Komunia Święta - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-22, 14:20   #1
xandra78
Zakorzenienie

Komunia Święta

Witam mamy starszych dzieci.W przyszłym roku czeka mnie ta uroczystośc i już mam jej dosyc.Jakie Wy macie wrażenia?Czy Wasze dzieci tez mają wpisywaną obecnośc na niedzielnych mszach w specjalne książeczki??Czy zamówiłyście juz salę?Inne mamy mnie straszą,że juz teraz jest problem z miejscami w restauracjach.Szczer ze mówiąc,jeszcze nie zaczęłam przygotowań...
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 09:09   #2
Wiolek27
Rozeznanie

Dot.: Komunia Święta

Hej mój synek miał komunie w ub. roku i przyznam szczerze , ze to był trudny rok . Co do wymagan księdza który przygotowywał do komunii - to podszedł całkiem luzno do tematu nauki , nie wymagał od nich klepania na pamiec tych wszystkich zasad, regułek , przykazan , ale ... no własnie ..Mam wrazenie ze cały ubiegły rok spedziłam w kosciele I nie mówię tu bynajmniej o mszach niedzielnych ..oczywiscie obecnosc była sprawdzana . Co do przyjęcia - my robilismy je w domu , dla najblizszej rodziny i tu generalnie obyło sie bez kłopotów i stresu . Co mi jeszcze przychodzi do głowy - no cóz nie ukrywam , pieniązki grają dużą rolę.. szczerze to nie wiem , jak sobie radzą z tymi wszystkimi obciążeniami Ci , ktorzy mają cięższą sytuację finansową .Chyba nie przesadzę specjalnie jak powiem ze ubiegły rok w duzej mierze był podporządkowany włąsnie temu wydarzeniu.
Wiolek27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 18:38   #3
xandra78
Zakorzenienie

Właśnie mam problem,bo w grudniu rodzę i lekarz kazał mi się oszczędzac,bo ciąża była problemowa,mąż pracuje do późna...nie wiem,jak to będzie z tymi wizytami w Kosciele.Nawet ta coniedzielna msza jest dla nas problematyczna,bo córka bedzie miała Komunię w parafii w pobliżu szkoły-czyli daleko od nas...ech,ciężko będzie.Zastanawiam się, jak mam dziecko usprawiedliwiac,jak nie będzie na Mszy z powodu np.choroby(jej lub mojej)???Czy ileś tam nieobecności dyskfalifikuje do udziału w sakramencie???
Stary 2008-09-24, 09:54   #4
Wiolek27
Rozeznanie

Wiele zalezy napewno od podejscia księdza. Ja się musiałam z księdzem rozmowic bo robił jakies tam problemy . mysle ze jednak w efekcie koncowym nie mogą odmowic dziecku przyjecia komunii . Nie martw sie na zapas i nie daj sobie wejśc na głowę
Stary 2008-09-24, 10:10   #5
edytcia
Zakorzenienie

xandra78 najlepiej idź do księdza, który przygotowuje twoją córkę do Komunii Świętej i przedstaw mu sytuację, oraz poproś o jakieś rozwiązanie tego. Nie wydaje mi się, żeby nieobecność mogła dyskwalifikować. Choć to też zależy od księdza. W razie problemów, zawsze możesz zwrócić się do wyższej instancji - tak mi się wydaje (proboszcza, dziekana czy biskupa)
Co do sali, to w tym roku moj siostrzeniec miał Komunię i salę siostra zamawiała jak kończył zerówkę
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 10:32   #6
evela28
na drugie mam Irena

co do sali to mamy zamawiają salę gdy dzieci kończą zerówkę tak jest u nas na wsi nie daleko małego miasteczka gdzie jest 5 sal do dyspozycji a kucharkę (moja mama jest)nawet 3 lata wcześniej.
ja będę miała w domu za dwa lata a za rok chrzesna także na razie się przyglądam

swoją drogą jakie widzicie rozwiązanie gdy w rodzinie są dwa przyjęcia i dzieci mają wspólną babcię(wspólnie na sali odpada bo mnie nie stać)

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 12:37   #7
xandra78
Zakorzenienie

evela28,na Twój problem pomysłu niestety nie mam.Jakoś się babcia będzie musiała podzielic...

Tak mnie nastraszyliście z ta salą.Myślałam,że teraz moim jedynym zmartwieniem aż do Świąt będzie kompletowanie wyprawki i przygotowanie się do porodu,a tu się sprawy do załatwienia mnożą i mnożą...
Jeszcze jeden mam problem-ja z moim TŻ nie jesteśmy po ślubie.Czy ksiądz sie o tym dowie w którymś momencie i czy to jest przeszkoda do udzielenia naszemu dziecki Komunii Świętej?Przy Chrzcie problemy z tego powodu są-o tym każdy wie...
Stary 2008-09-24, 12:58   #8
Sonia11
Wtajemniczenie

Gdzieś czytałam że wg prawa kanonicznego chrzest ksiądz powinien udzielić jeśli istniej nadzieja, że dziecko będzie wychowywanie w wierze. Z komunią powinno być podobnie a u Ciebie ten warunek jest spełniony, córka chodzi na religie i do kościoła, chcecie żeby dzicko przystąpiło do komunii, ale pnie i tak zależy to od księdza.

I jeszcze jedno mnie zastanawia - jak możne zarezerwować tak wcześnie sale na komunie - data komuni jest znana jeszcze zamin dziecko zacznie do szkoły chodzić?
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 13:05   #9
Wiolek27
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
evela28,na Twój problem pomysłu niestety nie mam.Jakoś się babcia będzie musiała podzielic...

Tak mnie nastraszyliście z ta salą.Myślałam,że teraz moim jedynym zmartwieniem aż do Świąt będzie kompletowanie wyprawki i przygotowanie się do porodu,a tu się sprawy do załatwienia mnożą i mnożą...
Jeszcze jeden mam problem-ja z moim TŻ nie jesteśmy po ślubie.Czy ksiądz sie o tym dowie w którymś momencie i czy to jest przeszkoda do udzielenia naszemu dziecki Komunii Świętej?Przy Chrzcie problemy z tego powodu są-o tym każdy wie...
No i tu znowu mozna powiedziec , zalezy na jakiego księdza trafisz , to jest panstwo w panstwie . Powiem tak , ja nie zauwazyłam jakiegos nadmiernego zainteresowania zyciem rodziców czy tez jakich specjalnych wymogów , z formalności to jedynie jesli dziecko było chrzczone w innej parafii, musiało donieść akt chrztu , wiec nie sądzę , żeby odmówiono Twojemu dziecku komunii . Ale przy chrzcie mogą robic problemy.
Stary 2008-09-25, 12:20   #10
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sonia11 Pokaż wiadomość
I jeszcze jedno mnie zastanawia - jak możne zarezerwować tak wcześnie sale na komunie - data komuni jest znana jeszcze zamin dziecko zacznie do szkoły chodzić?
Zwykle rodzice wiedzą,w którym Kościele dziecko przystąpi do Komunii Świętej(chyba,że sie zdarzy jakaś niespodziewana przeprowadzka),a większośc Kościołów ma stałe terminy.
Ja już zaczęłam nawet myślec,żeby może jednak w domu wyprawic,ale to też nie będzie łatwe-mało miejsca,mały stół, mało krzeseł itd...Szkoda mi kasy na salę,chociaż byłoby nas w sumie stac-jednak zawsze za te pieniążki możnaby kupic coś pożytecznego dla dziecka,prawda?Ech...
Stary 2008-09-25, 16:22   #11
evela28
na drugie mam Irena

u nas są przyjęcia dwa tyg przed Bożym Ciałem więc można to obliczyć lub rezerwują mniej więcej na okres komuni i wtedy zawsze będą pierwsi

Xsandra a jeśli już sali nie znajdziesz to problem z głowy zmniejszysz listę gości aby się pomieścili (łatwo pisać u nas też zawsze za mało krzeseł).wiadomo w lokalu byłoby łatwiej bez roboty zamawiasz i masz zwłaszcza że malucha będziesz miała

bijesz się jak ciota

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-26, 08:29   #12
Selina
Zadomowienie

GG do Selina

To ja się dopiszę Mój syn będzie miał komunię 31 maja. Myślałam, że restaurację sobie gdzieś pod koniec roku zarezerwuję, a tu d..a. Pod koniec sierpnia poszliśmy do upatrzonej wcześniej restauracji, żeby zorientować się w cenie i menu, a tu kobieta mówi, że cały maj zajęty mają Poszliśmy do drugiej restauracji, a tam to samo - w tym dniu nawet dwie komunie mają. Dopiero w trzeciej restauracji znaleźliśmy miejsce i mamy zarezerwowane.
Jestem już po pierwszym zebraniu w kościele - dzieci nie będą mieć żadnych egzaminów, wystarczy kartka od księdza z religii, że zaliczyło wszystkie modlitwy w szkole. Stroje mają byc jednakowe i szyte na miarę, co mnie bardzo cieszy, bo na moje niewymiarowe dziecko gotowego garnituru nigdzie nie kupię
Spotkania przygotowujące mają być po Wielkanocy - około 8 takich spotkań. Teraz w niedzielę mają dostać kontrolki sprawdzające obecność na mszy. Oprócz tego różaniec w październiku i roraty w grudniu. Trochę mi to nie pasi, bo mój syn chodzi na drugą zmianę do szkoły i wraca koło 15.30, zdąży zjeść obiad, chwilę odpocząć i na 17 do kościoła. A jeszcze lekcje trzeba zrobić
Poza tym, syn powiedział, że do żadnej komunii nie pójdzie, bo on żadnych grzechów nikomu nie będzie mówił
Selina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-26, 14:31   #13
xandra78
Zakorzenienie

No właśnie też sie obawiam,czy te dzieciaki będa miały siłę jeszcze lekcje odrabiac, jak wypadnie jakies wieczorne spotkanie w Kościele.Mam nadzieję,że nauczyciele będą wyrozumiali-przecież nie zawsze trzeba coś zadawac???
Ja się zbieram,żeby obleciec knajpy i cos zarezerwowac.A jakie są ceny od osoby i czy do tego jeszcze cos sie dopłaca-np.za sam wynajem,czy obsługę? U nas w szkole jedna mama płaci 90 zł "za talerzyk".
Stary 2008-09-26, 16:21   #14
Selina
Zadomowienie

GG do Selina

Cytat:
No właśnie też sie obawiam,czy te dzieciaki będa miały siłę jeszcze lekcje odrabiac, jak wypadnie jakies wieczorne spotkanie w Kościele.Mam nadzieję,że nauczyciele będą wyrozumiali-przecież nie zawsze trzeba coś zadawac???
Ja się zbieram,żeby obleciec knajpy i cos zarezerwowac.A jakie są ceny od osoby i czy do tego jeszcze cos sie dopłaca-np.za sam wynajem,czy obsługę? U nas w szkole jedna mama płaci 90 zł "za talerzyk".
Jak ja się pytałam, to ceny w przedziale 70-100 zł od osoby. W jednym miejscu mi powiedzieli od 100 zł w górę. W cenie jest wszystko - obiad, zimna płyta, napoje bezalkoholowe. Oprócz ciasta. Może być dodatkowo jeszcze ciepła kolacja.
Stary 2008-09-26, 16:51   #15
xandra78
Zakorzenienie

Zastanawiam się jeszcze nad jednym.W maju moja dzidzia będzie miała 6 m-cy i na pewno będę jeszcze karmic piersią.Czy taka impreza na sali nie okaże się bardziej "niwygodna",jeśli chodzi o moja opiekę nad niemowlęciem??A ni sie połozyc wygodnie,ani w ciszy i spokoju przewinąc maluszka.Może lepiej gości zaprosic do resaturacji tylko na obiad(od razu po Komunii),a później jednak do domu??Tam mam przynajmniej drugi pokój, w którym maleństwo spokojnie sobie będzie spało...??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-27, 13:30   #16
evela28
na drugie mam Irena

kontrolka sprawdzająca obecność na mszy - jakoś mi się skojarzyło z elektryczną opaską na ręku jak więżniowie we filmach

a roraty u nas o 6 rano

Xsandra nie wiem czy to dobry pomysł bo czy wtedy właściciel nie policzy ci drożej bo jak by wziął kogoś innego na cały dzień lepiej by zarobił,a w domu kolację musisz robić i bałagan od nowa a jak byś robiła obiad w domu to mięso z obiadu czy jakieś surówki do kolacji też można podać

chyba że po obiedzie kawa i koniec imprezy

bijesz się jak ciota
Stary 2008-09-27, 13:42   #17
xandra78
Zakorzenienie

evela28,tak źle i tak niedobrze.Wczoraj rozmawiałam o tym pomyśle z mężem i strzasznie się obruszył-że jak to NIE NA SALI?!Jego zdaniem Komunia wyprawiana w domu dla DZIECKA bedzie mniej udana i mniej uroczysta. A któraś moja koleżanka zamówiła w restauracji tylko obiad i ceny nie ma zawyżonej,bo zaraz po nich przychodzi następna "tura" na resztę dnia-także właściciel zarobi nawet więcej.
Stary 2008-09-27, 15:02   #18
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Wiecie co? Tak się przyglądam waszej rozmowie i cieszę się, że nie jestem katoliczką. Ta komunia zaczyna być coraz większą komerchą. Niby człowiek mógłby się cieszyć zwyczajnie z tego, że jego dziecko staje się pełnoprawnym członkiem kościoła, ale nie da się. Bo trzeba wyprawić przyjęcie, nakupić prezentów. Bo przecież dziecku nie wytłumaczy się, że to głupie i niepotrzebne, skoro inne dzieci mają.

To samo jest z dziećmi osób innych wyznań, czy niewierzących. Nagle każde dziecko w klasie zaczyna chwalić się, co dostało, ile kasy nazbierało itd. I takie dziecko czuje się gorsze w jakiś sposób. Albo trzeba mu to wynagradzać i też kupić jakiś ogromny prezent. Tak było w każdej rodzinie z dziećmi niechodzącymi na religię, które znam.

Smutne, prawda?

a powinien to być po prostu radosny czas dla całej rodziny

Edytowane przez ilonkaczapela
Czas edycji: 2008-09-27 o 15:03 Powód: literówka
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-27, 15:19   #19
Selina
Zadomowienie

GG do Selina

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Wiecie co? Tak się przyglądam waszej rozmowie i cieszę się, że nie jestem katoliczką. Ta komunia zaczyna być coraz większą komerchą. Niby człowiek mógłby się cieszyć zwyczajnie z tego, że jego dziecko staje się pełnoprawnym członkiem kościoła, ale nie da się. Bo trzeba wyprawić przyjęcie, nakupić prezentów. Bo przecież dziecku nie wytłumaczy się, że to głupie i niepotrzebne, skoro inne dzieci mają.

To samo jest z dziećmi osób innych wyznań, czy niewierzących. Nagle każde dziecko w klasie zaczyna chwalić się, co dostało, ile kasy nazbierało itd. I takie dziecko czuje się gorsze w jakiś sposób. Albo trzeba mu to wynagradzać i też kupić jakiś ogromny prezent. Tak było w każdej rodzinie z dziećmi niechodzącymi na religię, które znam.

Smutne, prawda?

No i skoro mówisz o prezentach - mój syn jest w ogóle nieuświadomiony, że z okazji komunii może dostać jakieś prezenty. Nie chcę, żeby tylko na to czekał. Chrzestna się dopytuje, co ma kupić, czy ile pieniędzy dać - to mówię, żeby się nie wygłupiała, dałaby mu kwiatka i worek nawozu to byłby szczęśliwy (jest zapalonym ogrodnikiem, w liście do Mikołaja napisał, że chce dostać nawóz najlepszy na świecie ) Jak coś dostanie, to będzie się cieszył i miał niespodziankę. Ale obawiam się, że go w szkole dzieci wcześniej uświadomią, że się "należy" i co one tam nie dostaną. Najbardziej właśnie obawiam się tej licytacji - kto ile i co dostał, a wiem, że dzieci potrafią być okrutne i na tej podstawie oceniają innych...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-27, 21:54   #20
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość

Smutne, prawda?

Masz oczywiście sporo racji, z tym że uważam,iż tak było juz za
"naszych czasów".Moja córka tez nie oczekuje drogich prezentów,jednak faktycznie nie da się uchronic jej od "szkolnych licytacji".Trudno-z innymi okazjami też tak jest.Mnie osobiście przeszkadza nie presja kupienia drogich prezentów(bo mnie to nie dotyczy),tylko wyprawienie tego przyjęcia.Z biegiem lat rodzina sie powiększa(i to ta naprawdę najbliższa) i nie ma jak pomieścic to całe towarzystwo w domu
Stary 2008-09-27, 22:20   #21
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawiam się jeszcze nad jednym.W maju moja dzidzia będzie miała 6 m-cy i na pewno będę jeszcze karmic piersią.Czy taka impreza na sali nie okaże się bardziej "niwygodna",jeśli chodzi o moja opiekę nad niemowlęciem??A ni sie połozyc wygodnie,ani w ciszy i spokoju przewinąc maluszka.Może lepiej gości zaprosic do resaturacji tylko na obiad(od razu po Komunii),a później jednak do domu??Tam mam przynajmniej drugi pokój, w którym maleństwo spokojnie sobie będzie spało...??
nie przesadzaj pol roczne dziecko jest juz spragnione kontaktu z ludzmi ,ciekawe i zaintersowane ludzmi ,beda goscie wiec rak do opieki nie zabraknie ,wez wozek i po problemie.

Bylam na takiej komuni wlasnie z pol rocznym dzieckiem tzn.nie moim i mala swietnie sie bawila ,ciotki,wujki sie zajmowaly ze milo,spac wogole nie chcialo.

Sama mam corke w 2 klasie ale my do komuni nie idziemy.
wiem tylko ze jest juz problem z salami i rezerwacje byly na rok -1,5 wczesniej,ceny jak za wesele od 70 w gore.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-27, 22:56   #22
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Bylam na takiej komuni wlasnie z pol rocznym dzieckiem tzn.nie moim i mala swietnie sie bawila ,ciotki,wujki sie zajmowaly ze milo,spac wogole nie chcialo.
Scenariusz jak marzenie-ciotki i wujkowie zajmujacy się moim dzieckiem. Tylko,że jakos trudno mi w to uwierzyc-jak pomyślę o SWOJEJ rodzince. Chociaż,mogłoby się tak zdarzyc,ach byłoby pięknie
Stary 2008-09-30, 11:21   #23
evela28
na drugie mam Irena

u moich sąsiadów rok temu było przyjęcie mały mieszka od dwóch lat za granicą (komunia w Polsce) jakież było jego zdziwienie gdy dostał prezenty

ach żebym i ja doczekała sie czegoś takiego w Polsce a u nas tylko prezenty i jeszcze kredyty komunijne będą reklamować

bijesz się jak ciota
Stary 2008-10-02, 08:20   #24
anielka85
Przyczajenie

Nie ma co panikować, na początek powinnaś się zdecydować czy sala, czy dom, będziesz miała maleństwo w domku, więc musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolisz wydać kase na lokal i wybrać tylko menu i reszte masz gdzieś, czy zaoszczędzieć i tydzień przed komunią pichcić w domu, a na samej imprezie zastanawiać się czy wszystko jest dosolone, dopieczone itp. Wiadomo że w restauracji jest obsługa, a w domu musisz sama skakać nad gośćmi, a potem jeszcze sprzątać po nich, to naprawde męczące. Zresztą chyba nie trzeba tłumaczyć jak to jest gdy wyprwiamy w domu impreze.
Co do kościoła.
U nas wygląda to tak. Dziecko idzie do komunii w parafii na której terenie mieszka, może u was jest inaczej, a może wy zdecydowaliście zeby wasze dziecko szło z kolezankami z klasy. Je.sli chodzi o msze niedzielne, chodź tam gdzie masz bliżej, to chyba bez różnycy w którym kościele dziecko jest na maszy, wystarczy po mszy podejść do księdza i poprosić o podpis w tej książeczce. Wystarczy żebyś zgłosiła to księdzu który przygotowuje dziecko do komunii, wytłumacz mu jak sprawa stoi z twoją ciążą, to tez człowiek powinien zrozumieć.
U mnie akurat, spotkań przed komunią jest niewiele 2/3 przed samą komunią gdzie poruszane są sprawy techniczne i organizacyjne- ustawienie dzieci itp. Jest też pierwsza spowiedź, ale to wszystko koniec kwietnia, początek maja. Przez reszte roku też jest kilka spotkań, u mnie trwają około godziny.
Co do tego że nie macie ślubu- ksiądz musi doposcic dziecko do komunii świętej! To wy popełniacie grzech w świetle kościoła, a nie ono, więc z tym nie ma co do gadania. Ksiądz może się zapytać czy wszyscy rodzicie mogą przystąpić do komunii- szczególnie jeśli dzieci podczas tej uroczystości stoją w ławkach z rodzicami i wszyscy razem podchodzicie do sakramentu. Wtedy musicie się przyznać że nie macie ślubu, do komunii potrzebny też będzie akt chrztu jeśli dziecko było chrzczone w parafii innej niż ta w której bedzie pierwsza komunia, właśnie nie pamiętam czy tam jest wyszczególnione czy rodzice są po ślubie, czy nie. Wszystko też zależy od tego na jakiego księdza traficie.
Powodzenia życzę w przygotowaniach
anielka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 08:53   #25
xandra78
Zakorzenienie

anielka85,dziękuję Ci,że tak wyczerpująco podzieliłaś się swoją opinią i doświadczeniem.
Chyba jednak zdecydujemy się na salę-większośc osób mówi,że w restauracjach są jakieś dodatkowe pomieszczenia,więc można tam umieścic maluszka,jak będzie spał.
Wczoraj byłam na pierwszym spotkaniu w Kościele,na Msze możemy chodzic do swojej parafii,tylko na koniec prosimy jakąś siostrę,żeby nam podpisała obecnośc w tym zeszyciku."Nasza" siostra trochę nas nastraszyła,że w tamtym roku nie dopuściła jednego dziecka do Komunii,bo nie chodził na Msze Św....
Jednak teraz w pażdzierniku trzeba chodzic na modlitwy różańcowe w każdy poniedziałek i czwartek-rany,nie myślałam,że tyle tego będzie.
Stary 2008-10-02, 10:20   #26
anielka85
Przyczajenie

To zaczyna się nieciekawie. Czyli wychodzi na to że będą was ciągać po kościołach pod każdym pretekstem, teraz różaniec, a potem, a to droga krzyżowa, a to roraty ipt. Całe szczęście tylko do maja, a potem bedziesz miała spokój z takimi uroczystościami na najblizsze 8 lat- do następnej komunii
anielka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 10:32   #27
Wiolek27
Rozeznanie

To i tak nie jest zle, moje dziecko musiało chodzić codziennie , cały pazdziernik i listopad .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-02, 12:15   #28
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

witam wszystkich

my mieliśmy komunie córki w tym roku w maju. sale zamówiliśmy już rok wcześniej nie znając nawet dokładnie terminu komunii. niestety mieszkanie zbyt małe. jeżeli chodzi o sprawy organizacyjne i spotkania w kościele, to faktycznie nie wygląda to zbyt ciekawie. a bynajmniej dla osób które dłużej pracują. do kościoła musiała chodzić co niedziele - z każdej mszy przynosiła obrazek który później wklejany był do specjalnego zeszytu a następnie siostra sprawdzała kto ile mial. od pażdziernika jak się zaczęło to przynajmniej dwa razy w tygodniu na 16 na nabożeństwa ( my pracujemy do 17, dziecko ze szkoły wychodziło o 15.20). szczerze powiedziawszy cięzko było , ale na szczęscie juz jest to za nami. oprócz tego spotkania z rodzicami po mszy, zaliczanie modlitw
aaassssiiiikkkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 13:39   #29
evela28
na drugie mam Irena

a jak to jest z prezentem dla księdza czy siostry przygotowującej dzieci do komuni jest coś takiego u was

a kto stroi kościół bo u nas rodzice pierwszoklasistów

bijesz się jak ciota
Stary 2008-10-02, 13:41   #30
aaassssiiiikkkk
Raczkowanie

jeżeli chodzi o prezenty dla księdza czy siostry, czy o pamiątki dla dzieci - to u nasz była składka po 65 złotych. jeżeli chodzi o ubiór kościoła - to kwiaciarnia ubierała
aaassssiiiikkkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości