Kupno mieszkania w Katowicach - jaka dzielnica - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-06, 11:46   #1
wojciechPVB
Raczkowanie

Kupno mieszkania w Katowicach - jaka dzielnica

Witam,
Przymierzam sie powoli do powrotu do kraju w ciągu 2 lat. Rozważam kupno mieszkania własnie w Katowicach a nie Krakowie - ze wzgledu na:
a) lepszy rynek pracy
b) dużo tańsze mieszkania

Jakie dzielnice są fajne i bezpieczne / a jakich lepiej unikać ?u
Jakie są dobrze skomunikowane ?
W jakich dzielnicach jest łatwiej wynająć komuś mieszkanie np na rok ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
WojciechPVB
wojciechPVB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 14:59   #2
Silumin
Zadomowienie

Dot.: Kupno mieszkania w Katowicach - jaka dzielnica

Mnie najbardziej się podobają okolice Brynowa i Ligoty, uważam że są raczej spokojne i wszystko jest wkoło, ale popołudniami są tam straszne korki i problemy z przejazdem, co mnie bardzo odstrasza.
Z wynajmem nie pomogę, bo się nie orientuje w ogóle.

Edytowane przez Silumin
Czas edycji: 2015-04-09 o 10:32
Silumin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 17:55   #3
axn22
Zakorzenienie

Szukasz mieszkania nowego czy z rynku wtórnego? Masz jakieś specjalne wymagania bądź upodobania (bliskość parku, galerii, podziemny parking, odległość od centrum)? Będziesz przemieszczać się samochodem czy komunikacją miejską?

Mieszkania na południu np Brynów i Ligota cieszą się chyba największym zainteresowaniem. Okolica jest spokojna, dość zielona, dobrze skomunikowana (aczkolwiek trzeba liczyć się z korkami jeżdząc do/z centrum).
Późniejszy wynajem mieszkania będzie tam na pewno stosunkowo łatwy bo jest w tej okolicy dużo studentów.

Ja akurat mieszkam kompletnie na północy (Bogucice) i również bardzo sobie chwalę. Mam blisko zarówno do terenów zielonych, głównych 'dużych sklepów' jak i głównych dróg. Autobusem do centrum max 10min.

Ogólnie w Kato z wynajmem jest chyba dość dobrze, ostatnio znajoma szuka mieszkania i co chwile ktoś jej coś sprzątnie sprzed nosa... I to nawet nie studenci tylko firmy szukające mieszkań dla swoich pracowników.

Unikałabym Załęża, Giszowca, Szopienic.
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-08, 22:03   #4
evilcia
Zadomowienie

Jakbym musiała kiedykolwiek mieszkać w Katowicach (a mieszkałam i byłam nieszczęśliwa bo tęsknota za rodzinnym miejscem mnie dobijała) to wybrałabym właśnie okolice Brynowa, Ligoty lub Bogucice. Te dzielnice są dobrymi lokalizacjami nie tylko pod względem możliwości wynajmu komuś (blisko do uczelni dla studentów) ale są też dobrze skomunikowane z Centrum, jest dużo sklepików, aptek, dostęp do szkół, przedszkoli, jest sporo zieleni jak na Katowice itd., więc i jakiejś parze czy rodzinie wynajem nie będzie problemem.

Tylko niestety trzeba się w przypadku Ligoty i Brynowa liczyć z korkami.

Przy okazji jak rozglądasz się za mieszkaniami to zwróć uwagę, że w okolicy Ligoty mogą wystąpić szkody górnicze i warto się tym zainteresować, bo pobudowano w tamtej okolicy sporo mieszkań (paskudnych zresztą z zewnątrz) i nie mogą ich sprzedać - raz, że cena, a dwa no to te szkody..
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-11, 12:02   #5
79 Marta
Wtajemniczenie

ja bym jeszcze Józefowiec dorzuciła, okolica fajna, centrum niedaleko ( i tu raczej nie będzie korków jak na Mikołowskiej), Park Śląski obok
Stary 2015-04-12, 13:28   #6
Rarita
Wtajemniczenie

Do Ligoty mają doprowadzić tramwaje więc kwestia dojazdów może się polepszyć
Też bym polecała Ligotę lub Brynów, choć wszystko zależy od gustu - mnie np ostatnio bardzo interesują mieszkania na Koszutce, bo to praktycznie centrum, ceny są naprawdę ok w porównaniu z innymi dzielnicami, co prawda mniej zieleni niż w Ligocie ale to już zależy od gustu.

A tak w ogóle to teraz mieszkam w Superjednostce (taki wieeelgachny blok obok Spodka) i to dopiero frajda - wychodzę i już jestem w centrum, nigdzie nie idę dłużej niż 10 min, sąsiadów widuję raz na dwa, trzy miesiące, a jak mi się zatęskni za zielenią to sobie wychodzę na balkon i patrze na Park Śląski w oddali
A tak na serio to w dłuższej perspektywie mieszkanie tutaj byłoby zdecydowanie zbyt męczące (a mieszkać tu z rodziną i dziecmi to już w ogóle sobie nie wyobrażam), ale młodym osobom, studentom, polecam w 100%
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-12, 15:37   #7
manio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Silumin Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej się podobają okolice Brynowa i Ligoty, uważam że są raczej spokojne i wszystko jest wkoło, ale popołudniami są tam straszne korki i problemy z przejazdem, co mnie bardzo odstrasza.
Z wynajmem nie pomogę, bo się nie orientuje w ogóle.
Ligota i Brynów no nie wiem, już lepiej Panewniki, Piotrowice. Na ligocie za żadne skarby nie chciałbym mieszkac

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Bogucice ? hm nie polecam nikomu wg mnie istna patola
manio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-12, 20:40   #8
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manio Pokaż wiadomość
[/COLOR]Bogucice ? hm nie polecam nikomu wg mnie istna patola
Bogucice to nie tylko stare kamienice Ale fakt, w tamtych okolicach to najlepiej nie jest.

Koszutka to też dobra myśl, pare fajnych miejsc się tam znajdzie. I bliziutko parku. A jak już o parku... to rozważyć też można Osiedle Tysiąclecia, ale nie każdy lubi aż takie skupiska.
Stary 2015-04-13, 09:00   #9
Micraell
Zakorzenienie

Koszutka jest dość spoko, choć ja widziałam chyba mały fragment i wydawało mi się, że daleko od wszystkiego. Jak nie przeszkadzają blokowiska to może Os. Gwiazdy/Zawodzie? Dosyć dobrze skomunikowane, bo i na tramwaj i na autobus nie jest szczególnie daleko. Jak są dzieci to jest przedszkole, szkoła, boiska, plac zabaw... No i sklepów osiedlowych były trzy jak dobrze pamiętam w tym supermarket. Dawno tam mieszkałam, ktoś coś wie jak tam teraz wygląda?

"Well, I guess it would be nice, if I could touch your body, you know not everybody, has got a body like you."

~George Michael

Micraell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-28, 07:54   #10
wojciechPVB
Raczkowanie

Dzieki za opinie Generalnie chyba padnie na Koszutke ....z tym ze sa tam stosunkowo male mieszkania. Musze sledzic rynek. A jak jest z praca w Katkowicach z jezykiem francuskim ?
Stary 2015-04-28, 09:35   #11
lutien
Wtajemniczenie

Ja tam polecam Nikiszowiec :P
Cisza, spokój, duże i tanie mieszkania, bezpiecznie, klimatycznie, dużo się tu dzieje. Minus to dojazd do centrum autobusem jest kiepski (za to autem jest super, bo blisko jest do autostrady, gierkówki i dtśki). No i nie ma szkód górniczych
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-28, 16:25   #12
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wojciechPVB Pokaż wiadomość
Dzieki za opinie Generalnie chyba padnie na Koszutke ....z tym ze sa tam stosunkowo male mieszkania. Musze sledzic rynek. A jak jest z praca w Katkowicach z jezykiem francuskim ?
A w jakiej branży ta praca? W Kato jest spory oddział firmy Steria, oni tam bardzo sobie francuski cenią
Stary 2015-06-15, 15:40   #13
wiosna_ach_to_ty
Przyczajenie

A teraz chyba jeszcze coś się na Karoliny będzie budowało, wygląda ciekawie.
wiosna_ach_to_ty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 21:06   #14
idealne_my
Raczkowanie

Dosyć często jestem u kuzynki w Kato. Mieszka na Józefowicach. Generalnie skupisko bloków, ale fajnie, bo korków tam nie ma - bynajmniej jak jeździłam do niej. Blisko do tramwajów i autobusów. Do centrum też dojazd jest spoko.
idealne_my jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 11:24   #15
justyna_k1
Raczkowanie

Owszem na Karoliny się coś buduje i na Chorzowskiej też (4 wieże). Niedawno stanęła wieża C i można już kupować. Sama będę mieszkam w tym kompleksie więc polecam. Szczególnie te górne piętra. Widok niesamowity.
Stary 2015-06-26, 12:22   #16
angelosa
BAN stały

Ja właśnie też sobie tam zarezerwowałam mieszkanko, moim zdaniem super inwestycja. Podoba mi się, że w bliskich okolicach jest dużo starych budynków z czerwonej cegły. Super sprawa. A gdzie będziesz mieszkać? Bo ja na Karoliny
angelosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 10:32   #17
_Bathory_
Raczkowanie

A ja się wciąż zastanawiam, bo tam mieszkania na os. Karoliny będą bardzo różnej wielkości i chciałbym nowe mieszkanie na pewno, bo wtedy wiem, że wszystko w dobrym stanie i nie będę musiał na dzień dobry robić całej elektryki na przykład. I Bogucice też w porządku dzielnica, jeszcze w trakcie rewitalizacji. Ale nie wiem, jaka wielkość – nie mogę się z żoną dogadać. Tu pytanie do pań, bo żona twierdzi, że facetom się w głowie przewraca już. Czy mieszkanie 92 m^2 na trzy osoby to przesada czy akurat?
_Bathory_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 17:24   #18
axn22
Zakorzenienie

Jak na polskie realia to bardzo dużo i pewnie wiele osób pomyśli jak Twoja żona

Do całkiem wygodnego mieszkania wystarczyłoby ok 70m2 ale... no właśnie, zawsze jest jakieś ale Sama mam 74m2 i nie raz brakuje mi miejsca, czasem myślę, że przydałaby się mała garderoba, graciarnio-spiżarka... czasem fajnie byłoby mieć więcej miejsca. No ale - to tylko mieszkanie a nie dom
Myślę jednak, że jakbym szukała czegoś większego, w okolicach 100m2, to już bardziej rozglądałabym się za jakąś szeregówką a nie mieszkaniem w bloku.

Swoją drogą, większe mieszkanie to też więcej sprzątania , więcej remontowania, większe opłaty itp itd. Są plusy i minusy.
Stary 2015-07-02, 09:17   #19
miria4
Przyczajenie

właśnie sama rozglądam się za jakimś średnim mieszkaniem w Kato i os. Karoliny zapowiada się całkiem ciekawie, popatrzyłam na wizualizacje i plany mieszkań i chyba zacznę poważnie rozważać to miejsce. a przy okazji dobra lokalizacja, bo szukam czegoś blisko centrum, żeby nie mieć problemów z dojazdami do pracy, a przy okazji wszędzie jest blisko, kiedyś może się zdecyduję na coś bardziej na uboczu, ale do tego momentu jeszcze parę lat, mąż rodzina i dwójka dzieci...
miria4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-21, 09:08   #20
IgorNowak
BAN stały

Masz zupełną rację. Nawet jak się ma fajne, duże mieszkanie, to zawsze po jakimś czasie brakuje miejsca. Ważna jest piwnica w dzisiejszych czasach. Dobrze jest też mieć taką komórkę na przetwory. Kiedyś w każdym domu była komórka, teraz ta moda wraca. Szukam mieszkania w Katowicach właśnie posiadającego takie udogodnienia. Mam nadzieję, że znajdę.

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2015-11-03 o 21:51 Powód: Link. przywracanie ukrytych linków reklamowych
IgorNowak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-21, 09:28   #21
lutien
Wtajemniczenie

Na nikiszowcu mieszkania mają komórki Do tego są duże, przestronne, tanie i w spokojnej okolicy
(Katharine Hadley )

Stary 2015-10-26, 11:08   #22
anetamska
BAN stały

Mieszkania na południu np Brynów i Ligota cieszą się chyba największym zainteresowaniem. Okolica jest spokojna, dość zielona, dobrze skomunikowana (aczkolwiek trzeba liczyć się z korkami jeżdząc do/z centrum).
Późniejszy wynajem mieszkania będzie tam na pewno stosunkowo łatwy bo jest w tej okolicy dużo studentów.

Nie jestem z Katowic, a też szukam dobrej lokalizacji w Krakowie. Chciałabym żeby to były zielone tereny, i właśnie okolice Brynowa i Ligoty przypadły mi bardzo do gustu. Mogłabyś mi coś więcej napisać o tej okolicy? Jestem teraz w ciąży i chciałabym z mężem urządzić fajne gniazdko w jakiejś miłej lokalizacji. Wstępnie jesteśmy zainteresowani projektem geogrupy xxx, bo oni właśnie mają tam swoją ofertę przy Rolnej. W dodatku realizują program MDM-u a chcieliśmy się też na to załapać. Jeśli moglbyście nam doradzić bylibyśmy bardzo wdzięczni

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Nie jestem z Katowic, a też szukam dobrej lokalizacji w tym mieście. Chciałabym żeby to były zielone tereny, i właśnie okolice Brynowa i Ligoty przypadły mi bardzo do gustu. Mogłabyś mi coś więcej napisać o tej okolicy? Jestem teraz w ciąży i chciałabym z mężem urządzić fajne gniazdko w jakiejś miłej lokalizacji. Wstępnie jesteśmy zainteresowani projektem geogrupy xxx, bo oni właśnie mają tam swoją ofertę przy Rolnej. W dodatku realizują program MDM-u a chcieliśmy się też na to załapać. Jeśli moglbyście nam doradzić bylibyśmy bardzo wdzięczni

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-03-12 o 20:28 Powód: Link.
anetamska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 18:27   #23
lutien
Wtajemniczenie

Ligota dobrze skomunikowana w kierunku centrum ciągle korek, a i do autostrady kawałek...
A na Brynowie to chyba żaden blok prosty nie jest
Już szybciej Giszowiec jest dobrze skomunikowany
(Katharine Hadley )

Stary 2015-11-01, 09:30   #24
manio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Bathory_ Pokaż wiadomość
A ja się wciąż zastanawiam, bo tam mieszkania na os. Karoliny będą bardzo różnej wielkości i chciałbym nowe mieszkanie na pewno, bo wtedy wiem, że wszystko w dobrym stanie i nie będę musiał na dzień dobry robić całej elektryki na przykład. I Bogucice też w porządku dzielnica, jeszcze w trakcie rewitalizacji. Ale nie wiem, jaka wielkość – nie mogę się z żoną dogadać. Tu pytanie do pań, bo żona twierdzi, że facetom się w głowie przewraca już. Czy mieszkanie 92 m^2 na trzy osoby to przesada czy akurat?

wg mnie na 3 osoby to akurat Natomiast jeśli planujecie powiększenie rodziny brałabym minimum 120 m
manio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-03, 12:58   #25
ravish
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Kupno mieszkania w Katowicach - jaka dzielnica

Osobiście bardzo polecam Ligotę, świetna zielona okolica, w pobliżu park a w planach budowa basenu krytego. Z dojazdami też jest w większości spoko. Korki to normalka ale jak w każdej dzielnicy w godzinach szczytu. A jeśli chodzi już o sam wynajem czy kupno mieszkania to polecam xxx. Ja korzystałam z oddziału w SCC i jestem bardzo zadowolona, szybko sprawnie poszło, profesjonalna obsługa, pomagają w załatwianiu wszystkich formalności co również miało dla mnie duże znaczenie. Podsyłam link xxx

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2015-11-03 o 21:53 Powód: reklama
ravish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 21:13   #26
axn22
Zakorzenienie

Ostatnio wielu znajomych z południa Katowic, w tym Ligoty, Brynowa, Panewnik, Ochojca marudzi niesamowicie na smog i smród. Sama mieszkam kompletnie po drugiej stronie i aż tak tego nie odczuwam...

Korki na/z południe Kato pobijają wszystko, szczególnie teraz gdy w remoncie jest chyba wszystko
Stary 2015-11-07, 12:45   #27
gatka_84
Zadomowienie

Piotrowice, mieszkałam tam cale dzieciństwo. Naprawde śmiało mogę polecić
gatka_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-19, 11:13   #28
SensiMilka
Przyczajenie

Ja tu wszystkim z całego dobrego serca polecam, dziewczynki, udział w rządowym programie dofinansowania MDM. Można dostać fajne pieniądze na pierwsze mieszkanko czy nawet dom. Poczytajcie sobie, a na pewno niejednej z Was się przyda
xxx

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2015-11-23 o 20:52 Powód: link reklamowy
SensiMilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-20, 07:54   #29
wojciechPVB
Raczkowanie

a ja zmienie troche temat -bo Plany sie zmienily i mieszkamy w Warszawie :/

Czy macie jakies doswiadczenia - albo czy wasi znajomi wynajmuja mieszkania w Katowicach. W jakiej dzielnicy najlepiej kupic mieszkanie zeby latwo wynajac. Ile mozna uzyskac zyski z takiego wynajmu ? - czy jest szansa zeby kredyt sie sam splacal z wynajmu ?
Stary 2015-11-30, 16:18   #30
olamona80
Raczkowanie

Moja znajoma z mężem zamierzają kupić nowe mieszkanie w Katowicach na Ligocie. Obejrzeli już kilka innych, ale tam im najbardziej odpowiada. Do centrum dojadą autobusem, w pobliżu sklepy, park. I fajnie, ponieważ developer oferuje projekt MDM. Co prawda, sporo różnych obwarowań, ale im się udało.

Edytowane przez olamona80
Czas edycji: 2016-01-05 o 19:30 Powód: synonim
olamona80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości