Czy nawilżanie skóry przyspiesza gojenie ran po trądziku? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-24, 09:46   #1
jartsw
Przyczajenie

Czy nawilżanie skóry przyspiesza gojenie ran po trądziku?

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie dotyczące nawilżania skóry z dużą ilością bliz potrądzikowych.

Może przybliżę na wstępie moją sytuację. Miałem problem z cerą, głównie twarz i klatka piersiowa. Udałem się do dermatologa, była to moja pierwsza taka wizyta w życiu. Pani przepisała mi Zineryt. Po około miesiącu stosowania moja cera była idealna, generalnie wszystkie krosty na twarzy i klatce zniknęły i zdążyły się zagoić. Jednak po odstawieniu Zinerytu po około tygodniu coś zaczęło się pojawiać. Udałem się więc do dermatologa i Pani znów przepisała mi to samo, jednak tym razem Zineryt już nie działał wcale, dodatkowo miałem niesamowity wysyp pryszczy jakiego chyba w życiu nie miałem. No to znów udałem się do Pani dermatolog, jednak z racji, że używałem jeszcze Zinerytu, Pani nie pobrała mi materiału do badań (bo podobno trzeba odstawić lek na tydzień przed takim badaniem) tylko przepisała lek robiony, nie pamiętam dokładnego składu, a nie mam teraz dostępu do składu. W każdym razie jest tam na pewno dużo siarki. Był to stosowania punktowego, generalnie wyciął wszystkie pryszcze po tygodniu stosowania, na razie nic wielkiego się nie pojawia. Jednak pomimo, że był to lek punktowy, pokrywałem nim praktycznie całą twarz, gdyż krost miałem mnóstwo. I teraz gdy już nic się nie pojawia zastanawiam się jak przyspieszyć proces gojenia się ran, mam wrażenie, że jest dość powolny...

Pytanie przede wszystkim jest takie, czy powinienem taką skórę nawilżać, czy to dobrze na nią wpłynie? Do nawilżania używam cetaphil md. Dodatkowo używam także tormentiolu. W zanadrzu mam jeszcze pastę cynkow, regularnie spożywam cynk w tabletkach.

Dajcie jakieś rady, będę testować.

Pozdrawiam
jartsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 14:30   #2
perskin
Raczkowanie

Dot.: Czy nawilżanie skóry przyspiesza gojenie ran po trądziku?

Skórę zawsze należy nawilżać. Ale dla wsparcia procesów regeneracji w skórze niezbędne są substancje odżywcze jak np. witamina PP, A, C, kwasy omega 3, cynk, krzem, żelazo. Procesy regeneracji w skórze zachodzą w nocy, warto zatem na noc nałożyć odżywczy krem, lub wykonać maskę np. ze spiruliny.
Stosowanie lekkich kwasów pomoże przyspieszyć ten proces złuszczając matrwe komórki i odkrywając nowe, ale trzeba z nimi obchodzić się ostrożnie!
Proces regeneracji skóry wymaga czasu. Trzeba cierpliwie i systematyczne dbać o skórę, aby zauważyć efekty. Starając się przyspieszyć ten proces możesz podrażnić skórę, a to może spowodować nawrót choroby.
Też walczę z trądzikiem, więc wiem jak łatwo się zagalopować

Per.Skin.
https://perskin.wordpress.com/

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2017-01-03 o 20:40 Powód: Reklama.
perskin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-13, 08:35   #3
braaap
Raczkowanie

A może palisz papierosy? Palenie spowalnia gojenie się ran.
Polecam Ci stosowanie maseczek algowych wybielających. Tylko nie kupuj gotowych produktów. Na allegro masz sporo ofert maseczek w postaci półproduktu, który mieszasz z wodą. Wychodzi taniej a do tego wiesz co w tej maseczce się znajduje. Do tego korund również do kupienia na allegro lub np. w zrob sobie krem (dawno nie wchodziłam na ich stronę, ale powinni go jeszcze mieć w ofercie). Mieszasz go sobie z żelem i powstaje bardzo dobry peeling. Stosuj raz w tygodniu.
Możesz też spróbować oleju tamanu - do kupienia w zrób sobie krem.
Na forum z tego co kojarzę masz wątek dot. tego u jakiego sprzedawcy na allegro warto kupować półprodukty.
braaap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-19, 18:05   #4
staramalenka86
Raczkowanie

Przede wszystkim przyjrzyj się swojej diecie. Wyeliminuj wszystkie ostre przyprawy itp
pij duzo wody
no i krem do odbudowy koniecznie
polecam *********** Ma w składzie komórki macierzyste i pomoże w odbudowie

Edytowane przez Antymionka
Czas edycji: 2017-01-23 o 15:26 Powód: Reklama
staramalenka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-20, 20:55   #5
jartsw
Przyczajenie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Być może to, że proces gojenia przebiegał wolno było moim odczuciem, krost miałem mnóstwo. Teraz po jakimś czasie już wszystko się zagoiło, jest pięknie. Zobaczymy czy znów będzie nawrót, jak po Zinerycie...

PS: nie palę
PS2: dietę mam bardzo zdrową.
jartsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości