Nie wiem którego wybrać... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-11-29, 23:50   #1
201701231001
Konto usunięte

Unhappy

Nie wiem którego wybrać...

Hej wszystkim. Piszę tutaj, ponieważ od pewnego czasu mam problem, który naprawdę nie wiem jak rozwiązać. Od 5 lat jestem w związku z pewnym chłopakiem. Nazwijmy go X. Poznałam go w liceum, z mojej strony była to miłość od pierwszego wejrzenia, jednak on początkowo nie był mną zainteresowany. Z czasem zmienił zdanie i zostaliśmy parą. Na pozór wszystko wygląda dobrze, kocham go i nie wyobrażam sobie życia bez niego, jednak jest kilka rzeczy, które mi w nim przeszkadzają. Brakuje mi z jego strony czułości, nie prawi mi komplementów, na wszystko narzeka, a nic w tym kierunku nie robi. I nie jest gentlemanem, co chyba najbardziej mi przeszkadza. Ostatni raz kwiaty dostałam od niego na pierwszą rocznicę związku, pomimo że wielokrotnie go o nie prosiłam. Wystarczyłyby nawet kwiaty z ogrodu jego mamy, o czym go poinformowałam, niestety, moje prośby odbiły się bez echa. Czuję, że nasz związek stoi w miejscu, nie jesteśmy zaręczeni, widujemy się tylko raz w tygodniu z powodu moich studiów. Z drugiej strony wiele nas łączy. Mamy podobne zainteresowania, poczucie humoru, jest moim prawdziwym przyjacielem. I teraz pojawia się mój problem. Jakiś czas temu na studiach poznałam pewnego chłopaka, niech będzie Y. Jest on całkowitym przeciwieństwem X. Szarmancki gentleman, który nieustannie prawi mi komplementy. Wie co działa na kobiety i jak je dowartościować. Na urodziny dostałam od niego piękny list miłosny. Piszemy niemal codziennie już od jakiegoś miesiąca. Codziennie o nim myślę, nawet wtedy, kiedy spędzam czas z X. Nie potrafię skończyć tej znajomości, wolę, żeby on to zrobił. Nie potrafię też zrezygnować z mojego związku, gdyż boję się, że mogę tego żałować. Na samą myśl o Y mam motyle w brzuchu, a na jego widok serce zaczyna szybciej bić. Nie mogę się na niczym skupić, nie mogę spać, moje myśli wciąż krążą wokół Y. Co robić? Proszę, doradźcie mi..
201701231001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 02:02   #2
zmieszany_facet
Rozeznanie

Dot.: Nie wiem którego wybrać...

Pytanie zasadnicze co Ty robisz, żeby Twoj związek nie stal w miejscu? Narzekasz, ze nie dostajesz kwiatów od chłopaka, a czy Ty dajesz mu jakieś upominki?

Na razie wygląda to tak, ze po prostu zdradzasz swojego obecnego partnera. Skoro masz takie motyle w brzuchu na myśl o tym drugim i myślisz o nim nawet gdy spotykasz się ze swoim facetem to jesteś zwykłym tchórzem i szuja. Jakbyś chciała to ukrócić to dawno byś to zrobila, nie chcesz tez zerwać z obecnym. Czego Ty w ogóle chcesz? Mam nadzieje, ze Twój chłopak dowie się jakie poroze mu przyprawiasz i sam szybko rozwieje twoje rozterki wymazując zw swojego życia kogoś takiego jak Ty autorko
zmieszany_facet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 03:52   #3
Sofiax
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aibofobia Pokaż wiadomość
Hej wszystkim. Piszę tutaj, ponieważ od pewnego czasu mam problem, który naprawdę nie wiem jak rozwiązać. Od 5 lat jestem w związku z pewnym chłopakiem. Nazwijmy go X. Poznałam go w liceum, z mojej strony była to miłość od pierwszego wejrzenia, jednak on początkowo nie był mną zainteresowany. Z czasem zmienił zdanie i zostaliśmy parą. Na pozór wszystko wygląda dobrze, kocham go i nie wyobrażam sobie życia bez niego, jednak jest kilka rzeczy, które mi w nim przeszkadzają. Brakuje mi z jego strony czułości, nie prawi mi komplementów, na wszystko narzeka, a nic w tym kierunku nie robi. I nie jest gentlemanem, co chyba najbardziej mi przeszkadza. Ostatni raz kwiaty dostałam od niego na pierwszą rocznicę związku, pomimo że wielokrotnie go o nie prosiłam. Wystarczyłyby nawet kwiaty z ogrodu jego mamy, o czym go poinformowałam, niestety, moje prośby odbiły się bez echa. Czuję, że nasz związek stoi w miejscu, nie jesteśmy zaręczeni, widujemy się tylko raz w tygodniu z powodu moich studiów. Z drugiej strony wiele nas łączy. Mamy podobne zainteresowania, poczucie humoru, jest moim prawdziwym przyjacielem. I teraz pojawia się mój problem. Jakiś czas temu na studiach poznałam pewnego chłopaka, niech będzie Y. Jest on całkowitym przeciwieństwem X. Szarmancki gentleman, który nieustannie prawi mi komplementy. Wie co działa na kobiety i jak je dowartościować. Na urodziny dostałam od niego piękny list miłosny. Piszemy niemal codziennie już od jakiegoś miesiąca. Codziennie o nim myślę, nawet wtedy, kiedy spędzam czas z X. Nie potrafię skończyć tej znajomości, wolę, żeby on to zrobił. Nie potrafię też zrezygnować z mojego związku, gdyż boję się, że mogę tego żałować. Na samą myśl o Y mam motyle w brzuchu, a na jego widok serce zaczyna szybciej bić. Nie mogę się na niczym skupić, nie mogę spać, moje myśli wciąż krążą wokół Y. Co robić? Proszę, doradźcie mi..
Ile masz lat? Jesteś z facetem, masz go dość i zauroczyłaś się w drugim z którym piszesz listy miłosne i nic poza? Nie za bardzo w to wierzę to po 1 po 2 miej honor i zakończ ten związek.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Sofiax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 07:13   #4
Adrianna_8
Zakorzenienie

Boi-dupa jestes. Boisz sie, ze jak z Y nie wyjdzie, to nie bedziesz miala, do czego wrocic .

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 07:30   #5
MaLoS
Rozeznanie

Znamy takie przypadki! Zakończ związek z X, bo i tak z tego nic nie będzie, jak juz jesteś zaangażowana w innego. Nawet jak nie będziesz z Y to i tak z X nie będziesz spełniona.

A po co Ci rozwód w przyszłości? Nie polecam

Zmiany? Zawsze na lepsze
MaLoS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 09:36   #6
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem którego wybrać...
Jak mawia stare porzekadło: wybierz drugiego. Gdybyś kochała pierwszego, o drugim w ogóle byś nie myślała
Stary 2016-11-30, 09:38   #7
linka_18
Raczkowanie

X i Y.
Tak ale tobie na zadnym nie zalezy bo bys dzialala!!!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-30, 12:14   #8
201701231001
Konto usunięte

[/COLOR]
Cytat:
Napisane przez nyana89 Pokaż wiadomość
Jak mawia stare porzekadło: wybierz drugiego. Gdybyś kochała pierwszego, o drugim w ogóle byś nie myślała
Może coś w tym jest, ale jednak za bardzo się boję, żeby podjąć tę decyzję.

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
Napisane przez zmieszany_facet Pokaż wiadomość
Pytanie zasadnicze co Ty robisz, żeby Twoj związek nie stal w miejscu? Narzekasz, ze nie dostajesz kwiatów od chłopaka, a czy Ty dajesz mu jakieś upominki?

Na razie wygląda to tak, ze po prostu zdradzasz swojego obecnego partnera. Skoro masz takie motyle w brzuchu na myśl o tym drugim i myślisz o nim nawet gdy spotykasz się ze swoim facetem to jesteś zwykłym tchórzem i szuja. Jakbyś chciała to ukrócić to dawno byś to zrobila, nie chcesz tez zerwać z obecnym. Czego Ty w ogóle chcesz? Mam nadzieje, ze Twój chłopak dowie się jakie poroze mu przyprawiasz i sam szybko rozwieje twoje rozterki wymazując zw swojego życia kogoś takiego jak Ty autorko
On nie daje mi, więc ja nie daję jemu. Różnica polega na tym, że on nie komunikuje mi wprost swoich potrzeb, nie mówi, że czegoś związku ma brakuje. Ja natomiast wielokrotnie wspominałam, że chciałabym, żeby był bardziej romantyczny i żeby chociaż raz na jakiś czas dał mi te głupie kwiatki, a on nic jak grochem o ścianę, w ogóle nie liczy się z moimi potrzebami.

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Sofiax Pokaż wiadomość
Ile masz lat? Jesteś z facetem, masz go dość i zauroczyłaś się w drugim z którym piszesz listy miłosne i nic poza? Nie za bardzo w to wierzę to po 1 po 2 miej honor i zakończ ten związek.

Mam 23 lata. Sądzisz, że doszło między nami do czegoś więcej? Nie doszło. Nie mam powodu, żeby kłamać. Jeszcze nigdy nie spotkaliśmy się w 4 oczy, widuję go tylko na uczelni i raz był u mnie na mieszkaniu ale wówczas była z nami moja współlokatorka.

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez linka_18 Pokaż wiadomość
X i Y.
Tak ale tobie na zadnym nie zalezy bo bys dzialala!!!
Wydaję mi się, że zależy mi na obydwu i w tym cały problem.

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez MaLoS Pokaż wiadomość
Znamy takie przypadki! Zakończ związek z X, bo i tak z tego nic nie będzie, jak juz jesteś zaangażowana w innego. Nawet jak nie będziesz z Y to i tak z X nie będziesz spełniona.

A po co Ci rozwód w przyszłości? Nie polecam
Szkoda mi 5 lat związku.. Mam nadzieję, że kiedy przestanę pisać z Y (a wierzę, że to nastąpi, bo się mną znudzi lub pozna inną, WOLNĄ dziewczynę) zapomnę o nim i znów będę myślała tylko o moim obecnym partnerze. Czy to możliwe?

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
Napisane przez zmieszany_facet Pokaż wiadomość

Dosyć mocne słowa.. Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się, żebym przyprawiała rogi mojemu obecnemu facetowi, w końcu tylko piszę z Y. Nie prawię mu komplementów, kiedy on pisze mi coś miłego odpisuje mu, że miło mi słyszeć. Nie doszło też między nami do żadnego kontaktu fizycznego, więc dopuszczam się jedynie zdrady emocjonalnej, która moim zdaniem, wbrew powszechnej opinii, nie jest czymś tak okropnym jak zdrada fizyczna.
Stary 2016-11-30, 12:43   #9
mslea1917
BAN stały

Moim zdaniem zdrada emocjonalna jest nawet gorsza. Mi byłoby przykro gdyby mój facet pisał, komplementował inną, zwierzał się jej i poświęcał swój czas.

Trochę Cię nie rozumiem, nie jesteś zadowolona ze związku, powiedziałaś o tym facetowi, który to olał, a Tobie i tak jest żal go zostawić?
Nic dobrego z takiego związku nie wyjdzie.
Spotkałam kilku mężczyzn, którzy ciągle prawili mi komplementy, byli aż nad wyraz dżentelmeńscy i to byli tacy typowi podrywacze, bawidamki
mslea1917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 12:54   #10
MaLoS
Rozeznanie

Cytat:

Szkoda mi 5 lat związku.. Mam nadzieję, że kiedy przestanę pisać z Y (a wierzę, że to nastąpi, bo się mną znudzi lub pozna inną, WOLNĄ dziewczynę) zapomnę o nim i znów będę myślała tylko o moim obecnym partnerze. Czy to możliwe?

Moim zdaniem niemożliwe. Jest u Ciebie klasyczne wypalenie w związku, który sie nie rozwija, mało tego nawet jeśli próbowałaś powiedzieć facetowi o swoich oczekiwaniach itd a nadal jest jak było i on sie nie stara, to nie myśl ze To sie zmieni, bo bedzie jeszcze gorzej z czasem. Spotkaj sie ze swoim chłopakiem, spójrz na niego, przytul i odpowiedz sobie na pytania: co czujesz? Czy naprawdę to bezgraniczna miłość? Czy akceptujesz go w 100%? Czy jesteś całkowicie sobą przy tym człowieku?
Jeśli masz wątpliwości to nie ciągnij tego, nie ma to sensu, nawet jeśli nie będziesz z Y.

Któraś napisała ze gdybys była happy to na innego nie zwrocilabys uwagi i to prawda.

Jestes młodziutka, jeszcze wszystko przed Tobą

Zmiany? Zawsze na lepsze
MaLoS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 13:03   #11
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Przestaniesz pisać z Y to pojawi się Z i zacznie się na nowo. A bycie z kimś z sentymentu albo strachu przed samotnością jest tak słabe... W ogóle cała ta Wasza relacja, jak i Twoja postawa są słabe, więc zbierz się na odwagę i zakończ to wreszcie.
Stary 2016-11-30, 13:04   #12
topdong
BAN stały

Cytat:

On nie daje mi, więc ja nie daję jemu. Różnica polega na tym, że on nie komunikuje mi wprost swoich potrzeb, nie mówi, że czegoś związku ma brakuje. Ja natomiast wielokrotnie wspominałam, że chciałabym, żeby był bardziej romantyczny i żeby chociaż raz na jakiś czas dał mi te głupie kwiatki, a on nic jak grochem o ścianę, w ogóle nie liczy się z moimi potrzebami.
A on nie daje Tobie bo Ty nie dajesz nic jemu. Jedyne czym na razie się pochwaliłaś to to, że chętnie chciałabyś brać, ale dawać to już nie. Jeśli faktycznie jesteś taka roszczeniowa to ja się mu wcale nie dziwię, że on nic od siebie nie daje.

Cytat:
Dosyć mocne słowa.. Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się, żebym przyprawiała rogi mojemu obecnemu facetowi, w końcu tylko piszę z Y. Nie prawię mu komplementów, kiedy on pisze mi coś miłego odpisuje mu, że miło mi słyszeć. Nie doszło też między nami do żadnego kontaktu fizycznego, więc dopuszczam się jedynie zdrady emocjonalnej, która moim zdaniem, wbrew powszechnej opinii, nie jest czymś tak okropnym jak zdrada fizyczna.
No tak, tylko piszesz z Y.

To teraz wyobraź sobie, że on tylko sobie pisze z pewną super atrakcyjną dziewczyną. Bardzo intymne rzeczy. Ale tylko piszą, jest ok! I co, nie widzisz w tym nic złego?

Typowa attention whore, małpa która nie puści jednej gałęzi zanim nie złapie drugiej. Niby nie zdradzasz, niby tylko odpisujesz Y, ale jednocześnie robisz to bardzo chętnie. Zresztą sama już się dopuściłaś zdrady emocjonalnej. Ani X ani Y nie są dla Ciebie...tfu - to Ty nie jesteś dla nich. Ogarnij się i dopiero potem bierz się za związki.
topdong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 13:46   #13
dzamatasi
Wtajemniczenie

Nie kochasz go,bo jesli bys kochała to nie w głowie byliby ci inni faceci od tego trzeba zacząć.
Dwa, jesli Ci coś przeszkadza to warto porozmawiać o tym z chłopakiem? A jak na nic zdadzą się rozmowy, a Tobie tak bardzo on przeszkadza to go zostaw.. Naprawdę nie rozumiem jak można być z kimś tylko dlatego,że niem a odwagi się zostawić...
Po trzecie chłopak który Cie zaurczył po czasie może stać sie taki sam jak obecny facet... na poczatku kazdy adoruje, zabiega o osobe. Czyli rozumiem,że bedziesz za kazdym razem zauroczac się w facecie ktory cie adoruje ?
PO czwarte a Ty co robisz dla obecnego chłopaka? starasz sie tez ? skoro od niego wymagasz,ale co ty dajesz w zamian ?
Stary 2016-11-30, 17:22   #14
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Daj sobie spokój z X. Jesteście ze sobą chyba tylko z przyzwyczajenia.
Jeśli żal ci kończyć ten związek, bo "to już 5 lat", to już kompletnie bez sensu. Gdyby to był tylko rok to być się nie wahała? Jeśli nie, to raczej nic już was nie łączy.
Dlaczego ciągniesz związek z X?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-30, 17:27   #15
Fortuna1
Zakorzenienie

Zakończyłabym związek z X. To na pewno.

Dałabym sobie czas przed wejściem w kolejny.

Stary 2016-11-30, 18:32   #16
redlady123
Raczkowanie

Związek to nie tylko przyjaźń, powinnaś szczerze porozmawiać z x i podjąć decyzję o zakończeniu znajomości z y lub rozstaniu z x. Najgorsze jest trzymanie kilku srok za ogon.
redlady123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-01, 12:49   #17
201701231001
Konto usunięte

X ma teraz ciężki okres w życiu. Od paru miesięcy nie może znaleźć pracy, ciągle narzeka i tylko mi może się wyżalić i we mnie ma oparcie. Dzisiaj dostałam od niego smsa, w którym pisał, że śniło mu się, że go zdradziłam. Wywołało to we mnie wielkie wyrzuty sumienia... A co d Y, wczoraj postanowiłam, że zerwę kontakt, jednak to nie okazało się takie proste. Kiedy mu o tym napisałam, chciał się spotkać i pogadać na żywo, gdyż jego zdaniem nie jest to rozmowa na telefon. Teraz za wszelką cenę chcę odwlec to spotkanie, bo nie chcę żeby to dobiegło końca. Dalej piszemy ze sobą tak jak dawniej, od też nie porusza tematu urywania znajomości. Jest jeszcze jedna rzecz, o których chciałabym Wam powiedzieć. Za jakiś czas X wyjeżdża do Stanów. Powiedział mi o tym zanim zaczęłam znajomość z Y. Byłam zdruzgotana, jednak teraz tylko czekam kiedy wreszcie wyjedzie. Z drugiej strony, ostatnio z koleżanką trochę przesadziłyśmy z alkoholem i na drugi dzień miałam okropnego kaca. Marzyłam wtedy, abym miała przy sobie X. Y nawet nie przyszedł mi wtedy do głowy. Widzę, że serio mam jakiś problem i nie mogę się zdecydować, a wydawałoby się, że decyzja jest prosta..
Stary 2016-12-01, 17:54   #18
mar_jolka
mar_jolka

Send a message via Skype™ to mar_jolka

Ja tez mysle ze najbardziej boisz sie byc sama. Nigdy wlasciwie nie bylas sama bo od wczesnej mlodosci byl X. Taki juz stary dobry znany mąż... A Y -ciekawy bo nowy, inny. Nie mialas innego chlopaka. ( ogolnie uwazam ze nie powinno sie wchodzic w zwiazki z pierwszym chlopakiem- chyba ze bedzie to powrot do tego pierwszego po poznaniu jacy sa inni)
Ale tez mysle ze do X to sie przyzwyczailas- zawsze cos znanego jest bezpieczne. Y sugeruje ze zwiazek z nim bedzie ciekawszy. A jak nie wyjdzie. To naprawde kiedys zjawi sie Z. Moze wtedy juz nie bedziesz sie bala byc sama wiec i zwiazek bedzie taki naprawde dorosly. Ja uwazam ze kazdy mlody czlowiek powienien byc obowiazkowo jakis czas calkiem sam, mieszkac osobno. Wtedy dojrzewa i jest zupelnie innym partnerem zyciowym.

I chyba nie kochasz tak do konca zadnego- nie mialabys dylematu gdyby bylo inaczej.
mar_jolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-02, 05:46   #19
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
X ma teraz ciężki okres w życiu. Od paru miesięcy nie może znaleźć pracy, ciągle narzeka i tylko mi może się wyżalić i we mnie ma oparcie. Dzisiaj dostałam od niego smsa, w którym pisał, że śniło mu się, że go zdradziłam. Wywołało to we mnie wielkie wyrzuty sumienia... A co d Y, wczoraj postanowiłam, że zerwę kontakt, jednak to nie okazało się takie proste. Kiedy mu o tym napisałam, chciał się spotkać i pogadać na żywo, gdyż jego zdaniem nie jest to rozmowa na telefon. Teraz za wszelką cenę chcę odwlec to spotkanie, bo nie chcę żeby to dobiegło końca. Dalej piszemy ze sobą tak jak dawniej, od też nie porusza tematu urywania znajomości. Jest jeszcze jedna rzecz, o których chciałabym Wam powiedzieć. Za jakiś czas X wyjeżdża do Stanów. Powiedział mi o tym zanim zaczęłam znajomość z Y. Byłam zdruzgotana, jednak teraz tylko czekam kiedy wreszcie wyjedzie. Z drugiej strony, ostatnio z koleżanką trochę przesadziłyśmy z alkoholem i na drugi dzień miałam okropnego kaca. Marzyłam wtedy, abym miała przy sobie X. Y nawet nie przyszedł mi wtedy do głowy. Widzę, że serio mam jakiś problem i nie mogę się zdecydować, a wydawałoby się, że decyzja jest prosta..
Nie powinno się to obchodzić czy on ma latwy okres czy ciężki. Myśl o tym czego ty tak naprawdę chcesz.

Stary 2016-12-02, 06:01   #20
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
Nie powinno się to obchodzić czy on ma latwy okres czy ciężki. Myśl o tym czego ty tak naprawdę chcesz.

Ona chce mieć obu, więc tutaj na to bym nie patrzyła.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-02, 22:49   #21
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

ggg.jpg
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-21, 21:36   #22
201701231001
Konto usunięte

Co zrobić, żeby usunąć konto na wizażu? do kogo mam się z tym zwrócić?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości