Praca w szkole językowej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-06, 19:46   #1
2016062116
Konto usunięte

Praca w szkole językowej

Witajcie,

Mam kilka pytań do osób, które pracowały bądź pracują w szkole językowej.

1. Czy w każdej szkole jest metodyk układający program lekcji, czy częściej zdarza się, że to lektor musi sam go układać i właściciele w niego nie ingerują?

2. Czy szkoła gwarantuje lektorom podręczniki i inne pomoce naukowe, czy częściej lektorzy muszą mieć swoje?

Interesuje mnie zarówno jak to wygląda w dużych szkołach typu Empik, jak i mniejszych, lokalnych i mniej znanych.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
2016062116 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 21:54   #2
Heledore
Zakorzenienie

Dot.: Praca w szkole językowej

Cytat:
Napisane przez Analeigh Pokaż wiadomość
Witajcie,

Mam kilka pytań do osób, które pracowały bądź pracują w szkole językowej.

1. Czy w każdej szkole jest metodyk układający program lekcji, czy częściej zdarza się, że to lektor musi sam go układać i właściciele w niego nie ingerują?

2. Czy szkoła gwarantuje lektorom podręczniki i inne pomoce naukowe, czy częściej lektorzy muszą mieć swoje?

Interesuje mnie zarówno jak to wygląda w dużych szkołach typu Empik, jak i mniejszych, lokalnych i mniej znanych.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
1. program nauczania w szkołach jezykowych w rzeczywistości nie istnieje. Masz robić tak aby klienci nie rezygnowali z kursu i zapisywali się na kolejne poziomy.
2 tak zapewnia podręczniki, płyty, książki nauczyciela niektore (większe) szkoły dodatkowo dają dostęp do tzw. resource books i ksero alby lektor nie musiał kopiować materiałów dodatkowych i testów z własnej kieszeni (ale to nie reguła, często trzeba we własnym zakresie zadbać o kserówki dla uczniów)

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-06, 22:10   #3
2016062116
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
1. program nauczania w szkołach jezykowych w rzeczywistości nie istnieje. Masz robić tak aby klienci nie rezygnowali z kursu i zapisywali się na kolejne poziomy.
2 tak zapewnia podręczniki, płyty, książki nauczyciela niektore (większe) szkoły dodatkowo dają dostęp do tzw. resource books i ksero alby lektor nie musiał kopiować materiałów dodatkowych i testów z własnej kieszeni (ale to nie reguła, często trzeba we własnym zakresie zadbać o kserówki dla uczniów)
Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych podręczników. Załóżmy, ze lektor ma grupę 5-cio osobową. Czy dostaje podręcznik dla każdego ucznia, czy jeden dla siebie i musi każdemu uczniowi kserować? I czy można liczyć na zwrot za ksero?
Wiem, że moje pytania pewnie wydają się głupie komuś kto uczy w szkole, ale ja jestem kompletnie zielona w tym temacie
Stary 2013-07-06, 22:28   #4
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych podręczników. Załóżmy, ze lektor ma grupę 5-cio osobową. Czy dostaje podręcznik dla każdego ucznia, czy jeden dla siebie i musi każdemu uczniowi kserować? I czy można liczyć na zwrot za ksero?
Wiem, że moje pytania pewnie wydają się głupie komuś kto uczy w szkole, ale ja jestem kompletnie zielona w tym temacie
Lektor dostaje podręcznik (często musi go oddać na koniec roku więc radzę nie pisać ołówkiem na marginesie i obchodzić się z nim jak z jajkiem inaczej potrącą z ostatniej pensji za książkę).
Uczeń dostaje lub kupuje podręcznik dla siebie.
Jeśli szkoła nie zapewnia ksero to o żadnym zwrocie nie ma mowy. Pod tym względem jest tak samo jak w panstwowej szkole. Masz zrobić test ale za ksero zapłać sam. masz robić ciekawe lekcje ale materiały idą z twojej kieszeni.
Na szczęście niektóre szkoły prywatne mają ksero do dyspozycji lektora - ale i tak zawsze patrzą na ręce co i ile kserujesz (bo koszta!)

Stary 2013-07-08, 21:11   #5
2016062116
Konto usunięte

Cytat:
Lektor dostaje podręcznik (często musi go oddać na koniec roku więc radzę nie pisać ołówkiem na marginesie i obchodzić się z nim jak z jajkiem inaczej potrącą z ostatniej pensji za książkę).
Uczeń dostaje lub kupuje podręcznik dla siebie.
Jeśli szkoła nie zapewnia ksero to o żadnym zwrocie nie ma mowy. Pod tym względem jest tak samo jak w panstwowej szkole. Masz zrobić test ale za ksero zapłać sam. masz robić ciekawe lekcje ale materiały idą z twojej kieszeni.
Na szczęście niektóre szkoły prywatne mają ksero do dyspozycji lektora - ale i tak zawsze patrzą na ręce co i ile kserujesz (bo koszta!)
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, bardzo mi wszystko rozjaśniłaś

Jeszcze mam pytanie odnośnie wynagrodzenia.
Czy stawka za godzinę jest taka sama bez względu na poziom, czy np. za lekcje na poziomie zaawansowanym dostaje się więcej?

I jak to wygląda w przypadku szkoleń dla firm? Bo wiem, że niektóre szkoły takie oferują, czy za takie szkolenie dostaje się więcej? Np. za szkolenia j. biznesu, albo jakieś inne specjalistyczne?

Ile w ogóle zarabia za godzinę lektor? Jeśli powiem na rozmowie o pracę, że chcę 35 zł na rękę za lekcję i 45zł na rękę za 1,5h szkolenia dla firm to nie przesadzę?

Edytowane przez 2016062116
Czas edycji: 2013-07-08 o 21:12
Stary 2013-07-08, 22:25   #6
Heledore
Zakorzenienie

Ty naprawdę jesteś zielona
Pogrzeb trochę w necie, wszystko już jest napisane.

Stawka jest taka sama dla konkretnego lektora niezależnie od poziomu, grupy wiekowej, miejsca nauczania. Zazwyczaj jedziesz na swój koszt. Niektóre szkoły zwracają za paliwo jeśli dojazd do firmy przekroczy x km - ale to rzadkość, zresztą nie zwracają 100%. Zazwyczaj wyliczają zwrot na podstawie śmiesznie niskiego spalania i ceny najtańszego paliwa dostępnego w kraju. Chyba tylko mając smarta na gaz można uzyskać faktyczny zwrot kasy. W przypadku jeżdżenia samochodem o normalnych rozmiarach i spalaniu, oraz tankowania przeciętnej jakości paliwa zwrot może wynieść 20-50%

Za godzinę (45min) zarabia się 15-35zł brutto. Najwięcej osób zarabia 20-25zł brutto. Zajęcia zawsze odbywają się w blokach 2x45 min (poza maluchami)

Uwaga! niektóre szkoły celowo wprowadzają w błąd. Obiecują np 50zł za godzinę, a mają na myśli blok. Taki zielony lekor jak ty może zrozumieć za że za 45 min dostanie 50 zł i już odbierając wypłatę bardzo się zdziwi, że jest o połowę niższa i jednak zarabia 25zł za 45 min

Stary 2013-07-08, 23:10   #7
2016062116
Konto usunięte

Cytat:
Ty naprawdę jesteś zielona
Pogrzeb trochę w necie, wszystko już jest napisane.

Stawka jest taka sama dla konkretnego lektora niezależnie od poziomu, grupy wiekowej, miejsca nauczania. Zazwyczaj jedziesz na swój koszt. Niektóre szkoły zwracają za paliwo jeśli dojazd do firmy przekroczy x km - ale to rzadkość, zresztą nie zwracają 100%. Zazwyczaj wyliczają zwrot na podstawie śmiesznie niskiego spalania i ceny najtańszego paliwa dostępnego w kraju. Chyba tylko mając smarta na gaz można uzyskać faktyczny zwrot kasy. W przypadku jeżdżenia samochodem o normalnych rozmiarach i spalaniu, oraz tankowania przeciętnej jakości paliwa zwrot może wynieść 20-50%

Za godzinę (45min) zarabia się 15-35zł brutto. Najwięcej osób zarabia 20-25zł brutto. Zajęcia zawsze odbywają się w blokach 2x45 min (poza maluchami)

Uwaga! niektóre szkoły celowo wprowadzają w błąd. Obiecują np 50zł za godzinę, a mają na myśli blok. Taki zielony lekor jak ty może zrozumieć za że za 45 min dostanie 50 zł i już odbierając wypłatę bardzo się zdziwi, że jest o połowę niższa i jednak zarabia 25zł za 45 min
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź

W necie jest dużo o zarobkach, ale rozpiętość jest ogromna od 15 do nawet 70 (sic) zł za godzinę i ludzie często nie piszą czy to stawka brutto czy netto, czy za 60 min, czy 45, a to zasadnicza różnica. Dlatego chciałam, żeby mi to ktoś zorientowany doprecyzował

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-09, 08:01   #8
Heledore
Zakorzenienie

to 70zł to prawie na pewno 35zł za 45 min Mówiłam - uważaj bo nie którzy mowią "godzina" majac na myśli "blok zajęć"

Ewentualnie stawka może dotyczyć jakiegos nativa i wtedy jestem w stanie uwierzyć że chodzi o 70zł za 45 min

Stary 2013-07-09, 18:23   #9
mezzaluna
Raczkowanie

Metodycy są najczęściej w tzw "sieciówkach", u mnie w szkole językowej nie ma metodyka, jest ksero do dyspozycji, książki dla kursantów zawsze zamawiamy ze zniżką dla kursanta plus komplet lub dwa dla lektora/szkoły.
Stawki są różne, myślę, że 30zł na rękę za 45min to jest absolutne minimum. Stawka może być mniejsza jeżeli szkoła zapewnia Ci dużą ilość godzin. Przy kursach tzw "in company" stawki lektorskie mogą być już większe, przynajmniej u mnie, ale pamiętaj, że takie kursy często wymagają już dużego doświadczenia i obycia od lektora
Nie powinnaś godzić się na:
-stawkę niższą niż 25zł netto/45 min
-partycypację w kosztach przygotowania zajęć:ksero/dojazdy poza miasto/podręczniki
-umowy lojalnościowe jeśli szkoła nie jest w stanie zapewnić Ci liczby godzin satysfakcjonującej dla Ciebie finansowo ( a i takie praktyki są niestety częste)
Szukaj szkól o dobrej opinii, czasem lokalne firmy są lepsze od sieciówek, czytaj umowy, sprawdzaj fora
mezzaluna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 20:26   #10
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:

Wow, gdzie są takie niskie stawki? Ostatni raz stawkę poniżej 30 zł "widziałam" z 4 lata temu i wówczas absolutnie się na nią nie zgodziłam.
Zakładam, że mówimy o pracy wykwalifikowanego lektora, a nie studenta dorabiającego w "szkole" z mobilnymi korepetycjami.
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 21:28   #11
Heledore
Zakorzenienie

oczywiście, ze mówimy o wykwalifikowanym lektorze. student może dostać to co podałam jako dolna granica widełek (choć ja bym za tyle nie poszła nawet jako studentka) natomiast absolutne max o jakim wiem to 35zł brutto za 45 min. Są to panie z 10letnim stażem w nauczaniu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-09, 21:57   #12
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
natomiast absolutne max o jakim wiem to 35zł brutto za 45 min. Są to panie z 10letnim stażem w nauczaniu
We Wrocławiu to jest stawka bardzo przeciętna, doświadczeni lektorzy zarabiają na ogół więcej.
Stary 2013-07-10, 00:41   #13
semantique
Zadomowienie

Czym większe miasto to stawki u dobrych lektorów rosną. Mnie już nie zaskoczy ani 15 ani 60 zł/45min
Stary 2014-04-12, 00:13   #14
Emily1987
Przyczajenie

Heledore, jestem bardzo zaskoczona 'faktami' które przytaczasz.. nie wiem w którym regionie Polski mieszkasz, ale ja mam zupełnie inne spostrzeżenia jeśli chodzi o pracę lektora.
pracuję w szkołach językowych od 5 lat i w życiu nie słyszałam, żeby 35 zł brutto to była maksymalna stawka za lekcje. Chyba minimalna... ja pracowałam na samym początku za 30 zł netto, teraz mam 40 zł netto za 45 lekcji z dzieciakami. i z tego co wiem to większość szkół, które zatrudniają w miarę doświadczonych i wyszkolonych lektorów, oferuje podobne stawki.
i też pierwszy raz słyszę, żeby lektor ze swoich pieniędzy musiał kserować materiały. każda szkoła, która ma swoją siedzibę ma ksero. nie wiem gdzie by musiała być ta szkoła i jakie musiały by być tam warunki, żeby nie mieli ksera. i wiadomo, że nie trzeba tam płacić za kserowanie, co najwyżej są czasem ustalane limity, żeby nie przesadzać.
a co do dojazdu to jeśli ma się zajęcia na miejscu, w siedzibie szkoły to nie dostaje się kasy na dojazd, ale jeśli uczy się w filiach to bardzo często dostaje się dodatkową kasę. ja np. dostawałam 150 zł/mies. za dojazd do filii, 25 km od mojego domu. dojeżdżałam tam pociągiem, więc bilet wyniósł mnie dużo mniej niż kwota dofinansowania.
zarobki lektora to nie kokosy, ale ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z nauczaniem na pewno nie będzie jakoś strasznie narzekał
Emily1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 13:48   #15
mila1122
Zakorzenienie

przepraszam, że odświeżam wątek w sumie już zamknięty, ale jakby ktoś szukał jakiś informacji na temat zarobków lektorów to chce tą osobę wyprowadzić z błędu.

Ja np. jestem studentką 4tego roku filologii angielskiej i teraz zaczynam pracę w szkole językowej, za 1h będę otrzymywać 35zł netto, więc tak źle nie jest
mila1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 15:43   #16
mause155
Raczkowanie

W jakim mieście? Jeśli chodzi o Toruń to poniżej 20 zł za godzinę płacą szkoły językowe, jeszcze nie spotkałam się z propozycją wyższej stawki, dodam że nie mam doświadczenia, jestem dopiero po studiach... Domyślam się że osoby z doświadczeniem zarabiają więcej.
mause155 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 21:43   #17
LilyAllen
Zadomowienie

Dziewczyny, a czy któraś może orientuje się w stawkach dla lektorów w szkołach zagranicznych? W różnych krajach... Tak z ciekawości pytam.
LilyAllen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 20:29   #18
copycat_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mause155 Pokaż wiadomość
W jakim mieście? Jeśli chodzi o Toruń to poniżej 20 zł za godzinę płacą szkoły językowe, jeszcze nie spotkałam się z propozycją wyższej stawki, dodam że nie mam doświadczenia, jestem dopiero po studiach... Domyślam się że osoby z doświadczeniem zarabiają więcej.
Możesz zdradzić, gdzie Ci tyle proponowano? Jakieś małe szkoły językowe, czy "sieciówki"? Masz przygotowanie pedagogiczne? Jeżeli nie chcesz pisać tego tutaj, napisz, proszę, wiadomość prywatną.
copycat_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-12, 20:41   #19
2016062116
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mila1122 Pokaż wiadomość
przepraszam, że odświeżam wątek w sumie już zamknięty, ale jakby ktoś szukał jakiś informacji na temat zarobków lektorów to chce tą osobę wyprowadzić z błędu.

Ja np. jestem studentką 4tego roku filologii angielskiej i teraz zaczynam pracę w szkole językowej, za 1h będę otrzymywać 35zł netto, więc tak źle nie jest
Dla mnie wątek nie jest zamknięty Co prawda założyłam go dość dawno, ale nadal wszelkie informacje o pracy w szkołach językowych są dla mnie cenne.
Mi ostatnio jedna szkoła zaproponowała stawkę 14zł netto/ 45 minut, a jestem już dość doświadczonym nauczycielem, kilka lat po studiach. Nie wiem czy śmiać się czy płakać Po odliczeniu cen podręczników lub kserówek + biletów pozostaje czysty wolontariat

Edytowane przez 2016062116
Czas edycji: 2014-09-12 o 20:43

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-12, 21:00   #20
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie wątek nie jest zamknięty Co prawda założyłam go dość dawno, ale nadal wszelkie informacje o pracy w szkołach językowych są dla mnie cenne.
Mi ostatnio jedna szkoła zaproponowała stawkę 14zł netto/ 45 minut, a jestem już dość doświadczonym nauczycielem, kilka lat po studiach. Nie wiem czy śmiać się czy płakać Po odliczeniu cen podręczników lub kserówek + biletów pozostaje czysty wolontariat
Aż ciężko uwierzyć. Ja ostatnio odrzuciłam ofertę współpracy z firmą, która chciała zaoferować ok 68 zł brutto/90 min, bo wydało mi się to zbyt mało...
Stary 2014-09-13, 09:53   #21
Anastazja_91
Raczkowanie

U mnie w szkole językowej stawka dla lektora w czasie 3-miesięcznego okresu próbnego to 64 zł za 70 min i 82,50 zł (brutto) za 90 min zajęć. Po okresie próbnym stawka wzrasta. Z tym że pracy jest bardzo dużo. Oprócz zwykłych zajęć organizuje się przedstawienia, międzynarodowe projekty, wywiadówki. Duży nacisk kładzie się nie tylko na kontakt z uczniem, ale także z rodzicami. Stawka, którą podaje dot. stolicy. Wydaje mi się, że dla osoby rozpoczynającej prace zarobki są jak najbardziej ok, zwłaszcza, że grup jest bardzo dużo, więc można pracować na cały etat + gdy ktoś jest dobrze zorganizowany, lubi swoją pracę, może dodatkowo dorobić.
Anastazja_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-09, 21:21   #22
2016062116
Konto usunięte

Dziewczyny, czy otrzymujecie wynagrodzenie za lekcję, która się nie odbyła, bo uczeń na nią nie przyszedł?
Stary 2015-09-09, 18:56   #23
AdrianaPaulina
Przyczajenie

Tak. Jeśli uczeń odwołuje zajęcia krócej niż na 24h mam płacone 100%.
AdrianaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 15:39   #24
201609050930
Konto usunięte

A ja mam pytanie troche inne... czy ciezko złapc sie do takiej szkoly? (mieszkam obecnie w Lublinie, ale po studiach mrazy mi się Gdańsk i praca jaki lektor/nauczyciel). Ogłoszen widze sporo.. ale chetnych tez na pewno nie brakuje. Co jest najwazniejsze, kiedy ubiegamy sie o taka prace?
201609050930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-06, 14:09   #25
WomanInTheMirror
Przyczajenie

Rozmowa kwalifikacyjna (lektor w szkole językowej)

Cześć!

Mam do Was pytanie. Czy ktoś z Was jest/chciałby zostać/był lektorem w szkole językowej? Jak wyglądają u Was rozmowy kwalifikacyjne? Jakie pytania dostajecie? Ja w sumie byłam tylko na jednej takiej rozmowie (dostałam wtedy pracę) i Pani Dyrektor nie zadawała mi żadnych szczegółowych pytań. Zapytała jedynie o szkołę, którą skończyłam, czy lubię pracować z dziećmi i jakie grupy wiekowe wolałabym uczyć, co chciałabym kiedyś robić, przejrzała moje dokumenty, chwilę porozmawiałyśmy po angielsku, bo chciała sprawdzić poziom mojego języka i... to było wszystko. Zastanawiam się czy zawsze to tak wygląda (a raczej w większości przypadków), czy może jednak pytają też o metody jakimi uczymy (oczywiście, jeśli jest to szkoła, która opiera się w większości na jednej metodzie, to wypadałoby jednak coś o niej wiedzieć), czy wiemy co nieco o najnowszych metodach w nauczaniu języków (w moim przypadku angielskiego), itp.

Podzielcie się, proszę, swoimi wrażeniami
WomanInTheMirror jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-06, 17:56   #26
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WomanInTheMirror Pokaż wiadomość
Cześć!

Mam do Was pytanie. Czy ktoś z Was jest/chciałby zostać/był lektorem w szkole językowej? Jak wyglądają u Was rozmowy kwalifikacyjne? Jakie pytania dostajecie? Ja w sumie byłam tylko na jednej takiej rozmowie (dostałam wtedy pracę) i Pani Dyrektor nie zadawała mi żadnych szczegółowych pytań. Zapytała jedynie o szkołę, którą skończyłam, czy lubię pracować z dziećmi i jakie grupy wiekowe wolałabym uczyć, co chciałabym kiedyś robić, przejrzała moje dokumenty, chwilę porozmawiałyśmy po angielsku, bo chciała sprawdzić poziom mojego języka i... to było wszystko. Zastanawiam się czy zawsze to tak wygląda (a raczej w większości przypadków), czy może jednak pytają też o metody jakimi uczymy (oczywiście, jeśli jest to szkoła, która opiera się w większości na jednej metodzie, to wypadałoby jednak coś o niej wiedzieć), czy wiemy co nieco o najnowszych metodach w nauczaniu języków (w moim przypadku angielskiego), itp.

Podzielcie się, proszę, swoimi wrażeniami
Ja czasam rekrutuję lektorów i zawsze pytam o dobór metod i proszę o ułożenie lekcji na konkretny temat i przeprowadzenie jej fragmentu.
Stary 2016-06-06, 22:06   #27
WomanInTheMirror
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Ja czasam rekrutuję lektorów i zawsze pytam o dobór metod i proszę o ułożenie lekcji na konkretny temat i przeprowadzenie jej fragmentu.
Dziękuję za odpowiedź!
WomanInTheMirror jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-13, 13:49   #28
PytamIBladze
Raczkowanie

Czy jest szansa, aby ktoś, kto nie ma ukończonej filologii, a ma certyfikat z danego języka + specjalizacje nauczycielską ze studiów, uczył w szkole językowej?
PytamIBladze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-13, 14:03   #29
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PytamIBladze Pokaż wiadomość
Czy jest szansa, aby ktoś, kto nie ma ukończonej filologii, a ma certyfikat z danego języka + specjalizacje nauczycielską ze studiów, uczył w szkole językowej?
Myślę, że tak, nie miałabym obiekcji, żeby zaprosić taką osobę na rozmowę kwalifikacyjną.
Stary 2016-06-13, 14:14   #30
PytamIBladze
Raczkowanie

to bardzo dobra wiadomość!

a jaki certyfikat najlepiej zrobić? (no i oczywiście na najwyższym poziomie)
PytamIBladze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości