Zły wynik badania cytologicznego.Grupa 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-09, 14:50   #1
Like_a_women
Zadomowienie

Zły wynik badania cytologicznego.Grupa 3

W piątek zadzwoniła do mnie położna i powiedziała,że mam się jak najszybciej zgłosić do mojego ginekologa i rozpocząć leczenie.Wynik cytologi wyszedł gr.3.Nic więcej mi nie powiedziała
Czy któraś z Was też miała taki wynik?Jak wygląda leczenie?Kiedy będzie można zrobić badania w kierunku zmian nowotworowych?Ten temat spędza mi sen z powiek.Liczę na to,że ktoś się wypowie w tym temacie
Stary 2012-12-09, 15:04   #2
wioletap
Raczkowanie

Dot.: Zły wynik badania cytologicznego.Grupa 3

http://www.lactovaginal.pl/resources...racje/tab5.png
I grupa – w rozmazie występują wyłącznie prawidłowe komórki nabłonka płaskiego i gruczołowego, jest to bardzo dobry wynik.

II grupa - jest najczęściej spotykana, występuje zwłaszcza u kobiet, które prowadzą życie seksualne. Taki rozmaz uznaje się za niepodejrzany. Obok komórek obecnych w grupie I są tu także komórki zapalne. Nie widać jednak komórek nieprawidłowych, charakterystycznych dla stanu przedrakowego. Taki wynik często mają kobiety, u których pojawiła się nadżerka. Nadżerkę musi zostać wyleczona a następnie należy powtórzyć cytologię. O sposobie leczenia decyduje lekarz ginekolog.

III grupa - to już wynik zaliczany do “podejrzanych”. W rozmazie widać komórki nieprawidłowe (tzw. dysplastyczne, które mogą się przekształcić w nowotworowe). Cytolog określa stopień dysplazji (nieprawidłowości) jako: mały, średni lub duży. To ważne m.in. dlatego, że zmiany małego stopnia są niekiedy wynikiem silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć po leczeniu. Przy średniej lub dużej dysplazji lekarz zleca zwykle dodatkowe badania, np. kolposkopię (oglądanie szyjki macicy przez specjalny przyrząd) lub biopsję (pobranie wycinków z szyjki macicy do badania histopatologicznego, czyli badanie zmienionych tkanek pod mikroskopem).

IV grupa - informuje o obecności tzw. komórek atypowych, czyli komórki rozwijające się nieprawidłowo. Mogą one świadczyć o istnieniu raka przedinwazyjnego, czyli takiego, którego komórki występują na razie tylko w nabłonku. Ten nowotwór wcześnie wykryty jest w 100 proc. wyleczalny.

V grupa - świadczy o wykryciu zmian złośliwych (jest to tzw. rak inwazyjny). Jeśli atypowe komórki nie są liczne i szybko zdecydujesz się na leczenie, masz spore szanse na uratowanie życia.

razem od 3.02.14
75 >>> 60
początkująca włosomaniaczka

Edytowane przez wioletap
Czas edycji: 2012-12-09 o 15:07
wioletap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 15:43   #3
Like_a_women
Zadomowienie

Dziękuje już czytałam na ten temat.Chciałam po prostu wiedzieć jak to wygląda "od kuchni",że może ktoś podzieli się doświadczeniem.
Przestudiowałam kilka postów,każdy pisze co innego.Leczenie globulkami,kto inny że od razu na wycinek.od czego to zależy?może ktoś wie?
Stary 2012-12-09, 20:11   #4
babie_lato
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Like_a_women Pokaż wiadomość
Dziękuje już czytałam na ten temat.Chciałam po prostu wiedzieć jak to wygląda "od kuchni",że może ktoś podzieli się doświadczeniem.
Przestudiowałam kilka postów,każdy pisze co innego.Leczenie globulkami,kto inny że od razu na wycinek.od czego to zależy?może ktoś wie?
Nie wydaje mi się, żebyś uzyskała tutaj odpowiedź. Każdy przypadek jest inny. Zgłoś się jak najszybciej do ginekologa, on wybierze formę leczenia.
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-11, 14:34   #5
Like_a_women
Zadomowienie

Dziś byłam u lekarki.Badanie ok,szyjka "piękna",zero upławów,nadżerki itp.Stan czystości 1,bez stanu zapalnego,a pomimo to przepisała mi globulki grzybobójcze (WTF?) i kazała za m-c powtórzyć badania.Słowem nie wspomniała o kolposkopii Wykluczyła zakażenie HPV
Stary 2017-02-07, 13:02   #6
lena1312186
Przyczajenie

WYNIK BADANIA CYTOLOGICZNEGO ;

ROZPOZNANIE ; obecnosc nieprawidlowych komorek nablonkowych
WYNIK ;
czyniki infekcyjne;infekcja o cechach bectrrial vaginosis
inne zmiany nienowotworowe ;odczynowe zmiany komorkowe zwiazane zzapaleniem (lacznie z typowymi zmianami reparacyjnmi)
Atypowe komorki nabłonka wielowarstwowego plaskiego(ASC), ktorych charakter trudno jednoznacznie ustalic (ASC-US)
Obraz cytologiczny odpowieda grupie III wg systemu Papanicolaou .
CO TO OZNACZA ????
mam 31 lat
lena1312186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-07, 22:56   #7
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lena1312186 Pokaż wiadomość
WYNIK BADANIA CYTOLOGICZNEGO ;

ROZPOZNANIE ; obecnosc nieprawidlowych komorek nablonkowych
WYNIK ;
czyniki infekcyjne;infekcja o cechach bectrrial vaginosis
inne zmiany nienowotworowe ;odczynowe zmiany komorkowe zwiazane zzapaleniem (lacznie z typowymi zmianami reparacyjnmi)
Atypowe komorki nabłonka wielowarstwowego plaskiego(ASC), ktorych charakter trudno jednoznacznie ustalic (ASC-US)
Obraz cytologiczny odpowieda grupie III wg systemu Papanicolaou .
CO TO OZNACZA ????
mam 31 lat
Masz infekcję bakteryjną, musisz być na to leczona. A po zakończonym leczeniu znowu cytologia. Zapisz się na wizytę do lekarza.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-07, 23:05   #8
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Ja też miałam złe wyniki cytologii, duży stan zapalny - okazało się, że to chlamydie (nie miałam żadnych objawów), antybiotyki mnie wyleczyły.
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-12, 14:48   #9
lena1312186
Przyczajenie

juz bylam na wizycie i dostalam skierowanie na biopsjie i kolposkopie
lena1312186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości