|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
cera trądzikowa tłusta jakie kosmetyki wybrać?
Witam, jestem nastolatką od jakiś dwóch lat zmagam sie z trądzikiem. Próbuje wielu metod i kosmetyków ale nie dokońca wiem co będzie dobre dla mojej cery której stan ostatnio się pogorszył. Stosowałam żel matujący under twenty do mycia twarzy ale ze względu na sls w składzie i podrażniające działanie postanowiłam go odstawić. Szukam zastępnika słyszałam o metodach mycia twarzy olejami, mlekiem, miodem może te byłyby dobre dla mojej przesuszonej już cery? Jeśli tak moge sie na nie zdecydować ale wolałabym chyba jakiś gotowy środek myślałam o żelu Ziaja Med co myślicie? Do tego tonik z tej seri. A może wizażanki znacie lepsze kosmetyki lub domowe sposoby? Na co mogę zwrócić uwage przy nqjbliższej wizycie w Rossmanie?
Jeśli chodzi o kremy to używam dwóch, oba z ziaji jeden ziaja med drugi nawilżający do cery tłustej i mieszanej z białej herbaty. Jakie kosmetyki zakupić? Z jakich zrezygnować? Budżetu za wielkiego nie mam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: cera trądzikowa tłusta jakie kosmetyki wybrać?
Cytat:
Ewentualnie żelowe kosmetyki, ale z łagodniejszymi detergentami np żele Sylveco albo tania opcja czyli żeldohigienyintymnej Facelle albo dzieciowy Babydream. Z pielęgnacji nic nie polecę, bo jestem zdania, że niestety wśród niskopółkowego asortymentu drogerii cera tłusta i trądzikowa nie ma żadnego sensownego wyboru. Ale może ktoś coś zna i Ci podpowie. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-01-24 o 20:32 Powód: wkurzająca reklama |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że na kosmetyki drogeryjne szkoda pieniędzy. Co z tego, że jednorazowo wydasz trochę mniej pieniędzy, a efektów one raczej nie dają, a nawet w moim przypadku pogarszały stan skóry i będziesz musiała kupić coś innego... ;/
Ja poprawę stanu skóry zauważyłam po zmianie pielęgnacji na naturalną. Co do domowych metod, gdy odczuwam przesuszenie to rano stosuję mycie miodem i uważam, że jest to dobry i bardzo delikatny sposób nie naruszający naturalnej ochrony skóry, ale wieczorem już preferuję porządne oczyszczanie 2 fazowe olej + żel myjący. Maseczka z drożdzy raz w tygodniu też jest dobrym, tanim rozwiązaniem ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o kosmetyki pielęgnacyjne z rossmana to jak dla mnie tylko BARWA jest warta spróbowania.
Ale może lepiej spróbuj jakichś lepszych kosmetyków: xxx - ma fajną ofertę jeśli chodzi o kremy! Powodzenia ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-01-24 o 18:19 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jak ktoś pisze, że nie ma kasy na drogie kosmetyki, to nie przestanie nagle jeść albo nie zacznie jeździć na gapę, żeby sobie kupić krem za 150 złotych i tonik za stówkę. Dla wielu osób krem za więcej niż 20 złotych jest drogi. Co nie znaczy, że mają w ogóle o siebie nie dbać, albo zacząć kraść lub się zapożyczać, żeby sobie kupić mazidła. Trzeba działać tymi środkami, które się ma.
W przypadku autorki tanio by wyszło kręcenie kosmetyków z półproduktów, tylko to wymaga cierpliwości i zaangażowania. Część pielęgnacji można sobie skombinować w domu np herbatki ziołowe w roli toników, peeling z kawy, płatków czy cukru. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Mogę polecić nową serię Bielendy dr medica - np. serum. Nada się i te zielone, typowo dedykowane do cery trądzikowej i różowe, które niby jest dla naczynkowej. Moim zdaniem to drugie jest nawet lepsze. Co do mycia twarzy - nie idź w ostre detergenty, ja robiłam ten błąd i moja cera się buntowała, a przez to miałam wielkie gule. Teraz do mycia używam np. ziaja ulga lub całkiej fajnej i deliktanej pianki Ava Pore Revolution. Demakijaż możesz zrobić olejkiem myjącym Farmony (to ich nowość), później jeszcze umyj twarz jakąś pianką, żelem, czymś delikatny. Tonizowanie? Hydrolat np. z lipy lub nawet toniki bielendy z serii dr medica.
Coś tam znajdziesz dla siebie ![]() Edytowane przez Lachezis Czas edycji: 2017-01-24 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Z własnego doświadczenia polecam Ci serię liście manuka - na początku będziesz miała większy wysyp, a potem zacznie wszystko ładnie schodzić - buzia się po prostu będzie oczyszczać. Ale jeśli to nie pomoże i po, dajmy na to, miesiącu czy dwóch, regularnego stosowania nie zobaczysz poprawy, to udaj się do dermatologa, czasem specjalistyczne preparaty na receptę są niezbędne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.