|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Efekt Mandeli - czyli coś jest inaczej niż pamiętamy. Co o tym myślicie?
Cześć. Przeglądałam dzisiaj internet i zainteresowało mnie zjawisko Efektu Mandeli. Od jakiegoś już czasu oglądam na you tube różne kanały o zjawiskach paranormalnych, ale do tej pory traktowałam to jako ciekawostkę, raczej z dystansem. I przyznam, że jakoś tak dziwnie się poczułam, gdy usłyszałam akurat o tym efekcie. Jestem ciekawa, co o tym myślicie i czy wam coś takiego przytrafiło się.
Co to jest Efekt Mandeli? Z tego co zrozumiałam, chodzi o coś takiego, że pamiętamy, że coś było inaczej, a nagle dowiadujemy się, że jest zupełnie inaczej. Na przykład zawsze wydawało wam się, że Fidel Castro już dawno umarł, a w telewizji ogłaszają, że zmarł dopiero teraz. Albo że pamiętacie, że Nowa Gwinea leży dalej od Australii, a teraz patrzycie na mapach, że leży bliżej. Mnie dziwne wydało się na przykład z tym znakiem Forda i teraz nie wiem już, czy uległam sugestii, bo wydaje mi się, że znak ten rzeczywiście kiedyś inaczej wyglądał. Nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam, czy chodzi o to, że współcześnie uważa się, że to logo było zawsze bez tego ogonka? Tu jest link - http://i.imgur.com/04nW8Yd.png i tu jest o tym mowa - https://www.monitor-polski.pl/efekt-...ch-samochodow/ W każdym razie efekt ten tłumaczy się chyba nakładaniem się alternatywnych wariantów rzeczywistości, wymiarów. Tutaj są linki - Tutaj jeszcze m. in. fragment o biblii wydał mi się ciekawy - Edytowane przez Jakou Czas edycji: 2017-02-12 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
I tak powiem
|
Dot.: Efekt Mandeli - czyli coś jest inaczej niż pamiętamy. Co o tym myślicie?
To wszystko dlatego że mózg to nie magnetofon. Jeśli coś próbujemy przywołać sobie z pamięci, nie jest to wierne odtworzenie, a obraz, który mózg stara się stworzyć na podstawie posiadanych informacji.
Dlatego np. same zeznania świadka nie są wiarygodnym dowodem w sądzie: http://www.psychologia.edu.pl/czytel...-swiadkom.html Eksperci od psychologii sądowej już o tym wiedzą. Ba, istnieje nawet możliwość wszczepienia fałszywych wspomnień: Straszne, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie chce mi się oglądać, ale to głupie.
Odkąd pamiętam logo Forda zawsze miało ogonek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;70902586]Odkąd pamiętam logo Forda zawsze miało ogonek.[/QUOTE]
Same here ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Panaroja
|
To się nazywa skleroza
![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
lokalna gwiazda
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.