![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Komunia Święta
Witam mamy starszych dzieci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Komunia Święta
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Właśnie mam problem,bo w grudniu rodzę i lekarz kazał mi się oszczędzac,bo ciąża była problemowa,mąż pracuje do późna...nie wiem,jak to będzie z tymi wizytami w Kosciele.Nawet ta coniedzielna msza jest dla nas problematyczna,bo córka bedzie miała Komunię w parafii w pobliżu szkoły-czyli daleko od nas...ech,ciężko będzie.Zastanawiam się, jak mam dziecko usprawiedliwiac,jak nie będzie na Mszy z powodu np.choroby(jej lub mojej)???Czy ileś tam nieobecności dyskfalifikuje do udziału w sakramencie???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Wiele zalezy napewno od podejscia księdza. Ja się musiałam z księdzem rozmowic bo robił jakies tam problemy . mysle ze jednak w efekcie koncowym nie mogą odmowic dziecku przyjecia komunii . Nie martw sie na zapas i nie daj sobie wejśc na głowę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
xandra78 najlepiej idź do księdza, który przygotowuje twoją córkę do Komunii Świętej i przedstaw mu sytuację, oraz poproś o jakieś rozwiązanie tego. Nie wydaje mi się, żeby nieobecność mogła dyskwalifikować. Choć to też zależy od księdza. W razie problemów, zawsze możesz zwrócić się do wyższej instancji - tak mi się wydaje (proboszcza, dziekana czy biskupa)
Co do sali, to w tym roku moj siostrzeniec miał Komunię i salę siostra zamawiała jak kończył zerówkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
na drugie mam Irena
|
co do sali to mamy zamawiają salę gdy dzieci kończą zerówkę tak jest u nas na wsi nie daleko małego miasteczka gdzie jest 5 sal do dyspozycji a kucharkę (moja mama jest)nawet 3 lata wcześniej.
ja będę miała w domu za dwa lata a za rok chrzesna także na razie się przyglądam swoją drogą jakie widzicie rozwiązanie gdy w rodzinie są dwa przyjęcia i dzieci mają wspólną babcię(wspólnie na sali odpada bo mnie nie stać)
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
evela28,na Twój problem pomysłu niestety nie mam
![]() ![]() Tak mnie nastraszyliście z ta salą ![]() Jeszcze jeden mam problem-ja z moim TŻ nie jesteśmy po ślubie.Czy ksiądz sie o tym dowie w którymś momencie i czy to jest przeszkoda do udzielenia naszemu dziecki Komunii Świętej?Przy Chrzcie problemy z tego powodu są-o tym każdy wie... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Gdzieś czytałam że wg prawa kanonicznego chrzest ksiądz powinien udzielić jeśli istniej nadzieja, że dziecko będzie wychowywanie w wierze. Z komunią powinno być podobnie a u Ciebie ten warunek jest spełniony, córka chodzi na religie i do kościoła, chcecie żeby dzicko przystąpiło do komunii, ale pnie i tak zależy to od księdza.
I jeszcze jedno mnie zastanawia - jak możne zarezerwować tak wcześnie sale na komunie - data komuni jest znana jeszcze zamin dziecko zacznie do szkoły chodzić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już zaczęłam nawet myślec,żeby może jednak w domu wyprawic,ale to też nie będzie łatwe-mało miejsca,mały stół, mało krzeseł itd...Szkoda mi kasy na salę,chociaż byłoby nas w sumie stac-jednak zawsze za te pieniążki możnaby kupic coś pożytecznego dla dziecka,prawda?Ech... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
na drugie mam Irena
|
u nas są przyjęcia dwa tyg przed Bożym Ciałem więc można to obliczyć lub rezerwują mniej więcej na okres komuni i wtedy zawsze będą pierwsi
Xsandra a jeśli już sali nie znajdziesz to problem z głowy zmniejszysz listę gości aby się pomieścili (łatwo pisać u nas też zawsze za mało krzeseł).wiadomo w lokalu byłoby łatwiej bez roboty zamawiasz i masz zwłaszcza że malucha będziesz miała
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
To ja się dopiszę
![]() ![]() Jestem już po pierwszym zebraniu w kościele - dzieci nie będą mieć żadnych egzaminów, wystarczy kartka od księdza z religii, że zaliczyło wszystkie modlitwy w szkole. Stroje mają byc jednakowe i szyte na miarę, co mnie bardzo cieszy, bo na moje niewymiarowe dziecko gotowego garnituru nigdzie nie kupię ![]() Spotkania przygotowujące mają być po Wielkanocy - około 8 takich spotkań. Teraz w niedzielę mają dostać kontrolki sprawdzające obecność na mszy. Oprócz tego różaniec w październiku i roraty w grudniu. Trochę mi to nie pasi, bo mój syn chodzi na drugą zmianę do szkoły i wraca koło 15.30, zdąży zjeść obiad, chwilę odpocząć i na 17 do kościoła. A jeszcze lekcje trzeba zrobić ![]() Poza tym, syn powiedział, że do żadnej komunii nie pójdzie, bo on żadnych grzechów nikomu nie będzie mówił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No właśnie też sie obawiam,czy te dzieciaki będa miały siłę jeszcze lekcje odrabiac, jak wypadnie jakies wieczorne spotkanie w Kościele.Mam nadzieję,że nauczyciele będą wyrozumiali-przecież nie zawsze trzeba coś zadawac???
Ja się zbieram,żeby obleciec knajpy i cos zarezerwowac.A jakie są ceny od osoby i czy do tego jeszcze cos sie dopłaca-np.za sam wynajem,czy obsługę? U nas w szkole jedna mama płaci 90 zł "za talerzyk". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się jeszcze nad jednym.W maju moja dzidzia będzie miała 6 m-cy i na pewno będę jeszcze karmic piersią.Czy taka impreza na sali nie okaże się bardziej "niwygodna",jeśli chodzi o moja opiekę nad niemowlęciem??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
na drugie mam Irena
|
kontrolka sprawdzająca obecność na mszy - jakoś mi się skojarzyło z elektryczną opaską na ręku jak więżniowie we filmach
a roraty u nas o 6 rano Xsandra nie wiem czy to dobry pomysł bo czy wtedy właściciel nie policzy ci drożej bo jak by wziął kogoś innego na cały dzień lepiej by zarobił,a w domu kolację musisz robić i bałagan od nowa a jak byś robiła obiad w domu to mięso z obiadu czy jakieś surówki do kolacji też można podać chyba że po obiedzie kawa i koniec imprezy
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
evela28,tak źle i tak niedobrze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co? Tak się przyglądam waszej rozmowie i cieszę się, że nie jestem katoliczką. Ta komunia zaczyna być coraz większą komerchą. Niby człowiek mógłby się cieszyć zwyczajnie z tego, że jego dziecko staje się pełnoprawnym członkiem kościoła, ale nie da się. Bo trzeba wyprawić przyjęcie, nakupić prezentów. Bo przecież dziecku nie wytłumaczy się, że to głupie i niepotrzebne, skoro inne dzieci mają.
To samo jest z dziećmi osób innych wyznań, czy niewierzących. Nagle każde dziecko w klasie zaczyna chwalić się, co dostało, ile kasy nazbierało itd. I takie dziecko czuje się gorsze w jakiś sposób. Albo trzeba mu to wynagradzać i też kupić jakiś ogromny prezent. Tak było w każdej rodzinie z dziećmi niechodzącymi na religię, które znam. Smutne, prawda? a powinien to być po prostu radosny czas dla całej rodziny ![]() Edytowane przez ilonkaczapela Czas edycji: 2008-09-27 o 15:03 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"naszych czasów" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bylam na takiej komuni wlasnie z pol rocznym dzieckiem tzn.nie moim i mala swietnie sie bawila ,ciotki,wujki sie zajmowaly ze milo,spac wogole nie chcialo. Sama mam corke w 2 klasie ale my do komuni nie idziemy. wiem tylko ze jest juz problem z salami i rezerwacje byly na rok -1,5 wczesniej,ceny jak za wesele od 70 w gore. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
na drugie mam Irena
|
u moich sąsiadów rok temu było przyjęcie mały mieszka od dwóch lat za granicą (komunia w Polsce) jakież było jego zdziwienie gdy dostał prezenty
ach żebym i ja doczekała sie czegoś takiego w Polsce a u nas tylko prezenty i jeszcze kredyty komunijne będą reklamować
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Nie ma co panikować, na początek powinnaś się zdecydować czy sala, czy dom, będziesz miała maleństwo w domku, więc musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolisz wydać kase na lokal i wybrać tylko menu i reszte masz gdzieś, czy zaoszczędzieć i tydzień przed komunią pichcić w domu, a na samej imprezie zastanawiać się czy wszystko jest dosolone, dopieczone itp. Wiadomo że w restauracji jest obsługa, a w domu musisz sama skakać nad gośćmi, a potem jeszcze sprzątać po nich, to naprawde męczące. Zresztą chyba nie trzeba tłumaczyć jak to jest gdy wyprwiamy w domu impreze.
Co do kościoła. U nas wygląda to tak. Dziecko idzie do komunii w parafii na której terenie mieszka, może u was jest inaczej, a może wy zdecydowaliście zeby wasze dziecko szło z kolezankami z klasy. Je.sli chodzi o msze niedzielne, chodź tam gdzie masz bliżej, to chyba bez różnycy w którym kościele dziecko jest na maszy, wystarczy po mszy podejść do księdza i poprosić o podpis w tej książeczce. Wystarczy żebyś zgłosiła to księdzu który przygotowuje dziecko do komunii, wytłumacz mu jak sprawa stoi z twoją ciążą, to tez człowiek powinien zrozumieć. U mnie akurat, spotkań przed komunią jest niewiele 2/3 przed samą komunią gdzie poruszane są sprawy techniczne i organizacyjne- ustawienie dzieci itp. Jest też pierwsza spowiedź, ale to wszystko koniec kwietnia, początek maja. Przez reszte roku też jest kilka spotkań, u mnie trwają około godziny. Co do tego że nie macie ślubu- ksiądz musi doposcic dziecko do komunii świętej! To wy popełniacie grzech w świetle kościoła, a nie ono, więc z tym nie ma co do gadania. Ksiądz może się zapytać czy wszyscy rodzicie mogą przystąpić do komunii- szczególnie jeśli dzieci podczas tej uroczystości stoją w ławkach z rodzicami i wszyscy razem podchodzicie do sakramentu. Wtedy musicie się przyznać że nie macie ślubu, do komunii potrzebny też będzie akt chrztu jeśli dziecko było chrzczone w parafii innej niż ta w której bedzie pierwsza komunia, właśnie nie pamiętam czy tam jest wyszczególnione czy rodzice są po ślubie, czy nie. Wszystko też zależy od tego na jakiego księdza traficie. Powodzenia życzę w przygotowaniach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
anielka85,dziękuję Ci,że tak wyczerpująco podzieliłaś się swoją opinią i doświadczeniem
![]() Chyba jednak zdecydujemy się na salę-większośc osób mówi,że w restauracjach są jakieś dodatkowe pomieszczenia,więc można tam umieścic maluszka,jak będzie spał. Wczoraj byłam na pierwszym spotkaniu w Kościele,na Msze możemy chodzic do swojej parafii,tylko na koniec prosimy jakąś siostrę,żeby nam podpisała obecnośc w tym zeszyciku."Nasza" siostra trochę nas nastraszyła,że w tamtym roku nie dopuściła jednego dziecka do Komunii,bo nie chodził na Msze Św.... Jednak teraz w pażdzierniku trzeba chodzic na modlitwy różańcowe w każdy poniedziałek i czwartek-rany,nie myślałam,że tyle tego będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
To zaczyna się nieciekawie. Czyli wychodzi na to że będą was ciągać po kościołach pod każdym pretekstem, teraz różaniec, a potem, a to droga krzyżowa, a to roraty ipt. Całe szczęście tylko do maja, a potem bedziesz miała spokój z takimi uroczystościami na najblizsze 8 lat- do następnej komunii
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
To i tak nie jest zle, moje dziecko musiało chodzić codziennie , cały pazdziernik i listopad .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich
my mieliśmy komunie córki w tym roku w maju. sale zamówiliśmy już rok wcześniej nie znając nawet dokładnie terminu komunii. niestety mieszkanie zbyt małe. jeżeli chodzi o sprawy organizacyjne i spotkania w kościele, to faktycznie nie wygląda to zbyt ciekawie. a bynajmniej dla osób które dłużej pracują. do kościoła musiała chodzić co niedziele - z każdej mszy przynosiła obrazek który później wklejany był do specjalnego zeszytu a następnie siostra sprawdzała kto ile mial. od pażdziernika jak się zaczęło to przynajmniej dwa razy w tygodniu na 16 na nabożeństwa ( my pracujemy do 17, dziecko ze szkoły wychodziło o 15.20). szczerze powiedziawszy cięzko było , ale na szczęscie juz jest to za nami. oprócz tego spotkania z rodzicami po mszy, zaliczanie modlitw |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
na drugie mam Irena
|
a jak to jest z prezentem dla księdza czy siostry przygotowującej dzieci do komuni jest coś takiego u was
a kto stroi kościół bo u nas rodzice pierwszoklasistów
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
jeżeli chodzi o prezenty dla księdza czy siostry, czy o pamiątki dla dzieci - to u nasz była składka po 65 złotych. jeżeli chodzi o ubiór kościoła - to kwiaciarnia ubierała
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.