|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zapraszać takich gości czy nie zapraszać?
Hej
Za jakieś 2 miesiące z narzeczonym się pobieramy. Zakończyliśmy już rozwożenie zaproszeń i myśleliśmy, że temat jest skończony. Sprawa wygląda tak, że ja ze swojej strony mam małą rodzinę i trafiło na to, że zaprosiłam też ułamek kuzynostwa rodziców. Praktycznie wyszło, że od każdego dziadka zaprosiliśmy po jednym kuzynie rodziców. Tak się trafiło, że mój dziadek ma trójkę rodzeństwa i moja mama strasznie nalega, aby od każdego z tego rodzeństwa był jeden jej kuzyn. A ja zaprosiłam tylko od jednej osoby ciotkę. (Wiem, że zawile to piszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zapraszać takich gości czy nie zapraszać?
Nie zapraszaj ludzi, których nie znasz, "bo tak wypada". Twoje wesele, twoi goście. Jak twojej mamie i dziadkom nie pasuje, że nie ma jakiejś piątej wody po kisielu, to niech nie przychodzą, a w tym czasie idą na kawkę do tejże wody.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Pamiętaj, że to Twój ślub i wesele
![]() Takie wmawianie "bo wypada" jest nie na miejscu. Zaprosisz ich, to będą kolejne "życzenia". Przygotuj się spokojnie do ślubu, uznaj, że czas na zapraszanie gości minął ![]() Nie wyobrażam sobie mieć wśród gości kogoś, kogo ani ja, ani mój narzeczony dobrze nie znamy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Albo właśnie, wyślij tylko zawiadomienie, że tu, o tej i tego dnia zawra związek małżeński iksinska z igrekowskim. Zostaną zaproszeni na ślub, a na wesele nie.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie zapraszaj. To jest rodzina Twoich rodziców, Ty jak sama mówisz - nie wiesz jak ci ludzie wyglądają. Nie zapraszaj na siłę, bo goście na weselu mają być bliscy, tacy z którymi utrzymujesz kontakt i chcesz żeby z Wami spędzili ten piękny dzień. Po co Wam jeszcze obcy ludzie? Szczerze wolałabym zaprosić więcej znajomych niż siódmą wodę po kisielu. I nie , nie ma czegoś takiego, że wypada ich zaprosić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Myślę, że ważna jest też kwestia finansów - czy rodzice dokładają się/finansują wesele? Jeśli tak to powinni też mieć coś do powiedzenia w tym zakresie, przynajmniej u nas tak się uznaje. Jeśli się nie dokładają to nawet się nie zastanawiaj:P.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Co z tego, że rodzice się dokładają? To, że w prezencie dokładają się dziecku do wesela nie znaczy, że mają robić tą imprezę pod siebie. Mi rodzice też się dokładają i nigdy nie powiedzieli nam żebyśmy zaprosili kogoś kogo nie znamy, czy nawet nie mówili co jak mamy robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
U nas dokładanie sie/finansowanie wesela a dawanie prezentu przez rodziców to dwie trochę różniące się kwestie. Jasne, że część rodziców i tak mówi róbcie po swojemu, ale część uważa że skoro dokłada to ma prawo decydować w pewnych kwestiach. My dostaliśmy wolna rękę we wszystkich kwestiach, ale i tak planujemy zapytać rodziców, czy mamy kogoś jeszcze zaprosić.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co innego pytać o radę, a co innego robić pod ich dyktando bo oni są sponsorem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Jak najbardziej się z Tobą zgadzam - tak powinno byc, co niestety nie oznacza, że zawsze jest, zależy to od charakteru rodzicow, często też od środowiska (małe miejscowości). Zresztą to autorka najlepiej zna swoją rodzinę i siebie - wie czy będą gderac jeśli nie pójdzie im na rękę i czy jeśli będą gadać to się będzie tym przejmowała czy nie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.