wolne dni ![]() Dzieki z góry |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 72
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Lulum ja zawsze robie takie mięsko w ten sposób: kupuje u siebie bo pracuje w mięsnym
łopatke bez kosci (pros zawsze tą grubsza strone - kulke ) . Albo karkówke lub szynke , zależy czy ma być to miesko suche czy z tłuszczykiem. Jeżeli to teście bedą na obiedzie proponuje szynke , lub tą łopatke. Dzień przed pieczeniem smaruje je przyprawą kamisa do mięs ( ta przyprawę mieszasz z olejem i taka marynata wychodzi) to zostawiam w lodówce na noc, a na drugi dzień wkładam ją do rękawa foliowego i piekę w piekarniku . Mięsko w tym rękawie nie wysusza się a dusi w sosie własnym, Po upieczeniu kroisz mięsko w plastry i polewasz sosikiem . Fajnie jest jak z mięska wyjdzie ten "sos własny" i to jest baza pod sosik.. Plusem takiego pieczenia jest to że Ci sie napewno mięsko nie przypali. Ja dopóki nie zaczęłam pracować w mięsnym , o pieczeniu mięs nic nie wiedziałam a ostatnio znalazłam przepis na pieczony schab z morelami , Komunia tuż tuż to będę miała okazję go wypróbowac. Zycze udanego obiadku.A mi teraz piecze mi sie w piekarniku golonka na chlebek , robie ją pierwszy raz i zobaczymy co z tego wyjdzie . A tak wogóle to takie mięska możesz też na codzień piec i potem na zimno plasterki kroisz na kanapki super sprawa.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 262
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
kupilam dziś gazetkę "Naj",
i tam są 3 przepisy: -cielęcina w sosie tunczykowo kaparowym -polędwiczki w bialym sosie -schab w sosie morelowym gdyby jakiś przepis Cię zainteresowal,to daj znać, to go tu wpisze(ale dopiero jutro po poludniu)
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
wiesz przeszukaj "mnie" ...podałam tu przepisy na karkówę w różnych postaciach, ale nie mówiłam o tym: natrzyj mięcho solą pieprzem majerankiem i czosnkiem obsmaż ze wszystkich stron, podlej wodą albo bulionem (ja leję wodę) dodaj do tego jeszcze ziele angielskie i listek laurowy i wrzuć kilka śliwek suszonych, pilnuj żeby nie było za mało płynu jeśli to konieczne dolej wody, jak mięso będzie miękkie wyjmij z gara płyn zredukuj (podotuj coby odparował) jeśli to konieczne dopraw na koniec zmiksuj mięso pokroj w plastry, włóż do sosu podgrzej....smacznego
![]() aha...w podobny sposób możesz przyrządzić schab, łopatkę, pierś z indyka
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Cytat:
śliczne dzięki za szczegółowy przepis. Myślałam o schabie albo szyneczce na to danie. Ponoc schab sie szybciutko dusi. Nie wpadłam na pomysł ze moze byc tez łopatka, tylko rzeczywiscie musze znalesc duzy chudziutki kawałek. Przede wszystkim z łopatka wyjdzie mnie taniej. A co do szyneczki to chodzi tu o taka szyneczke wieprzową? Nie wiem też co to jest ta reakwica foliowa? czy to chodzi o to ze miesko trzeba zawinać w folie aluminiowa i piec ją w tym? |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Cytat:
ale bardzo dziękuje za uwagę |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 1 312
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 1 726
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Mona szybko zrobic piers z kury albo indyka w sosie koperkowym.
Kroisz mieso w kostke lub paluchy, rzucasz na goraca oliwe. Po 10 min i przemieszaniu zalewasz 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego. Dusisz kolejne 10 minut. Dodajesz duuuzo koperku, zabielasz smietana 30% lub maka roztrzepana w zimnej wodzie. Sol< pieprz do smaku.
__________________
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: moja słodka tajemnica....
Wiadomości: 616
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
a ja robie pieczen "le jardin"
to "leżardę" bo ja je tak nazywam robi się bardzo prosto ale czasami to dość długo trwa bo zależy to od mięska. Zazwyczaj kupuję kawałek ładnej wołowinki lub schabu, który dzień wcześniej "pekluję" czy jak to tam zwał...tzn. posypuję ulubionymi przyprawami i polewam delikatnie oliwą. No i potem zabieram się za smażenie tego mięska z każdej strony , no bo oczywiście to mięsko jest w jednym kawałku na poczatku ( dopiero na końcu kroję je w kawałki ). No i jak juz to miesko się dobrze poddusi czy usmazy-jak kto woli, to na tym samym tłuszczu smaże drobno pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulkę, moze tez byc czosnek.No i te warzywka sie tak dusza i jak juz beda mieciutkie, to wkładamy no nich to miesko i jeszcze razem dusimy podlewajac delikatnie rosolkiem. I teraz tak: jak juz miesko bedzie zupełnie miekkie, wyjmujemy je, kroimy w plastry a ten wywar z tymi warzywkami przelewamy przez siteczko i przecieramy ( ten wywar zrobi sie dosc gęsty). tak więc w efekcie mamy miesko w gestym, warzywnym sosiku. mozna dodac na koniec do tego sosiki odrobinke smietany jak ktos lubi delikatny smak.Smacznego
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Kobitki! za wszytskie przepisy i porady ślicznie dziękuję. Po świątecznym obiedzie dam znac jak mi mięsko wyszło
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 262
|
Dot.: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
Cytat:
cielęcina w sosie tunczykowo kaparowym: 80 dag cielęciny pól szklanki bialego wytrawnego wina, pól szklanki rosolu warzywnego knorr maly por marchewka mala cebula listek laurowy puszka tuńczyka w sosie wlasnym 2 filety anchois żóltko 2 lyżki kaparów sok z polowy cytryny 1 lyżka octu winnego 150 ml oliwy tluszcz do formy sól,pieprz mieso oplukać,por i marchewkę oczyscic,pokroic w talarki.cebulę obrać, posiekać.wino,rosól , por,marchew,cebulę i pokruszony listeklaurowy wymieszac.zalac mieso,zostawić na noc pod przykryciem. wyjąć z marynaty,ulożyć w natluszczonej brytfannie.piec ok.45 min.w temp.180 st. tunczyk,anchois,żóltko,ly żkę kaparów,sok z cytryny i ocet zmiksować. powoli wlewając oliwę,dalej miksować,przyprawić do smaku solą i pieprzem.mięso pokroić w plastry,polać sosem,posypać resztą kaparów polędwiczki w bialym sosie: 2 polędwiczki wieprzowe mala cebula 1 lyżka oliwy pól szklanki jasnego piwa lyżeczka gorczycy 2 lyżki oleju glówka czosnku sos bialy knorr 5 dag sera pleśniowego lyżeczka soku z cytryny po pól lyżeczki tymianku,oregano i majeranku sól,pieprz cebule obrac,posiekac.dodac do piwa wraz z oliwą,gorczycą ,solą i pieprzem.polędwiczki oplukac,pokroic w plastry. polać marynatą piwną,odstawić do lodówki na godzinę. plastry mięsa osączyć(marynatę zachować) olej rozgrzac na patelni,wlozyc mięso,zrumienić. podlać marynatą.przykryć,dusić 10 minut. sos bialy wymieszać z 300 ml zimnej wody,gotować minutę. czosnek obrać,przecisnąć przez praskę. ser rozetrzeć z sokiem z cytryny,ziolami,solą i pieprzem,dodać do sosu wraz z czosnkiem.wymieszać i zagotować. podawać do mięsa
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.







łopatke bez kosci (pros zawsze tą grubsza strone - kulke ) . Albo karkówke lub szynke , zależy czy ma być to miesko suche czy z tłuszczykiem. Jeżeli to teście bedą na obiedzie proponuje szynke , lub tą łopatke. Dzień przed pieczeniem smaruje je przyprawą kamisa do mięs ( ta przyprawę mieszasz z olejem i taka marynata wychodzi) to zostawiam w lodówce na noc, a na drugi dzień wkładam ją do rękawa foliowego i piekę w piekarniku . Mięsko w tym rękawie nie wysusza się a dusi w sosie własnym, Po upieczeniu kroisz mięsko w plastry i polewasz sosikiem . Fajnie jest jak z mięska wyjdzie ten "sos własny" i to jest baza pod sosik.. Plusem takiego pieczenia jest to że Ci sie napewno mięsko nie przypali. Ja dopóki nie zaczęłam pracować w mięsnym , o pieczeniu mięs nic nie wiedziałam a ostatnio znalazłam przepis na pieczony schab z morelami , Komunia tuż tuż to będę miała okazję go wypróbowac. 

