|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Zły wynik badania cytologicznego.Grupa 3
W piątek zadzwoniła do mnie położna i powiedziała,że mam się jak najszybciej zgłosić do mojego ginekologa i rozpocząć leczenie.Wynik cytologi wyszedł gr.3.Nic więcej mi nie powiedziała
![]() Czy któraś z Was też miała taki wynik?Jak wygląda leczenie?Kiedy będzie można zrobić badania w kierunku zmian nowotworowych?Ten temat spędza mi sen z powiek.Liczę na to,że ktoś się wypowie w tym temacie
![]()
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zły wynik badania cytologicznego.Grupa 3
http://www.lactovaginal.pl/resources...racje/tab5.png
I grupa – w rozmazie występują wyłącznie prawidłowe komórki nabłonka płaskiego i gruczołowego, jest to bardzo dobry wynik. II grupa - jest najczęściej spotykana, występuje zwłaszcza u kobiet, które prowadzą życie seksualne. Taki rozmaz uznaje się za niepodejrzany. Obok komórek obecnych w grupie I są tu także komórki zapalne. Nie widać jednak komórek nieprawidłowych, charakterystycznych dla stanu przedrakowego. Taki wynik często mają kobiety, u których pojawiła się nadżerka. Nadżerkę musi zostać wyleczona a następnie należy powtórzyć cytologię. O sposobie leczenia decyduje lekarz ginekolog. III grupa - to już wynik zaliczany do “podejrzanych”. W rozmazie widać komórki nieprawidłowe (tzw. dysplastyczne, które mogą się przekształcić w nowotworowe). Cytolog określa stopień dysplazji (nieprawidłowości) jako: mały, średni lub duży. To ważne m.in. dlatego, że zmiany małego stopnia są niekiedy wynikiem silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć po leczeniu. Przy średniej lub dużej dysplazji lekarz zleca zwykle dodatkowe badania, np. kolposkopię (oglądanie szyjki macicy przez specjalny przyrząd) lub biopsję (pobranie wycinków z szyjki macicy do badania histopatologicznego, czyli badanie zmienionych tkanek pod mikroskopem). IV grupa - informuje o obecności tzw. komórek atypowych, czyli komórki rozwijające się nieprawidłowo. Mogą one świadczyć o istnieniu raka przedinwazyjnego, czyli takiego, którego komórki występują na razie tylko w nabłonku. Ten nowotwór wcześnie wykryty jest w 100 proc. wyleczalny. V grupa - świadczy o wykryciu zmian złośliwych (jest to tzw. rak inwazyjny). Jeśli atypowe komórki nie są liczne i szybko zdecydujesz się na leczenie, masz spore szanse na uratowanie życia.
75 >>> 60 ![]() początkująca włosomaniaczka ![]() Edytowane przez wioletap Czas edycji: 2012-12-09 o 15:07 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje już czytałam na ten temat.Chciałam po prostu wiedzieć jak to wygląda "od kuchni",że może ktoś podzieli się doświadczeniem.
Przestudiowałam kilka postów,każdy pisze co innego.Leczenie globulkami,kto inny że od razu na wycinek.od czego to zależy?może ktoś wie?
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Dziś byłam u lekarki.Badanie ok,szyjka "piękna",zero upławów,nadżerki itp.Stan czystości 1,bez stanu zapalnego,a pomimo to przepisała mi globulki grzybobójcze (WTF?) i kazała za m-c powtórzyć badania.Słowem nie wspomniała o kolposkopii
Wykluczyła zakażenie HPV
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
WYNIK BADANIA CYTOLOGICZNEGO ;
ROZPOZNANIE ; obecnosc nieprawidlowych komorek nablonkowych WYNIK ; czyniki infekcyjne;infekcja o cechach bectrrial vaginosis inne zmiany nienowotworowe ;odczynowe zmiany komorkowe zwiazane zzapaleniem (lacznie z typowymi zmianami reparacyjnmi) Atypowe komorki nabłonka wielowarstwowego plaskiego(ASC), ktorych charakter trudno jednoznacznie ustalic (ASC-US) Obraz cytologiczny odpowieda grupie III wg systemu Papanicolaou . CO TO OZNACZA ???? mam 31 lat |
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też miałam złe wyniki cytologii, duży stan zapalny - okazało się, że to chlamydie (nie miałam żadnych objawów), antybiotyki mnie wyleczyły.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
juz bylam na wizycie i dostalam skierowanie na biopsjie i kolposkopie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.

Wykluczyła zakażenie HPV