Efekt Mandeli - czyli coś jest inaczej niż pamiętamy. Co o tym myślicie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-02-12, 17:15   #1
Jakou
Raczkowanie

Efekt Mandeli - czyli coś jest inaczej niż pamiętamy. Co o tym myślicie?

Cześć. Przeglądałam dzisiaj internet i zainteresowało mnie zjawisko Efektu Mandeli. Od jakiegoś już czasu oglądam na you tube różne kanały o zjawiskach paranormalnych, ale do tej pory traktowałam to jako ciekawostkę, raczej z dystansem. I przyznam, że jakoś tak dziwnie się poczułam, gdy usłyszałam akurat o tym efekcie. Jestem ciekawa, co o tym myślicie i czy wam coś takiego przytrafiło się.

Co to jest Efekt Mandeli? Z tego co zrozumiałam, chodzi o coś takiego, że pamiętamy, że coś było inaczej, a nagle dowiadujemy się, że jest zupełnie inaczej. Na przykład zawsze wydawało wam się, że Fidel Castro już dawno umarł, a w telewizji ogłaszają, że zmarł dopiero teraz. Albo że pamiętacie, że Nowa Gwinea leży dalej od Australii, a teraz patrzycie na mapach, że leży bliżej.

Mnie dziwne wydało się na przykład z tym znakiem Forda i teraz nie wiem już, czy uległam sugestii, bo wydaje mi się, że znak ten rzeczywiście kiedyś inaczej wyglądał. Nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam, czy chodzi o to, że współcześnie uważa się, że to logo było zawsze bez tego ogonka? Tu jest link - http://i.imgur.com/04nW8Yd.png i tu jest o tym mowa - https://www.monitor-polski.pl/efekt-...ch-samochodow/

W każdym razie efekt ten tłumaczy się chyba nakładaniem się alternatywnych wariantów rzeczywistości, wymiarów.

Tutaj są linki -

Tutaj jeszcze m. in. fragment o biblii wydał mi się ciekawy -

Edytowane przez Jakou
Czas edycji: 2017-02-12 o 18:32
Jakou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-13, 11:53   #2
MuchaLibre
I tak powiem

Dot.: Efekt Mandeli - czyli coś jest inaczej niż pamiętamy. Co o tym myślicie?

To wszystko dlatego że mózg to nie magnetofon. Jeśli coś próbujemy przywołać sobie z pamięci, nie jest to wierne odtworzenie, a obraz, który mózg stara się stworzyć na podstawie posiadanych informacji.

Dlatego np. same zeznania świadka nie są wiarygodnym dowodem w sądzie:
http://www.psychologia.edu.pl/czytel...-swiadkom.html

Eksperci od psychologii sądowej już o tym wiedzą.

Ba, istnieje nawet możliwość wszczepienia fałszywych wspomnień:

Straszne, prawda?
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-13, 15:49   #3
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Nie chce mi się oglądać, ale to głupie.
Odkąd pamiętam logo Forda zawsze miało ogonek.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-14, 10:14   #4
gryx82
BAN stały

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;70902586]Odkąd pamiętam logo Forda zawsze miało ogonek.[/QUOTE]
Same here
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-14, 10:18   #5
Parabelka
Panaroja

To się nazywa skleroza

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-16, 11:44   #6
I am Rock
lokalna gwiazda

http://www.ford.pl/O_firmie/Dziedzictwo/Znak_Ford
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-18, 17:45   #7
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jakou Pokaż wiadomość
Cześć. Przeglądałam dzisiaj internet i zainteresowało mnie zjawisko Efektu Mandeli. Od jakiegoś już czasu oglądam na you tube różne kanały o zjawiskach paranormalnych, ale do tej pory traktowałam to jako ciekawostkę, raczej z dystansem. I przyznam, że jakoś tak dziwnie się poczułam, gdy usłyszałam akurat o tym efekcie. Jestem ciekawa, co o tym myślicie i czy wam coś takiego przytrafiło się.

Co to jest Efekt Mandeli? Z tego co zrozumiałam, chodzi o coś takiego, że pamiętamy, że coś było inaczej, a nagle dowiadujemy się, że jest zupełnie inaczej. Na przykład zawsze wydawało wam się, że Fidel Castro już dawno umarł, a w telewizji ogłaszają, że zmarł dopiero teraz. Albo że pamiętacie, że Nowa Gwinea leży dalej od Australii, a teraz patrzycie na mapach, że leży bliżej.

Mnie dziwne wydało się na przykład z tym znakiem Forda i teraz nie wiem już, czy uległam sugestii, bo wydaje mi się, że znak ten rzeczywiście kiedyś inaczej wyglądał. Nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam, czy chodzi o to, że współcześnie uważa się, że to logo było zawsze bez tego ogonka? Tu jest link - http://i.imgur.com/04nW8Yd.png i tu jest o tym mowa - https://www.monitor-polski.pl/efekt-...ch-samochodow/

W każdym razie efekt ten tłumaczy się chyba nakładaniem się alternatywnych wariantów rzeczywistości, wymiarów.

Tutaj są linki -

Tutaj jeszcze m. in. fragment o biblii wydał mi się ciekawy -

To, co wymieniasz - nie wiedziałaś, że Castro żyje ani gdzie leży Nowa Gwinea - nie jest efektem Mandeli, tylko braku wiedzy.

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości