Endo Pco i niedoczynność - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-20, 08:56   #1
LEMI001
Przyczajenie

Endo Pco i niedoczynność

Cześć, problem z którym walczę 4 lata. Mam nadzieje ze doradzicie mi coś bo psycha mi siada. Czyli brak ciąży. A więc od początku. Żaden lekarz nie potrafił mnie zdiagnozować. Wreszcie w lipcu znalazłam lekarza z powołaniem. Zdiagnozowal u mnie endometrioze. Pod koniec sierpnia miałam laparo potem brałam luteine na wywołanie okresu. Lekarz wysłał mnie na badanie krwi i okazało się ze mam problemy z tarczyca (wynik 2.86) i LH i FSH. Dostałam euthyrox 50 i metformax. Endokrynolog przepisał mu żelazo i molekin D3. Po miesiącu okazało się że w wynik tarczycy spadł na 1.01 i jest ok. Martwi mnie jedynie wynik glukozy (99)

Nie mogę doczekać się braku okresu i pozytywnego testu ciążowego tylko ciągle coś. Tu na krew tutaj jeszcze jakieś tabletki a rezultatów nie widać. Męczy mnie to i nie mam już siły. Mialysci też taki (porąbany ) organizm? Jakie szanse na dwie kreseczki?
LEMI001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-28, 19:53   #2
gosiakgosia13
Przyczajenie

Dot.: Endo Pco i niedoczynność

Cześć. Czy dobrze rozumiem i już 4ry lata starasz się zajść w ciążę? Dobrze, że chodzisz po lekarzach i starasz się dowiedzieć co Ci dolega, ale może warto udać się do specjalisty od leczenia niepłodności? Bo z tego co czytam to chyba diagnozujesz się u różnych lekarzy, ale skoro głównym powodem dla którego się badasz jest chęć zajścia w ciążę, to wydaje mi się, że np. w klinice leczenia niepłodności najbardziej Ci pomogą. Jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem. Też miałam problemy hormonalne (bardzo niskie FSH i LH) przez które nie mogłam zajść w ciążę, więc troszkę znam temat, choć co człowiek to inna historia, wiadomo.
gosiakgosia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-29, 07:53   #3
LEMI001
Przyczajenie

Ten co wykrył u mnie endo i skierował mnie na laparoskopie zajmuje się nieplodnoscia. Długo trwało u ciebie ustabilizowanie hormonów? Ja biorę metformax bo mam problemy z LA i TFH na dodatek musze brać żelazo ( wolno przyswajalne) molekin d3 forte no i euthyrox 50 na tarczyce. Z tarczyca jest juz ok bo widać rezultaty w wynikach ale reszta nie wiadomo
LEMI001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 13:07   #4
paulinkka
Wtajemniczenie

Pamietaj ze witamine D trzeba koniecznie przyjmowac z wit K.
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-12, 21:09   #5
gosiakgosia13
Przyczajenie

Hmm zanim unormowały mi się te hormony trwało to trochę, bo 3 miesiące, ale nie ma tu na pewno żadnych reguł ile czasu to zajmuje, więc się nie sugeruj moim przypadkiem. Też miałam przepisany Euthyrox. Nie przejmuj się, terapie hormonalne mogą nie przynosić efektów od razu, ale wygląda, że trafiłaś na dobrego lekarza, który zaleca Ci potrzebne badania. @paulinkka dlaczego witamina D z K? a jaka dawka witamina D?
Stary 2017-01-13, 13:04   #6
paulinkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosiakgosia13 Pokaż wiadomość
Hmm zanim unormowały mi się te hormony trwało to trochę, bo 3 miesiące, ale nie ma tu na pewno żadnych reguł ile czasu to zajmuje, więc się nie sugeruj moim przypadkiem. Też miałam przepisany Euthyrox. Nie przejmuj się, terapie hormonalne mogą nie przynosić efektów od razu, ale wygląda, że trafiłaś na dobrego lekarza, który zaleca Ci potrzebne badania. @paulinkka dlaczego witamina D z K? a jaka dawka witamina D?
Przyjmowanie samej witaminy D, bez witaminy K jest szkodliwe. Wapń odkłada się wtedy w tętnicach wieńcowych, a nie w kościach.
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-22, 22:09   #7
gosiakgosia13
Przyczajenie

Czasem leczenie PCO może trwać nawet latami, także warto uzbroić się w cierpliwość, a leczysz się dopiero pół roku, no i piszesz, że widać tego efekty. A Lemi001 dobrze reagujesz na Metformax?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości